Sudan, Nahda Barajı ile ilgili tek taraflı adımları reddediyor

Etiyopya’daki Nahda Barajı projesinden bir kare (Reuters)
Etiyopya’daki Nahda Barajı projesinden bir kare (Reuters)
TT

Sudan, Nahda Barajı ile ilgili tek taraflı adımları reddediyor

Etiyopya’daki Nahda Barajı projesinden bir kare (Reuters)
Etiyopya’daki Nahda Barajı projesinden bir kare (Reuters)

Sudan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Haydar Badavi Sadık, ülkesinin Nahda Barajı’nın (Rönesans) doldurulmasından önce herkesi memnun edecek bir anlaşmaya varmanın önemli olduğu görüşüne sahip olduğunu ifade etti.
Şarku’l Avsat’a konuşan Bakanlık Sözcüsü, “En güvenilir tutum, Sudan, Mısır ve Etiyopya'nın Nahda Barajı’nın doldurulması için belirlenen tarihte hemfikir olması. Etiyopya’nın tek taraflı kararı olmamalı” dedi.
Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali’in barajı Temmuz ayında doldurma kararının geri dönülmez bir karar olduğunu söylemesinin ardından Sudan, üç taraf arasındaki müzakereleri mümkün olan en kısa sürede sürdürme çabalarını sürdürüyor.
Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk, Nahda Barajı konusunda müzakereleri sürdürmek için bir girişimde bulunarak, Mısır ve Etiyopyalı mevkidaşlarıyla temasa geçti.
Hamduk, ABD’nin yaptığı arabuluculuğun üç ülke arasındaki görüşlerin yakınlaşmasına ve toplantıların kolaylaştırılmasına katkıda bulunduğunu belirterek, bu krizi tatmin edici bir anlaşmayla noktalama çabalarının devam etmesi çağrısında bulundu.
Sudan Dışişleri Bakanı Esma Muhammed ise geçtiğimiz Cumartesi günü bir televizyon kanalına verdiği röportajda, Nahda Barajı’nın dolumu konusunda Sudan ve Mısır’ın güçlü bir duruş sergilemesi gerektiğini vurgulayarak, ülkesinin barajın doldurulması ve işletilmesi konusunda tam bir mutabakat olmadan Etiyopya’nın attığı herhangi bir adımı reddettiğini söyledi.
Sudan Sulama Bakanı Yasir Abbas da, ülkesinin Nahda Barajı’yla ilgili tek taraflı kararları reddettiğinin altını çizerek, ilk doldurma işlemine başlamadan önce Sudan, Etiyopya ve Mısır arasında bir fikir birliğine varılması gerektiğini söyledi.
Sudan Dışişleri Bakanlığı, bu ayın başında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) bir mektup göndererek, tüm tarafları bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliği etkileyen tek taraflı önlemler almaktan kaçınmaya çağırmasını talep etmişti.
Söz konusu mektupta, Sudan’ın çabalarının desteklenmesi ve tüm taraflara acilen müzakereleri sürdürme çağrısı yapılması da istenmişti.



Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
TT

Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi başkanlığındaki Kürt heyeti arasında, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın da katıldığı görüşme Şam'da başladı.

Görüşme, eş-Şera ve Abdi'nin 10 Mart'ta ABD himayesinde imzaladıkları ve ‘sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğalgaz sahaları dahil olmak üzere Suriye'nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumların Suriye devletinin idaresine dahil edilmesini’ öngören bir dizi maddeden oluşan anlaşmadan dört ay sonra gerçekleşti.

Ancak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi daha sonra anayasal deklarasyon ve çeşitliliği yansıtmadığını söylediği bir hükümetin kurulması nedeniyle Suriye yönetimini eleştirdi. Geçtiğimiz ay Kürt güçleri ‘demokratik ve adem-i merkeziyetçi’ bir devlet talep etmiş, Şam da buna yanıt olarak ülkede ‘bölücü bir gerçeklik dayatma girişimlerini’ reddettiğini açıklamıştı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre  adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt kaynak, “SDG liderinin başkanlığındaki bir Kürt heyeti bugün DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) temsilcilerinin eşliğinde Şam'a gitti ve şu anda Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile görüşüyor. Görüşmede ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack da yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Toplantının gündemi hakkında bilgi sahibi olan kaynak, ‘görüşmelerde dört ana dosyanın ele alındığını, bunların Suriye devletinin yapısı, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Şam hükümeti arasındaki ilişki, ekonomi ve askeri güç olduğunu’ söyledi.

Çatışmaların patlak vermesinden önce onlarca yıl ötekileştirme ve dışlanmaya maruz kalan Kürtler, yeni yönetimin karar alma mekanizmasını merkezileştirme ve kilit unsurları geçiş sürecinin yönetiminden dışlama girişimini eleştiriyor.

Abdi, mayıs sonunda bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Şam ile vardığımız mutabakata bağlıyız ve şu anda uygulama komiteleri aracılığıyla bu anlaşmayı hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi. Abdi ayrıca, tüm bileşenlerin tam haklarla yaşadığı ve hiç kimsenin dışlanmadığı adem-i merkeziyetçi bir Suriye’ye olan bağlılığını vurguladı.

Eş-Şera'nın Şam'a gelişinden kısa bir süre sonra tüm silahlı askeri grupları dağıtacağını açıklamasına rağmen, ABD destekli Kürtler, 2019'da son kalesinden çıkarılana kadar DEAŞ'la mücadelede etkili olduğunu kanıtlayan organize askeri güçlerini korumakta ısrar ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Şam'ın ihtiyaç duyduğu büyük petrol ve doğalgaz sahaları da dahil olmak üzere kuzey ve doğu Suriye'nin büyük bölümünü kontrol ediyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani daha önce Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile imzalanan anlaşmanın şartlarının uygulanmasının ‘ertelenmesinin’ ülkedeki ‘kaosu uzatacağı’ uyarısında bulunmuştu.