Joe Biden'ın seçimleri kazanması halinde Michelle Obama yeni ABD Başkanı'nın yardımcısı olabilir mi?

Eski ABD Başkanı Barack Obama'nın eşi Michelle Obama (AP)
Eski ABD Başkanı Barack Obama'nın eşi Michelle Obama (AP)
TT

Joe Biden'ın seçimleri kazanması halinde Michelle Obama yeni ABD Başkanı'nın yardımcısı olabilir mi?

Eski ABD Başkanı Barack Obama'nın eşi Michelle Obama (AP)
Eski ABD Başkanı Barack Obama'nın eşi Michelle Obama (AP)

Yaklaşan ABD seçimlerinde Demokrat Parti'den aday olan Joe Biden, Pittsburgh'da siyasi eleştirmenlerden Jon Delano'ya verdiği röportajda, milletvekilleri ve hükümet yetkililerine dair bazı açıklamalarda bulundu.
Biden, Delano'ya yaptığı açıklamada, eski ABD Başkanı Barack Obama'nın eşi Michelle Obama ile ilgili, "Düşünmeden onu seçeceğim. O harika biri ve yol biliyor... Obama ailesi benim için yakın arkadaş" şeklinde konuştu.
Biden kazanması halinde bir yardımcısını kadınlardan seçeceğini söyledi. Michelle Obama, Demokratlar ve ülkedeki bağımsızlar arasında popüler isimlerden. Bayan Obama, 2018- 2019 yılları arasında ABD'nin en beğenilen popüler kadınları arasındaydı. Bu kapsamda anılarını içeren bir kitap yazan Michelle Obama’nın kitabı 10 milyondan fazla sattı. Ayrıca seçimlere katılımı artırmayı amaçlayan ve partizan olmayan bir grup kurdu. Obama ayrıca, yeni tip koronavirüs sebebiyle e-posta yoluyla oy vermeyi amaçlayan Demokratların desteklediği bir mevzuata da destek verdi.
Michelle Obama 'Becoming' (Benim Hikayem) isimli kitabında başkan olmak gibi bir niyetinin olmadığını yazdı.
Biden önceki akşam yaptığı açıklamada, Michelle Obama'nın başkan yardımcısı olma fikrini sevdiğini söylediğini ifade ederek, “Beyaz Saray'ın yakınında yaşamak istemediğini sanmıyorum” dedi.



Ateşkes için ABD'den temas bekleyen Rusya sahada bastırıyor

Cidde görüşmelerinden (EPA)
Cidde görüşmelerinden (EPA)
TT

Ateşkes için ABD'den temas bekleyen Rusya sahada bastırıyor

Cidde görüşmelerinden (EPA)
Cidde görüşmelerinden (EPA)

Rusya bugün, Rusya'nın batısındaki Kursk bölgesinde kontrol ettiği bölgede günlerdir geri çekilen Ukrayna güçlerini yenmek için askeri baskısını sürdürdü. Askeri baskı, Suudi Arabistan'da yapılan ABD-Ukrayna toplantısının ardından Kiev'in Washington'un Rusya ile savaşta 30 günlük ateşkes ilan etme önerisini kabul etmesinin ardından geldi.

Cidde'de dün yapılan ABD-Ukrayna görüşmesine ilişkin ilk yorumunu yapan Kremlin bugün, önerilen ateşkesin Rusya tarafından kabul edilebilir olup olmadığı konusunda yorum yapmadan önce ABD'nin görüşmelerin sonucu hakkında kendisini bilgilendirmesini istediğini söyledi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada, başkanlar Vladimir Putin ve Donald Trump arasında yakın zamanda bir telefon görüşmesi yapılması ihtimalini göz ardı etmediğini söyledi. Moskova'nın ateşkesi kabul edip etmeyeceği sorusu üzerine Peskov gazetecilere şunları söyledi: “Aceleci davranıyorsunuz... Önümüzdeki günlerde Amerikalılarla temas kurmayı bekliyoruz ve teklif hakkında tam bilgi almak için onlara güveniyoruz. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz'un önümüzdeki günlerde farklı kanallar aracılığıyla gerçekleşen görüşmeler ve varılan mutabakatlar hakkında bizi bilgilendireceklerini varsayıyoruz.”

Dün yapılan ortak açıklamada ABD ve Ukrayna, Kiev'in ABD'nin 30 günlük acil ateşkes önerisini kabul ettiğini ve Rus işgalinin ardından kalıcı barışın yeniden tesis edilmesine yönelik adımlar atıldığını duyurdu.

Açıklamada, ‘önerilen ateşkesin, Rusya tarafından eş zamanlı olarak kabul edilmesi ve uygulanması koşuluyla tarafların karşılıklı rızasıyla uzatılabileceği ve ABD'nin Moskova'yı Rusya'nın mütekabiliyetinin barışa ulaşmanın anahtarı olduğu konusunda bilgilendireceği’ ifade edildi.

Rus ajanslarının bildirdiğine göre, Trump'ın Beyaz Saray'a dönüşünden bu yana ilk kez, Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) Direktörü Sergey Naryshkin ve ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü John Ratcliffe dün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Şarku’l Avsat’ın TASS haber ajansından aktardığına göre SVR tarafından yapılan açıklamada, “11 Mart 2025 tarihinde SVR Direktörü Sergey Naryshkin ile CIA Direktörü John Ratcliffe arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti” denildi. Bu görüşme Trump'ın ocak ayında ABD başkanlığının ikinci dönemi için Beyaz Saray'a dönmesinden bu yana yapılan ilk görüşme. AFP'ye göre söz konusu görüşme aynı zamanda, Rusya'nın 2022 başlarında Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana iki ülke arasında bu düzeyde gerçekleşen nadir bir istihbarat iletişimi.

Açıklamada, iki yetkilinin ‘uluslararası istikrar ve güvenliğin sağlanmasına katkıda bulunmak ve Moskova ile Washington arasındaki ilişkilerde çatışmanın yoğunluğunu azaltmak üzere düzenli olarak iletişim kurma’ konusunda mutabık kaldıkları belirtildi.

Rus kuvvetleri Kursk'ta ilerliyor

Rusya devlet medyası, Rus birliklerinin Ukrayna'nın işgali altındaki Sudja kasabasının merkezine girdiğini bildirdi. RIA Novosti'nin bir askeri komutana dayandırdığı haberine göre birlikler belediye binasına Rus bayrağı çekti.

Kursk bölgesinin en önemli nüfus merkezi olan Sudja, geçtiğimiz ağustos ayında Rusya topraklarına ani ilerleyişi sırasında Ukrayna güçlerinin kontrolü altındaydı. Ukrayna sınır bölgesinde bin kilometrekareden fazla bir alanı kontrol etmeyi başardı. Rusya aylardır bölgenin kontrolünü yeniden ele geçirmek için Kuzey Kore askerlerinin de desteğiyle şiddetli çatışmalar yürütüyor. Ukrayna kısa süre önce Kursk'taki birkaç köyden çekildi.