AB liderleri korona gündemiyle toplandı

AB üye ülkelerinin liderleri, AB Konseyi Başkanı Charles Michel başkanlığında korona virüs gündemiyle sanal bir zirve gerçekleştirdi  (AFP)
AB üye ülkelerinin liderleri, AB Konseyi Başkanı Charles Michel başkanlığında korona virüs gündemiyle sanal bir zirve gerçekleştirdi (AFP)
TT

AB liderleri korona gündemiyle toplandı

AB üye ülkelerinin liderleri, AB Konseyi Başkanı Charles Michel başkanlığında korona virüs gündemiyle sanal bir zirve gerçekleştirdi  (AFP)
AB üye ülkelerinin liderleri, AB Konseyi Başkanı Charles Michel başkanlığında korona virüs gündemiyle sanal bir zirve gerçekleştirdi (AFP)

Avrupa Birliği (AB) üye ülkelerinin liderleri, koronavirüs gündemiyle toplandı. AB liderleri yayınlanan ortak bildiride korona virüs salgınının tüm dünya için eşi görülmemiş bir zorluk oluşturduğu vurgulandı.
AB üye ülkelerinin liderleri, AB Konseyi Başkanı Charles Michel başkanlığında koronavirüs gündemiyle sanal bir zirve gerçekleştirdi. Zirve sonrasında ortak bir bildiri yayınlanırken, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ortak bir basın toplantısı düzenleyerek zirve hakkında açıklamalarda bulundu.
AB Liderlerinin gerçekleştirdiği zirve sonrasında yayınlanan ortak bildiride; “Kovid-19 salgını, Avrupa ve tüm dünya için eşi görülmemiş bir zorluk oluşturmaktadır. Bu durum AB, ulusal, bölgesel ve yerel düzeylerde acil, kararlı ve kapsamlı bir eylem gerektirir. Avrupa değerlerimizi ve yaşam tarzımızı korurken vatandaşlarımızı korumak ve krizin üstesinden gelmek için gereken her şeyi yapacağız. Bu önlemlerin tüm vatandaşlarımıza getirdiği yükü kabul ediyor ve sorumluluk duygusunu benimsiyoruz. Salgın kurbanları ve ailelerine en derin desteklerimizi ifade ediyoruz. Salgının ön saflarında sağlık profesyonellerinin özverili ve yorulmak bilmeyen çabalarını ve temel hizmet verenlerin topluma katkılarını takdir ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Uluslararası işbirliğinin önemine vurgu yapılan ortak bildiride “Küresel salgınla mücadelede uluslararası toplum ve dış ortaklarımızla işbirliği yapacağız. 10 ve 17 Mart 2020 tarihlerinde video konferanslarımızda tanımlanan prensiplerle çalışmaya devam edeceğiz ve krizi aşmak için gerekli olanları yapacağız” denildi.
Toplantı sonrasında basın açıklaması yapan AB Konseyi Başkanı Charles Michel, birlik üyeleri arasında ele alınan başlıca konular hakkında bilgiler verdi. Michel, “AB liderleriyle uyumlu ve birlik içinde önemli konuları ele aldık. AB’nin dış ve iç sınırlarının korunması ve yönetimi, malların serbest dolaşımı ve insanların ihtiyacı olan gereksinimlerin tedariklerinin garanti altına alınması, ülkesi dışında mahsur kalan AB vatandaşlarının ülkelerine getirilmesi ve ihtiyacı olan ülkelere AB Devlet yardımlarının harekete geçirilmesi konularını ele aldık” dedi.
Toplantı sonrası ortak basın toplantısında konuşan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise AB üyeleri ve uluslararası düzeyde işbirliğinin önemine vurgu yaparak “Akıllı bir strateji yürütmeliyiz. Bu yolla AB vatandaşlarını korumak hedefiyle çalışıyoruz” dedi. Leyen, “Ekonomik açıdan oluşan zararların giderilmesi için şirketlere ve çalışanlara desteklerin sağlanması, bu ortamda da özellikle sağlık malzemeleri üretimi alanında olmak üzere yatırım yapmak isteyenlere doğrudan destek verilmesi seçenekleri üzerinde duruldu. AB üyeleri arasındaki işbirliği sayesinde malların serbest dolaşımını garanti etmek, marketlerin raflarının devamlı olarak doldurulabilmesini garanti altına alabilmek için çabalıyoruz” dedi.
AB Komisyonu başkanı, özellikle sağlık malzemelerinin daha hızlı ve daha verimli bir şekilde üretilmesi ve yeterli şekilde edinilmesi, solunum cihazlarının üretilmesi ve üye ülkelere tahsisi konularının da ele alındığını bildirdi.
AB’nin karmaşık kriz durumlarına karşı hazırlıklı bir bütçeye sahip olması gerektiğinin bu günlerde açık bir şekilde görüldüğünü, tam da bu günlerde yıllara yaygın yeni AB bütçesinin belirlendiği bir süreçten geçildiğini, zor da olsa alınması gereken kararları almakta cesur olunması gerektiğini söyleyen Leyen, “Güçlü bir AB demek güçlü bir bütçe demektir. Aynı zamanda işleyen bir iç piyasa ile malların serbest dolaşımı prensibinin sağlıklı şekilde işler olması demektir. Darbe almış AB piyasalarını yeniden sağlıklı hale getirmeyi amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Halkı korkuya sevk eden sosyal medya paylaşımları ve yalan haberlerle ilgili bir soru üzerine AB Konseyi Başkanı Charles Michel, “Medyanın sorumlu davranması gerekiyor, bir yandan hür bir şekilde görevini yerine getiren basın, diğer taraftan sahte ve yalan haberlere karşı dikkatli olmalıdır” diye konuştu.
Von der Leyen ise Europol’ün yalan haberlere karşı harekete geçtiğini, AB vatandaşlarını olumsuz etkileyen bu kaynaklarla mücadele halinde olduğunu belirtti.
Sanal olarak gerçekleştirilen G20 zirvesine de değinen Ursula von der Leyen, AB olarak bu krizin küresel bir kriz olduğunu vurguladıklarını, AB Komisyonu olarak sanal bir toplantıda Covid-19’a karşı aşı bulunması için bir yardım toplantısı düzenlenmesinin planlandığını belirtti.



Brezilya Devlet Başkanı Gazze'deki "soykırımı görmezden gelmeye devam etmeme" çağrısında bulundu

Brezilya Cumhurbaşkanı, Rio de Janeiro'da dün düzenlenen BRICS Zirvesi'nin ilk genel oturumunda konuşma yapıyor (AFP)
Brezilya Cumhurbaşkanı, Rio de Janeiro'da dün düzenlenen BRICS Zirvesi'nin ilk genel oturumunda konuşma yapıyor (AFP)
TT

Brezilya Devlet Başkanı Gazze'deki "soykırımı görmezden gelmeye devam etmeme" çağrısında bulundu

Brezilya Cumhurbaşkanı, Rio de Janeiro'da dün düzenlenen BRICS Zirvesi'nin ilk genel oturumunda konuşma yapıyor (AFP)
Brezilya Cumhurbaşkanı, Rio de Janeiro'da dün düzenlenen BRICS Zirvesi'nin ilk genel oturumunda konuşma yapıyor (AFP)

Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Inácio Lula da Silva, dün Rio de Janeiro'da düzenlenen BRICS zirvesinde, “İsrail'in Gazze'de işlediği soykırımı görmezden gelmeye devam etmememiz” çağrısında bulundu.

Lula, zirvenin açılış konuşmasında, “Hamas'ın işlediği terör eylemlerini hiçbir şey haklı çıkaramaz. Ancak İsrail'in Gazze'de işlediği katliamları, masum sivillere yönelik katliamları ve açlığı bir savaş silahı olarak kullanmasını görmezden gelmeye devam edemeyiz” dedi.

Savaş, 7 Ekim 2023'te Hamas'ın İsrail'e düzenlediği benzeri görülmemiş saldırının ardından patlak verdi. Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre saldırıda çoğu sivil olmak üzere bin 219 kişi hayatını kaybetti. Hamas'ın yönettiği ve Birleşmiş Milletler tarafından güvenilir kabul edilen Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, İsrail'in saldırıya yanıtında Gazze'de çoğu sivil olmak üzere en az 57 bin 418 Filistinli hayatını kaybetti.

BRICS toplantısına, İsrail'in ezeli düşmanı İran ve İsrail ile yakın ilişkileri olan Rusya gibi ülkeler katılıyor. BRICS ülkeleri, İsrail'in İran'ı bombalamasını ve Gazze'deki eylemlerini ne ölçüde kınayacakları konusunda fikir ayrılığına düştü, ancak diplomatik bir kaynak, metnin geçen ay grup ülkeleri tarafından açıklanan “aynı mesajı” içereceğini söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, savaşı sona erdirmek isteyen ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmek üzere bugün Beyaz Saray'ı ziyaret edecek ve önümüzdeki hafta ateşkes anlaşması sağlanmasını umduğunu vurguladı.