Avustralya’da akademisyenlere uyarı: İran'a seyahat riskli olmaya başladı

Avustralyalı blogger Jolie King ve arkadaşı Mark Firkin (Instagram)
Avustralyalı blogger Jolie King ve arkadaşı Mark Firkin (Instagram)
TT

Avustralya’da akademisyenlere uyarı: İran'a seyahat riskli olmaya başladı

Avustralyalı blogger Jolie King ve arkadaşı Mark Firkin (Instagram)
Avustralyalı blogger Jolie King ve arkadaşı Mark Firkin (Instagram)

Avustralya’nın büyük üniversiteleri, ülkenin ABD ile yakın ilişkileri sebebiyle İran’a yolculuk yapmanın tehlikeli olabileceği endişesiyle akademisyenlerin Tahran seyahatlerini askıya aldı.
Avustralyalı “Sydney Morning Herald” gazetesinin aktardığına göre, aralarında New South Wales, Sidney ve Queensland üniversitelerinin de bulunduğu 8 üniversite dün, İran’a yapılacak akademik seyahatlerin iptal edildiğini duyurdu.
Hükümetin, Avustralyalıların “İranlı yetkililerin dikkatini çekecek” faaliyetlerde bulundukları zaman tutuklanma riskinin daha fazla alabileceği uyarısının ardından İran yolculukları yasaklandı.
Avustralya Deakin Üniversitesi Ortadoğu Siyaseti Uzmanı Şehram Ekberzade, İran’ın Avustralya’yı “nispeten tehlikeli olmayan” ülke olarak gördüğünü, ABD’den ve İngiltere’den gelen ziyaretçilerin keyfi olarak gözaltına alınma riskine maruz kalmalarına rağmen Avustralyalılar için böyle bir ihtimalin çok düşük olduğunu ifade etti.
Ekberzade ayrıca, “ABD, İran ile imzalanan nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildiği zaman, Avustralya’nın ABD‘den taraf olması, İran tarafından “daha fazla kuşku ve düşmanlık” olarak algılandı” dedi.  
Avustralya Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili ise, bakanlığın geçtiğimiz Aralık ayında üniversitelerle temasa geçtiğini ve akademisyenleri İran'a seyahat kararlarını değiştirmeleri konusunda uyardığını ve İran'da vakit geçirmeyi düşünenlerin seyahat gereksinimlerini yeniden gözden geçirmeleri gerektiğini söyledi.
Bu ayın başında, Avustralyalı blogger Julie King ve arkadaşı Mark Firkin, casusluk suçlamasıyla İran'da tutuklandıktan 10 hafta sonra serbest bırakıldı. Aynı gün İran resmi televizyon kanalı, 13 ay önce Avustralya’da tutuklanan, Brisbane'daki Queensland Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan Rıza Dehbaşi’nin serbest bırakıldığını ve ülkesine döndüğünü duyurdu.
King ve Firkin'in tutuklanmasından birkaç ay önce, Melbourne Üniversitesi'nde Ortadoğu çalışmaları yapan Dr Kylie Moore-Gilbert de İran makamları tarafından casusluk yaptığı iddiasıyla tutuklanmış, dava sonucunda akademisyene 10 yıl hapis cezası verilmişti.



Arakçi: Tahran, uranyum zenginleştirme hakkına saygı göstermeyen hiçbir anlaşmayı imzalamayacaktır

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (DPA)
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (DPA)
TT

Arakçi: Tahran, uranyum zenginleştirme hakkına saygı göstermeyen hiçbir anlaşmayı imzalamayacaktır

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (DPA)
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (DPA)

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi bugün yaptığı açıklamada, ülkesinin uranyum zenginleştirme hakkına saygı göstermeyen hiçbir anlaşmayı imzalamayacağını teyit etti ve müzakerelere büyük zarar vereceği için askeri güç kullanımına karşı uyarıda bulundu.

Devlet televizyonu Arakçi'nin, "İran'ın nükleer programı barışçıldır ve barışçıl kalacaktır ve Tahran uluslararası anlaşmalardan çekilmemiştir" dediğini aktararak, İran'ın barışçıl nükleer programına olan bağlılığını vurguladı.

Arakçi, Tahran'ın UAEK ile iş birliğinin sona ermeyeceğini, ancak ülkesinin nükleer tesislerinin güvenliğini sağlamak için “gelecekte farklı bir şekil” alacağını vurguladı.

Arakçi nükleer tesislere yönelik saldırının, İran'ın nükleer politikasının değişmesine yardımcı olabileceği uyarısında bulunurken, tesislere yönelik saldırıların radyasyonun yayılmasının yanı sıra ABD saldırısının geride bıraktığı patlamamış mühimmat nedeniyle büyük bir tehlike oluşturabileceğini vurguladı.

Geçtiğimiz ay ABD, İran'ın Fordo, Natanz ve İsfahan'daki ana nükleer tesislerini hedef alan, sığınak delici bombalarla donatılmış uçaklarıyla saldırı gerçekleştirmişti.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Müdürü Rafael Grossi, ABD saldırılarının İran nükleer programının “tamamen yok olmasına” neden olmadığını ve Tahran'ın uranyum zenginleştirmeye “aylar içinde” yeniden başlayabileceğini söyleyerek, saldırının İran'ın nükleer tesislerini “yok ettiğini” defalarca tekrarlayan ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamalarıyla çelişti.