Dünya sel, yangın ve veba istilası altında

Venedik sokaklarını el bastı. (AFP)
Venedik sokaklarını el bastı. (AFP)
TT

Dünya sel, yangın ve veba istilası altında

Venedik sokaklarını el bastı. (AFP)
Venedik sokaklarını el bastı. (AFP)

Bu hafta içerisinde Venedik’te şiddetli seller, Avustralya’da yangınlar, Çin’de ise veba salgını hâkimdi.
Reuters’ın haberine göre söz konusu olayları iklim değişikliğine bağlayan uzmanlar, küresel ısınmanın gelecek nesilleri ömür boyu sürecek hastalıklarla karşı karşıya getireceği konusunda uyarıda bulundu.
Venedik batıyor
Venedik’in şiddetli sel suları almasının ardından çarşamba günü bu yüzen şehirde olağanüstü hal ilan edildi. Tarihi kiliseler, meydanlar ve asırlık binalar âdeta suya boğuldu. 
Şehrin sokakları deniz sularının 187 santimetre yükselmesiyle sularla çalkalanırken kayıklar sahile vurdu, gondollar ise devrildi. Bu, 1966 yılındaki 194 santimetre olarak kaydedilen deniz suyu seviyesinin ardından yaşanan en yüksek seviyede sel baskını oldu.

Suların yükselmesi, bu turizm şehrini tehdit eder hâle geldi. Venedik Belediye Başkanı Luigi Brugnaro, su baskınlarını felaket olarak nitelendirerek "Durum son derece dramatik. Hükümetten yardım istedik ancak maliyet oldukça yüksek olacak. Bu, iklim değişikliğinin bir sonucudur" dedi.

Avustralya yanıyor
Dünyanın diğer tarafındaki Avustralya ise orman yangınları nedeniyle büyük çapta zarara uğradı. Yerleşim yerlerini saran yangınlar, yüzlerce insanın yaşadıkları yerlerden kaçmasına neden oldu. 2016’dan beri Yeni Güney Galler ve Queensland eyaletleri kuraklık dalgasıyla karşı karşıya.
Meteoroloji ofisi, yangına sebep olan faktörlerin başında yağışları da etkileyen deniz yüzeyindeki sıcaklık artışı olduğunu duyurdu.
Hava sıcaklığının son yüzyılda artış göstermesi, kuraklığın ve yangınların artışını da beraberinde getirdi. İklim değişikliği ve olağanüstü hava olayları arasındaki bağlantılar Avustralya'da siyasi bir mesele haline geldi.

Çin’de veba salgını
Çin’de ise sağlık yetkilileri, iki kişiye konulan teşhisin doğrulanmasının ardından veba salgınının yayılmaya başladığını bildirdi.
Resmi medyada söz konusu iki vakanın, sürekli kuraklık ve iklim değişikliğinin ardından kemirgenlerin yaygın olduğu İç Moğolistan’da görüldüğü belirtildi.
Kemirgen sınıfından olan sıçanların bu yaz Hollanda büyüklüğünde bir alana yayılması sağlık açısından şaşırtıcı sonuçlar doğurdu.

İngiliz The Lancet tıp dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre iklim değişikliği olağanüstü hava olaylarının yaşanmasını sıklaştırarak hava kirliliğini artırıyor ve insan sağlığına zarar veriyor. Gezegenimizin ısınması ise yiyecek kıtlığı, bulaşıcı hastalıkların yayılması, taşkınlar ve aşırı sıcaklar riskini taşıyor.

Uzmanlar durumun böyle devam etmesi halinde küresel ısınmanın gelecek nesilleri ömür boyu sürecek hastalıklarla karşı karşıya getirebileceği konusunda uyarıyor.



İsrail, Lübnan'da sivillerin tarafsızlığı politikasını ihlal ediyor

Lübnan'ın güneyindeki Şeba kasabasında vatandaşlar ve Lübnan Kızılhaçı üyeleri, İsrail'e ait insansız hava aracının (İHA) hedef aldığı bir aracın enkazını inceliyor (EPA)
Lübnan'ın güneyindeki Şeba kasabasında vatandaşlar ve Lübnan Kızılhaçı üyeleri, İsrail'e ait insansız hava aracının (İHA) hedef aldığı bir aracın enkazını inceliyor (EPA)
TT

İsrail, Lübnan'da sivillerin tarafsızlığı politikasını ihlal ediyor

Lübnan'ın güneyindeki Şeba kasabasında vatandaşlar ve Lübnan Kızılhaçı üyeleri, İsrail'e ait insansız hava aracının (İHA) hedef aldığı bir aracın enkazını inceliyor (EPA)
Lübnan'ın güneyindeki Şeba kasabasında vatandaşlar ve Lübnan Kızılhaçı üyeleri, İsrail'e ait insansız hava aracının (İHA) hedef aldığı bir aracın enkazını inceliyor (EPA)

İsrail'in son birkaç gündür Lübnan'da gerçekleştirdiği saldırılar, "sivilleri hedef almama" ilkesinin ihlal edildiğini ortaya koydu ve kara savaşının manzarasını bir kez daha yeniden şekillendirdi.

İsrail ordusu dün, Şeba Çiftlikleri bölgesini ve Baraachit kasabasını hedef alan hava saldırıları düzenledi. İsrail insansız hava araçları (İHA) ayrıca, Aitaroun ve Blida kasabaları arasında bulunan Kilo 9 bölgesindeki bir ekskavatöre üç adet bomba attı.  

İsrail hava saldırıları, yerleşim bölgelerindeki araçları hedef aldı, evleri ve sivillerin toplandığı yerleri vurdu. Uzmanlara göre bu saldırılar, "Tel Aviv'in Hizbullah'a verilen halk desteğinin maliyetini artırma girişimleriyle bağlantılı stratejik bir tercihi" yansıtıyor; bu, "sivilleri etkisiz hale getirme" ilkesinden vazgeçmek anlamına gelse bile.

Emekli Tuğgeneral Said Kazha, "İsrail'in sarsılmaz hedefinin Hizbullah'ı ve İran'dan Irak, Yemen ve Filistin'e, hatta Lübnan'a kadar uzanan direniş eksenini denetim altına almak" olduğuna inanıyor.

İsrail'in "her şeyden önce kuzeydeki yerleşimcilerin güvenliğini sağlamayı amaçladığını" belirten Mısır Dışişleri Bakanı, İsrail'in "savaşçılar, silah ve mühimmat depoları da dahil olmak üzere askeri hedefler olarak gördüğü yerlere, bunlar yerleşim yerlerinde bulunsa bile, hedefli saldırı taktiği uyguladığını" belirtti.

Bu arada Mısır, "Lübnan'ın egemenliğine, birliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik her türlü ihlali tamamen reddettiğini" teyit etti ve "Lübnan ve bölgenin güvenliğini ve istikrarını korumak için gerginliğin azaltılmasının ve sükunet yolunun önceliklendirilmesinin önemini" vurguladı. Bu açıklama, dün Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati ile Lübnan Başbakanı Nevvaf Selam arasında, gerginliği azaltmaya yönelik devam eden çabaları ele alan bir telefon görüşmesi sırasında geldi.


Tahran'ın gelecek ay "suyun bitmesi" öncesindeki son umudu yağmur

İranlılar, Tahran'daki bir sokak çeşmesinden su içiyor (AFP)
İranlılar, Tahran'daki bir sokak çeşmesinden su içiyor (AFP)
TT

Tahran'ın gelecek ay "suyun bitmesi" öncesindeki son umudu yağmur

İranlılar, Tahran'daki bir sokak çeşmesinden su içiyor (AFP)
İranlılar, Tahran'daki bir sokak çeşmesinden su içiyor (AFP)

İranlı yetkililer dün, 10 milyonluk nüfusa sahip başkent Tahran'da "eşi benzeri görülmemiş" kuraklık kriziyle mücadele etmek amacıyla su kesintisi yapmayı planladıklarını duyurdu.

Yerel basın, geceleri evlere su verileceğini bildirirken, Enerji Bakanı Abbas Ali Abadi dün devlet televizyonunda vatandaşları "israfı durdurmak" için "zor olsa bile" su kesintisine katlanmaya çağırdı.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan da "yıl sonundan önce yağmur yağmazsa" Tahran'ın su sıkıntısı nedeniyle boşaltılması gerekebileceği konusunda uyardı.

Devlet televizyonu, Pezeşkiyan'ın perşembe günü yaptığı açıklamada, "Suyu karneye bağlasak ve aralık ayı başında yağmur yağmazsa suyumuz bitecek ve Tahran'ı boşaltmak zorunda kalacağız" dediğini ancak sakinlerin nasıl tahliye edileceğine dair bir açıklama yapmadığını belirtti.

Tahran Su Şirketi Başkanı Muhsin Ardakani'ye göre, başkente su sağlayan rezervuarlardaki su seviyeleri son yılların en düşük seviyesine düştü. Bölgesel Su Şirketi Başkanı Behzad Parsa da Tahran'a su sağlayan ana rezervuardaki suyun "sadece iki hafta yetecek kadar" olduğunu vurguladı.


Fransa'da terör saldırısı planlama şüphesiyle üç kadın tutuklandı

Fransız polisi (AFP- Arşiv)
Fransız polisi (AFP- Arşiv)
TT

Fransa'da terör saldırısı planlama şüphesiyle üç kadın tutuklandı

Fransız polisi (AFP- Arşiv)
Fransız polisi (AFP- Arşiv)

Fransa terörle mücadele savcısı, terör saldırısı planlama şüphesiyle tutuklanan üç kadın hakkında soruşturma başlattı.

Dün France Info ve Le Parisien gazetesi, tutuklulardan birinin avukatına dayandırarak yayınladığı habere göre, üç kadın Paris'te bir konser salonu veya barda saldırı planlıyorlardı.

Avukat, 18 yaşındaki müvekkilinin "önemli ailevi ve akademik zorluklar" ile izolasyon, depresyon ve intihar düşünceleri yaşadığını söyledi.

sdfgt
Fransız polisi (Reuters)

RTL'nin aktardığı diğer ayrıntılara göre, 21 yaşındaki şüphelinin fiziksel bir engeli var ve tekerlekli sandalye kullanıyor. Birkaç yılını bakımevlerinde geçirmişti.

Raporlar, telefon dinlemelerinde Kalaşnikof saldırı tüfeği satın alma ve intihar kemeri yapımıyla ilgili konuşmaların ortaya çıktığını gösteriyor. Arama sırasında ayrıca cihatçı bir saldırı için hazırlıkları ayrıntılarıyla anlatan bir not da bulundu.

İçişleri Bakanlığı İç Güvenlik Genel Müdürlüğü'nden alınan izleme raporlarına göre, üç kız çocuğu zamanlarının çoğunu evde Snapchat, TikTok ve Telegram platformlarında cihatçı propaganda videoları izleyerek geçiriyor ve evden sadece yüzlerini tamamen kapatan bir peçeyle çıkıyorlar.

Kadınlar, ekim ayı başlarında Lyon, Villeurbanne ve Vierzon şehirlerinde tutuklandı. France Info, adli soruşturmaların 10 Ekim'de başladığını bildirdi.

Bu soruşturmalar, Fransa'nın 130 kişinin öldüğü ve yüzlerce kişinin yaralandığı 2015 Bataclan saldırılarını andığı bir zamanda açıklandı.