Korona, Afrika ülkelerine hızla yayılıyor

Korona, Afrika ülkelerine hızla yayılıyor
TT

Korona, Afrika ülkelerine hızla yayılıyor

Korona, Afrika ülkelerine hızla yayılıyor

Afrika ülkelerinde koronavirüsü (kovid-19) vakalarının artış göstermesi üzerine endişe arttı.
Dünya ülkelerine kıyasla Afrika ülkelerinde az görülen koronavirüsü etkisini artırmaya başladı. 12 Afrika ülkesinde 100'den fazla vakanın tespit edildiği ve bir kişinin hayatını kaybettiği duyuruldu. Etkilenen ülkeler arasında Cezayir, Burkina Faso, Kamerun, Fildişi Sahili, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Mısır, Fas, Nijerya, Senegal, Güney Afrika, Togo ve Tunus'un olduğu belirtilirken 1 ölü ve 100'den fazla vakanın olması ülkeleri harekete geçirdi.
Dünya Sağlık Örgütü Afrika bölge ofisinden Ngoe Nsenga, “Afrika ülkelerinde meydana gelen vak'aları tespit etmek ve ülkelerin hazır hale gelmeleri için desteklemeye çalışıyoruz” dedi. Afrika Birliği (AU), koronavirüsü salgınının Afrika kıtasında yayılmasını engellemek için toplu müdahalenin önemine vurgu yaptı.
Nijerya Sağlık Bakanı Osagie Ehanire, ülkede 2 vakanın görülmesi üzerine korona virüsüne karşı vatandaşlarına çağrı yaparak temel koruyucu önlemleri almaya çağırdı. Aldığı önlemleri belirten Nijeryalı Roselın Itodo, mümkün olduğunca ellerini yıkamaya ve kalabalıktan kaçınmaya özen gösterdiğini belirtti.

Kenya'da ilk vaka görüldü
Kenya'da ilk koronavirüsü vakasının görülmesi üzerine hükümet bir dizi önlem aldı. Ülkeye giriş çıkışlarda yolcuların taranması ve uluslararası konferansların iptal etti. Vakaların artmasını engellemek adına özel birimler ve izolasyon merkezleri kuruldu.
Kenya Sağlık Bakanı Daniel Lagat, “Bu salgından hemen haberdar olduk. Elbette önlemler aldık. Salgına müdahale edebilmek için acil operasyon merkezimizi de etkinleştirdik. Basın yoluyla bilgilendirmeye devam edeceğiz” dedi.
Afrika ülkelerinin salgın önleme ve kontrolü konusunda birçok zorlukla karşılaştıklarını belirten Çin'in Etiyopya Büyükelçisi Tan Jian, “Çin, onlara test kitleri de dahil olmak üzere acilen ihtiyaç duyulan daha fazla tıbbi malzeme sağlamaya hazır" ifadelerini kullandı.
Öte yandan yetersiz sağlık sistemleri nedeniyle Afrika ülkelerinde durumun endişe verici olduğu belirtiliyor. Hali hazırda Afrika kıtası sıtma, tüberküloz ve AIDS'e yol açan virüsle savaşıyor. Son olarak Gana ve Gabon'da ilk korona virüsü vak'aları tespit edildi.



Arakçi: Tahran, uranyum zenginleştirme hakkına saygı göstermeyen hiçbir anlaşmayı imzalamayacaktır

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (DPA)
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (DPA)
TT

Arakçi: Tahran, uranyum zenginleştirme hakkına saygı göstermeyen hiçbir anlaşmayı imzalamayacaktır

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (DPA)
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (DPA)

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi bugün yaptığı açıklamada, ülkesinin uranyum zenginleştirme hakkına saygı göstermeyen hiçbir anlaşmayı imzalamayacağını teyit etti ve müzakerelere büyük zarar vereceği için askeri güç kullanımına karşı uyarıda bulundu.

Devlet televizyonu Arakçi'nin, "İran'ın nükleer programı barışçıldır ve barışçıl kalacaktır ve Tahran uluslararası anlaşmalardan çekilmemiştir" dediğini aktararak, İran'ın barışçıl nükleer programına olan bağlılığını vurguladı.

Arakçi, Tahran'ın UAEK ile iş birliğinin sona ermeyeceğini, ancak ülkesinin nükleer tesislerinin güvenliğini sağlamak için “gelecekte farklı bir şekil” alacağını vurguladı.

Arakçi nükleer tesislere yönelik saldırının, İran'ın nükleer politikasının değişmesine yardımcı olabileceği uyarısında bulunurken, tesislere yönelik saldırıların radyasyonun yayılmasının yanı sıra ABD saldırısının geride bıraktığı patlamamış mühimmat nedeniyle büyük bir tehlike oluşturabileceğini vurguladı.

Geçtiğimiz ay ABD, İran'ın Fordo, Natanz ve İsfahan'daki ana nükleer tesislerini hedef alan, sığınak delici bombalarla donatılmış uçaklarıyla saldırı gerçekleştirmişti.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Müdürü Rafael Grossi, ABD saldırılarının İran nükleer programının “tamamen yok olmasına” neden olmadığını ve Tahran'ın uranyum zenginleştirmeye “aylar içinde” yeniden başlayabileceğini söyleyerek, saldırının İran'ın nükleer tesislerini “yok ettiğini” defalarca tekrarlayan ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamalarıyla çelişti.