Suudi Arabistan, vatandaşlarının Çin seyahatlerini geçici bir süreliğine durdurdu

Suudi Arabistan, vatandaşlarının Çin seyahatlerini geçici bir süreliğine durdurdu
TT

Suudi Arabistan, vatandaşlarının Çin seyahatlerini geçici bir süreliğine durdurdu

Suudi Arabistan, vatandaşlarının Çin seyahatlerini geçici bir süreliğine durdurdu

Suudi Arabistan, dün akşam, Suudi vatandaşlarının Çin’e seyahatlerinin geçici bir süreliğine durdurulduğunu açıkladı. Geçtiğimiz Pazar günü ‘Saudia Havayolları’ şirketi, Çin’in Guangzhou şehrine uçuşların askıya alındığını duyurmuştu.
Suudi Arabistan Pasaportlar Genel Müdürlüğü, yeni tip koranavirüsü salgınının önlenmesine yönelik sağlık prosedürlerinin uygulanması çerçevesinde Çin’e seyahatlerin askıya alındığını duyurdu.
Pasaportlar Genel Müdürlüğü’nün açıklamasında, kararın ihlali durumunda yaşananlardan vatandaşların sorumlu tutulacağı ifade edilirken, ülkede yaşayan Suudi vatandaşı olmayanların ise Çin'e seyahat etmeleri halinde ülkeye geri dönmelerine izin verilmeyeceği vurgulandı.
Öte yandan Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ülkede koronavirüsü vakası gözlenmediği belirtildi. Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada “Virüsün Suudi Arabistan’a girmesini önlemek üzere ihtiyati tedbirler alınmaktadır” ifadelerine yer verildi.
Bakanlık, Suudi Arabistan’a Demmam’daki Kral Fahd Uluslararası Havaalanı aracığıyla ulaşan Hint uyruklu iki kız kardeşin tedbir amaçlı olarak karantina altına alındığını bildirdi. Söz konusu iki kız kardeş, 12 Ocak’ta Çin’den ayrılıp Hindistan’a dönmüştü. 21 gün geçirdikten sonra Suudi Arabistan’a gelmeleri üzerine yapılan açıklamada bu sürenin virüsün kuluçka döneminden daha uzun olduğu ve söz konusu kişilerde herhangi bir hastalık belirtisi görülmediği belirtildi. Açıklamada ayrıca, Hint kökenli kız kardeşlerin Çin’in Wuhan kentine gitmediğine vurgu yapıldı
Öte yandan Suudi Arabistan Eğitim Bakanlığı, Pekin’deki Suudi okullarının tahliye edildiğini ve Hong Kong’daki öğrenciler ve ailelerinin ülkeye dönüşlerinin sağlandığını açıkladı.
Suudi Arabistan, Çin’de virüsün patlak verdiği Wuhan şehrindeki 10 Suudi öğrenciyi geçtiğimiz hafta özel uçak ile tahliye ederek ülkeye getirmişti.



Suudi Arabistan, yabancılar için güncellenmiş mülk sahipliği sistemini onayladı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman dün Cidde'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman dün Cidde'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)
TT

Suudi Arabistan, yabancılar için güncellenmiş mülk sahipliği sistemini onayladı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman dün Cidde'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman dün Cidde'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu dün Cidde'de Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın başkanlık ettiği toplantıda, yabancılar için 2026 yılı başında yürürlüğe girecek olan güncellenmiş mülk sahipliği sistemini onayladı.

Suudi Arabistan Belediye, Köy İşleri ve İskân Bakanı Macid el-Hakil, Bakanlar Kurulu’nun bu sistemi şu anda onaylamasının, sektörü geliştirmeyi ve doğrudan yabancı yatırımı teşvik etmeyi amaçlayan gayrimenkul mevzuatının bir uzantısı olduğunu; yatırımcıları ve gayrimenkul geliştirme şirketlerini Suudi pazarına çekerek arzın artırılmasına katkıda bulunacağını açıkladı.

Hakil, güncellenen sistemin, piyasa kontrolünü ve gayrimenkul dengesini sağlamak için belirli prosedürlere uyumu sağlayan mekanizmaların varlığının yanı sıra tüm ekonomik ve yatırım yönlerini dikkate alarak Suudi vatandaşlarının çıkarlarını göz önünde bulundurduğunu vurguladı.

Hakil, Suudi olmayanların gayrimenkul sahibi olmasına başta Riyad ve Cidde şehirleri olmak üzere belirli coğrafi bölgelerde izin verileceğini ve Mekke ve Medine'de bunun için özel şartlar olduğunu ifade etti.

yu7
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman’ın dün Cidde'de başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısından (SPA)

Güncellenen sisteme göre, Suudi olmayanların gayrimenkul sahibi olabileceği veya gayrimenkul üzerinde diğer ayni hakları edinebileceği coğrafi alanı önermek Gayrimenkul Genel Otoritesi’nin sorumluluğunda.

Kurum, Ocak 2026'da yürürlüğe girecek olan güncellenmiş sistemin idari düzenlemelerini Resmî Gazete'de yayınlandığı tarihten itibaren 180 gün içinde ‘İstilaa’ platformunda yayınlayacak.

Yönetmelik, Suudi olmayanların gayrimenkul üzerinde ayni hak edinme prosedürlerini, sistemin hükümlerinin uygulanmasına ilişkin gereklilikleri ve tüm ekonomik ve sosyal yönleri dikkate alarak uygulamanın ayrıntılarını belirleyecek.

Sistemin, Körfez vatandaşlarının Körfez İşbirliği Konseyi’ne (KİK) üye ülkelerde konut ve yatırım amacıyla gayrimenkul sahibi olmalarını düzenleyen imtiyazlı ikamet sistemi hükümleri veya Suudi olmayanlara gayrimenkul sahibi olma ve gayrimenkul üzerinde diğer ayni hakları edinme imtiyazı tanıyan diğer ilgili kanunlarla uyum içinde olması dikkat çekiyor.