Türkiye, DEAŞ mensubu 59 yabancıyı sınır dışı etti

İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı (Arşiv)
İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı (Arşiv)
TT

Türkiye, DEAŞ mensubu 59 yabancıyı sınır dışı etti

İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı (Arşiv)
İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı (Arşiv)

İçişleri Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, 11 Kasım’dan bu yana DEAŞ’a mensup 59 yabancı uyruklu militanın sınır dışı edildiği belirtildi.
İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı dün, Ankara’da düzenlenen basın toplantısı sırasında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin bütün yabancı uyruklu militanları vatandaşı oldukları ülkelere göndereceğini belirterek, bu konu ile ilgili bir sorunun olmadığını söyledi.
Çataklı açıklamasında, “11 Kasım'dan bugüne kadar 59 yabancı terörist savaşçı sınır dışı edildi. Bunlardan 26'sı ABD ve Avrupa Birliği ülkelerine, 33'ü de diğer ülkelere şeklinde. Kısa süre içerisinde işlemleri tamamlanmış ve gönderilecek olan 12 yabancı terörist savaşçı var” dedi.
Sözcü ayrıca, aralarında terörden arananlar listesinde üst sıralarda yer alanlarda dâhil olmak üzere 131 militanın etkisiz hale getirildiğini ifade etti.
İçişleri Bakanlığı tarafından önceki gece yapılan açıklamada, Alman vatandaşı 5 yabancı teröristin sınır dışı edildiği aktarıldı. Geçtiğimiz Pazar günü yetkililer tarafından yapılan açıklamada, DEAŞ terör örgütü mensubu bir İrlandalının sınır dışı edildiği belirtildi.
Türk makamları, 11 Kasım’da DEAŞ’a mensup yabancı uyruklu militanları kendi ülkelerine iade etmeye başladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, daha önce yaptığı açıklamada, Suriye ve Irak’ta savaşan DEAŞ mensuplarını ülkelerine iade edeceklerini belirtmişti. Bakan Soylu, yabancı uyruklu DEAŞ üyelerinin yılsonuna kadar ülkelerine iade işlemlerinin tamamlanacağını belirtti.
İçişleri Bakanlığı tarafından daha önce yapılan açıklamada, yabancı uyruklu DEAŞ’lıların sınır dışı edilme işlemlerinin devam edeceği aktarılırken, sınır dışı etme (geri gönderme) merkezlerindeki yabancı terörist sayısının 938’e düştüğü vurgulandı.
Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cezaevlerinde bin 150’den fazla DEAŞ mensubunun bulunduğunu açıkladı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Suriyeli muhalifler, Barış Pınarı Harekâtı sırasında kaçan 287 DEAŞ unsurunu yakaladı.



PKK silahlarını teslim etme sürecini başlatıyor

Irak'ın kuzeyindeki PKK militanları (Reuters)
Irak'ın kuzeyindeki PKK militanları (Reuters)
TT

PKK silahlarını teslim etme sürecini başlatıyor

Irak'ın kuzeyindeki PKK militanları (Reuters)
Irak'ın kuzeyindeki PKK militanları (Reuters)

PKK’nın Türkiye’ye karşı silahlı eylemleri sona erdirdiğini açıklanmasından 6 hafta sonra, bu ayın başlarında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Süleymaniye şehrinde düzenlenecek törenle silahlarını teslim etmeye başlaması bekleniyor. Bu adım, on binlerce kurbanın hayatına mal olan ve 40 yılı aşkın bir süre devam eden çatışmanın sona ermesi yolunda atılan yeni bir adım olacak.

Erbil merkezli medya grubu Rudaw, dün IKBY’den iki kaynağın bu adımın Türkiye ile uzlaşı sürecini ilerletmek için ‘güven oluşturma hamlesi’ ve ‘iyi niyet göstergesi’ olacağını söylediklerini aktardı.

Bu adımla, 3-10 Temmuz tarihleri arasında Süleymaniye'de düzenlenecek törenlerde 20 ila 30 PKK üyesinin silahlarını teslim etmesi bekleniyor.

Şarku’l Avsat’ın ulaştığı kaynaklar, İmralı Adası'nda tutuklu bulunan PKK'nın kurucusu Abdullah Öcalan'ın ‘önümüzdeki birkaç gün içinde’ yeni bir mesaj yayınlamasının beklendiğini söylediler.

PKK, geçtiğimiz mayıs ayında kendini feshettiğini ve silah bıraktığını duyurmuştu.