Kuzey Kore: ABD'nin nükleer anlaşma konusunda sunacak hiç bir şeyi yok

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve ABD Başkanı Donald Trump (AP)
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve ABD Başkanı Donald Trump (AP)
TT

Kuzey Kore: ABD'nin nükleer anlaşma konusunda sunacak hiç bir şeyi yok

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve ABD Başkanı Donald Trump (AP)
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve ABD Başkanı Donald Trump (AP)

ABD’nin Kuzey Kore ile anlaşmaya varmak için somut adımlar atmaya hazır olduğunu açıklamasının ardından, Pyongyang tarafından dün yapılan açıklamada, Washington’un, Kuzey Kore‘nin nükleer balistik füze programlarını terk etmesini amaçlayan görüşmelere yönelik ‘sunacak hiçbir şeyinin’ olmadığı aktarıldı.
Kuzey Kore, ABD'nin Pyongyang'ın balistik füze denemelerini görüşmek üzere Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısı düzenlenmesi çağrısına eleştiride bulunarak, bunun “Kuzey Kore’nin hangi yolu seçeceğine dair net bir karar vermesine yardımcı olacağı” anlamı taşıdığı ifade edildi.
Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA'da yer alan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü açıklamasında, ABD'nin sürekli diyalogdan bahsettiği ancak sunacak hiçbir şeyi bulunmadığının açık olduğu kaydedildi.
15 ülkeyi içeren BMGK’da, Kuzey Kore’nin nükleer denemelerinin yanı sıra uzun menzilli füze testlerinin devam edeceği konusunda endişeler dile getirildi. Kuzey Kore ve ABD, 2017 yılında nükleer silah denemelerini askıya almıştı.
ABD’den Kuzey Kore açıklaması
BM Güvenlik Konseyi'nin Aralık ayı dönem başkanı ve ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Kelly Craft, “Bu kapsamlı süreci devam ettirmeye, sürece paralel olarak harekete geçmeye, eş zamanlı olarak somut adımlar atmaya ve esneklik göstermeye hazırız. Ama bunu yalnız yapamayız. Kuzey Kore'nin bizimle çalışması için bu zorlu ama cesur kararı alması gerek” ifadelerini kullandı.
Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü açıklamasında, “ABD, toplantıda karşılıklı adımlar hakkında konuştu. Açıkladığımız gibi, kaybedecek hiçbir şeyimiz yok. ABD’nin seçtiği herhangi bir şeye karşılık olarak önlem almaya hazırız” dedi.
Kuzey Kore, ABD’nin tüm itirazlarına rağmen füze ve nükleer silah test etme hakkına sahip olduklarını açıkladı.
ABD'nin Kuzey Kore Özel Temsilcisi Stephen Biegun’un Güney Koreli yetkililerle görüşme gerçekleştirmesi için önümüzdeki hafta Seul’e gitmesi bekleniyor.
Çin’den BMGK’ya Kuzey Kore çağrısı
Çin'in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun, dün yaptığı açıklamada, BMGK’nın Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımlarını hafifletmesi gerektiğini söyledi.
Kuzey Kore, “ABD’nin düşmanca politikasını” terk etmesi ve tek taraflı silahsızlanma taleplerinden başka bir şey sunması için yılsonuna kadar Washington’a süre verdiklerini açıklamıştı.
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ABD’nin yeni bir anlaşma teklif edip etmemesi halinde yeni bir yol seçmeye karar vereceğini söyledi.



ABD elçisi Tom Barrack Lübnan konusunda konuştu: Trump'ın sabrının da bir sınırı var

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
TT

ABD elçisi Tom Barrack Lübnan konusunda konuştu: Trump'ın sabrının da bir sınırı var

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Lübnan'da kendi ifadesiyle ‘Başkan Trump'ın sabrına bağlı’ sınırlı bir zaman dilimi olduğunu vurguladı.

Barrack, New York'ta düzenlediği ve Şarku’l Avsat'ın da davet edildiği basın toplantısında şunları söyledi: “Trump sabrıyla tanınsa da bu sabır sınırsız değil. Lübnan'ı çok seviyor ve belki de Dwight Eisenhower'dan bu yana hiçbir ABD başkanı bu sevgiyi göstermemiştir. Bu ülkeye yönelik samimi takdirlerini ifade etti. Ancak Lübnanlılar harekete geçmeli. Bu fırsatı değerlendirmek zorundalar. Aramızda bir etkileşim var, bu nedenle zaman zaman biraz hayal kırıklığına uğrasam da iyimserim.”

Hizbullah'ın silahları konusunda Barrack, kabine içinde ve üç başkan (Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı) arasında bir uzlaşmaya varılırsa ve Hizbullah ağır silahlarını yavaş yavaş bırakmayı kabul ederse bunun bir başlangıç olacağını söyledi. Barrack sözlerini şöyle sürdürdü: “Lübnan'da herkes hafif silahlar taşıyor ama burada söz konusu olan İsrail'i etkileyebilecek silahlar. Bu desteklenmesi gereken bir süreç ve Lübnan ordusunun silah toplama işini yapabilmesi için güçlendirilmesi gerekiyor. Sorun şu ki orduya bir süredir ödeme yapılmıyor ve bu da engellerden biri. Tüm bu unsurların aynı anda gerçekleşmesi gerekiyor. Lübnanlılar arasında büyük saygı gören Lübnan ordusunun silahların nasıl iade edileceği ve bir iç savaşa yol açmadan nasıl toplanacağı konusunda Hizbullah ile yumuşak bir müzakere yürütmesi için güçlendirilmesi lazım. Çünkü bu silahlar yeraltı garajlarında, mahzenlerde ve evlerin altında saklanıyor.”

Barrack, Lübnan hükümetinin Hizbullah'ın silahlarıyla ilgili olarak gecikmesinin sebebinin iç savaş korkusu olduğuna inanıyor.

ABD elçisi, Suriye ile İsrail arasındaki herhangi bir normalleşmenin doğal olarak Lübnan, İsrail, Irak ve nihayetinde İsrail arasında da normalleşmeyi gerektireceğini belirtti. Barrack, “Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, İsrail'in düşman olmadığını ve mevcut sorunlara çözüm bulmak için İsrail'le görüşmeye ve müzakereye açık olduğunu söylerken tutumunda netti. Bu süreç diğer komşu ülkelerde olduğu gibi kademeli adımlarla başlayacak” ifadelerini kullandı.

Barrack, “Başkan Trump'ın İran'ın bombalanmasına verdiği destek gibi attığı cesur adımlar kısa vadeli de olsa bir fırsatı temsil ediyor. Çünkü İran, Hamas, Hizbullah ve Husiler şu anda geçici bir geri çekilme durumunda. Geri kalan ülkelerin kendilerini yeniden tanımlama şansı var” dedi ve kararın kendilerine bağlı olduğunu vurguladı. Barrack, “Bu adımların zaten atılmakta olduğuna ve herkesin bu yönde ilerlemek için sorumlulukla hareket ettiğine inanıyorum” diyerek sözlerini noktaladı.