​Filistin Ekonomi Bakanı: Filistin heyeti yakında Suudi Arabistan'ı ziyaret edecek

Filistin Ekonomi Bakanı Halid el-Usayli
Filistin Ekonomi Bakanı Halid el-Usayli
TT

​Filistin Ekonomi Bakanı: Filistin heyeti yakında Suudi Arabistan'ı ziyaret edecek

Filistin Ekonomi Bakanı Halid el-Usayli
Filistin Ekonomi Bakanı Halid el-Usayli

Filistin Ekonomi Bakanı Halid el-Usayli, Suudi Arabistan ve Filistinli işadamları arasında ticareti arttırmak amacıyla Suudi Arabistan-Filistin toplantısı yapılması için hazırlıkların devam ettiğini belirtti.
El-Usayli, Filistin hükümetinden bir heyetin, her alanda ekonomik işbirliği fırsatlarını görüşmek üzere yakında Suudi Arabistan, Kuveyt, Almanya ve İsveç'i ziyaret edeceğini bildirdi.
Bakan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman arasında geçtiğimiz Perşembe günü imzalanan, iki ülke arasında Ortak Ekonomi Komitesi ve Suudi Arabistan ve Filistinli İş Adamları Konseyi kurulmasını öngören anlaşmanın önemine vurgu yaptı.
Bu adımların, Filistin’deki ticaretin yanında Arap ve dış yatırımların artmasına yardımcı olacağına dikkat çeken el-Usayli, karşılıklı yatırımları arttırma amacıyla araştırma yapılması için bir hükümet komitesi kurulacağını aktardı.
Filistin Otoritesi yakın zamanda İsrail'den ekonomik ayrılma planı başlattı. Paris Ekonomi Anlaşması kapsamında yapılan plan, Filistin Ulusal ve Merkez Konseyleri tarafından alınan kararlara dayanarak İsrail pazarını Arap pazarlarıyla değiştirmeye dayanıyor.
Paris Anlaşması’na göre İsrail hükümetinin, ticari tüm limanlar ve geçitler üzerindeki mutlak kontrolünden ötürü Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ne ithal ettiği mal ve hizmetler için vergi toplaması, daha sonra toplam tutarın yüzde 3’ü oranında bir komisyon karşılığında aylık olarak Filistin Yönetimine göndermesi gerekiyor.
Filistin heyeti, Filistin ekonomisini destekleme konusunu görüşmek üzere daha önce Mısır, Ürdün ve Irak'ı ziyaret etmişti.
Filistinliler İsrail'den buzağı ithal etmeyi ve İsrail'e tıbbi transferleri durdurmaya kararı almıştı. Ayrıca Ürdün’de rafine edilmesi yoluyla Irak’tan petrol ithal etme talebinde bulunmuştu. Ancak İsrail, bu adımlara devam etmesi halinde cezai uygulamalar geleceği yönünde Filistin’i tehdit etmişti.



Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
TT

Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi başkanlığındaki Kürt heyeti arasında, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın da katıldığı görüşme Şam'da başladı.

Görüşme, eş-Şera ve Abdi'nin 10 Mart'ta ABD himayesinde imzaladıkları ve ‘sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğalgaz sahaları dahil olmak üzere Suriye'nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumların Suriye devletinin idaresine dahil edilmesini’ öngören bir dizi maddeden oluşan anlaşmadan dört ay sonra gerçekleşti.

Ancak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi daha sonra anayasal deklarasyon ve çeşitliliği yansıtmadığını söylediği bir hükümetin kurulması nedeniyle Suriye yönetimini eleştirdi. Geçtiğimiz ay Kürt güçleri ‘demokratik ve adem-i merkeziyetçi’ bir devlet talep etmiş, Şam da buna yanıt olarak ülkede ‘bölücü bir gerçeklik dayatma girişimlerini’ reddettiğini açıklamıştı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre  adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt kaynak, “SDG liderinin başkanlığındaki bir Kürt heyeti bugün DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) temsilcilerinin eşliğinde Şam'a gitti ve şu anda Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile görüşüyor. Görüşmede ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack da yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Toplantının gündemi hakkında bilgi sahibi olan kaynak, ‘görüşmelerde dört ana dosyanın ele alındığını, bunların Suriye devletinin yapısı, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Şam hükümeti arasındaki ilişki, ekonomi ve askeri güç olduğunu’ söyledi.

Çatışmaların patlak vermesinden önce onlarca yıl ötekileştirme ve dışlanmaya maruz kalan Kürtler, yeni yönetimin karar alma mekanizmasını merkezileştirme ve kilit unsurları geçiş sürecinin yönetiminden dışlama girişimini eleştiriyor.

Abdi, mayıs sonunda bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Şam ile vardığımız mutabakata bağlıyız ve şu anda uygulama komiteleri aracılığıyla bu anlaşmayı hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi. Abdi ayrıca, tüm bileşenlerin tam haklarla yaşadığı ve hiç kimsenin dışlanmadığı adem-i merkeziyetçi bir Suriye’ye olan bağlılığını vurguladı.

Eş-Şera'nın Şam'a gelişinden kısa bir süre sonra tüm silahlı askeri grupları dağıtacağını açıklamasına rağmen, ABD destekli Kürtler, 2019'da son kalesinden çıkarılana kadar DEAŞ'la mücadelede etkili olduğunu kanıtlayan organize askeri güçlerini korumakta ısrar ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Şam'ın ihtiyaç duyduğu büyük petrol ve doğalgaz sahaları da dahil olmak üzere kuzey ve doğu Suriye'nin büyük bölümünü kontrol ediyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani daha önce Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile imzalanan anlaşmanın şartlarının uygulanmasının ‘ertelenmesinin’ ülkedeki ‘kaosu uzatacağı’ uyarısında bulunmuştu.