American Airlines ve EasyJet, çalışanların yüzde 30’unu işten çıkarıyor

American Airlines ve EasyJet, çalışanların yüzde 30’unu işten çıkarıyor
TT

American Airlines ve EasyJet, çalışanların yüzde 30’unu işten çıkarıyor

American Airlines ve EasyJet, çalışanların yüzde 30’unu işten çıkarıyor

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) küresel havacılık sektörünü etkilemesiyle, aralarından American Airlines ve EasyJet’in de bulunduğu firmalar çalışanlarının yüzde 30’unu işten çıkarmaya hazırlanıyor. En son İskandinavya Havayolları’nın ise üç ay boyunca büyük zarar verdiği ortaya çıktı.
Yapılan bir açıklama American Airlines grubunun, salgının yol açtığı küresel hava yolculuğu talep eksikliğine uyum sağlamak için yönetim ve destek personelinin yüzde 30'unu işten çıkaracağı kaydedildi.
American Airlines çalışanlarının işten çıkarıldıktan sonra ABD yasaları gereği 30 Eylül tarihine kadar maaş bordrosunda kalmaları gerekiyor. Rakip firma United Airlines ise yönetim ve idari işlerde çalışan yaklaşık yüzde 30’luk bir kesimin işten çıkarılacağını açıkladı.
American Airlines İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Elise Eberwein konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Daha sınırlı rotalarla ve daha az sayıda uçuşla görece daha küçük bir havayolu şirketi olacağız” ifadelerinde bulundu.
Eberwein açıklamasında, 100 bini aşkın çalışanı olan şirketin, zorunlu işten çıkarmalar yerine gönüllü seçenekler sunmayı tercih ettiğini bildirdi. İngiltere’nin düşük maliyetli şirketlerinden biri olan EasyJet ise, filo büyüklüğünün 2021 yılının sonuna dek en düşük seviyede tutmayı planladıklarını aktardı. Şirket tarafından yapılan açıklamada, yeni tip koronavirüs sebebiyle 2023 yılına kadar piyasa taleplerinin normal seviyeye ulaşamayacağını öngördükleri bildirildi. EasyJet Üst Yönetcisi (CEO)  Johan Lundgren, “ İnsanların  hayatını etkileyecek son derece zor kararlar vermek durumundayız. Uzun vadede  mümkün olduğunda daha fazla istihdamı korumaya çalışacağız” ifadelerini  kullandı.
Şirket, ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisi nedeniyle dünyada havacılık sektörünün karşılaştığı zorluklar ışığında çalışanlarının yaklaşık yüzde 30'unun işten çıkarılmasıyla ilgili istişarelere başlamayı planladığını vurguladı.
Şarku’l Avsat’ın Bloomberg’den aktardığı habere göre, EasyJet, salgın nedeniyle havacılık sektörünü çevreleyen belirsizliğin ışığında, cari yıl boyunca performansıyla ilgili herhangi bir finansal tahmin açıklayamadı.
Şirket ise bu yılın son çeyreğinde operasyonun, geçtiğimiz yılın aynı döneminde operasyon hacminin yaklaşık yüzde 30'u olmasını beklediğini belirtti.
EasyJet geçtiğimiz hafta İngiltere ve Fransa'daki  iç hatlarında uçuşa başlamayı hedefleyerek Haziran ayı ortasında uçuşlarına devam edeceğini duyurdu. Şirketin önümüzdeki haftalarda daha fazla hattın çalışacağını açıklaması bekleniyor.
EasyJet, müşterilerin ve çalışanların güvenliğini sağlamaya yönelik tüm yolcuların, işçilerin ve uçak mürettebat personelinin uçuş boyunca maske takmasını gerektiren  bir dizi önlem ortaya koydu.
İskandinav Hava Yolları dün,  geçtiğimiz yıla göre bu yılın ikinci çeyreğinde zarar ettiğini açıklayarak virüs salgınının etkilerine atıfta bulundu.
Şirket geçtiğimiz Şubat ayından Nisan ayına kadar 385 milyon dolar zarar ederken, bir hafta boyunca pilotla tarafından düzenlenen greve de tanıklık etti.
Gelirler, geçtiğimiz yılın y ikinci çeyreğine oranla yaklaşık yarı yarıya azalarak 5,3 milyar krona ulaştı.
Diğer yandan şirketin CEO'su Rickard Gustafson, seyahat ve karantina yasağının yılın bu çeyreğinde gereklilik dışında seyahat etmeme önerisinin işlerinin  temel maddesini ortadan kaldırarak filolarının Mart ayının ortasından bu yana neredeyse tamamen durdurulmasına sebep olduğunu ifade etti. Gustafson açıklamasında geçtiğimiz yıla göre bu ay ki yolcu sayısında yüzde 96 oranında azalma yaşandığına dikkati çekti. Hava trafiğinin canlanmasıyla ilgili olarak Gustafson, 'Muhtemelen 2022 yılına kadar salgını öncesinde tanık olduğumuz şeyle tutarlı bir talep görmeyeceğiz' dedi.
İskandinav Havayolları önceki gün yaptığı açıklamada, seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesi ışığında Haziran ayında İskandinavya, Avrupa, New York ve Şikago'daki birçok noktaya seferlerine devam edeceğini duyurdu.



Trump seçmeni gümrük tarifelerinden memnun değil

ABD Başkanı Donald Trump gümrük vergisi mektuplarını ülkelere göndermeye başlarken, AB ve Meksika yüzde 30'luk oranla karşı karşıya (AP)
ABD Başkanı Donald Trump gümrük vergisi mektuplarını ülkelere göndermeye başlarken, AB ve Meksika yüzde 30'luk oranla karşı karşıya (AP)
TT

Trump seçmeni gümrük tarifelerinden memnun değil

ABD Başkanı Donald Trump gümrük vergisi mektuplarını ülkelere göndermeye başlarken, AB ve Meksika yüzde 30'luk oranla karşı karşıya (AP)
ABD Başkanı Donald Trump gümrük vergisi mektuplarını ülkelere göndermeye başlarken, AB ve Meksika yüzde 30'luk oranla karşı karşıya (AP)

Yeni bir ankete göre ABD Başkanı Donald Trump'ın destekçilerinin çoğu ticaret politikalarını beğenmiyor ve gümrük vergilerini sertçe eleştiriyor.

Politico ve Public First'ün haziranda yaptığı anket, geçen yılki seçimde Trump'ı destekleyenlerin dörtte biriyle neredeyse yarısı arasında bir kesimin, özellikle Çin sözkonusu olduğunda, gümrük vergisi politikalarının çeşitli bölümleri hakkında şüpheleri olduğunu ortaya koydu.

Ankete göre Trump seçmenlerinin sadece yarısı Çin'e yönelik gümrük vergilerinin ABD şirketlerine fayda sağlayacağını düşünüyor.

Bu veriler, başkanın ticaret politikalarına ve sanayiyi yeniden ABD'ye getirme çabalarına odaklandığı bir döneme denk geliyor. Trump kısa süre önce diğer ülkelere, büyük çaplı yeni gümrük vergileri uygulama tehdidini özetleyen birkaç tartışmalı gümrük vergisi mektubu gönderdi.

Gümrük vergisi mektuplarının gönderilmesinden çok önce, haziran ortasında yapılan anket, Trump'ın politikaları nedeniyle bazı destekçilerini kaybedebileceğini ortaya koyuyor. 2024 kampanyasında hayat pahalılığını azaltma sözü veren Trump'ın ticaret politikaları küresel ekonomiyi sarsıp enflasyonu yükseltebilir.

Ankete katılan her 4 Trump seçmeninden biri gümrük vergilerinin ABD'nin diğer ülkelerle ticaret anlaşması yapma kabiliyetine zarar verdiğini söyledi. Başkanın destekçileri Trump'ın gümrük vergisi uygulama yetkisine sahip olup olmaması konusunda da ikiye bölünmüş durumda. Yüzde 44'lük bir kesim Kongre'nin onayını alması gerektiğini söylerken, yüzde 45'lik bir kesim vergileri uygulama yetkisine sahip olması gerektiğini söylüyor.

Trump, 1 Ağustos'ta Meksika ve Avrupa Birliği'nden gelen mallara yüzde 30 gümrük vergisi getirme tehdidinde bulunarak yeni bir gümrük vergisi turunu uygulamaya koyabileceğini söyledi. Trump'ın ABD'ye "büyük para" kazandıracağını iddia ettiği gümrük vergileri ithalatçı tarafından ödeniyor ve birçok şirket bu maliyetleri müşteriye yansıtıyor.

Trump seçmenlerinin yüzde 46'sı "yurttaki fiyatları artırsa bile" Çin'e yönelik gümrük vergilerini desteklediğini söyledi. Öte yandan yüzde 32'si sadece fiyatları yükseltmediği takdirde gümrük vergilerini desteklediğini, yüzde 9'u ise gümrük vergilerine karşı olduğunu söyledi. Trump seçmenlerinin yüzde 25'i Çin'e uygulanan gümrük vergilerinin ABD şirketlerine zarar verdiğini söyledi.

Bununla birlikte, yüzde 55'lik bir kesim Çin'le anlaşma yapmanın zor olacağını ancak başkanın "bunu yapabileceğini" düşündüğünü söyledi. Yüzde 18'i anlaşmaya varmanın zor olmayacağını belirtti. Yüzde 12'lik bir kesim ise Trump'ın dünyanın en büyük ikinci ekonomisiyle anlaşma yapamayacağını söyledi.

Eski Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e oy verenlerin yüzde 47'si de aynı görüşte. Harris seçmenlerinin yüzde 86'sı gümrük vergilerinin ABD'nin daha iyi ticaret anlaşmaları yapma kabiliyetine zarar verdiğini söyledi.

Independent Türkçe