Mısır, Kovid-19 önlemelerini arttırdı

Mısır Kongo'ya tıbbi yardımda bulundu (Mısır Silahlı Kuvvetler Sözcüsü Resmi Sayfası)
Mısır Kongo'ya tıbbi yardımda bulundu (Mısır Silahlı Kuvvetler Sözcüsü Resmi Sayfası)
TT

Mısır, Kovid-19 önlemelerini arttırdı

Mısır Kongo'ya tıbbi yardımda bulundu (Mısır Silahlı Kuvvetler Sözcüsü Resmi Sayfası)
Mısır Kongo'ya tıbbi yardımda bulundu (Mısır Silahlı Kuvvetler Sözcüsü Resmi Sayfası)

Mısır’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısında yeni bir sıçramanın yaşanmasının ertesinde, hükümet takip mekanizmalarını güçlendirirken tüm vilayetlerde vatandaşların salgın hakkındaki şikayet ve sorularına yanıt verilmesi amacıyla birer hat kurulması talimatı verdi. Bu arada Başbakan Mustafa Medbuli valilere, ‘vaka sayısında artış yaşanması beklenen’ önümüzdeki iki haftalık sürece hazır olmaları çağrısında bulundu.
Mısır’da Pazar akşamı 46 kişi daha koronavirüs nedeniyle hayatını kaybederken bin 536 yeni vaka kaydedildi. Öte yandan 344 kişi koronavirüs atlatıp sağlıklarına kavuştular.
Başbakan Medbuli dün video konferans yoluyla valilerle yaptığı toplantı sırasında, son günlerde vaka sayısında bir sıçrama gözlemlendiğini ve önümüzdeki iki hafta içinde de vaka sayısında bir artış olmasının beklendiğini, bu yüzden valilerin gün boyunca durumu yakından takip etmeleri gerektiğini söyledi.
Medbuli valilere her bir vilayette 24 saat hizmet verecek bir yardım hattı tahsis etmelerini ve koronavirüs tedavisi ile ilgili vatandaşların soru ve şikayetlerini takip etmelerini istedi. Her valinin özellikle vilayetlerdeki hastanelerin koronavirüs vakasını tedavi etmeyi reddetmesiyle ilgili şikayetler başta olmak üzere bu yardım hattından gelen şikayetleri bizzat takip etmesi gerektiğinin altını çizen Medbuli, “Bu kritik aşama sizin bizzat müdahalenizi gerektiriyor” dedi.
Mısır hükümetinin başından bu yana vakalarla ilgili takip mekanizmasını, ortak bir hat üzerinden alınan soru ve şikayetlere dayandırıyordu. Bu hat, Mısır Sağlık Bakanlığı tarafından yönetiliyordu. Ancak vaka sayısındaki artış çerçevesinde hatla ilgili bir takım şikayetler ortaya çıktı.
Medbuli, vilayetlerdeki yerel hatların, Sağlık Bakanlığı'nın ana yardım hattı 105 üzerindeki baskıyı hafifletmeye katkıda bulunacağını söyledi.
Başbakan ayrıca, tıbbi malzemelerin, ilaçların, kişisel koruma malzemelerinin, ödeme prosedürlerinin ve vaka kabul prosedürlerinin daha elverişli hale getirilmesi amacıyla valilerden ‘vilayetlerdeki her bir hastaneyi ya karantina ya da pandemi hastanesi olarak belirlemelerini’ istedi. Medbuli, sağlık personelinin görevini düzenli olarak yerine getirip getirmediğini izlemenin ve vatandaşlara gerekli hizmeti sunmanın yanı sıra takip sisteminin güçlü bir şekilde uygulanması ve gerektiğinde hastanelerdeki hareketliliğin gün boyu ya da günde birkaç kez kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Valilere ‘azami kararlılıkla çalışmaları için tam yetki’ veren Başbakan Medbuli, onlara hitaben, “Bu aşama, pandemi krizinden sorumlu herhangi bir yetkilinin performansının başarısızlığını kaldıramaz” ifadelerini kullandı.
Hükümetin salgını yayılmasını önleyecek malzemelerle ilgili çalışmalarının da ele alındığı toplantıda Medbuli, “Mümkün olan en kısa sürede yıkanabilir maske dağıtımı yapılması hedefleniyor. Yaklaşık bir ay içinde yıkanıp yeniden kullanılabilen maskelerin vatandaşlara ulaştırılması amaçlanıyor. Vatandaşların bu maskeleri kolayca temin edebilmesi için fiyatının da 5 cüneyh olması bekleniyor” dedi.
Öte yandan Mısır Silahlı Kuvvetleri, dün Kongo ve Zambiya’ya koronavirüs salgınıyla mücadelelerine yardımcı olmak amacıyla ‘ilaç, tıbbi malzeme, dezenfektan ve koruyucu giysi yüklü’ bir askeri nakliye uçağının gönderildiğini duyurdu.



Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
TT

Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi başkanlığındaki Kürt heyeti arasında, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın da katıldığı görüşme Şam'da başladı.

Görüşme, eş-Şera ve Abdi'nin 10 Mart'ta ABD himayesinde imzaladıkları ve ‘sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğalgaz sahaları dahil olmak üzere Suriye'nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumların Suriye devletinin idaresine dahil edilmesini’ öngören bir dizi maddeden oluşan anlaşmadan dört ay sonra gerçekleşti.

Ancak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi daha sonra anayasal deklarasyon ve çeşitliliği yansıtmadığını söylediği bir hükümetin kurulması nedeniyle Suriye yönetimini eleştirdi. Geçtiğimiz ay Kürt güçleri ‘demokratik ve adem-i merkeziyetçi’ bir devlet talep etmiş, Şam da buna yanıt olarak ülkede ‘bölücü bir gerçeklik dayatma girişimlerini’ reddettiğini açıklamıştı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre  adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt kaynak, “SDG liderinin başkanlığındaki bir Kürt heyeti bugün DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) temsilcilerinin eşliğinde Şam'a gitti ve şu anda Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile görüşüyor. Görüşmede ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack da yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Toplantının gündemi hakkında bilgi sahibi olan kaynak, ‘görüşmelerde dört ana dosyanın ele alındığını, bunların Suriye devletinin yapısı, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Şam hükümeti arasındaki ilişki, ekonomi ve askeri güç olduğunu’ söyledi.

Çatışmaların patlak vermesinden önce onlarca yıl ötekileştirme ve dışlanmaya maruz kalan Kürtler, yeni yönetimin karar alma mekanizmasını merkezileştirme ve kilit unsurları geçiş sürecinin yönetiminden dışlama girişimini eleştiriyor.

Abdi, mayıs sonunda bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Şam ile vardığımız mutabakata bağlıyız ve şu anda uygulama komiteleri aracılığıyla bu anlaşmayı hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi. Abdi ayrıca, tüm bileşenlerin tam haklarla yaşadığı ve hiç kimsenin dışlanmadığı adem-i merkeziyetçi bir Suriye’ye olan bağlılığını vurguladı.

Eş-Şera'nın Şam'a gelişinden kısa bir süre sonra tüm silahlı askeri grupları dağıtacağını açıklamasına rağmen, ABD destekli Kürtler, 2019'da son kalesinden çıkarılana kadar DEAŞ'la mücadelede etkili olduğunu kanıtlayan organize askeri güçlerini korumakta ısrar ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Şam'ın ihtiyaç duyduğu büyük petrol ve doğalgaz sahaları da dahil olmak üzere kuzey ve doğu Suriye'nin büyük bölümünü kontrol ediyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani daha önce Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile imzalanan anlaşmanın şartlarının uygulanmasının ‘ertelenmesinin’ ülkedeki ‘kaosu uzatacağı’ uyarısında bulunmuştu.