Koronavirüse ‘imtihan’ diyen şarkıcı Abduh, hasta kalarak ölmeyi tercih ediyor

Suudi sanatçı Muhammed Abduh (sosyal medya)
Suudi sanatçı Muhammed Abduh (sosyal medya)
TT

Koronavirüse ‘imtihan’ diyen şarkıcı Abduh, hasta kalarak ölmeyi tercih ediyor

Suudi sanatçı Muhammed Abduh (sosyal medya)
Suudi sanatçı Muhammed Abduh (sosyal medya)

Eymen el-Gabyavi
Tunus'un ilk Cumhurbaşkanı Habib Burgiba tarafından ‘tüm Arapların sanatçısı’ olarak adlandırılan Suudi sanatçı Muhammed Abduh, sağlığı yerindeyken ölmek yerine hasta ölmeyi tercih edeceğini dile getiriyor. Zirâ insanların “Dün sapasağlam yanımızdaydı, bugün ise hayatını kaybetti” demesini istemiyor. Yeni tip koronavirüsün insanların ‘imanını test eden bir imtihan’ olduğunu düşünen Abduh, bu sözleri son zamanda yapılan bir röportajında salgınının neden olduğu stresin hafifletilmesi için bir tavsiye olarak sunuyor.
Mısır’daki Al Aoula TV kanalına Skype üzerinden konuk olan Abduh, “Karantina günlerimi koronavirüsle ilgili daha fazla bir şey duymak istemediğim için haber kanalların uzakta, sinema kanallarını takip ederek geçiriyorum” diyor.

‘Laubali şarkı’
Kanalın Attessia programına konuşan Abduh, kariyeri ve ülkesindeki din adamlarından aldığı acı tepkilerden bahsederken din adamlarının iki tip olduğunu belirtiyor. Bir kısmının doğru ilmi temsil ettiğini, diğer kısmın ise başka hedeflerin peşinde koştuğunu söylüyor. Güvendiği din adamlarının 1967 öncesinde, kendisi gibi ‘laubali şarkı’ yasağını tanımayanların döneminde kaldığını da ekliyor. Bu tarih sonrasındaki din adamlarının ise ‘laubali’ kelimesini fetva dağarcıklarından çıkararak tüm şarkıları bu yasağa dahil ettiklerine, bu durumdan rahatsız olduğuna değiniyor.

Eğlence Otoritesi
Ancak bu durum uzun sürmedi. Nitekim ülke nihayet katı fetvalarla savaşmaya başlayarak bir Eğlence Otoritesi kurdu. Böylece ülke, konserlere ev sahipliği yapmaya başladı. Abduh ise bu gelişmelerden çok memnun olduğunu ifade ediyor.
Görünüşe göre, dünya sakinlerinin tâbi olduğu karantina, 70’lerindeki sanatçı için de farklı değil. Evde zaman geçirmeyi tercih ettiğini söyleyen Abduh, kendisine Suudi Arabistanlıların eşikten adımını atmayanlara verdiği ‘beytuti’ nitelemesini yakıştırıyor.
Hayatı ve kariyerine de değinen Abduh, kendisi küçükken babasından ayrılan annesinin hem onun hem de küçük kız kardeşinin maddi manevi yükünü sırtlaması nedeniyle eğitimine devam edemediğini anlatıyor. Ancak bu boşluğu daha sonra sanatı ve kariyeriyle doldurduğunu söylüyor.

Koronavirüs testi
Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı habere göre kendisinden koronavirüs salgını hakkında tavsiye bulunması istendiğinde ise şu kelimelere başvuruyor:
“Refah içerisinde geçirdiğimiz günlerin kıymetini anlamak için hayatın acı tarafını ve sıkıntıları da tatmamız gerekiyor. Dünya Savaşı’nda milyonlarca insanın öldüğünü unutmamalıyız. Ancak korkudan uzak durmamız gerekiyor. Nitekim MERS 4 sene önce yok edilmiş, yalnızda 4 bin kişinin ölümüne neden olmuştu.”
Medyanın insanları rahatlatmasının önemli bir husus olduğunu söyleyen Abduh, “koronavirüs krizinin insanların imanını test eden bir imtihan olduğunun göz önünde bulundurulması gerektiğini” vurguluyor.
Abdu, röportajını “Rabbim kapına iman dolu bir kalple geldim, günahlarıma kefaret kıl” sözleriyle noktalıyor.
1949’da ed-Darb eyaletinde doğan sanatçı Muhammed Abduh, hem ülkesinin hem de Arap dünyasının meşhur şarkıcılarından sayılıyor.



Beyinde Hepatit C virüsü bulundu: Şizofreni ve bipolar semptomlarını açıklayabilir mi?

Virüslerin, bazı psikiyatrik semptomlarla ilişkili olduğu düşünülse de daha önce bir kanıt bulunamamıştı (Pexels)
Virüslerin, bazı psikiyatrik semptomlarla ilişkili olduğu düşünülse de daha önce bir kanıt bulunamamıştı (Pexels)
TT

Beyinde Hepatit C virüsü bulundu: Şizofreni ve bipolar semptomlarını açıklayabilir mi?

Virüslerin, bazı psikiyatrik semptomlarla ilişkili olduğu düşünülse de daha önce bir kanıt bulunamamıştı (Pexels)
Virüslerin, bazı psikiyatrik semptomlarla ilişkili olduğu düşünülse de daha önce bir kanıt bulunamamıştı (Pexels)

Bilim insanları şizofreni ve bipolar bozukluktan muzdarip kişilerin beyin zarında Hepatit C virüsü tespit etti. Bulgular bu kişilerdeki bazı semptomlara enfeksiyonun yol açabileceğine işaret ediyor.

Şizofreni, bipolar bozukluk ve majör depresyon gibi sorunların bazı psikiyatrik belirtileri uzun zamandır viral enfeksiyonlarla ilişkilendiriliyor. Ancak bugüne dek bu teoriyi doğrudan destekleyecek bir virüse beyinde rastlanmamıştı.

Johns Hopkins Üniversitesi'nden araştırmacılar bu durumun virüslerin doğrudan beyne girmeyip beyin zarını hedef almasından kaynaklanabileceğini söylüyor.

Bulguları hakemli dergi Translational Psychiatry'de 14 Temmuz Pazartesi günü yayımlanan çalışmayı yürüten ekip, şizofreni, bipolar bozukluk veya majör depresyonu olan kişilerin ölümden sonra beyinlerinden alınan koroid pleksus örneklerini, sağlıklı bireylerin beyinlerinden alınanlarla karşılaştırdı.

Koroid pleksus, sıvı dolu boşlukların yani ventriküllerin zarını oluşturan ve özellikle beyni ve omuriliği koruyan beyin omurilik sıvısını üreten hücre topluluğunu ifade ediyor. Daha önceki çalışmalarda beyin içinde virüs keşfedilmediği için virüslerin bulaştığı bilinen bu bölgeye odaklandılar. 

Araştırmacılar 3 binden fazla hücreyi saptayabilen bir teknolojiyi kullanarak şizofreni veya bipolar bozukluktan muzdarip kişilerden alınan örneklerde daha fazla virüs tespit etti. Ancak sadece bu kişilerin beyin zarında Hepatit C vardı. 

Ayrıca kronik Hepatit C tanısı olan bazı kişilerde virüse rastlanmadı. Bu da enfeksiyonun her zaman beyin zarına ulaşmadığını gösteriyor

Bilim insanları daha sonra yaklaşık 285 milyon kişinin sağlık verilerinin tutulduğu bir veritabanına başvurdu. Şizofreni hastalarının yüzde 3,6'sında ve bipolar bozukluğu olanların yüzde 3,9'unda Hepatit C virüsünün belgelendiği saptandı. 

Majör depresyonu olanların neredeyse yüzde 1,8'inde virüs tanısı görülürken, kontrol grubunda bu oran sadece yüzde 0,5'ti. 

Ayrıca beyin zarında Hepatit C olan kişilerin, öğrenme ve hafızayla ilgili beyin bölümü hipokampusunda virüse rastlanmadı. Ancak yine de virüsün varlığı, hipokampustaki gen ifadesini değiştiriyordu. Bu durum zarda meydana gelen bir enfeksiyonun, beyin fonksiyonlarını ve davranışını etkileyebileceği ihtimaline işaret ediyor.

Araştırmacılar bulguların, şizofreni veya bipolar bozukluğu olan herkesin Hepatit C enfeksiyonu olduğunu göstermediği uyarısında bulunuyor. Ancak beyin zarındaki virüsün, semptomlarla ilişkili olabileceğini gösteriyor.

Bu rahatsızlıklardan muzdarip kişilere virüs testi yapılması ve buna yönelik tedavi uygulanması semptomların azaltılmasına katkı sağlayabilir. Enfeksiyon genellikle antiviral ilaçlarla tedavi ediliyor.

Çalışmaya liderlik eden Sarven Sabunciyan "Bulgularımız, bazı kişilerin enfeksiyon nedeniyle psikiyatrik semptomlar yaşıyor olabileceğini gösteriyor" diyerek ekliyor:

Hepatit C enfeksiyonu tedavi edilebildiğinden, bu hastalara antiviral ilaçlar verilerek psikiyatrik semptomlarının azalmasına yardımcı olunabilir.

Independent Türkçe, Johns Hopkins Üniversitesi, Neuroscience News, Translational Psychiatry