ABD, Katar'daki El-Udeyd Hava Üssü'ndeki komuta merkezini geçici olarak Güney Carolina'a taşıdı

ABD’ye ait F-22 savaş uçağı Körfez üzerinde uçuyor (EPA)
ABD’ye ait F-22 savaş uçağı Körfez üzerinde uçuyor (EPA)
TT

ABD, Katar'daki El-Udeyd Hava Üssü'ndeki komuta merkezini geçici olarak Güney Carolina'a taşıdı

ABD’ye ait F-22 savaş uçağı Körfez üzerinde uçuyor (EPA)
ABD’ye ait F-22 savaş uçağı Körfez üzerinde uçuyor (EPA)

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Katar'daki El-Udeyd Hava Üssü'ndeki Birleşik Hava ve Uzay Operasyonları Merkezi’nin geçici olarak Güney Carolina eyaletindeki Shaw Hava Kuvvetleri Üssü'ne taşındığını açıkladı.
Söz konusu merkez, 13 yıldan bu yana, Ortadoğu, Kuzeydoğu Afrika ve Güney Asya'ya kadar uzanan bir bölgede savaş uçaklarını, bombardıman uçaklarını ve diğer Hava Kuvvetleri varlıklarını komuta etmek için kullanıldı.
Irak, Suriye, Afganistan ve Basra Körfezi'nde faaliyet gösteren 300 ABD savaş uçağının komuta edildiği Katar'daki El-Udeyd Hava Üssü'nde geçtiğimiz Cumartesi günü yüzlerce personel koltuğu boş kaldı ve operasyonlar 7 bin mil mesafedeki Güney Carolina'dan yapıldı.
El-Udeyd Hava Üssü’nün 24 saat sonra kontrolü geri almasına rağmen bu adımın önemli bir taktiksel değişim olduğu ifade edildi. Merkez, 1991 Körfez Savaşı sırasında Suudi Arabistan'da kurulduğundan beri ilk kez bölge dışına transfer edildi.
Operasyonlar Müdürü General Chance Saltzman, gazetecilere yaptığı açıklamada,  Kombine Hava Operasyonları Merkezi (CAOC) tarafından yürütülen işlerin çok kritik ve önemli olduğunu, bu nedenle de tek bir başarısızlığa dahi tahammül edemeyeceklerini söyledi.
Hava Kuvvetleri yetkilileri, İran’ın dâhil olduğu son olayların projenin hızlandırılmasına yardımcı olduğuna dikkati çekti.
Askeri uzmanlar, İran’ın, gelişmiş savunma gücüne rağmen Saudi Aramco petrol tesislerine füze ve silahlı insansız hava araçları (SİHA) ile düzenlediği saldırının ardından, El-Udeyd Hava Üssü'ndeki Birleşik Hava ve Uzay Operasyonları Merkezi’nin de hedef alınabileceği konusunda uyardı.
Patriot bataryaları ve diğer üst düzey füze savunma sistemlerini içeren üs savunma sistemlerinin, hızlı ve yüksek irtifada seyreden uçak ve balistik füzelere karşı tasarlandığını aktaran uzmanlar,  Saudi Aramco saldırısında kullanılan füzeler ve SİHA’ların çok düşük irtifada seyrettiğini öne sürdü.
Pentagon uzmanlarına göre üssü transfer ederek, uzman ve teknisyenlerin görevlerini başka bir yerden hızla yürütebilmelerini sağlamak, ABD’nin askeri üsse yönelik olası bir saldırının etkisinden hızla çıkmasını sağlıyor ve El-Udeyd Hava Üssü’nü daha az önemli hale getiriyor.
El-Udeyd’deki ABD Hava Kuvvetleri Merkez Komutanlığı (AFCENT) Operasyon Müdürü Bryon Pompa, “Hedefimiz çatışma değil, caydırıcılık. Ancak İran'la iletişim eksikliği bu mesajı göndermeyi zorlaştırabilir” dedi.
Operasyon Müdürü, ABD’nin zaman zaman radarı kapatmak veya saldırmaya niyetli olmadığını açıkça belirtmek için uçuş rotalarını planlamak da dâhil olmak üzere başka adımlar attığını da söyledi.
Yetkililer, söz konusu merkezi ayda bir kez uzaktan çalıştırmaya karar verildiğini dile getirerek, merkezi Güney Carolina eyaletindeki Shaw Hava Kuvvetleri Üssü veya başka bir yerden her 24 saatlik periyodda 8 saat komuta edilmesinin planlandığını ifade etti.



Arakçi: Zenginleştirme teknolojisi bombardımanla yok edilemez, hasarı hızlı bir şekilde onarabiliriz

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (EPA)
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (EPA)
TT

Arakçi: Zenginleştirme teknolojisi bombardımanla yok edilemez, hasarı hızlı bir şekilde onarabiliriz

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (EPA)
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (EPA)

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi dün yaptığı açıklamada, nükleer program konusunda ABD ile görüşmelerin hızlı bir şekilde yeniden başlaması ihtimalini dışlayarak, ülkesinin Washington'un kendisine karşı yeni askeri saldırılar düzenlemeyeceğinden emin olması gerektiğini vurguladı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Washington ile Tahran arasındaki görüşmelerin bu hafta yeniden başlayabileceği yönündeki açıklamasının sorulması üzerine Arakçi, “Müzakerelerin bu kadar çabuk başlayacağını sanmıyorum” dedi.

“Görüşmelere yeniden başlamaya karar verebilmemiz için öncelikle ABD'nin müzakereler sırasında bizi yeni bir askeri saldırıyla hedef almayacağından emin olmalıyız. Zamana ihtiyacımız var” diyen Arakçi, ‘diplomasi kapılarının asla kapanmayacağını’ belirtti.

Arakçi'ye Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Direktörü Rafael Grossi'nin İran'ın birkaç ay içinde uranyum zenginleştirmeye yeniden başlayabilecek teknik kapasiteye sahip olduğu yönündeki son açıklaması da soruldu. Arakçi bu soruya şu cevabı verdi: “Zenginleştirme teknolojisi bombardımanla yok edilemez. Bu alanda yeni ilerlemeler kaydetme irademiz varsa ve bu irade mevcutsa, hasarı hızla onarabilir ve kaybedilen zamanı telafi edebiliriz.”

Arakçi'nin açıklaması, yardımcısı Mecid Taht Revançi'nin BBC'ye verdiği röportajda Washington ile diplomatik görüşmelerin ancak Washington'un ülkesine yeni saldırılar düzenlememesi halinde yeniden başlayabileceğini söylemesinden bir gün sonra geldi. Pazar akşamı yayınlanan röportajda Revançi, “Washington'un bizimle konuşmak istediğini duyuyoruz. Belirli bir tarih üzerinde anlaşmış değiliz. Mekanizmalar üzerinde de anlaşmış değiliz. Şu soruya yanıt arıyoruz: Biz diyalog halindeyken bir saldırganlık eyleminin tekrarlandığını görecek miyiz?” dedi ve ABD'nin ‘henüz pozisyonunu netleştirmediğini’ kaydetti.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Revançi, Tahran'a Washington'un Dini Lider Ali Hamaney'i hedef alarak ‘İran'da rejim değişikliğine gitmek’ istemediği bilgisinin verildiğini açıkladı.

Şarku’l Avsat’ın İran devlet televizyonundan aktardığına göre Hükümet Sözcüsü Fatma Muhacirani bugün yaptığı açıklamada, ABD ile müzakereler için henüz bir tarih belirlenmediğini yineledi ve bu tarihin yakın olmayacağını da açıkça ifade etti.

İsrail 13 Haziran'da, İran'ın askeri ve nükleer tesislerini hedef alan, askeri liderlere ve nükleer bilim adamlarına suikastlar içeren sürpriz bir saldırıyla savaşı başlattı ve İran'ın nükleer bomba elde etmesini engellemeye kararlı olduğunu ilan etti. Tahran ise nükleer silah edinme iddialarını reddederek sivil nükleer enerjiye sahip olma hakkını savundu.

21-22 Haziran gecesi ABD, İran'ın üç büyük nükleer tesisine saldırı düzenledi. 12 gün süren savaşın ardından ABD Başkanı Donald Trump 24 Haziran'da İran ile İsrail arasında ateşkes ilan etti. Trump daha sonra, askeri kullanım için uranyum zenginleştirmesi halinde ABD'nin İran'ı tekrar vuracağı sözünü verdi.

Revançi pazar günü yayınlanan röportajında, İran'ın enerji üretimi için uranyumu yüzde 60 oranında zenginleştirme hakkını yineledi.

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı UAEA’ya göre İran, 2015 anlaşmasında yüzde 3,67 ile sınırlandırılmış olan uranyumu yüzde 60'a kadar zenginleştirebilen tek nükleer olmayan güç.

Nükleer savaş başlığı yapmak için uranyumu yüzde 90 oranında zenginleştirmek gerekiyor.