​Abbas: Geri adım atılmadığı sürece Trump yönetimi ile temas olmayacak

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, New York’ta Kral 2. Abdullah ile görüşme yaparken (WAFA)
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, New York’ta Kral 2. Abdullah ile görüşme yaparken (WAFA)
TT

​Abbas: Geri adım atılmadığı sürece Trump yönetimi ile temas olmayacak

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, New York’ta Kral 2. Abdullah ile görüşme yaparken (WAFA)
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, New York’ta Kral 2. Abdullah ile görüşme yaparken (WAFA)

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, bugün yaptığı açıklamada, ABD’nin Filistin davasına yönelik tutumu değişinceye kadar Washington ile temasların durduğunu belirterek, uluslararası meşruiyet kararlarına saygı duyulması gerektiğini söyledi.
Abbas, New York’ta ABD’deki Filistinliler ile yaptığı görüşmede, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul etmek ve büyükelçiliği Tel Aviv’den Kudüs’e taşımak dâhil olmak üzere barış sürecindeki yıkıcı kararlarını geri çekinceye kadar ABD yönetimi ile hiçbir temasın olmayacağını vurguladı.
Filistin Devlet Başkanı, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’na (UNRWA) verilen mali desteğin kesilmesi konusu da dâhil ABD yönetiminin almış olduğu kararları sert bir dille eleştirdi.
ABD ve İsrail’e tepki
ABD’nin Filistin politikalarını reddetme konusunda kararlı olduklarını belirten Abbas, kararların İsrail’in işgal politikası ile tamamen uyumlu olduğunu söyledi. Abbas açıklamasında, ABD politikasının İsrail’i, Filistin toprakları üzerindeki İslam ve Hristiyanlığa ait kutsal bölgelere karşı saldırgan uygulamalara ve yerleşim bölgelerini genişletmeye teşvik ettiğini ifade etti.
İsrail hükümetini barış sürecini baltalamakla suçlayan Filistin Devlet Başkanı, Filistin’e ait olan fonların hükümetin elinde olması gerektiğini ve bunun için gerekli adımları atacaklarını belirtti. Şehitlere, yaralılara ve onların ailelerine verilen maaşlarda bir kuruş dahi kesintiyi kabul etmeyeceklerini ifade eden Abbas, İsrail’in Filistin topraklarını ilhak etme vaadinin gerçekleşmesi durumunda bunun uluslararası çerçevede imzalanan tüm anlaşmaların sonu olacağının altını çizdi. Filistin Devlet Başkanı, Filistinli tarafların uluslararası meşruiyet kararlarına uygun olarak adil ve kalıcı bir barış istediğini vurgulayarak, 1967 sınırları ile başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasını hedeflediklerini dile getirdi.
Abbas, New York’ta
Filistin Devlet Başkanı, Norveç’e düzenlediği resmi ziyaretin ardından 74. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’na katılmak için New York’a gitti. Abbas, New York’ta yaptığı, Filistinlilerin barış içerisinde devlet olma isteğini vurgulayan konuşmasında, ABD’nin barış planını reddettiğini söyledi.
ABD’nin planına karşı pozisyonları koordine etmek adına Filistin Devlet Başkanı, New York’ta Ürdün Kralı 2. Abdullah ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile bir araya geldi. Abbas, iki ülke liderleri ile bir araya geldiği görüşmelerde, Filistin topraklarında yaşanan son gelişmeler, bölgedeki siyasi meseleler ve ikili ilişkileri ele aldıklarını belirtti. Abbas, Filistin-İsrail ihtilafını çözmenin tek yolunun iki devletli çözüm olduğunu vurguladı.
Filistin’in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur dün resmi Filistin radyosuna verdiği demeçte, Abbas’ın toplantı sırasında BM Güvenlik Konseyi’nin katılımı ile uluslararası meşruiyet kararlarına uygun siyasi bir sürecin başlatılması için uluslararası bir konferans düzenlemenin önemine vurgu yaptığını belirterek, Kudüs konusu ve UNRWA’nın mali krizini atlatmak için desteklenmesi çağrısı yaptığını söyledi.
Mansur açıklamasında, Abbas’ın BM Genel Kurulu’nda yapacağı konuşmalarda ve toplantılarda, BMGK’nın uzlaşma kararlarını uygulama ihtiyacı ve İsrail’in işlediği suçlar gibi konuları masaya yatıracağını söyledi.
ABD’nin planı
Filistinliler, ABD’nin planına karşı çıkan açıklamalarda bulunurken, İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (Makan), İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun seçimlerden önce açıklanmasını tahmin ettiği ABD’nin Ortadoğu planının, Trump yönetimin yakın bir gelecekte sunmayacak olmasının muhtemel olduğunu aktardı.
Öte yandan, Trump’ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Jason Greenblatt’ın geçtiğimiz günlerde İsrailli yetkililerle yaptığı görüşmelerde “Yüzyılın Anlaşması” konusunun ele alınıp alınmadığı kafalarda soru işareti bırakırken, yetkililer, Greenblatt’ın veda etmeye geldiğini söyledi.



İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
TT

İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)

İsrail, Gazze’de internete erişim sağlayan kafeye düzenlediği saldırıda 230 kilogramlık bombalar kullandı.

Guardian’ın haberinde, İsrail ordusunun pazartesi günü düzenlediği saldırıda Amerikan yapımı MK-82 bombalarından kullandığı yazılıyor. Bu bombalar büyük bir krater oluşturuyor ve şarapnelin geniş bir alana yayılmasına yol açıyor.

El Beka adlı kafeye yapılan saldırıda en az 41 Filistinli öldürülmüş, 75 kişi yaralanmıştı. Hayatını kaybedenler arasında 4, 12 ve 14 yaşlarındaki çocuklar da vardı.

Gazetenin bombanın parçalarına dair elde ettiği fotoğrafları inceleyen uzmanlar, sivillerin böyle bir mühimmatla kasten vurulmasının savaş suçu teşkil edebileceğine dikkat çekiyor.

Kopenhag Üniversitesi'nde uluslararası hukuk alanında çalışan Marc Schack şunları söylüyor:

Bu tür bir mühimmatın kullanımını gerekçelendirmek neredeyse imkansız. Eğer 20, 30, 40 ya da daha fazla sivil kayıptan bahsediyorsanız, bu genellikle çok büyük öneme sahip bir hedef olmalıdır. Afganistan ve Irak'taki koalisyon güçleri açısından çok üst düzey bir hedef için kabul edilen rakam 30'dan az sivilin öldürülmesiydi, o zaman da istisnai koşullar söz konusuydu.

Diğer yandan saldırının ardından İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan açıklamada “asla sivillerin hedef alınmadığı” ileri sürüldü. Ayrıca saldırıdan önce sivil kaybın azaltılması için adımlar atıldığı savunuldu. Analistler, İsrail ordusunun drone’larla kafe etrafındaki sivilleri görmesine rağmen saldırı düzenlediğini söylüyor.

Filistinli bir aile tarafından 40 yıl önce kurulan kafe, hızlı internet bağlantısıyla öğrenciler, gazeteciler ve uzaktan çalışanların sık uğradığı bir mekandı.

İsrail ordusu Gazze’yi her gün bombalarken bölgede ateşkes sağlanması için yürütülen çalışmalar da hızlandı.

İsrail medyasındaki haberlerde, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun 7 Temmuz’da yapacağı ABD ziyareti öncesinde ateşkes anlaşmasının imzalanmasının hedeflendiği yazılıyor.

Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail tarafından kabul edildiğini savunduğu 60 günlük ateşkes teklifine Hamas’ın da sıcak baktığı ileri sürülüyor. Anlaşmaya dair detaylar resmi kanallardan paylaşılmadı. Ancak haberlerde Hamas’tan kalan 50 rehinenin tamamını serbest bırakmasının isteneceği aktarılıyor.

Hamas’ın buna yanıtını cuma akşamına kadar arabuluculara sunması bekleniyor. Filistinli örgütün, Gazze’ye yardım girişine izin verilmesi ve İsrail ordusunun bölgedeki işgalini sonlandırması taleplerinden geri adım atmayacağı belirtiliyor. Anlaşma kapsamında IDF’nin Gazze’deki bazı bölgelerden çekilebileceği savunuluyor.

Independent Türkçe, Guardian, Times of Israel, Haaretz