ABD'li araştırmacılar Aramco saldırılarında kullanılan füzeleri inceliyor

ABD istihbaratı İran'ın güneybatısındaki askeri üslerde saldırı hazırlığı olarak değerlendirilen olağandışı bir hareketlilik tespit etti (Reuters)
ABD istihbaratı İran'ın güneybatısındaki askeri üslerde saldırı hazırlığı olarak değerlendirilen olağandışı bir hareketlilik tespit etti (Reuters)
TT

ABD'li araştırmacılar Aramco saldırılarında kullanılan füzeleri inceliyor

ABD istihbaratı İran'ın güneybatısındaki askeri üslerde saldırı hazırlığı olarak değerlendirilen olağandışı bir hareketlilik tespit etti (Reuters)
ABD istihbaratı İran'ın güneybatısındaki askeri üslerde saldırı hazırlığı olarak değerlendirilen olağandışı bir hareketlilik tespit etti (Reuters)

Tarık eş-Şami
New York Times’ın haberine göre ABD’li araştırmacılar, Suudi Arabistan petrol saldırılarında hedefine ulaşamayan cruise füzelerinden çıkarılan, zarar görmemiş devre kartları üzerindeki incelemelerine hız verdi. Devre kartındaki bilgiler sayesinde füzenin kaynağının tespit edilmesi bekleniyor. Araştırmacıların ayrıca İranlı yetkililerin saldırılara dahil olma kapsamını öğrenmek için saldırı öncesi ve sonrasında yapılan iletişim trafiğini gözden geçirdikleri belirtildi.
ABD yönetimi içerisinde de saldırıların İran’dan geldiğinin kanıtlanması halinde nasıl bir yanıt verileceği meselesinin yoğun bir şekilde tartışıldığı görülüyor.
NYT’nin istihbarat brifingine katılan üst düzey ABD’li yetkiliye dayandırdığı habere göre, Suudi Arabistan’ın petrol tesislerine yönelik saldırıların ardından olay yerine intikal eden adli tıp uzmanları kruz füzelerine ve silahlı insansız hava araçlarına (SİHA) ait parçaları topladı. Suudi uzmanlar sahada yaptığı incelemelerde hedefine ulaşamayan kruz füzelerine ait zarar görmemiş devre kartlarına ulaşmayı başardı. ABD’li araştırmacılar devre kartındaki bilgilere ulaşmaya ve böylece füzelerin kaynağını saptamaya çalışıyor.
New York Times’a konuşan kaynak, ABD’li yetkililer arasında ağır basan görüşün, fırlatılan cruise füzelerinin İran’ın kuzeyindeki Körfez suları üzerinden Irak hava sahasından geçerek Suudi Arabistan’a ulaştığı yönünde.
Gazeteye konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen diğer bir ABD’li yetkili de ABD istihbaratının İran'ın güneybatısındaki askeri üslerde saldırı için hazırlık olarak değerlendirilen olağandışı bir hareketlilik tespit ettiğini belirtti.
Cevap seçenekleri
Bir taraftan saldırıların kaynağını belirlemeye dönük soruşturmalar devam ederken diğer taraftan da Trump yönetimi, müttefikine yöneltilen saldırılara karşı verilecek cevap seçenekleri üzerinde tartışıyor.
New York Times’ın haberine göre ABD Savunma Bakanı Mark Esper ve Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, Trump’a İran’ın füze depolama alanlarının vurulması ve İran’ın petrol altyapısına yönelik askeri ya da siber operasyonları da içeren saldırı yapılması seçeneklerini önerdi
Orantılı saldırı
Yapılan yorumlar ABD’nin söz konusu saldırılara gerginliği daha fazla tırmandırmayacak, orantılı bir saldırı yapmayı düşündüğü yönünde.
New York Times’a konuşan ABD’li yetkililer, özellikle yaklaşmakta olan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantılarına işaretle ABD’nin toplantı öncesinde saldırıyla karşılık vermekten ziyade diplomasi ve ekonomi alanında İran üzerinde baskı kurmaya çalışacağını belirtti. Nitekim askeri güce başvurulmasının toplantılarda İran tarafının elini güçlendirebileceği yönünde değerlendirmeler mevcut.
Reddedilebilir kanıtlar
ABD’li yetkililerin söz konusu saldırılarda kullanılan füze, SİHA ve teknolojilerin İran’a ait olduğundan şüphe duymamakla birlikte, saldırının İran’da tasarlanıp vekâlet güçleri tarafından mı düzenlendiği yoksa bizzat İran topraklarından mı gerçekleştiği konusunda henüz net bir sonuca ulaşamadıkları belirtiliyor.
Bazı ABD’li yetkililer söz konusu saldırıların İran’dan yapıldığı konusunda ikna olmuşken diğer bazıları ise İran’ın füzelerin havalandığı bölgenin gizli kalması için tedbirler aldığını ve eldeki kanıtların ‘reddedilebilir kanıtlar’ olduğu görüşünde.
ABD’li yetkililere göre Washington yönetimi halihazırda Suudi Arabistan’a yönelik saldırıların detaylarının ve istihbarat değerlendirmelerinin olduğu bir rapor hazırlamış durumda. Ancak raporun içeriğini kamuoyuyla Suudi Arabistan’ın onay vermesinin ardından paylaşmayı düşünüyor.
New York Times, ABD’nin raporunun Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun BM Genel Kurulu toplantılarına davet edilen Suudi yetkililer ve sahada incelemelerde bulunan uluslararası uzmanlarla görüşmesi sırasında açıklamasının beklendiğini aktardı.
Şarku'l Avsat'ın Independent Arabia kaynaklı haberine göre CIA'in eski Direktör Yardımcısı Michael Morell, bir süre önce George Mason Üniversitesi’nde verdiği konferansta bu saldırıların arkasından İran’ın çıkması halinde bunun bir savaş eylemi olduğunu ve ABD’nin yanıt vermesini gerektirdiğini ifade etti. Ancak Morell, yapılacak bir saldırının orantılı olması, İran petrol tesisleri yerine füze üretim bölgeleri ve mühimmat depolarının hedef alınması gerektiğini söyledi.
Morell ayrıca ABD’nin bu saldırıya tek başına değil, İngiltere ve Fransa gibi müttefik güçlerle birlikte düzenlemesinin önemine dikkat çekti.
ABD'nin eski Genelkurmay Başkanı Mike Mullen, 1979'da iki taraf arasındaki ilişkilerin kopmasından bu yana İranlılarla iletişim eksikliğinden dolayı durumun ciddiyetine işaret etti. Bu durumun çatışma riskini tırmandırmaktan ve yanlış hesapları bertaraf etmekten kaçınmaya izin vermediğini söyledi.



‘Hayalet kamp’... Batı Şeria'da on binlerce kişi İsrail operasyonları nedeniyle yerinden edildi

Tulkerim Mülteci Kampı (DPA)
Tulkerim Mülteci Kampı (DPA)
TT

‘Hayalet kamp’... Batı Şeria'da on binlerce kişi İsrail operasyonları nedeniyle yerinden edildi

Tulkerim Mülteci Kampı (DPA)
Tulkerim Mülteci Kampı (DPA)

İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'da büyüdüğü Tulkerim Mülteci Kampı’ndaki evleri yıkmaya başladığında Malik Lütfi, sahip olduğu birkaç dakika içinde ailesinin eşyalarından ne alacağını düşünürken kafası karışmıştı.

Altı çocuk babası 51 yaşındaki Lütfi, yakınlardaki Tulkerim kentinde küçük bir oda kiraladı. Ancak kuşatma altındaki kampta elektronik ev aletleri tamirhanesine erişimi olmadığı için kirayı ödeyecek geliri yok ve ailesinin geleceği konusunda endişeli.

asdfrgt
Tulkerim Mülteci Kampı’nda bir Filistinlinin üzerini arayan İsrail askeri (DPA)

Lütfi şunları söyledi: “Bizi 27 Ocak 2024'te yerlerimizden ettiler. Bizi evlerimizden çıkardılar ve geri gelmememizi söylediler. Bu yüzden altı aydır Tulkerim Mülteci Kampı’na dönmedik. Kendi başımıza oradan ayrıldık, çoğu insan yanına hiçbir şey almadı.”

Lütfi, durumu kendisinden daha kötü olan, aşırı kalabalık okullarda ya da tarım arazilerinde yaşamak zorunda kalan çok sayıda aile tanıdığını söyledi.

Lütfi, “Hükümetten ve insanların masraflarının karşılanması için yardım sözü veren hayırseverlerden yardım bekliyoruz” dedi.

cdfrgt
İsrail askerlerinin kestiği yolun kenarında bekleyen Tulkerim Mülteci Kampı sakinleri (DPA)

İşgal Edilmiş Topraklarda İnsan Hakları için İsrail Bilgi Merkezi (B'Tselem), İsrail operasyonlarının Batı Şeria'da Lütfi gibi on binlerce Filistinliyi evlerinden etmeye zorladığını bildirdi.

Bağımsız bir merkez olan B'Tselem, Tulkerim, Nur Şems ve Cenin mülteci kamplarında yaşayan yaklaşık 40 bin kişinin bu yıl askeri operasyonlar nedeniyle yerlerinden edildiğini belirtti.

İsrail, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Tulkerim ve Cenin kentleri de dahil olmak üzere Filistinli militanların faaliyetlerine karşı harekete geçtiğini söylüyor.

Bir İsrail ordu sözcüsü dün yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bu, kuvvetlerin bölgede serbestçe hareket etmesine ve engellenmeden hareket etmesine izin vermek için binaların yıkılmasını gerektiriyor.”

dfvghy
Tulkerim Mülteci Kampı’ndaki İsrail askerleri (DPA)

Açıklamada, “Bu yapıları yıkma kararı operasyonel gerekliliğe dayanmaktadır ve alternatif seçenekler değerlendirildikten sonra alınmıştır” denildi.

İsrail'in yıkımları yaygın uluslararası eleştirilere neden oldu ve Filistinliler arasında İsrail'in 1967 savaşında ele geçirdiği Batı Şeria'yı resmen ilhak etmek için organize bir çaba içinde olduğuna dair korkuların arttığı bir döneme denk geldi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'tan aktardığına göre görgü tanıkları, bu hafta buldozerlerin bina enkazları arasında ilerlediğini ve yeni yolların moloz ve beton bloklarla dolduğunu ifade etti. Bölge sakinleri kamyonların üzerine sandalye, battaniye ve mutfak aletleri gibi eşyalarını yığdı.

swdert
Tulkerim Mülteci Kampı’nda bir Filistinlinin kimliğini kontrol eden İsrail askeri (DPA)

Tulkerim Valisi Abdullah Kemyil, yıkımların son haftalarda arttığını, yakındaki Tulkerim ve Nur Şems mülteci kamplarında 106 ev ve 104 diğer yapının yıkıldığını açıkladı.

Kemyil, “Tulkerim Mülteci Kampı'nda yaşananlar İsrail'in siyasi kararıyla işlenen bir suçtur ve bunun güvenlikle hiçbir ilgisi yoktur” dedi.

Kemyil sözlerine şöyle devam etti: “Operasyon devam ediyor, altyapının yıkımı sürüyor. Kampta hiçbir şey bırakmadılar. Tulkerim Mülteci Kampı, çeşitli yerlerinde sadece keskin nişancıların bulunduğu bir ‘hayalet kamp’ haline geldi.”

İsrail'in Batı Şeria'nın kuzeyinde ocak ayında başlattığı operasyon, 20 yıl önceki İkinci İntifada’dan bu yana gerçekleştirilen en büyük operasyonlardan biri.

Operasyonda insansız hava araçları (İHA) ve helikopterler tarafından desteklenen birkaç ordu tümeninin yanı sıra on yıllardır ilk kez ağır savaş tankları da kullanılıyor.

ABD ve Katar'ın Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlama çabaları yoğunlaşırken, bazı uluslararası yetkililer ve insan hakları örgütleri de Batı Şeria'daki çalkantılı durumdan duydukları endişeyi dile getirdiler.

B'Tselem İletişim Direktörü Shai Barnes, “İsrail, Gazze Şeridi'ne yönelik mevcut saldırısında geliştirdiği taktik ve savaş doktrinlerini Batı Şeria'nın kuzeyinde de uygulamaya başladı. Bu, evlerin ve sivil altyapının kasıtlı ve yaygın bir şekilde tahrip edilmesini ve sivillerin ordunun savaş bölgesi olarak belirlediği alanlardan zorla göç ettirilmesini içeriyor” ifadelerini kullandı.

Hükümet içindeki ve dışındaki İsrailli aşırılık yanlıları, Filistinlilerin başkenti Doğu Kudüs olan ve Gazze Şeridi'ni de içine alacak bağımsız bir devlet kurmak istedikleri Batı Şeria'nın ilhak edilmesi için defalarca çağrıda bulundu.

İsrailli bakanlar Batı Şeria operasyonunun militan gruplarla mücadele dışında bir amacı olduğunu reddediyor. İsrail ordusu yaptığı açıklamada, uluslararası hukuka uyduğunu ve militanları hedef aldığını ifade etti.

Vali Abdullah Kemyil, yerinden edilmenin zaten ekonomik olarak zor durumda olan bir toplum üzerinde baskı yarattığını söyledi. Binlerce kişi camilere, okullara ve aileleriyle birlikte tıkış tıkış yaşadıkları evlere sığındı.

Altı ay sonra ilk kez geri dönen Lütfi, evlerdeki yıkımın boyutunun kendisini şok ettiğini söyledi.

Lütfi, “Çoğu insan gitti ve geri dönüp evlerine baktığınızda yıkılmış olduklarını görüyorsunuz. Yıkım çok büyük; geniş caddeler, altyapı, elektrik, internet… Eğer yeniden inşa etmek istiyorsanız, bu uzun zaman alacak” şeklinde konuştu.