Pakistan, Navaz Şerif’in İngiltere’den iadesini istiyor

Pakistan, Navaz Şerif’in İngiltere’den iadesini istiyor
TT

Pakistan, Navaz Şerif’in İngiltere’den iadesini istiyor

Pakistan, Navaz Şerif’in İngiltere’den iadesini istiyor

Pakistan, Londra’daki bir hapishanede tutuklu bulunan eski Başbakan Navaz Şerif’in iadesini talep eden bir mektubu İngiliz makamlarına iletti.
Şerif’in tedavi görebilmesi için Pakistan mahkemesi tarafından 2019 yılında seyahat etmesine izin verilmişti. Üç defa başbakanlık görevinde bulunan Şerif, yolsuzluk iddiaları nedeniyle 2017 yılında görevinden alındı. Nevaz Şerif, Lahor Yüksek Mahkemesi tarafından sağlık sorunları gerekçe gösterilerek herhangi bir kefalet ödemeden serbest bırakmasından önce yedi yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Yüksek mahkemenin kararının ardından Şerif, tedavi görmek için İngiltere’ye gitti.
Pakistan Başbakanı İmran Han’ın müsteşarı Firdevs Aşik Avan, “Navaz Şerif’in iade edilmesi için Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla bir mektup gönderildi. Bu mektup Şerif’in ülkeye iade edilmesi için yasal bir prosedür çerçevesinde gönderilmiştir” ifadelerini kullandı. Avan, kefalet şartlarına göre, Şerif’in sağlık raporlarının mahkemenin belirlediği bir komisyona göndermesi istendi. Bu sağlık komisyonunun aldığı raporlar ışında kefalet süresinin uzatılıp uzatılmayacağına karar verilecekti ancak Şerif bu zamana kadar herhangi bir rapor yada bilgi göndermedi. Avan ayrıca, “komisyonun Şerif’ten sağlık raporlarını istediğini, ancak Şerif’in bazı yazılar ve deliller içeren mektuplar gönderdiğini, sağlık raporu ile mektup arasında fark bulunduğunu” vurguladı.



Kremlin: Putin önümüzdeki ekim ayında ilk Rus-Arap zirvesine ev sahipliği yapacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (Reuters)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (Reuters)
TT

Kremlin: Putin önümüzdeki ekim ayında ilk Rus-Arap zirvesine ev sahipliği yapacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (Reuters)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (Reuters)

Rus haber ajansları, Kremlin'in bugün yaptığı açıklamaya atıfta bulunarak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tüm Arap liderlerini ve Arap Birliği Genel Sekreteri'ni 15 Ekim'de yapılacak ilk Rus-Arap zirvesine davet ettiğini bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın Rusya'nın Sputnik haber ajansından aktardığına göre davette, “Sayın Devlet ve Hükümet Başkanları! 34. Arap Birliği Zirvesi'nin açılışı vesilesiyle sizi içtenlikle selamlıyorum... Arap Birliği ile yapıcı diyalog ve tüm üyeleriyle dostane ilişkiler geliştirmeye kararlıyız. Bu bağlamda, Birliğinizin üye ülkelerinin tüm liderlerini ve Birliğin Genel Sekreterini, 15 Ekim'de yapmayı planladığımız ilk Rus-Arap Zirvesi'ne katılmaya davet ediyorum" ifadeleri yer aldı.

Putin, "Toplantının, tüm ülkeler arasında çok yönlü, karşılıklı yarar sağlayan iş birliğinin güçlendirilmesine katkı sağlayacağına ve Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da barış, güvenlik ve istikrarın sağlanmasının yollarının bulunmasına yardımcı olacağına" inandığını belirtti.

Cumhurbaşkanı zirvenin, on binlerce sivilin hayatına mal olan Filistin-İsrail ihtilafının tırmanmasının, gerginliğin keskin bir şekilde artmasına ve komşu ülkeler ile Ortadoğu'nun tamamında çok sayıda toplumsal ve ekonomik sorunu daha da ağırlaştırmasına yol açtığı son derece zor bir zamanda düzenlendiğini kaydetti. Böyle bir ortamda Arap Birliği'nin çok taraflı diyalog ve etkileşim için etkili bir mekanizma olarak rolünün özellikle önemli hale geldiğini vurguladı.

Putin, Rusya'nın Arap ülkelerinin hem Milletler Cemiyeti içinde hem de diğer formatlarda bölgedeki mevcut çelişkileri çözmek için yürüttükleri ortak siyasi ve diplomatik çabaları kararlılıkla desteklediğini belirtti. Tüm ihtilaflı konuların, ülkelerin egemenlik ve toprak bütünlüğüne sıkı sıkıya saygıyı esas alan uluslararası hukuk temelinde çözülmesi gerektiği vurguladı.