Biden'ın oğlu Ukrayna ile ticari ilişkilerinde usulsüzlük yapıldığı iddialarını reddetti

Biden'ın oğlu Ukrayna ile ticari ilişkilerinde usulsüzlük yapıldığı iddialarını reddetti
TT

Biden'ın oğlu Ukrayna ile ticari ilişkilerinde usulsüzlük yapıldığı iddialarını reddetti

Biden'ın oğlu Ukrayna ile ticari ilişkilerinde usulsüzlük yapıldığı iddialarını reddetti

ABD’de Demokratlar tarafından başlatılan Başkan Donald Trump’ın görevden alınması soruşturmasında her gün yeni bir gelişme yaşanırken konu, bir yandan eski ABD Başkan yardımcısı Joe Biden’ın oğlu Hunter’ın açıklamaları diğer yandan ise Başkan Trump’a yakın isimler arasındaki bir anlaşmazlığın ortaya çıkışıyla farklı bir yöne gitmeye başladı.
Hunter Biden dün yayınlanan bir röportajda Ukrayna veya Çin'le olan ticari ilişkilerinde herhangi bir usulsüzlük olmadığını belirtirken bir takım şeyleri öngöremeyerek yanlış kararlar almış ve soyadının ününden faydalanmış olabileceğini kabul etti.
Oğul Biden ABC News kanalına verdiği röportajda, söz konusu ülkelerdeki ticari faaliyetlerinin, bir gün babası eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ı başkanlık yarışında eleştirilerin hedefi haline getirecek bir materyale dönüşeceğini öngöremeyerek yanlış kararlar aldığını söyledi.
Başkanlık seçimleri için birbirleriyle yarışan Demokrat Parti adaylarının kozlarını paylaşacağı program öncesinde yayınlanan 1 saatlik röportajda oğul Biden (49) şunları söyledi;
“Fakat yanlış bir şey yaptım mı? Kesinlikle hayır. Soyadım Biden olmasaydı, büyük olasılıkla hayatımda olanların birçoğu olmazdı.”
Fransız Haber Ajansı’nın (AFP) haberine göre Hunter Biden, Ukrayna merkezli enerji şirketi Burisma Holdings’te üst düzey görev üslendiği dönemde babası Joe Biden, eski ABD Başkanı Barack Obama yönetiminde başkan yardımcısıydı ve bu durum, Ukrayna Başsavcılığı’nın yolsuzluk suçlamasıyla başlattığı soruşturmanın kapatılmasına yardım etti.
Bununla birlikte Hunter Biden’ın avukatı geçtiğimiz Pazar günü yaptığı açıklamada, Biden’ın Çin merkezli bir şirketteki görevinden ayrılacağını duyurdu.
Hunter Biden, geçtiğimiz ay patlak veren ve Başkan Trump’ın görevden alınması için soruşturma başlatılan Ukrayna skandalıyla ilgilerin üzerinde toplanmasından bir nebze de olsa kurtulmuştu. Trump, rakibi Joe Biden’ı başkan yardımcılığı döneminde oğlunu korumak için Ukrayna’ya müdahale etmekle suçlarken Trump’ın 25 Temmuz’da Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’le yaptığı tartışmalı telefon görüşmesi, hakkında Demokratlar tarafından başkanlık görevinden alınmasına yol açabilecek azil soruşturması açılmasına neden olmuştu.
Hunter Biden röportajda Trump yönetiminin Ukrayna'daki çalışmaları hakkında ‘saçma bir komplo teorisi’ yaydığını söyledi. Açıklamalarına devam eden oğul Biden, “Babama zarar vermek isteyen bazı ahlaksız kişilere, yasadışı eylemlerde bulunmaları için fırsat verdim. Tüm sorumluluğu üstleniyorum. Fakat yanlış bir şey yaptım mı? Kesinlikle hayır” diye konuştu.
Öte yandan basına sızan bilgiler, Başkan Trump’a yakın iki isim; kişisel avukatı Rudolph Giuliani ve eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton arasında daha önce yaşanmış bir anlaşmazlığı ortaya çıkardı.
New York Times gazetesinin haberine göre Bolton'ın eski yardımcısı Pazartesi günü Kongre'ye, Beyaz Saray'ın Ukrayna'ya baskı yapma çabalarının John Bolton’ı konuyu Beyaz Saray avukatlarına bildirecek düzeyde endişelendirdiğini söyledi.
Gazeteye göre Bolton, Trump’ın kişisel avukatı Giuliani’nin Başkan’ın siyasi rakibi Biden’ın soruşturulması için Ukrayna’ya baskı yapma çabalarının merkezinde olduğunu söyledi. Haberde, Bolton’ın eski yardımcısı ve eski Ulusal Güvenlik Konseyi üyesi Fiona Hill’ın Kongre’ye bu durumu, ‘pimi çekilmiş patlamaya hazır bir el bombası’ olarak nitelediği belirtildi.
Bununla birlikte NBC News tarafından sızdırılan bilgilere göre Başkan Trump’ın Rusya işleriyle ilgili danışmanı olan Fiona Hill’ın açıklamasının ardından Kongre üyeleri, Başkanın görevden alınmasına ilişkin devam eden soruşturma kapsamında saatler süren bir kapalı toplantı gerçekleştirdiler.
Yine sızan bilgilere göre Bolton, Ukrayna’ya baskı yapmak için Giuliani’yle birlikte çalıştığı öne sürülen ABD'nin Avrupa Birliği (AB) nezdindeki Büyükelçisi Gordon Sundland ile sert ifadelerin geçtiği bir konuşmanın ardından Hill'a konuyu Ulusal Güvenlik Konseyi avukatlarına rapor etmesini söyledi.
New York Times’ın Hill’ın açıklamasıyla ilgili bilgi sahibi iki kaynaktan aktardığı bilgilere göre “Bolton, Rudy (Rudolph Giuliani) ve Mulvaney (Beyaz Saray Geçici Genel Sekreteri Mick Mulvaney) tarafından hazırlanan hiçbir anlaşmaya katılmıyorum” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Hill bu açıklamaları, Trump'ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy’i Biden hakkında soruşturma açmaya zorladığı iddialarının ardından yaptı.
Buna karşın Trump’ın kişisel avukatı Giuliani dün yaptığı açıklamada, “Fiona'yı tanımıyorum. Neden bahsettiğini de bilmiyorum” dedi. Giuliani, basında çıkan haberlere göre Hill’ın ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Ukrayna'daki tüm temaslarını düzenlediğini söyledi.
New York Times gazetesi geçtiğimiz hafta yayınladığı habere göre Giuliani’nin adı Donald Trump'ın Kiev ile olan ilişkilerinde temsilcisi olarak kabul edildiği federal bir soruşturmada geçiyor.
ABD Başkanı Trump Eylül ayında Kuzey Kore ve Venezuela başta olmak üzere bazı dış politika konularında sert tutumlarıyla bilinen John Bolton’ı görevden almıştı. Hill ise Trump ile Zelenskiy arasında Temmuz ayında yapılan telefon görüşmesinden kısa bir süre önce Beyaz Saray'dan ayrıldı.



Suikast girişimine uğrayan Trump'ın 5 kurşun yediği sanılmış

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Suikast girişimine uğrayan Trump'ın 5 kurşun yediği sanılmış

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Yeni bir kitaba göre ABD Başkanı Donald Trump, geçen yıl temmuzda kendisine yönelik suikast girişiminden sonra, hastane yatağında üst düzey yardımcılarının "4 ya da 5" kez vurulduğunu düşündürecek kadar çok kanaması olduğunu söyledi.

2024: How Trump Retook the White House and the Democrats Lost America (2024: Trump Beyaz Saray'ı Nasıl Geri Aldı ve Demokratlar Amerika'yı Nasıl Kaybetti) adlı kitabın The Washington Post'ta yayımlanan kısmı, neredeyse bir yıl sonra Pensilvanya'nın Butler kentindeki saldırıya ilişkin yeni ayrıntıları ortaya çıkardı.

Trump, 13 Temmuz'daki kampanya mitinginde sahnede konuşurken, 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks'un yaklaşık 100 metre ötedeki bir binanın çatısından kendisine ateş etmesinin ardından Gizli Servis ajanları tarafından yere yatırılmış ve hastaneye kaldırılmıştı.

Kitapta, "Trump yatakta oturuyordu, üzerinde hâlâ takım elbisesi vardı. Kulağı bandajlıydı. Her yer kan içindeydi" yazıyor.

Trump daha sonra kitabın yazarlarına verdiği bir röportajda "Deli gibi kanıyordu" diye konuştu. Başkan, gelecekteki Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Susie Wiles, gelecekteki İletişim Sorumlusu Steven Cheung ve gelecekteki Özel Kalem Müdür Yardımcısı Dan Scavino'yu kastederek "Çok fazla kan olduğu için 4 ya da 5 kurşun yediğimi düşündüler" dedi.

sadfrgt
Alıntıya göre Trump'ın kampanya ekibi, hastanede şakalar yapmaya başladıktan sonra başkan adayının iyi olduğunu anladı (AFP)

Kitaba göre üçü, Trump hastane yatağında "şakalar yapmaya başlayınca" kısa süre sonra başkan adayının iyi olduğunu anladı.

Bu, kampanya için bir dönüm noktasıydı. Olayın ardından, geçmişte Trump'ı açıkça eleştiren dünyanın en zenginlerinden Amazon'un patronu Jeff Bezos ve Meta'nın CEO'su Mark Zuckerberg'den Trump'a büyük destek geldi.

dfgthy
13 Temmuz, Trump kampanyası için bir dönüm noktasıydı. Trump, dünyanın en zenginlerinin (Amazon devi Jeff Bezos, Meta CEO'su Mark Zuckerberg ve Tesla'nın patronu Elon Musk) iyi dileklerini ve desteğini aldı (AFP)

Kitaba göre "Bezos, Trump'ın içgüdülerinin onun kim olduğunu gösterdiğini ve aralarında bir dostluk olmasını istediğini söyledi".

Wiles daha önce bu insanlardan bazılarının ona yüz vermemesine hayret etti. Trump buna bayıldı. Harika vakit geçiriyordu.

Zuckerberg daha sonra Trump'ın vurulmasının ardından "yumruğunu havaya kaldırmasının" hayatında gördüğü "en havalı şeylerden biri" olduğunu söyledi.

13 Temmuz aynı zamanda geleceğin "first buddy"si (first lady sözcüğüne atıfla oluşturulan en yakın arkadaş anlamında bir kelime oyunu -ed.n.) ve Hükümet Verimlilik Bakanlığı'nın mimarı Elon Musk'ın Trump'ı resmen desteklediği gündü. Tesla'nın patronu o gün X'te yaptığı paylaşımda "Başkan Trump'ı tamamen destekliyorum ve hızla iyileşmesini umuyorum" diye yazdı.

dfgthy
Kitabın yazarları, "Trump buna bayıldı. Harika vakit geçiriyordu" diye yazıyor. Trump, eşi Melania'nın kendisini beklediği New Jersey'nin Bedminster kentine uçurulmuştu (AFP)

Trump, Cumhuriyetçi adaya karşı sergilediği felaket münazara performansının etkilerini hâlâ üzerinden atamamış olan dönemin başkanı Joe Biden'la kısa bir telefon görüşmesi yapmıştı.

Kitapta şöyle deniyor:

İki hafta önceki gergin münazaranın ardından bu telefon görüşmesi tuhaftı. Görüşme kısa sürdü. Ama Trump bunu 'aslında çok güzel' diye tanımladı.

Trump hastaneden ayrılmış ve eşi Melania'nın kendisini beklediği New Jersey'nin Bedminster kentine uçmuştu.

Kitabın 8 Temmuz'da yayımlanması bekleniyor.

Independent Türkçe