Türkiye Suriye’nin kuzeybatısına Hawk hava savunma sistemi mi konuşlandırdı?

Türk askeri devriyesi Serakib yakınlarındaki Halep-Lazkiye yolunda (AFP)
Türk askeri devriyesi Serakib yakınlarındaki Halep-Lazkiye yolunda (AFP)
TT

Türkiye Suriye’nin kuzeybatısına Hawk hava savunma sistemi mi konuşlandırdı?

Türk askeri devriyesi Serakib yakınlarındaki Halep-Lazkiye yolunda (AFP)
Türk askeri devriyesi Serakib yakınlarındaki Halep-Lazkiye yolunda (AFP)

Suriye rejim güçleri tarafından 27 Şubat'ta İdlib'de düzenlenen saldırıda 36 Türk askerinin şehit olmasının ardından, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) bölgeye ABD yapımı Hawk hava savunma sistemi konuşlandırdığı iddia edildi.
Türk basınında dün yer alan haberlere göre TSK, Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib’de 36 askerin şehit edilmesinin ardından son haftalarda gerginlik yaşayan bölgeye ABD yapımı orta menzilli MiM-23 Hawk hava savunma sistemi gönderdi.
27 Mart’ta İdlib'e gönderilen 5 askeri konvoy içerisinde TSK'nın elindeki en etkili hava savunma sistemi olan orta menzilli Hawk hava savunma sisteminin de olduğu iddia edildi.
TSK’nın bölgede bu tür bir ekipmanı Mart ayı içerisinde ikinci kez konuşlandırdığı öne sürülen haberlere göre Türk ordusu, rejim güçlerinin Türkiye sınırı yakınına hava saldırıları düzenlemesini önlemek için İdlib’in çeşitli bölgesinde uçuşa yasak bölge kurdu.
Aynı zamanda, TSK’nın söz konusu hava sistemini konuşlandırmasının ardından rejime ait savaş uçaklarını hedef almak için sadece silahlı insansız hava araçlarına (SİHA) güvenmesi gerekmeyecek.
Suriyeli muhaliflerden biri konuya ilişkin, “Orta menzilli MiM-23 Hawk hava savunma sistemi, 18 kilometre irtifada uçan uçakları yok etme yeteneğine sahip. Bu hava savunma sistemi Suriye’nin kuzeyine ilk kez giriyor. Geçtiğimiz ay, 8 ila 12 kilometre menzilli 8 füze içeren ABD yapımı Stinger hava savunma sistemi, tanklar ve zırhlı araçlar taşıyan Türk askeri konvoyu eşliğinde ülkenin kuzeyine girdi” dedi.
TSK, geçtiğimiz günlerde İdlib’in batısındaki Cisr eş-Şugur şehri yakınlarında bulunan el-Kefir, Muhambal ve Bisankul’un yanı sıra Halep-Lazkiye (M4) karayolu yakınlarında askeri gözlem noktaları kurmuştu.
Türk askeri noktalarının, Halep'in batısındaki bölgelerden İdlib’in güney, doğu ve batı kırsalından geçerek, Türkmen Dağı ve Lazkiye'nin batısındaki ez-Zainiye bölgesine kadar yayılması dikkat çekiyor.
TSK aynı zamanda, Taftanaz Üssü, ez-Zainiye ve diğer sınır bölgelerinde birçok sahra hastanesi kurdu ve buraları saldırılardan korumak için beton duvarlarla güçlendirdi.
Sahadaki gelişmeler
Rejim güçleri ve ona bağlı milisler ile muhalif gruplar arasında İdlib’in güneyindeki el-Fatira ve Kefr Nebil ekseninde yaşanan çatışmalar sürerken, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), söz konusu çatışmalarda rejim güçlerinden 2 unsurun öldüğünü duyurdu.
Rejim güçleri, Halep sınırına yakın Serakib ekseni ve İdlib'in doğusundaki diğer merkezlere askeri takviye göndermeye devam etti.
Rejim güçleri, son birkaç gün içerisinde Serakib, Kefr Nebil ve Zaviye Dağı etrafındaki konumlarını da güçlendirdi.
TSK ve ona yakın muhalif gruplar tarafından kontrol edilen Afrin şehrinde Cebhe eş-Şamiye (Şam Cephesi) ile çatışma yaşayan 51. Tugay grubundan bir unsur öldürüldü, 5 kişi de yaralandı.
SOHR’a göre Afrin şehrinde Cebhe eş-Şamiye ve Zeytin Dalı operasyonuna bağlı 51. Tugay arasında hafif ve orta ağırlıkta silahların kullanıldığı çatışmalar yaşandı.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Barış Pınarı Harekatı bölgesinde 3 antitank mayın ve 38 Claymore tipi el yapımı mayının yanı sıra 5 kilo patlayıcı maddenin imha edildiğini açıkladı.



Norveç kasabasında Rus ajanı paranoyası

Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
TT

Norveç kasabasında Rus ajanı paranoyası

Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)

Norveç'in Kirkenes kasabasında Rus ajan paniği yaşanıyor.

Wall Street Journal'ın (WSJ) haberinde, Norveç'in Rusya sınırına en yakın kasabalarından Kirkenes'in casusluk üssüne dönüştüğü yazılıyor. 

Eskiden huzurlu bir sınır yerleşimi olarak bilinen bu küçük İskandinav kasabasında, Ukrayna savaşının ardından paranoyanın hakim olduğu belirtiliyor. 

Norveç'in iç güvenlik teşkilatı PST'yle birlikte devriyeye çıkan WSJ muhabirlerinin aktardığına göre kasaba sakinleri, tanımadıkları kişiler tarafından takip edildiklerini ve yollarda plakasız araçlar gördüklerini söylüyor. 

Murmansk'tan gelen Rus balıkçı teknelerinin sık sık Kirkenes limanına uğradığı fakat bunların artık potansiyel tehdit olarak görüldüğü belirtiliyor. Murmansk'ın, Rusya'nın Kuzey Filosu ve stratejik nükleer cephaneliği için merkez konumunda olduğu hatırlatılıyor.

Sınırda görevli Norveçli askerler çoğunlukla 18-19 yaşındaki erlerden oluşuyor. 19 yaşındaki Magnus Karlsvik, kendine verilen görevi şöyle tanımlıyor. 

Bizim işimiz, Rus birliklerinin askeri altyapımızın fotoğraflarını çekmesini engellemek.

Askerler, kış aylarında sınırdaki ayak izlerini takip ettiklerini ve düzenli olarak dürbünlerle Rus askerlerinin faaliyetlerini raporladıklarını belirtiyor.

PST'nin bölge sorumlusu Johan Roaldsnes, Kremlin'in "hibrit savaş" taktikleri kullandığını, bu tür faaliyetlerin savaş ve barış arasındaki çizgiyi belirsizleştirdiğini söylüyor:

Bir şeylerin yanlış olduğunu hissetsek de tam olarak ne olduğunu söyleyemiyoruz. Burada, kuzeyin bu köşesinde her şeye kuşkuyla yaklaşmalıyız.

Norveç, casusluk faaliyetleri yürüttükleri gerekçesiyle Rusya'nın en büyük balıkçılık şirketlerinden Norebo ve Murman Seafood'a pazartesi günü yaptırım listesine almıştı. 

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth, bu firmaların Norveç'in altyapısını hedef alan Kremlin destekli bir istihbarat operasyonun parçası olduğunu savunmuştu. 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, Odessa Journal