Avusturyalı pilot uçuş rotasıyla gökyüzüne 'Evde Kalın' yazdı

Uçağın rotasının geride bıraktığı önemli mesaj (Flight Aware)
Uçağın rotasının geride bıraktığı önemli mesaj (Flight Aware)
TT

Avusturyalı pilot uçuş rotasıyla gökyüzüne 'Evde Kalın' yazdı

Uçağın rotasının geride bıraktığı önemli mesaj (Flight Aware)
Uçağın rotasının geride bıraktığı önemli mesaj (Flight Aware)

Uçağın rotasının geride bıraktığı önemli mesaj (Flight Aware)
Bir pilot, uçuş güzergahlarını çok özel bir mesaj için kullanarak gökyüzüne "evde kalın (stay home)" cümlesini yazdı.
Söz konusu duyarlılık, uçakların eksiksiz rotalarını gösteren uçuş takip sitesiyle görülebiliyor.
Mesaj, Avusturya semalarında Diamond DA40 tipi tek motorlu uçakla uçarken bırakıldı.
23 Mart'ta Avusturya'daki Weiner Neustadt'tan kalkan uçak, 24 dakika sonra Graz'a indi.
Şu ana kadar Avusturya'da 3 bin 800'den fazla teyit edilmiş koronavirüs vakası bulunuyor. Virüs yüzünden 16 kişi hayatını kaybetti.
Independent Türkçe'de yer alan habere göre, mesaj, Avrupa'daki hükümetlerin yurttaşlarına Kovid-19'un yayılmasını durdurmaya yardımcı olmak için evde kalmalarını giderek daha fazla söylediği esnada geldi.
Hem İspanya hem Fransa tecrit uygulamasına geçerken, bu hafta sonu Boris Johnson da Britanyalılardan sosyal mesafe kurallarını daha iyi uygulamalarını ve mümkün olabildiğince evde kalarak hayat kurtarmalarını rica etti.
Birleşik Krallık (BK) hükümeti ayrıca, BK içindeki zorunlu olmayan tüm seyahatleri yasaklama tavsiyesini güncelleyerek yurttaşlara tatile çıkmak veya ikinci evlerine gitmek yerine birincil konutlarında kalmalarını söyledi.
Bu, bir pilotun gökyüzüne bir şeyler çizmek için uçağını ilk kullanışı olmasa da önceki örnekler, bu kadar ciddi bir mesaj taşımıyordu.
Kasım 2019'da bir Boeing 747 pilotu, uçağın son yolculuğuna dikkat çekmek için gökyüzünde şaşırtıcı bir resim "çizmişti".
Uçak, İtalya'daki Roma'dan Tel Aviv'e son özel emeklilik uçuşunu yapmadan önce 48 yıl boyunca İsrail havayolu El Al'a hizmet etmişti.
"Göklerin Kraliçesi"nin dümenindeki kaptan, Akdeniz üzerinden uçarken uçuş rotasını Boeing uçağının siluetine benzeyecek şekilde değiştirerek yolculuğu daha da unutulmaz kılmıştı.
Ayrıca, bu ayın başlarında Lufthansa uçuşuna ait rota, uçak varışta havaalanının üzerinde daireler çizmek zorunda kalınca penis benzeri bir şekil ortaya çıkarmıştı.
Görüntü, dünyanın çapındaki ticari uçuşları izleyen FlightRadar24'te sitesinden görülebiliyor.
Site, sosyal medyada kaba görünümlü rotanın bir kısmını paylaşarak gülmekten ağlayan emojinin yanı sıra şu tweeti atmıştı: "LH350, ikinci girişiminde indi."
Bu çizgilerin kasıtlı olarak kışkırtıcı şekilde çizilip çizilmediği bilinmiyor.



Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?
TT

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorların asteroit çarpmasından önce çöküşe geçtiği teorisinin doğru olmadığı öne sürüldü.

Milyonlarca yıl boyunca yeryüzüne hükmeden dinozorların soyu, 66 milyon yıl önce Dünya'ya çarpan bir göktaşının etkisiyle tükenmişti. 

Bugüne kadar bulunan bazı fosiller, dinozorların bu olaydan önce sayı ve çeşitlilik açısından gerilediğine işaret ediyordu. Özellikle göktaşından önceki yıllarda fosil sayısının azalması bu teoriyi destekliyordu. Bazı bilim insanları, asteroit gezegene çarpmasa bile bu sürüngelerin yok olma sürecine girdiğine inanıyordu. 

University College London'dan paleontolog Chris Dean "Dinozorların asteroit çarpmadan önce de yok olmaya mahkum olup olmadığı 30 yılı aşkın süredir tartışılan bir konu" diyor.

Dean ve ekip arkadaşları bu soruya yanıt bulmak için 66 milyon ila 84 milyon yıl önce Kuzey Amerika'da yaşamış 4 dinozor türüne ait 8 binden fazla fosili inceledi. 

Bulguları hakemli dergi Current Biology'de dün (8 Nisan) yayımlanan çalışmada dinozor çeşitliliğinin yaklaşık 76 milyon yıl önce zirveye ulaştığı ve ardından kitlesel yok oluşa kadar azaldığı bulundu. Bu eğilim, dinozorların soyu tükenmeden önceki 6 milyon yılda daha belirgindi. 

Ancak araştırmacılar, paleontologların asteroit çarpmasından önceki yıllarda ne kadar araziye erişebildiğini ve bu bölgelerde kaç kazı çalışması yapıldığını hesaplayınca, bilim insanlarının elinde pek örnek olmadığını tespit etti. Ekip, bu döneme ait jeolojik kayıtların açığa çıkmadığını veya üstünün bitki örtüsüyle kaplı olduğunu buldu.

Ayrıca çevresel koşullar veya diğer faktörlerin bu düşüşü açıklayamadığını söylüyorlar. Geliştirdikleri modellere göre dinozorların sayısı, göktaşı çarpmasına kadar stabildi. 

Bilim insanlarına göre dinozorlar kitlesel yok oluştan önce muhtemelen çökmeye başlamamıştı. Bu izlenimin, döneme ait fosillerin iyi korunmamış ya da bulunmasının zor olmasından kaynaklandığını düşünüyorlar. 

Makalenin bir diğer yazarı Alfio Alessandro Chiarenza, "Dinozorlar muhtemelen kaçınılmaz bir yok oluşa mahkum değildi" diyerek ekliyor: 

Eğer o asteroit olmasaydı, hâlâ bu gezegeni memeliler, kertenkeleler ve hayatta kalan torunları olan kuşlarla paylaşıyor olabilirlerdi.

Diğer yandan bazı bilim insanları yeni çalışmanın, dinozorların türlerinin azalmaya başladığı teorisini çürütmediğini savunuyor.

Reading Üniversitesi'nden Manabu Sakamoto'nun araştırmasına göre dinozorların yaşadığı 175 milyon yıl boyunca, yeni dinozor türlerinin ortaya çıkma hızı genel olarak yavaşlamıştı ve yeni türlerinin gelişmesinden çok daha fazla sayıda türün nesli tükeniyordu. 

Sakamoto, yeni araştırma mevcut fosillerde sapma olduğunu öne sürmesine karşın dinozor çeşitliliğindeki bu uzun vadeli düşüşün geçerliliğini koruduğunu söylüyor: 

Bu iki durum aynı anda geçerli olabilir.

Independent Türkçe, Live Science, New Scientist, Current Biology