Netanyahu: Filistin devleti fikrine uzak değilim

Netanyahu ve seçim çalışmalarını birlikte yürüttüğü Likud destekçileri
Netanyahu ve seçim çalışmalarını birlikte yürüttüğü Likud destekçileri
TT

Netanyahu: Filistin devleti fikrine uzak değilim

Netanyahu ve seçim çalışmalarını birlikte yürüttüğü Likud destekçileri
Netanyahu ve seçim çalışmalarını birlikte yürüttüğü Likud destekçileri

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, sol liberal seçmenlerin de oyunu kazanabilmek için harekete geçti. Netanyahu, Mavi-Beyaz İttifakı'na destek veren seçmenlerin oylarını alabilmek için siyasi duruşunda esnemeye gitti ve “güvenlik şartlarına uyulduğu takdirde Filistin Devleti’nin kurulması fikrine uzak olmadığını” söyledi.
Netanyahu, Panorama gazetesi ve Hela televizyon kanalına verdiği demeçte, İsrail’deki Arap vatandaşları İsrail’in bir parçası olarak gördüğünü ve Araplara İsrail hükümetlerinin toplamından daha fazla bütçe sunan bir lider olduğunu savundu. Netanyahu, Arapları kendileri için hiçbir şey yapmayan “Ortak Liste”ye değil, “eşit haklar yürüyüşlerinin tamamlanması için” kendilerine oy vermeye çağırdı.
Netanyahu açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"İsrail ve tüm Arap bölgesi için tarihi başarılar elde ediyorum ve İsrail'deki Arapların bizimle Arap ülkeleri arasında bir köprü olmasını istiyorum.”
Netanyahu, geçen ay açıklanan ve Araplar tarafından reddedilen ABD barış planında belirtildiği gibi bir Filistin devletinin kurulması fikrini dışlamadığını belirttiği açıklamasında "İsrail'in güvenliğine zarar vermediği sürece bu konuyu ABD'nin barış planı çerçevesinde görüşmeyi kabul ettim" dedi.
Netanyahu'nun açıklamaları, seçim savaşında destekçilerini artırma hamleleri kapsamında geldi. Zira sağcı bir hükümet oluşturabilmesi için milletvekillerinin sayısını 61’e çıkarması gerekiyor. Bu şekilde sağcı bir hükümeti kurabilir ve üç yolsuzluk suçlamasıyla başlatılan yargılama prosedürlerini durdurabilir.
Siyasi kaynaklar Yediot Ahronot’a yaptıkları açıklamada, Netanyahu'nun 61 sandalye kazanabileceğini belirterek sağcı bir hükümet kurabilmesi halinbde iki yoldan birine başvuracaklarına dikkat çektiler. Ya başbakan olduğu sürece yargılanmasını engelleyen, Fransa’dan alınan kanuna sığınmak ya da Knesset’ten yargılanma konusunda başbakanlığı sonrasına erteleyecek bir dokunulmazlık istemek. Bakanlar da Netanyahu’nun yargılanmamak için her şeyi yapacağını, bunun da kazanmak için hiçbir adımı atmaktan çekinmeyeceği anlamına geldiğini aktardılar.
Siyasiler, Netanyahu’nun 2 Mart’taki seçimlere son 10 gün kala kazanabilmek için siyasi ve askeri elinden gelen her şeyi yapabileceği görüşünde. Seçimlerde başarısız olma durumumda ise bu kez başka bir savaş başlayacak ve Benny Gantz başkanlığında muhtemel bir hükümetin oluşumunu engellemeye çalışacak. Zira bu durum kendisine eylül ayında gerçekleşecek dördüncü seçimlere kadar başbakan kalma fırsatı veriyor. Eğer bu adımda başarılı olamazsa Netanyahu için son seçenek siyasi azlini isteyerek Cumhuriyet Savcılığı'ndan yargılanmaktan muaf tutulmasını istemek.
Netanyahu seçim çalışması olarak sürpriz bir şekilde rakibi Benny Gantz’ı televizyonda tartışmaya çağırdı. Kanal 20 televizyonunda yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Gantz, gel seninle ABD'de olduğu gibi dış siyaset, ekonomi ve güvenlik konularında üç münazara yapalım. İstersen ilkine gel. Korkma!”
Bu çağrı Gantz’ın üst kademede görevler üstlenmiş olmasına rağmen korkak ve zayıf şahsiyetli biri olduğunu gösterme niyeti taşıyordu.
Gantz daha önce, nisan ve eylül seçimleri öncesinde televizyonda münazara teklif etmiş fakat Netanyahu onu kendi seviyesinde görmediği için bu teklifi kabul etmemişti. Gantz, Netanyahu’nun bu şaşırtıcı teklifi karşısında “Ne oldu Netanyahu?” diye sordu. Gantz'a yakın bir kaynak Netanyahu'nun tartışma çağrısını "dikkati yolsuzluk duruşmasından saptırmaya yönelik basit bir girişim" olarak nitelendirdiği değerlendirmesinde şunları söyledi:
“Netanyahu, 10 yıl boyunca herhangi bir tartışmaya katılmayı reddetti. Yargılama süreci başladığı gün ise kararını değiştirdi.”
Gantz, Netanyahu'nun tartışma teklifini reddettikten sonra Rus Yahudi partisi Evimiz İsrail lideri Avigdor Lieberman'ın böyle bir tartışmada Netanyahu ile karşı karşıya gelmeye hazır olduğunu belirtti.
Arap Ortak Listesi milletvekili Ahmed el Tibi de benzer bir talepte bulundu ancak Netanyahu bu tekliflere cevap vermedi.



ABD elçisi Tom Barrack Lübnan konusunda konuştu: Trump'ın sabrının da bir sınırı var

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
TT

ABD elçisi Tom Barrack Lübnan konusunda konuştu: Trump'ın sabrının da bir sınırı var

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Lübnan'da kendi ifadesiyle ‘Başkan Trump'ın sabrına bağlı’ sınırlı bir zaman dilimi olduğunu vurguladı.

Barrack, New York'ta düzenlediği ve Şarku’l Avsat'ın da davet edildiği basın toplantısında şunları söyledi: “Trump sabrıyla tanınsa da bu sabır sınırsız değil. Lübnan'ı çok seviyor ve belki de Dwight Eisenhower'dan bu yana hiçbir ABD başkanı bu sevgiyi göstermemiştir. Bu ülkeye yönelik samimi takdirlerini ifade etti. Ancak Lübnanlılar harekete geçmeli. Bu fırsatı değerlendirmek zorundalar. Aramızda bir etkileşim var, bu nedenle zaman zaman biraz hayal kırıklığına uğrasam da iyimserim.”

Hizbullah'ın silahları konusunda Barrack, kabine içinde ve üç başkan (Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı) arasında bir uzlaşmaya varılırsa ve Hizbullah ağır silahlarını yavaş yavaş bırakmayı kabul ederse bunun bir başlangıç olacağını söyledi. Barrack sözlerini şöyle sürdürdü: “Lübnan'da herkes hafif silahlar taşıyor ama burada söz konusu olan İsrail'i etkileyebilecek silahlar. Bu desteklenmesi gereken bir süreç ve Lübnan ordusunun silah toplama işini yapabilmesi için güçlendirilmesi gerekiyor. Sorun şu ki orduya bir süredir ödeme yapılmıyor ve bu da engellerden biri. Tüm bu unsurların aynı anda gerçekleşmesi gerekiyor. Lübnanlılar arasında büyük saygı gören Lübnan ordusunun silahların nasıl iade edileceği ve bir iç savaşa yol açmadan nasıl toplanacağı konusunda Hizbullah ile yumuşak bir müzakere yürütmesi için güçlendirilmesi lazım. Çünkü bu silahlar yeraltı garajlarında, mahzenlerde ve evlerin altında saklanıyor.”

Barrack, Lübnan hükümetinin Hizbullah'ın silahlarıyla ilgili olarak gecikmesinin sebebinin iç savaş korkusu olduğuna inanıyor.

ABD elçisi, Suriye ile İsrail arasındaki herhangi bir normalleşmenin doğal olarak Lübnan, İsrail, Irak ve nihayetinde İsrail arasında da normalleşmeyi gerektireceğini belirtti. Barrack, “Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, İsrail'in düşman olmadığını ve mevcut sorunlara çözüm bulmak için İsrail'le görüşmeye ve müzakereye açık olduğunu söylerken tutumunda netti. Bu süreç diğer komşu ülkelerde olduğu gibi kademeli adımlarla başlayacak” ifadelerini kullandı.

Barrack, “Başkan Trump'ın İran'ın bombalanmasına verdiği destek gibi attığı cesur adımlar kısa vadeli de olsa bir fırsatı temsil ediyor. Çünkü İran, Hamas, Hizbullah ve Husiler şu anda geçici bir geri çekilme durumunda. Geri kalan ülkelerin kendilerini yeniden tanımlama şansı var” dedi ve kararın kendilerine bağlı olduğunu vurguladı. Barrack, “Bu adımların zaten atılmakta olduğuna ve herkesin bu yönde ilerlemek için sorumlulukla hareket ettiğine inanıyorum” diyerek sözlerini noktaladı.