Erdoğan'dan İdlib açıklaması: Askerlerimize en ufak zarar gelmesi halinde rejim güçlerini her yerde vuracağız

Erdoğan partililere hitaben açıklama yapıyor (AFP)
Erdoğan partililere hitaben açıklama yapıyor (AFP)
TT

Erdoğan'dan İdlib açıklaması: Askerlerimize en ufak zarar gelmesi halinde rejim güçlerini her yerde vuracağız

Erdoğan partililere hitaben açıklama yapıyor (AFP)
Erdoğan partililere hitaben açıklama yapıyor (AFP)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün yaptığı açıklamada, her hangi bir Türk askerlerine en ufak zarar gelmesi halinde ‘rejim güçlerini her yerde vuracaklarını’ söyledi.
Reuters haber ajansına göre, Erdoğan AK Parti grup toplantısında yaptığı açıklamada, “Şubat ayı sonuna kadar rejimi gözlem noktaları gerisine çıkartmakta kararlıyız. Suriye rejimi güçlerimize saldırırsa Soçi sınırlarına bağlı kalmadan rejim güçlerini her yerde vuracağız. Havada karada ne gerekiyorsa tereddüt etmeden bunu yapacağız” ifadelerini kullandı.
Diğer yandan Kremlin tarafından bugün yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Erdoğan ile telefonda görüştüğü ve İdlib konusunu ele aldığı belirtildi.
Kremlin açıklamasında, Erdoğan ve Putin’in yaptığı telefon görüşmesinde, Soçi Mutabakatı'na uyulması gerektiğinin ve  iletişimin daha da artırılması yönünde karar aldığı bildirildi.
Geçtiğimiz Aralık ayından bu yana Rusya destekli Suriye rejim güçleri büyük bir kısmı Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) ve diğer muhalif gruplar  tarafından kontrol edilen İdlib ve çevresine büyük bir saldırı başlattı. Saldırılar sebebiyle 700 binden fazla kişi göçe zorlanırken yüzlerce sivil ise hayatını kaybetti.
Suriye rejim güçleri dün, 2012 yılında bu yana ilk kez Halep-Şam Uluslararası kara yolunun tamamını kontrol altına aldı.
Haftalardır süren çatışmalarda çok sayıda kişi hayatını kaybederken bu durum Ankara ve Moskova arasında gerilime sebep oldu.
Türkiye kısa bir süre önce bölgeye yüzlerce askeri araçtan oluşan büyük takviyeler yolladı. Reuters’ın aktardığına göre askeri takviyelerin çoğu  Türkiye ve Suriye rejim güçleri arasında yaşanan çatışmanın ardından bölgeye gönderilirken, çatışmalar sırasında  aralarında 8 Türkün de bulunduğu 20 kişi hayatını kaybetti.

Geçtiğimiz Pazartesi günü Ankara, İdlib’te rejim güçleri tarafından yapılan saldırıda 5 askerin şehir olduğunu duyuran Milli Savunma Bakanlığı, bu saldırıdan sonra yüzden fazla rejim unsurunun etkisiz hale getirildiğini belirtti. Ancak Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) rejim güçleri arasında kayıp olmadığını öne sürdü.
İdlib ve çevresi için Türkiye - Rusya arasında 2018 yılında imzalanan Soçi Mutabakatı’nda, askerden arındırılmış tampon bir bölgenin yanı sıra İdlib’den geçen Halep-Lazkiye ve Halep-Hama otoyollarının açılmasına  karar verildi. Mutabakatın ardından HTŞ belirlenen alandan çekilmezken, Şam ise aşamalı olarak saldırılarına devam etti.
Anlaşmaya göre, Türkiye en az üçü rejim güçleriyle çevrili  bölgede 12 gözlem noktası kurdu. Erdoğan daha önce Şam’a, rejim güçlerinin gözlem noktalarından geri çekilmesi için Şubat ayına kadar mühlet vermişti.



ABD’li firmalar, Çin’in yasağını delerek kritik mineralleri nasıl alıyor?

Çin'de yaklaşık 40 milyon tonluk nadir toprak elementi var (Reuters)
Çin'de yaklaşık 40 milyon tonluk nadir toprak elementi var (Reuters)
TT

ABD’li firmalar, Çin’in yasağını delerek kritik mineralleri nasıl alıyor?

Çin'de yaklaşık 40 milyon tonluk nadir toprak elementi var (Reuters)
Çin'de yaklaşık 40 milyon tonluk nadir toprak elementi var (Reuters)

ABD'li firmalar, Çin'in ihracat yasağını delerek kritik mineralleri satın alıyor. 

Reuters'ın analizinde, Pekin yönetiminin 3 Aralık 2024'te ABD'ye galyum, germanyum ve antimon ihracatını yasaklamasının ardından, Amerikan firmalarının bu mineralleri üçüncü ülkeler üzerinden temin etmeye başladığı belirtiliyor.

Aralık 2024- Nisan 2025'te Tayland ve Meksika'dan ABD'ye 3 bin 834 ton antimon oksit ithalatı yapıldı. Bu miktar, önceki üç yılın toplamından daha fazla. Aynı dönemde Tayland ve Meksika, Çin'in antimon ihracatında ilk üçe girdi, oysa 2023'te sözkonusu ülkeler ilk 10'da bile değildi. 

Gemi taşımacılığında sahteciliğe karşı faaliyetler yürüten Publican platformunun CEO'su Ram Ben Tzion, minerallerin birden fazla aktarmayla ABD'ye gönderildiğini ve bunun sıkça karşılaşılan bir örüntü oluşturduğunu ifade ediyor. Çinli şirketlerin "yaptırımları delmekte inanılmaz yaratıcı" davrandığını da sözlerine ekliyor. 

ABD merkezli Gallant Metals şirketinin kurucusu ve CEO'su Levi Parker, Çin'den her ay yaklaşık 200 kilogram galyum aldıklarını belirtiyor:

Önce Çin'deki temsilciler, üreticilerden malı temin ediyor. Ardından bu ürünler başka bir Asya ülkesi üzerinden demir, çinko ya da sanat malzemesi gibi etiketlenerek gönderiliyor.

Parker, Çinli tedarikçilerin dikkat çekebileceği endişesiyle büyük hacimli işlemlerden uzak durduğunu söylüyor. 

ABD yasaları, Amerikalı şirketlerin Çin menşeli antimon, galyum veya germanyum satın almasını yasaklamıyor. Çinli firmalar da lisansları varsa bu mineralleri ABD dışındaki ülkelere gönderebiliyorlar.

Çinli antimon üreticisi Youngsun Chemicals'ın Tayland merkezli iştiraki Thai Unipet Industries, Aralık 2024-Mayıs 2025 döneminde ABD'ye 3 bin 366 ton antimon gönderdi. Bu, bir önceki yılın aynı dönemine göre 27 kat artışa denk geliyor. Antimon, batarya ve çipten alev geciktirici malzeme üretimine kadar birçok alanda kullanılıyor. 

Thai Unipet Industries'in müşterisiyse Teksas merkezli Youngsun & Essen firması. Bu şirket, Pekin'in getirdiği yasaktan önce doğrudan Çin'den antimon ithal ediyordu.

Çin Ticaret Bakanlığı'ndan mayısta yapılan açıklamada, bazı yabancı şirketlerin "yerel suçlularla işbirliği içinde" yasakları deldiği bildirilmiş, olaylarla ilgili soruşturma başlatıldığı açıklanmıştı.

Independent Türkçe, Reuters, New York Times