ABD Savunma Bakanı Esper: NATO müttefikimiz Türkiye ile savaşacak değiliz

ABD Savunma Bakanı Esper: NATO müttefikimiz Türkiye ile savaşacak değiliz
TT

ABD Savunma Bakanı Esper: NATO müttefikimiz Türkiye ile savaşacak değiliz

ABD Savunma Bakanı Esper: NATO müttefikimiz Türkiye ile savaşacak değiliz

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Başkan Donald Trump’ın Suriye’nin kuzeyinden çekilme kararına yönelik eleştirilere cevap vererek, “Kürtleri savunmak için, uzun süredir NATO’da bizimle müttefik olan Türkiye’ye karşı savaşmak niyetinde değiliz” dedi.
ABD merkezli bir haber kanalına verdiği özel röportaj için, Arabistan'ın başkenti Riyad'ın doğusundaki çöl bölgesinde bulunan Prens Sultan Hava Üssü'nde konuşan ABD Savunma Bakanı Mark Esper, ABD'nin kuzey Suriye'den çekilme kararına yönelik eleştirilere cevap verdi. Esper, "Kürtleri savunmak için, uzun süredir NATO'da bizimle müttefik olan Türkiye'ye karşı savaşmak niyetinde değiliz. Hele ki savunma konusunda birinci dereceden zorunluluğumuz olmayan bir sınır konusunda” ifadelerini kullandı.
İddia edildiğinin aksine Barış Pınarı Harekatı'nın yapıldığı bölgede bulunan cezaevlerinden sadece 100 civarında DAEŞ'lı, teröristin kaçtığını söyleyen Esper, herhangi büyük bir cezaevinin yıkıldığı ve teröristlerin kaçtığı bilgisini almadıklarını doğruladı. Suriye'nin kuzeyinden ayrılan Amerikan birliklerinin ülkeye dönmeden önce geçici olarak Irak'a gitmelerini emrettiğini söyleyen Esper, ancak Başkan Donald Trump'ın, petrol sahalarını korumak için Suriye'de bazı birlikleri tutma planını henüz onaylamadığını kaydetti. Esper, “Aşamalı bir çekilme gerçekleştiriyoruz. Bilerek ve isteyerek kuzeydoğu Suriye'den çekildik. Birliklerimizi eve getirmek için Irak'ta geçici olarak yeniden konumlandıracağız. Bu devam eden bir sürecin sadece bir kısmı, ama sonunda bu birlikler eve dönecek” dedi.
Petrol sahalarını korumak ve DAEŞ'le mücadeleye devam etmek için Suriye'nin doğusunda birkaç yüz asker kalabileceğini belirten Esper, “Amacım seçeneklerimizi açık tutmak. Başkanın seçeneklerini açık tutmak istiyorum. Böylece durum değişkenlik gösterirse, Suriye'nin kuzeydoğusunda mı, yoksa diğer bölgelerde mi kalacağımız konusunda Başkan'a esnekliğe sahip olduğumuzu göstermek istiyorum” dedi.
Esper, "SDG'nin zamanında bölgeden çekilmesi için iyi niyetle çaba gösteriyoruz. Biraz daha fazla zamana ihtiyaçları varsa, verilmelidir” ifadelerini kullandı.

 


Trump yönetimi, Nikaragua ve Honduras vatandaşları için Geçici Koruma Statüsü'nü kaldırdı

ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)
ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)
TT

Trump yönetimi, Nikaragua ve Honduras vatandaşları için Geçici Koruma Statüsü'nü kaldırdı

ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)
ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)

ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetimi dün, Honduras ve Nikaragua vatandaşları için Geçici Koruma Statüsü'nün iptal edildiğini duyurdu; bu karar 70 binden fazla kişiyi önümüzdeki aylarda ABD'den sınır dışı edilme riskiyle karşı karşıya bırakıyor.

İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem yaptığı açıklamada, “Ülkedeki genel koşullar Honduraslıların güvenli bir şekilde evlerine dönmelerine yetecek kadar iyileşti” dedi. Şu anda tahminen 72 bin Honduraslı ve 4 bin Nikaragualıya verilen Geçici Koruma Statüsü, 1998 yılında her iki Orta Amerika ülkesinde de geniş çaplı yıkıma neden olan Mitch Kasırgasının ardından 1999 yılında verilmişti.

İç Güvenlik Bakanlığı yaptığı ayrı bir açıklamada Bakan Noem'in, Nikaragualılar konusunda da benzer bir sonuca vardığını belirterek “Geçici Koruma Statüsü’nün (TPS) çeyrek asır sürmemesi gerektiğini” vurguladı. Washington merkezli bir Latin Amerika insan hakları araştırma ve savunma merkezi olan Washington Office on Latin American Affairs, bakanlığı Honduras ve Nikaragua vatandaşlarının yanı sıra benzer eylemlerden etkilenen diğer ülkelerden gelenler için TPS'yi iptal etme kararını geri almaya çağırdı.

“STK'dan yapılan açıklamada, “Honduras ve Nikaragua, çok sayıda doğal afetin yanı sıra, onlarca yıldır yapısal cezasızlık, şiddet, yoksulluk ve temel kamu hizmetlerine erişim eksikliğinden muzdariptir. Nikaragualılar ise ifade özgürlüğü, örgütlenme ve insan hakları da dâhil olmak üzere sivil özgürlüklerini reddeden otoriter bir hükümet altında yaşamaktadır" denildi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre hak sahiplerini sınır dışı edilmekten koruyan ve onlara ABD'de çalışma hakkı veren TPS, çatışma, doğal afet veya diğer “olağanüstü” koşullar nedeniyle ülkelerinde güvenlikleri risk altında olan göçmenlere geçici olarak verilmektedir.

Trump yönetimi daha önce de Haitililer, Venezuelalılar, Afganlar, Nepalliler ve Kamerunlular için Geçici Korumalı Statü'yü iptal etmişti. Başkan Donald Trump, ABD'nin “yabancı suçlular” tarafından “istila” edildiğini düşündüğü yasadışı göçle mücadeleyi en önemli önceliklerinden biri haline getirdi.