USS Theodere Roosevelt uçak gemisinde koronada ikinci dalga

USS Theodere Roosevelt uçak gemisinde koronada ikinci dalga
TT

USS Theodere Roosevelt uçak gemisinde koronada ikinci dalga

USS Theodere Roosevelt uçak gemisinde koronada ikinci dalga

ABD Donamasına bağlı USS Theodere Roosevelt uçak gemisinde göreve geri dönen 5 denizcide yeniden korona virüs tespit edilmesinin ardından salgında ikinci dalga yaşanmasından korkuluyor.
Korona virüs salgının merkez üssü ABD'de donanmanın salgında ikinci dalganın yaşamasından korkuluyor. ABD Donanmasına bağlı USS Theodere Roosevelt uçak gemisinde geçtiğimiz aylarda bine yakın personelde korona virüs tespit edilirken, 1 denizci hayatını kaybetmişti. Gemi salgın nedeni ile Guam'a demirleyerek, tahliye edilmişti.
Tahliyenin ardından tüm personel karantinaya alınmış ve tedavilerinin ardından göreve geri dönmüşlerdi. Göreve geri dönen 5 denizcide yeniden korona virüs tespit edilirken, salgında ikinci dalga korkusu yaşandı. Donanma Sözcüsü Binbaşı Myers Vasquez, yaptığı açıklamada, "Askerler, derhal gemiden indirildi ve tekrar karantinaya alındı. Yakın temasta oldukları kişiler tespit edilip gerekli tıbbi destek sağlandı" dedi.
Pentagon Sözcüsü Jonathan Hoffman ise konuya dair yaptığı açıklamada korona virüs bulaşan askerlerin hızlı bir şekilde tespit edilerek, gemiden indirilmesinin önemli olduğunu ifade etti. Hoffman, "Gemiyi tekrar göreve çıkarmak için gerekli tüm adımları atacağız" ifadesini kullandı.
Öte yandan geminin eski kaptanı Albay Brett Cozier'inin geçtiğimiz aylarda Pentagona, gemide yaşanan korona virüs salgını nedeni ile yazdığı ve tahliye talebinde bulunduğu mektubun basına sızmasının ardından ABD Deniz Kuvvetleri Genel Sekreter Vekili Thomas Modly tarafından görevden alınmıştı.



ABD'nin izinden giden Peru'dan El Salvador planı

CECOT, 40 bine kadar mahkumu barındırabilecek kapasiteye sahip (Reuters)
CECOT, 40 bine kadar mahkumu barındırabilecek kapasiteye sahip (Reuters)
TT

ABD'nin izinden giden Peru'dan El Salvador planı

CECOT, 40 bine kadar mahkumu barındırabilecek kapasiteye sahip (Reuters)
CECOT, 40 bine kadar mahkumu barındırabilecek kapasiteye sahip (Reuters)

Peru yabancı mahkumları El Salvador'a göndermeyi planlıyor.

Peru Başbakanı Eduardo Arana, dün Kongre'de yaptığı konuşmada "ciddi tehlike arz eden" yabancı uyruklu mahkumları El Salvador'daki yüksek güvenlikli hapishaneye göndermeyi planladıklarını duyurdu.

Arana, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Hükümet, El Salvador'daki Terörle Mücadele Merkezi (CECOT) gibi yetkin merkezler de dahil, çok tehlikeli yabancı mahkumların geldikleri ülkelere nakli için ikili işbirliği mekanizmalarını değerlendiriyor.

Başbakan, sadece El Salvadorlu mahkumların mı yoksa diğer yabancı tutukluların da mı CECOT'a gönderileceğine dair net bir ifade kullanmadı. Reuters, duruma açıklık kazandırmak için Peru Başbakanlık Ofisi'yle iletişime geçildiğini ancak yanıt alınamadığını aktarıyor.

Arana, son zamanlarda yaşanan suç dalgasıyla mücadelede daha fazla cezaevi inşa etmek için kalkınma bankasından finansman arayışında olduğunu da sözlerine ekledi.

Peru'da yasadışı madencilikle bağlantılı bir çete, ülkenin kuzeyindeki Pataz bölgesinde 13 maden işçisini kaçırıp öldürmüştü. Geçen ay yaşanan olayın ardından polis geniş çaplı operasyon başlatıldığını duyurmuştu.

El Salvador lideri Nayib Bukele, MS13 çetesi başta olmak üzere birçok silahlı örgüte karşı mücadele amacıyla 27 Mart 2022'de olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti. Bunun ardından Amerika kıtasının en büyük hapishanesi olan CECOT'u da 2 Şubat 2023'te açmıştı. Orta Amerika ülkesinde OHAL şimdiye dek 38 kez uzatıldı.

Donald Trump yönetimi de aksi yöndeki mahkeme kararına rağmen 238 Venezuela vatandaşını çete üyesi olduğu gerekçesiyle El Salvador'daki hapishaneye sınır dışı etmişti. Reuters'ın haberinde Arana'nın "Trump'ın izinden gittiği" yorumu yapılıyor.

Independent Türkçe, CNN, Reuters