​Netanyahu’ya verilen hükümet kurma görevi Gantz'a mı devredilecek?

Netanyahu ve Gantz
Netanyahu ve Gantz
TT

​Netanyahu’ya verilen hükümet kurma görevi Gantz'a mı devredilecek?

Netanyahu ve Gantz
Netanyahu ve Gantz

İsrail kaynakları, İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin’in, Likud partisinin lideri Benjamin Netanyahu’ya hükümeti kurmak için verdiği süreyi uzatmamasının ve görevin Mavi-Beyaz İttifakı Lideri Benny Gantz’a devredilmesinin beklendiğini aktardı.
İsrail merkezli Channel 12 TV’ye göre, Netanyahu’ya hükümet kurması için yasal olarak tanınan süreden geriye yalnızca 12 gün kaldı. Sürenin daha fazla uzatılmayacağı ve hükümet kurma görevinin Gantz’a devredileceği tahmin ediliyor. Kaynaklar, nihai kararın Rivlin’e ait olduğunu, Rivlin’in niyetinin ise süreyi uzatmamak olduğunu söylüyor. Kaynaklara göre Netanyahu şu ana kadar Rivlin'i yeniden atamadı, çünkü Başsavcı Avichai Mandelblit'in kendisine karşı suç duyurusunda bulunmamaya ya da rüşvet suçunu azaltmaya karar vermesi durumunda hükümet kurma şansını tekrar elde edilebileceğine inanıyor.
Netanyahu hükümet kurma görevinin Gantz’a verilmesi durumunda Mavi-Beyaz Partisi, İşçi Partisi ve Demokratik Parti’den oluşan bir azınlık hükümeti kurulmasından korkuyor. Evimiz İsrail Partisinin lideri Avigdor Liberman ise bu seçenek biraz zor olsa da, kabul etmekten veya muhalefet etmekten kaçınıyor.
Netanyahu ise Gantz’ın partisinin kendisini hükümetin dışına çıkarmaya ya da yeniden seçimlere gitmek için böyle bir seçeneği zorlamaya çalıştığından dolayı endişeli. Netanyahu aynı zamanda, Mavi-Beyaz partinin böyle bir hükümetin kurulmasından da zarar görebileceğini belirtti. İsrail Evimiz Partisi genel başkanı Liberman perşembe günü yaptığı açıklamada, Likud partisi lideri Başbakan Benjamin Netanyahu’nun İsrail’i yeni bir seçime götürmeye çalıştığını söyledi. Liberman İsrail’de yayın yapan Maariv gazetesine yaptığı açıklamada, "Birlik hükümeti fikrini engelleyen ve ona karşı çıkanın Başbakan Netanyahu olduğu anlaşılmalıdır." dedi.
Liberman sözlerini şöyle tamamladı: “Acelemiz yok, hükümetin kurulmasının görevini Gantz'a verilmesini bekliyoruz. Seçimlerin yenilenmesini önlemek için elimizden gelenin en iyisini yapmaya söz veriyoruz. Şüphesiz Netanyahu şu anda  bizi üçüncü seçime götürmeye çalışıyor.”



Yahudi yerleşimcilerin gözü Gazze’de: “İsrail ordusu da arkamızda”

İsrail ordusunun savaşın başından beri düzenlediği saldırılarda çoğu kadın ve çocuk 50 binden fazla Filistinli öldürüldü (Reuters)
İsrail ordusunun savaşın başından beri düzenlediği saldırılarda çoğu kadın ve çocuk 50 binden fazla Filistinli öldürüldü (Reuters)
TT

Yahudi yerleşimcilerin gözü Gazze’de: “İsrail ordusu da arkamızda”

İsrail ordusunun savaşın başından beri düzenlediği saldırılarda çoğu kadın ve çocuk 50 binden fazla Filistinli öldürüldü (Reuters)
İsrail ordusunun savaşın başından beri düzenlediği saldırılarda çoğu kadın ve çocuk 50 binden fazla Filistinli öldürüldü (Reuters)

Yahudi yerleşimciler, "Gazze Şeridi’ne dönüş" için sınır bölgelerine yakın yerlere taşınıyor.

ABD merkezli Yahudi Telgraf Ajansı’nın (JTA) haberinde, Yahudi yerleşimci örgütü Nachala’nın, Gazze sınırındaki Sa’ad bölgesinde Hamursuz Bayramı kutlaması yaptığı yazılıyor.

Bunun Yahudiler için bir “Gazze’ye dönüş” çağrısı anlamı taşıdığına dikkat çekilen haberde, yasadışı yerleşimcilerin bir haftalığına bölgede kamp kurduğu aktarılıyor. Analizde, İsrail’deki Nachala ve benzeri örgütlerin Hamursuz Bayramı’nı “hem sembolik bir kurtuluş hem de yeni yerleşim alanları kurmak için bir katalizör olarak gördüğü” yazılıyor.

Pesah ya da Fısıh diye de bilinen Yahudi bayramı, Mısır’da kölelikten kurtulan Antik İsraillilerin göç hikayesini anmak için genellikle bir hafta süren törenlerle kutlanıyor.

1968'de İsviçreli turist kılığına giren bazı Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria’daki El Halil’de Hamursuz Bayramı kutlaması yapmış, daha sonra şehirden çıkmayarak bazı bölgeleri işgal etmeye başlamıştı.

1975'te de Gush Emunim adlı yerleşimci örgüt, Batı Şeria'nın kuzeyinde, daha sonra Nachala'nın kurucusu Daniella Weiss'ın belediye başkanlığı yaptığı Kedumim'e dönüşecek bölgede Hamursuz Bayramı kutlamıştı. Kedumim'de 5 bine yakın Yahudi yerleşimci bulunuyor.

Nachala’dan aktivist Arbel Zak, 7 Ekim 2023’te başlayan Gazze savaşından bu yana Batı Şeria’da yaklaşık 80 yerleşim yeri kurulduğunu söylüyor. Yerleşimcilerin bir sonraki hedefinin Gazze olduğunu belirtiyor.

Nachala üyelerinden Ben Kamon, eşi ve 4 çocuğuyla Batı Şeria'daki Eli yerleşim bölgesinden Gazze’ye daha yakın konumdaki Zimrat’a taşındığını söylüyor. Bölgede, Gazze’ye yerleşmek isteyen “öncüler” için hazırlanmış geçici konaklama yerleri var.

Aktivist Batel Moshe, sınırdaki geçici yerleşim kamplarında 30 ailenin konakladığını belirtiyor. Yerleşimci, 800 ailenin daha Gazze’ye yerleşmek için Nachala’ya kayıt yaptırdığını ifade ediyor ve ekliyor:

Bizi arayıp çocukları için Gazze’den daire almak isteyenler bile oldu.

Radikal sağcı Nachala aktivisti Ben Naeh, İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) subayların geçici kampları ziyaret ettiğini, kendilerine destek verdiğini savunuyor:

Gazze’den çıkarken buraya geldiler ve bize oraya geri dönmemiz gerektiğini söylediler.

Independent Türkçe, Yahudi Telgraf Ajansı, Jewish Chronicle