Çinli doktorlar koronavirüsle mücadele sürecini anlatıyor

Çinli doktorlar “yeni korona” tedavisinin testlerini, semptomlarını ve problemlerini anlatıyor
Çinli doktorlar “yeni korona” tedavisinin testlerini, semptomlarını ve problemlerini anlatıyor
TT

Çinli doktorlar koronavirüsle mücadele sürecini anlatıyor

Çinli doktorlar “yeni korona” tedavisinin testlerini, semptomlarını ve problemlerini anlatıyor
Çinli doktorlar “yeni korona” tedavisinin testlerini, semptomlarını ve problemlerini anlatıyor

Koronavirüsünün son çeşidi 2019-nCoV'nin ilk vakalarının ortaya çıktığı Çin'in Wuhan şehrindeki bir hastanede doktorlar tarafından hazırlanan raporda, hastalığın tedavisi, semptomları ve problemleriyle mücadele ve tedavisi konularında doktorların deneyimleri anlatıldı.
Amerikan Tıp Derneği Dergisi’nde (JAMA) yayınlanan raporda, doktorların hastane koridorlarından nasıl hareket ettiklerinin yanı sıra, hastanede tedavi edilen 138 hastayla yaşadıkları deneyimden bahsedilerek, virüs bulaşmış kişiye ne olduğu ve tedavisi ve hastalıktan kurtulma şansına işaret edildi.
Saha raporu
Wuhan Üniversitesi’ne bağlı Zhongnan Hastanesi’nin Yoğun Bakım Ünitesi Başkanı Prof. Dr. Zhiyong Peng liderliğindeki bir grup doktor, virüsten etkilenen ve tedavi gören hastaların yüzde 40’ının hastanede virüs kaptıkları, bunların arasında 40 tıbbi personel, 17 tanesinin ise ya ameliyat olmak için veya başka nedenlerde hastanede bulunan hastalar olduğunu söyledi. Doktorlar, virüs kapmış kişilerin yüzde 4.3’ünün öldüğünü, hastaneye yatırılanların yüzde 34’ününü iyileştiğini, geriye kalanların ise tedavilerine içeride devam edildiğini ekledi. Şayet daha fazla insan ölürse, ölü sayısının artacağını, ancak Çin haricindeki ölüm vakalarını Çin’deki ölümlere göre daha yüksek olduğunu belirtti.
Doktorlar, söz konusu raporda hastalıkla ilgili bir dizi konu hakkında aşağıdaki açıklamaları yaptılar.
- Erken belirtiler: Yeni Korona virüsün en yaygın semptomu, hemen hemen her insanda ortaya çıkan belirtisi yüksek ateştir. Ardından stres belirtileri ve kuru öksürük takip ediyor. Bazı insanlarda diğer belirtiler ortaya çıkmadan önce ishal ve bulantı gibi rahatsızlıklar görülebiliyor.
- Hastaneye gitmek: Doktorlara göre, hastalığın ilk belirtilerinin görüldüğü tarihten itibaren hastaneye ulaşma süresi 7 gündü. Doktorlar, hastaneye ulaşan hastaların nefes almakta zorlandığını söylüyorlardı. Bununla birlikte, başvuran bu hastaların, tavsiye almadan önce o dönemi bekleyerek geçiren insanlar mı, yoksa enfekte olmadıkları söylenen kişiler arasında olup da yeniden tedavi altına alınanlar mı olduğu açık değildir.
Tanı ve Tedavi
- Virüs tanısının konulması: Virüs, virüs belirtilerini tespit etmek ve incelemek amacıyla bir çubuk marifetiyle boğaz yolundan numune alınarak test edilir. “Test PCR Polymerase chain reaction” olarak adlandırılan bu test, virüsün genetik yapısının belirtilerini tanımlar.
- Göğüs araştırmaları: Akciğerlerinde doktoraların “kırık cam” olarak adlandırdığı şeye benzeyen gölgeli alanlar bulunan bazı hastalar, BT taramasına tabi tutulur.
- Yoğun bakıma girme: Çinli doktorlar, hastaların dörtte birinin, genellikle solunum stres sendromu nedeniyle akciğerlere sıvı dolması ve oksijen taşıma yeteneğini kaybetmesi durumunda yoğun bakım ünitelerine kabul edildiğini söyledi. Bu durum, böbrekler gibi bazı organların iflas etmesine ve ölümlere yol açabiliyor. Enfeksiyon kapmış fakat durumu iyi olan hastaların yoğun bakıma kabul edilme şansı, daha kötü durumdaki insanlara göre yüksekti.
- Yaşlılar üzerindeki etkisi: Genellikle çeşitli hastalıkları olan yaşlı insanların bu hastalıktan etkilenme riski daha yüksektir. Hastanede virüsten etkilenenler arasında 22 yaşında bir genç ile 92 yaşında bir ihtiyarın bulunduğu görüldü. Virüsten etkilenenlerin yaş ortalaması 56.
- Tedavi: Rapor, Çinli doktorların hastalık için henüz bir tedavi yöntemi geliştirmeyi başaramadığını ve Wuhan’da virüsten etkilenen hastaların çoğunun virüse karşı, doktorlar tarafından önemli bir etki sağlamadığını söylenen, bir tür anti-viral olan oseltamivir kullandığını,  ayrıca AIDS’e neden olan HIV virüsü ilaçları dahil olmak üzere diğer bazı ilaçların da denendiğini belirtiyor.
Hastaların bir kısmının, kalp ve akciğerleri strese karşı korumak için kan pompalama makineleri ve oksijen destek üniteleri ile tedavi edildi.



Katar’ın Trump’a 400 milyon dolarlık uçak hediyesi güvenlik krizi yarattı

Katar'ın Trump'a hediye ettiği uçak, şubatta ABD'ye gönderilmişti (AFP)
Katar'ın Trump'a hediye ettiği uçak, şubatta ABD'ye gönderilmişti (AFP)
TT

Katar’ın Trump’a 400 milyon dolarlık uçak hediyesi güvenlik krizi yarattı

Katar'ın Trump'a hediye ettiği uçak, şubatta ABD'ye gönderilmişti (AFP)
Katar'ın Trump'a hediye ettiği uçak, şubatta ABD'ye gönderilmişti (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Katar'ın gönderdiği uçağı kullanmak istemesi güvenlik alarmına yol açtı. 

Trump, Katar yönetiminin hediye ettiği 400 milyon dolarlık Boeing747-8’i kendi makam uçağı olarak kullanmak istiyor. ABD Başkanı, Katar’ın gönderdiği uçağın mevcut Air Force One’dan daha yeni olduğunu belirtiyor. Trump’ın makam uçağı yaklaşık 40 yıllık, Katar’ın gönderdiği Boeing ise 13 yıllık.

Diğer yandan ABD Başkanı’nı taşıyan Air Force One uçakları, Amerikan ordusunun belirlediği standartlara göre tasarlanıyor. 

Washington Post’un (WP) iletişime geçtiği ABD’li yetkililer, Katar’ın gönderdiği uçağın bu standartlara göre yenilenmesinin milyarlarca dolara mal olacağını ve çok uzun süreceğini söylüyor. 

Uzmanlara göre uçağın Air Force One’a dönüştürülmesinin, Trump’ın yönetim süresi içinde tamamlanması mümkün değil. 

Air Force One’ın teknik özellikleri hakkında bilgi sahibi olan eski bir ABD'li yetkili, uçağı “nükleer saldırıya dayanıklı bir komuta merkezi” diye niteliyor. Adının paylaşılmasını istemeyen yetkili, Katar’ın gönderdiği Boeing’in bu seviyeye getirilebilmesi için ABD Hava Kuvvetleri’nin uçağı söküp baştan tasarlaması gerekeceğini belirtiyor. 

Eski ABD Hava Kuvvetleri Sekreteri Frank Kendall, karşı istihbarat meselesinin de önemli bir risk olduğuna dikkat çekiyor: 

Uçağa dinleme cihazı yerleştirilmediğinden emin olmamız gerekiyor.

Eski ABD Başkanı Barack Obama'nın ekibinde çalışmış emekli Gizli Servis ajanı Mac Plihcik de şu ifadeleri kullanıyor: 

Bu uçağı iskeletine kadar söküp tekrar toplamanız lazım. Her parçanın güvenliği büyük önem taşıyor.

Diğer yandan yetkililer, süreci hızlandırmak için Trump’ın bu güvenlik kontrollerinin bazılarını yaptırmayabileceğini belirtiyor. 

Katar’ın gönderdiği uçak, 15 Şubat’ta Doha’dan Florida’daki Palm Beach Havalimanı’na getirilmişti. Trump da golf oynamaya giderken uçağı en az bir saat gezmişti. 

Trump, ilk döneminde Air Force One’ın değiştirilmesi için Boeing’le sözleşme imzalamıştı ancak uçakların 2027’ye kadar teslim edilmesi mümkün görünmüyor.

Independent Türkçe, Washington Post, BBC