Trump: Özgür ve açık bir Hint-Pasifik bölgesi oluşturacağız

ABD Başkanı Trump ve eşi Melania Taç Mahal'de (Reuters)
ABD Başkanı Trump ve eşi Melania Taç Mahal'de (Reuters)
TT

Trump: Özgür ve açık bir Hint-Pasifik bölgesi oluşturacağız

ABD Başkanı Trump ve eşi Melania Taç Mahal'de (Reuters)
ABD Başkanı Trump ve eşi Melania Taç Mahal'de (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, ilk resmi ziyaretini düzenlediği Hindistan’da yaptığı konuşmada, “Özgür ve açık bir Hint-Pasifik bölgesi oluşturacağız" dedi.
ABD Başkanı Trump, ilk resmi ziyaretini gerçekleştirmek üzere Hindistan'a geldi. Ahmadabad kentinde 100 bin kişilik Motera kriket Stadyumunda konuşma yapan Trump, Hindistan'a 3 milyon dolar değerinde helikopter satmak üzere Salı günü anlaşma imzalanacağını belirtti. Hindistan ile askeri alanda müttefik olma isteğini ifade eden Trump, “Birlikte egemenliğimizi, güvenliğimizi koruyacağız ve çocuklarımız ve gelecek kuşaklar için özgür ve açık bir Hint-Pasifik bölgesi oluşturacağız" ifadelerini kullandı.
ABD'nin her zaman yeni gelenlere kucak açtığını ancak sınırlarının terörizme kapalı olduğunu belirten Trump, “DEAŞ yüzde 100 yok edildi ve El Bağdadi diye bilinen canavar kurucusu öldü” dedi.
Gerçekleştirdiği konuşmanın ardından Trump ve eşi Melania Trump ülkenin simgelerinden Tac Mahal'i ziyaret etmek üzere Agra kentine geldi.
“Ülkelerimiz için harika bir anlaşmaya varabileceğimizi düşünüyorum"
Hindistan’da bir stadyumda binlerce kişiye hitap eden Trump burada yaptığı konuşmada, iki ülke arasında harika bir ticari anlaşmaya varabileceklerini söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump, Hindistan’a ilk resmi ziyaretini gerçekleştiriyor. Hindistan’da sevgi gösterileriyle karşılanan ABD Başkanı Trump, 110 bin kapasiteli Motera kriket stadyumunda Hindistanlılara hitap etti. Stadyumda toplanan yüzlerce kişi, “Namaste Trump” yazılı beyaz şapkalar ile Trump’ın karton maskelerini taktı.
Hindistan Başbakan Narendra Modi Hindistan’ın dostu olarak tanıttığı Trump’ı alkışlar eşliğinde kürsüye davet etti. Amerikalıların Hindistan’ı sevdiğini söyleyerek sözlerine başlayan Trump, “ABD, Hindistan’a saygı duyuyor ve ABD daima Hindistan halkının sadık dostu olacaktır. Bu olağan üstü misafirperverliği her zaman hatırlayacağız. Bugünden itibaren Hindistan’ın her zaman kalbimizde çok özel bir yeri olacaktır" dedi.
Hindistan’ın tüm insanlığa umut verdiğini söyleyen Trump, “Hindistan 70 yıl içinde bir ekonomi devi ve şimdiye kadar var olan en büyük demokrasi oldu” diye konuştu.
Hindistan ve ABD arasındaki ortaklığın genişlediğini söyleyen Trump, "ABD, Hindistan'a gezegendeki en iyi ve en korkutucu askeri ekipmanlardan bazılarını satmayı dört gözle bekliyor. Biz en iyisini yapıyoruz" dedi.
ABD’li şirketlerin Hindistan silahlı kuvvetlerine helikopter satmak için anlaşmalar imzaladığını belirten Trump, ABD’nin Hindistan’ın bir numaralı savunma ortağı olması gerektiğini dile getirdi. Hindistan ve ABD arasındaki ticari ilişkilere ilişkin açıklamalarda bulunan Trump, "Başbakan ve ben ülkelerimiz için harika bir anlaşmaya varabileceğimizi düşünüyorum" dedi.
ABD Başkanı Trump stadyumda halka hitap ettikten sonra eşi Melania ile birlikte Tac Mahal'i ziyaret etmek için Agra şehrine geçti. Tac Mahal’i ziyaret eden Trump ve Melania ziyaretçi defterini imzaladı. Tac Mahal hakkında yetkililerden bilgi alan Trump buradaki ziyaretinin ardından başkent Yeni Delhi’ye geçecek.

 


Trump ve Netanyahu olası İran anlaşmasını görüştü

TT

Trump ve Netanyahu olası İran anlaşmasını görüştü

Trump ve Netanyahu olası İran anlaşmasını görüştü

Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştüğünü, görüşmede İran ile olası bir anlaşma, Gazze Şeridi'ndeki durum ve çarşamba akşamı Washington'daki Yahudi Müzesi önünde iki İsrail Büyükelçiliği çalışanının öldürülmesi konularını ele aldıklarını açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, Trump'ın dün Netanyahu ile yaptığı görüşmede, İran'la nükleer programı konusunda bir anlaşmaya varmak istediğini açıkça ifade ettiğini söyledi. İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, Trump'ın ‘İran'ın nükleer silah elde etmemesinin sağlanması gerektiği konusunda Netanyahu ile hemfikir olduğu’ belirtildi.

Leavitt, ABD ve İran tarafları arasındaki görüşmelerin beşinci turu Umman arabuluculuğunda bugün İtalya'nın başkenti Roma'da gerçekleşirken, Trump'ın İran'la görüşmeler konusunda işlerin doğru yönde ilerlediğini belirttiğini söyledi.

Umman Dışişleri Bakanı Bedr el-Busaidi dün yaptığı açıklamada, Tahran'ın nükleer programına ilişkin dolaylı İran-ABD görüşmelerinin beşinci turunun bugün Roma'da yapılacağını duyurdu.

efrgty67u
ABD Başkanı Donald Trump ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, geçtiğimiz nisan ayında Beyaz Saray'da bir araya geldi. (Reuters)

Geçtiğimiz salı günü CNN'de yayınlanan ve ismi açıklanmayan ABD'li yetkililere dayandırılan bir haberde, diplomatik görüşmelerin devam etmesine rağmen İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini hedef almaya hazırlandığı belirtildi. Haberin ardından İran, nükleer tesislerine yönelik herhangi bir İsrail saldırısından ABD'yi sorumlu tutacağı uyarısında bulundu.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi dün, İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine yönelik bir saldırı planladığına dair haberlerden duyduğu endişeyi dile getirerek, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na (UAEA) bu haberleri derhal ve kesin bir dille kınama çağrısında bulundu.

Trump'ın koşulları

Başkan Trump defalarca İran'ın nükleer silah edinmesini engelleme sözü verdi; 2015 yılında Obama döneminde varılan ve Trump'ın ilk döneminde, 2018'de çekildiği anlaşmadan daha güçlü bir anlaşmaya varılması gerektiğini vurguladı. Trump, Körfez ziyareti sırasında İran'ın temel koşulları kabul ettiğine inandığını ve diplomatik yaklaşımının askeri çatışmayı önleyeceğini ima etti.

İki taraf, önemli bir anlaşmazlık noktası haline gelen uranyum zenginleştirme konusunda bir anlaşmaya varma ikilemiyle karşı karşıya. 2015 anlaşması sivil kullanım için yüzde 3,67 saflığa kadar düşük seviyede zenginleştirmeye ve 300 kilogramlık bir uranyum stokunun korunmasına izin verirken, İran şu anda uranyumu yüzde 60'a kadar zenginleştiriyor. Ancak bu oran nükleer silah için gereken yüzde 90 seviyesinin halen altında.

UAEA'nın İran'ın programına ilişkin son raporunda, ülkenin zenginleştirilmiş uranyum stokunun yaklaşık 830 kilogram olduğu tahmin ediliyor.

ABD istihbarat kurumları, İran'ın henüz bir nükleer silah programı başlatmadığını, ancak ‘eğer isterse nükleer silah üretmesini sağlayacak faaliyetler yürüttüğünü’ tahmin ediyor.

dfgthyu
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, dün Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde konuştu. (AP)

ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff geçen hafta sonunda ABD yönetiminin uranyum zenginleştirmenin tamamen durdurulmasını istediğini söylerken, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio salı günü Kongre'de yaptığı açıklamada, Trump yönetiminin İran'ın uranyum zenginleştirmeyi tamamen durdurması talebine bağlı olduğunu yineledi.

Rubio, “İran uranyum zenginleştirme kabiliyetine sahip olamaz, çünkü bu onu nihayetinde başarının eşiğinde bir nükleer güç haline getirir” dedi.

Bir temsilcinin sorusu üzerine Rubio, ABD'nin 2015 anlaşmasında açıkça ele alınmayan bir konu olan İran'ın balistik füze geliştirmesine yönelik yaptırımları sürdüreceğini belirtti.

Rubio, “Terörizmle ilgili yaptırımlar var, balistik füze programıyla ilgili yaptırımlar var. Bu yaptırımlar, eğer anlaşmanın bir parçası değilse yürürlükte kalacak” ifadelerini kullandı.

CNN'in İran'ın İsrail'in nükleer tesislerini vurmaya hazır olduğuna dair haberinden saatler önce konuşan Rubio, ‘İsrail'in askeri seçenekleri değerlendirdiğinin bir sır olmadığını’ ifade etti.