ABD'den İran'a siber saldırı

Geçtiğimiz Eylül ayında saldırıya uğrayan Abkayk tesisi (Reuters)
Geçtiğimiz Eylül ayında saldırıya uğrayan Abkayk tesisi (Reuters)
TT

ABD'den İran'a siber saldırı

Geçtiğimiz Eylül ayında saldırıya uğrayan Abkayk tesisi (Reuters)
Geçtiğimiz Eylül ayında saldırıya uğrayan Abkayk tesisi (Reuters)

ABD’li yetkililer, Washington’un, 14 Eylül’de Saudi Aramco petrol tesislerini hedef alan saldırıların ardından Washington ve Riyad’ın saldırıdan sorumlu tuttuğu İran’a yönelik siber saldırı düzenlediğini söyledi.
Reuters’a açıklamalarda bulunan yetkililer, operasyonun Eylül ayı sonunda gerçekleştiğini ve Tahran’ın “propaganda yayma” yeteneğinin hedef alındığını belirtti. Yetkililerden biri, “siber saldırının İran’ın fiziksel donanıma zarar verdiğini” söyleyerek, konu ile ilgili daha fazla ayrıntı vermedi.
Fars haber ajansının haberine göre Tahran, Reuters’ın haberini reddederken, İran Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Muhammed Cevad Azeri Cehromi, “Rüya görmüşler” ifadelerini kullandı.
Yetkili, yapılan bu saldırının, geçtiğimiz Haziran ayında İran’ın ABD’ye ait insansız hava aracını (İHA) düşürmesine cevap olduğunu ancak bunun Tahran’ın hamlesine karşılık atılmış ufak bir adım olduğunu ifade etti. İran Devrim Muhafızları geçtiğimiz Mayıs ayında Körfez’de bulunan farklı ülkelerden petrol tankerlerine saldırı başlatmıştı.
ABD Savunma Bakanlığı, siber saldırı hakkında yorum yapmazken, Bakanlık Sözcüsü Alisa Smith, elektronik ve istihbarat operasyonları hakkında bilgi vermeyeceklerini, bu durumun Bakanlığın politikası ve operasyonun güvenliği ile ilgili olduğunu ifade etti.
Uzmanlar, siber saldırıların etkisinin belirlenmesinin aylar sürebileceğini ifade ederken, siber saldırıların savaş seviyesinin altında olan bir hamle olduğu vurgusunu yaptı.
Reuters’e göre, Washington’daki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nde görevli internet uzmanı James Lewis, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Kimseyi öldürmeden ya da herhangi bir şeyi havaya uçurmadan zarar vermek mümkün. Bu, daha önce sahip olunmayan bir seçenek sunuyor. Bu noktada kullanma isteği önemli” ifadelerini kullanarak, geleneksel askeri saldırılarda bile İran’ın davranışlarını değiştirmenin mümkün olmayacağını dile getirdi.
Basında yer alan haberlere göre, İran’ın da, ABD’deki hedeflere karşı siber saldırı taktiğini kullandığı aktarıldı. İran hükümeti ile bağlantılı olan bir korsan grup, bu ayın başlarında ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim kampanyası ile ilgili e-posta hesaplarına girişi yapabildiği ortaya çıktı.
Ağustos ve Eylül ayları arasında Fosfor (Phosphorus) isimli grubun, belirli Microsoft kullanıcılarına ait e-posta hesaplarını tanımlamak için 2 bin 700'den fazla girişimde bulunduğu, ardından bu hesaplardan 241’ine yönelik saldırı gerçekleştirdiğinin tespit edildiği belirtildi.
Geçen yıl Reuters’ın yaptığı bir araştırmaya göre, İran propagandasını 15 ülkeye yayınlayan 70’ten fazla web sitesinin bulunduğu ortaya çıkmıştı.



ABD elçisi Tom Barrack Lübnan konusunda konuştu: Trump'ın sabrının da bir sınırı var

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
TT

ABD elçisi Tom Barrack Lübnan konusunda konuştu: Trump'ın sabrının da bir sınırı var

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Lübnan'da kendi ifadesiyle ‘Başkan Trump'ın sabrına bağlı’ sınırlı bir zaman dilimi olduğunu vurguladı.

Barrack, New York'ta düzenlediği ve Şarku’l Avsat'ın da davet edildiği basın toplantısında şunları söyledi: “Trump sabrıyla tanınsa da bu sabır sınırsız değil. Lübnan'ı çok seviyor ve belki de Dwight Eisenhower'dan bu yana hiçbir ABD başkanı bu sevgiyi göstermemiştir. Bu ülkeye yönelik samimi takdirlerini ifade etti. Ancak Lübnanlılar harekete geçmeli. Bu fırsatı değerlendirmek zorundalar. Aramızda bir etkileşim var, bu nedenle zaman zaman biraz hayal kırıklığına uğrasam da iyimserim.”

Hizbullah'ın silahları konusunda Barrack, kabine içinde ve üç başkan (Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı) arasında bir uzlaşmaya varılırsa ve Hizbullah ağır silahlarını yavaş yavaş bırakmayı kabul ederse bunun bir başlangıç olacağını söyledi. Barrack sözlerini şöyle sürdürdü: “Lübnan'da herkes hafif silahlar taşıyor ama burada söz konusu olan İsrail'i etkileyebilecek silahlar. Bu desteklenmesi gereken bir süreç ve Lübnan ordusunun silah toplama işini yapabilmesi için güçlendirilmesi gerekiyor. Sorun şu ki orduya bir süredir ödeme yapılmıyor ve bu da engellerden biri. Tüm bu unsurların aynı anda gerçekleşmesi gerekiyor. Lübnanlılar arasında büyük saygı gören Lübnan ordusunun silahların nasıl iade edileceği ve bir iç savaşa yol açmadan nasıl toplanacağı konusunda Hizbullah ile yumuşak bir müzakere yürütmesi için güçlendirilmesi lazım. Çünkü bu silahlar yeraltı garajlarında, mahzenlerde ve evlerin altında saklanıyor.”

Barrack, Lübnan hükümetinin Hizbullah'ın silahlarıyla ilgili olarak gecikmesinin sebebinin iç savaş korkusu olduğuna inanıyor.

ABD elçisi, Suriye ile İsrail arasındaki herhangi bir normalleşmenin doğal olarak Lübnan, İsrail, Irak ve nihayetinde İsrail arasında da normalleşmeyi gerektireceğini belirtti. Barrack, “Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, İsrail'in düşman olmadığını ve mevcut sorunlara çözüm bulmak için İsrail'le görüşmeye ve müzakereye açık olduğunu söylerken tutumunda netti. Bu süreç diğer komşu ülkelerde olduğu gibi kademeli adımlarla başlayacak” ifadelerini kullandı.

Barrack, “Başkan Trump'ın İran'ın bombalanmasına verdiği destek gibi attığı cesur adımlar kısa vadeli de olsa bir fırsatı temsil ediyor. Çünkü İran, Hamas, Hizbullah ve Husiler şu anda geçici bir geri çekilme durumunda. Geri kalan ülkelerin kendilerini yeniden tanımlama şansı var” dedi ve kararın kendilerine bağlı olduğunu vurguladı. Barrack, “Bu adımların zaten atılmakta olduğuna ve herkesin bu yönde ilerlemek için sorumlulukla hareket ettiğine inanıyorum” diyerek sözlerini noktaladı.