Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Macron'a sert tepki

(AFP)
(AFP)
TT

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Macron'a sert tepki

(AFP)
(AFP)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi’nin temel atma töreninde yaptığı konuşmada Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un NATO ile ilgili sözlerine tepki göstererek, “Önce sen kendi beyin ölümünü kontrol ettir” dedi. Erdoğan ayrıca terörle mücadeledeki kararlılığa vurgu yaparak, “Son terörist imha edilene kadar harekatlar sürecek“ dedi.
"Türkiye'yi NATO'dan çıkarmak, çıkarmamak senin haddine mi?"
Türkiye ile hazım sorunlarının gittikçe arttığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İşte NATO tartışmaları. 3-4-5 Aralık'ta Londra'da NATO liderler zirvesi yapacağız. Birileri bir şeyler konuşmaya başladı. Hiç risk almayan, hep kazanmaya alışmış kimi ülkeler, Türkiye'nin kendi hakkını, hukukunu, sınırlarını, egemenliğini koruma çabalarına tahammül edemiyor. Hele hele bunların Fransa Cumhurbaşkanı, son açıklamaları bu hastalıklı, bu sığ anlayışın örneklerinden biri. Ne diyor, ‘NATO'nun beyin ölümü gerçekleşmiştir' diyor Sayın Macron, NATO'da da söyleyeceğim, sen önce kendi beyin ölümünü bir kontrol ettir. Bu ifadeler senin türündeki beyin ölümü gerçekleşmiş olanlara yakışır. Sen önce NATO'ya karşı vecibelerini yerine getirmiyorsun. Hava atmaya gelince hava atıyorsun. Türkiye'yi NATO'dan çıkarmak, çıkarmamak senin haddine mi? Böyle bir şeyin kararını senin verme yetkin var mı? Türkiye'nin Suriye'de herhangi bir oldu bittiye gitmediğini en iyi kendisi biliyor. Libya'nın resmi yönetimiyle imzaları attık. Ne diyeceksin? Kimse sana bakmıyor. Henüz senin acemiliğin var, bunları gider. Biz Suriye'den ülkemize yönelik tehditleri bunlara karşı vereceğimiz cevapları Fransa Cumhurbaşkanına defalarca anlattım. İnanın tecrübesiz. Terörle mücadele nedir bilmiyor, onun için 'sarı yelekler' bütün Fransa'yı istila etti. Onların hakkını hukukunu koruyamıyorsun. Ülkemizin bu konudaki haklı hassasiyetlerini hiçe sayıp, en küçük bir ilgilerini olmadığı Suriye'de tırnak tutturmaya çalışan Fransa'dır. Senin Suriye'de ne işin var? Ne yapıyorsun sen orada. Senin orada bulunmaya hak ve selahiyetin yok. Seni rejim oraya davet etmiş değil. Durumdan vazife çıkarıp geldiniz, girdiniz oraya. İstediğiniz kadar hoplayıp zıplayın, eninde sonunda Türkiye'nin egemenlik haklarına, güvenlik ihtiyaçlarına, terörle mücadelesine saygı duyacaksınız. Bunun başka çıkışı yok. NATO için Fransa ne anlam ifade ediyor bilemeyiz ama Türkiye hem askeri katkısı hem de siyasi desteği olarak bu kurumun en önemli üyesidir. Ülkemiz bu stratejik önemiyle en çok Avrupa'nın korunmasına katkı veriyor. Şayet Türkiye olmasa dünyanın dört bir tarafındaki teröristlerin Avrupa'ya yığılacağından kimsenin şüphesi olmasın. Türkiye'nin güvenliği Avrupa'nın güvenliği demektir. Ülkemiz güvende değilse Avrupa'nın güvenliğinin de pamuk ipliğine bağlı olduğu asla unutulmamalıdır" ifadelerini kullandı.



İran Cumhurbaşkanı, “Bölgesel Güvenliği Sağlamak” için Pakistan'da

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (DPA)
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (DPA)
TT

İran Cumhurbaşkanı, “Bölgesel Güvenliği Sağlamak” için Pakistan'da

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (DPA)
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (DPA)

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, bugün iki günlük resmi bir ziyaret için Pakistan'a geldi. Ziyaret sırasında, iki komşu ülke, bölgede ve bölge dışında artan gerilimler ortamında ikili ilişkilerini güçlendirmeyi hedefliyor.

Pezeşkiyan, ülkenin doğusundaki Lahor kentine geldi ve yerel medya, uçağının inişini gösteren görüntüleri yayınladı. Eski Başbakan Navaz Şerif ve kızı, Pencap eyaleti başbakanı Meryem Şerif, Pezeşkiyan'ı karşıladı.

İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, İran Cumhurbaşkanı'nın ilk ziyaretinde Cumhurbaşkanı Asif Ali Zerdari ve Başbakan Şahbaz Şerif ile görüşmelerde bulunması planlanıyor.

Pakistan dün, İran ile ABD arasındaki gerginliği yatıştırma rolünü sürdüreceğini açıkladı.

Pezeşkiyan, Pakistan'a gitmeden önce yaptığı açıklamada, iki ülkenin ticari ve ekonomik ilişkilerini güçlendirmeye çalıştığını vurgulayarak, iki ülke halkları arasında derin dini ve ideolojik bağlar olduğunu belirtti.

Ziyaretin ayrıca iki ülke arasındaki ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediğini de belirten Pezeşkiyan, “Bu ziyaret sırasında, bölgesel güvenlik ve sınır meseleleri bizim ve Pakistan'daki değerli kardeşlerimiz için son derece önemlidir. Gerekli koordinasyonu sağlayarak bölgesel güvenliğin tesis edilmesi için var gücümüzle çalışacağız” ifadelerini kullandı.