Avrupa’dan Rusya ve Çin’e dezenformasyon suçlaması

Josep Borrell ve Vera Jourova (Reuters)
Josep Borrell ve Vera Jourova (Reuters)
TT

Avrupa’dan Rusya ve Çin’e dezenformasyon suçlaması

Josep Borrell ve Vera Jourova (Reuters)
Josep Borrell ve Vera Jourova (Reuters)

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını devam ederken DPA’nın ‘eşi benzeri görülmemiş şekilde sahte haber yayınlandığı’ raporunun ardından Avrupa Komisyonu; Çin ve Rusya'yı koronavirüs (Kovid-19) ile ilgili çevrimiçi ‘yanlış bilgilendirme ve dezenformasyon kampanyaları yürütmekle’ suçladı.
Bloomberg’in haberine göre, Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme kolu olan Avrupa Komisyonu, dün yayınlanan raporda, iki devletin (Rusya ve Çin) AB’de koronavirüs ile ilgili hedefli etki operasyonları ve dezenformasyon kampanyaları yoluyla ‘demokratik tartışmayı baltalamak’ ve imajlarını desteklemek istediğini belirtti.
AB Değerler ve Şeffaflık Komisyonu Başkan Yardımcısı Vera Jourova, söz konusu rapor öncesinde “Hareketsizlik çok tehlikeli olacak. Salgın, bilgi dezenformasyonun bize ciddi zararlar verebileceğini, hatta vatandaşların ölümüne neden olabileceğini, kamu otoritelerinin salgına verdiği yanıtı yıkabileceğini ve alınan önlemleri zayıflatabileceğini gösterdi” ifadelerinde bulundu.
AB'nin Çin ve Rusya ile ilgili raporu, komisyonun Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi (EEAS) tarafından yapılan ayrı bir çalışmaya dayanıyor. EEAS, elinde Çin kaynaklarının koronavirüs salgını hakkındaki suçlamaları saptırmak ve salgına verdiği yanıtı ortaya sürmek için yürüttüğü ‘koordineli bir kampanya’ya dair kanıtların bulunduğunu söylüyor.
Avrupa Parlamentosu temsilcileri, Avrupa dış politikasının Rusya ve Çin'in ‘AB’yi sahte haberlerle sabote etme’ çabalarıyla yüzleşmesini istedi. Avrupa Parlamentosu'ndaki en büyük siyasi blok olan Avrupa Halk Partisi (EPP) temsilcileri, “Koronavirüs salgını sırasında yapılan dezenformasyon kampanyaları, Avrupa ve haricinde karışıklık çıkarmak için sahte haberlerin nasıl ekilip nasıl yayıldığına dair bir başka örnek teşkil etmektedir” ifadelerini kullandı.
Milletvekilleri, Şarku’l Avsat’ın bir nüshasını edindiği açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Rapor, Avrupa düzeyindeki dezenformasyon kampanyalarıyla mücadele etmek için daha fazla kaynağa ve kişiye ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor. Nitekim sosyal ağların oynadığı rol, yetersiz kalıyor. Bu nedenle AB için bağlayıcı kurallar da dahil olmak üzere daha güçlü bir role ihtiyaç bulunuyor; aynı zamanda dış politikanın Çin ve Rusya’nın AB’yi sahte haberlerle sabote etme çabalarını hedef alması gerekiyor.”
Bu açıklama, hem Avrupa Birliği Dışilişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell hem de Komisyon Başkan Yardımcısı Vera Jourova’nın Rusya, Çin ve ABD Başkanı Donald Trump'ı ‘özellikle de Kovid-19 salgınıyla ilgili yanlış ve yanıltıcı bilgiler yaymak’ ile suçlamasının ardından geldi.

Avrupa’da koronavirüs
Öte yandan Johns Hopkins Üniversitesi ve Bloomberg Haber Ajansı tarafından derlenen verilere göre, Avrupa ülkelerinde yeni vakalar kaydedilmeye devam ediyor. İlk vakanın kaydedilmesinden bu yana yaklaşık 18 hafta geçen İspanya’daki vaka sayıları 289 bin 360’a, can kayıpları 27 bin 136’ya, iyileşen kişi sayısı ise 150 bin 376’ya yükseldi. Diğer yandan İtalya’daki koronavirüs vakaları ise 235 bin 763’e, ölümler 34 bin 114’e, iyileşen kişi sayısı da 169 bin 939’a çıktı.
Vaka sayısının 48 bin 109’a, can kayıplarının ise 6 bin 50’ye yükseldiği Hollanda’da şuana kadar toplamda 181 kişinin iyileştiği biliniyor. İsviçre’de kaydedilen vakalar 31 bin 11’e varırken ölümler ise bin 936’ya, iyileşen kişi sayısı da 28 bin 700’e çıktı.
Fransa’da teyit edilen vakalar 155 bin 136’ya yükselirken ölümler ise 29 bin 299’a, koronavirüsü atlatan kişisi sayısı da 71 bin 832’ye çıktı.
Rusya tarafından dün yapılan açıklamada, 8 bin 404 kişiye daha koronavirüs tanısı konduğu, böylece ülkedeki toplam vakanın 493 bin 657’ye çıktığı bildirildi.
Rusya Koronavirüs Kriz Müdahale Merkezi, son 24 saat içerisinde 216 kişinin daha koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini, böylece toplam can kaybının 6 bin 358’e çıktığını bildirdi.
Rusya, kapsamlı ve geniş kontrol sistemi sayesinde çok sayıda doğrulanmış vakaya sahip olduğunu, şuana kadar 13,5 milyondan fazla test gerçekleştirdiğini bildirdi.
Salgının Rusya ve bölgedeki merkez üssü olan ve Nisan ayında ölüm oranını iki katına çıkaran Moskova, salgınla mücadelede alınan kısıtlamaları gevşetmeye devam ediyor. Şehrin sağlık idaresine göre, Mayıs ayında Moskova'daki ölüm oranının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 57 daha fazla olduğu görülüyor.
Ülkenin ikinci büyük şehri olan Saint Petersburg ise, Mayıs ayında yalnızca 171 kişinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Ancak istatistikler, geçen ay ek olarak yaklaşık bin 500 can kaybının yaşandığını gösteriyor. Ölüm oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 daha fazla.



İran Yargı Erki Başkanı: Washington’la müzakerelere güven yok

İran Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, ülkenin orta kesimindeki Arak kentinde Merkezi (Markazi) Eyaleti yargıçlarına hitap ederken (IRNA)
İran Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, ülkenin orta kesimindeki Arak kentinde Merkezi (Markazi) Eyaleti yargıçlarına hitap ederken (IRNA)
TT

İran Yargı Erki Başkanı: Washington’la müzakerelere güven yok

İran Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, ülkenin orta kesimindeki Arak kentinde Merkezi (Markazi) Eyaleti yargıçlarına hitap ederken (IRNA)
İran Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, ülkenin orta kesimindeki Arak kentinde Merkezi (Markazi) Eyaleti yargıçlarına hitap ederken (IRNA)

İran Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, bugün (pazar) yaptığı açıklamada, ABD’nin müzakereleri “aldatma, hile ve zaman kazanma aracı” olarak kullanmayı hedeflemesi halinde bunun bir “yanılsama” olacağını söyledi. Ejei, “Müzakerelere dair hiçbir umut ve güven yoktur” dedi.

Washington ile Tahran arasında ilk tur görüşmeler cuma günü Umman’da yapılmış, taraflar görüşmeleri “olumlu” olarak nitelemiş ve yakın zamanda sürdürme niyetlerini açıklamıştı.

Söz konusu görüşmeler, İran’da rejim karşıtı geniş çaplı protesto dalgasının zirveye ulaşmasından yaklaşık bir ay sonra gerçekleşti. Protestolar sırasında yürütülen ve insan hakları örgütlerinin “benzeri görülmemiş” olarak nitelediği güvenlik operasyonlarında binlerce kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

ABD Başkanı Donald Trump, başlangıçta protestoların bastırılması nedeniyle Tahran’a karşı askeri seçenekleri gündeme getirmiş, hatta göstericilere “yardım yolda” mesajı vermişti. Ancak Trump’ın son günlerdeki söylemi, İran’ın nükleer programını dizginlemeye odaklandı. Bu çerçevede ABD, başını “USS Abraham Lincoln” uçak gemisinin çektiği bir deniz görev grubunu bölgeye sevk etti. İran yönetimi ise Trump’ın İran’a saldırı tehditlerini hayata geçirme ihtimalinden ciddi endişe duyuyor. Tahran, olası bir saldırı halinde bölgedeki ABD üslerini hedef alacağı ve Hürmüz Boğazı’nı kapatabileceği uyarısında bulundu.

Yargı Erki Başkanı, müzakere çağrısı yapan taraflara dair “ne umut ne de güven” olduğunu vurgulayarak, ABD’ye bu yolda güvenilemeyeceğini söyledi. Mevcut diyalog çağrılarının, “şiddeti kışkırtan ve sabotajcıları silahlandıran aynı taraflardan” geldiğini ifade etti.

dfwfde
Gösterici kalabalıkları, geçen 8 Ocak’ta başkent Tahran’ın batısındaki bazı yolları kapattı (AP)

Yargı erkinin resmi ajansı Mizan’ın aktardığına göre Ejei, pazar günü yaptığı konuşmada İran’ın hiçbir zaman savaş isteyen taraf olmadığını, ancak her türlü saldırgana karşı tüm gücüyle duracağını belirtti. Bazı ülkelerin geçmişte İran’ın yanında yer alırken, “İslam Cumhuriyeti’nin sonunun geldiğini düşündüklerini” de sözlerine ekledi.

Ejei, geçen yıl haziran ayında yaşanan ve 12 gün süren savaşa atıfta bulunarak, müzakereler sürerken savaşı başlatan tarafların, İran’ın “direncini” gördükten sonra ateşkes talep etmek zorunda kaldıklarını söyledi.

“İsyan eylemlerini kim başlattı? Provokatörleri kim silahlandırdı?” diye soran Ejei, “Onları silahlandıranlar bugün ‘gelin müzakere edelim’ diyenlerin ta kendileridir” ifadelerini kullandı.

Orta İran’daki Arak kentinde yargı yetkililerine hitap eden Ejei, “aldatılmış bireyler” ile “asıl unsurların” hesabının ayrı olduğunu belirterek, davaların “yargı usullerine uygun ve her vakanın niteliğine göre” ele alınacağını söyledi.

Son protestolardaki şiddetin benzeri görülmemiş boyutlara ulaştığını savunan Ejei, “sokaklarda ve geçiş noktalarında en vahşi suçları işleyenlerin sıradan vatandaşlar değil; ABD ve Siyonist rejim unsurları tarafından eğitilmiş, kalpsiz teröristler olduğunu” ileri sürdü.

Buna karşılık “aldatılmış unsurların” varlığını kabul eden Ejei, bunların “teröristler ve ayaklanmaların ana unsurlarından ayrı değerlendirileceğini” ve suçlamalarının “her birinin koşullarına göre” inceleneceğini söyledi.

ABD merkezli insan hakları örgütü Hrana, protestolar sırasında çoğu gösterici olmak üzere 6 bin 971 kişinin öldüğünü ve 51 binden fazla kişinin gözaltına alındığını belgelediğini açıkladı.

Ejei ayrıca, protestolar sırasında reform çağrısı yapan ve baskıların araştırılması için ulusal bir gerçekleri araştırma komisyonu kurulmasını isteyen bazı iç aktörleri ve kişileri de eleştirdi.

Velayet-i Fakih’in yanında durmamanın, savaş sırasında Saddam Hüseyin’e sığınanların ve bugün suçlu Siyonistlere yaslananların akıbetiyle sonuçlanacağını savunan Ejei, “Bir zamanlar devrimle birlikte olan, bugün ise bildiri yayımlayan bu kişiler acınacak ve sefil insanlardır” dedi.


İsrail kabinesi, Batı Şeria topraklarının ilhakını genişletme kararlarını onayladı

İşgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentinin batısında, Filistinlilere ait evler ve dükkanlar İsrail buldozerleri tarafından enkaz yığınlarına dönüştürüldü. (AFP)
İşgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentinin batısında, Filistinlilere ait evler ve dükkanlar İsrail buldozerleri tarafından enkaz yığınlarına dönüştürüldü. (AFP)
TT

İsrail kabinesi, Batı Şeria topraklarının ilhakını genişletme kararlarını onayladı

İşgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentinin batısında, Filistinlilere ait evler ve dükkanlar İsrail buldozerleri tarafından enkaz yığınlarına dönüştürüldü. (AFP)
İşgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentinin batısında, Filistinlilere ait evler ve dükkanlar İsrail buldozerleri tarafından enkaz yığınlarına dönüştürüldü. (AFP)

Ynet haber sitesi bugün, İsrail kabinesinin Batı Şeria’daki arazi tescili ve mülkiyet prosedürlerinde temel değişiklikleri onayladığını bildirdi. Yeni düzenlemeler, Filistinlilere ait bazı evlerin yıkılmasına izin veriyor.

Yedioth Ahronoth’un internet sitesi Ynet, yeni kararların İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria’nın A Bölgesi’nde Filistinlilere ait binaları yıkmasına izin vereceğini ve Batı Şeria genelinde yerleşim faaliyetlerinin önemli ölçüde genişlemesine yol açacağını doğruladı.

zsdcfgt
Batı Şeria’daki İsrail askerleri (Reuters)

Şarku’l Avsat’ın Ynet’ten aktardığına göre İsrail kabinesinin aldığı kararlar, Oslo Barış Anlaşmaları kapsamında ilk asker çekilme dalgasında İsrail ordusunun çekilmediği tek şehir olan El Halil’de İsrail-Filistin çatışmasını çözmeye yönelik geçici bir adım olması amaçlanan 1997 El Halil Protokolü’nün ilkelerine aykırı.


Rusya'da 15 yaşındaki saldırgan dehşet saçtı: Nazi sembolü çizdi

Moskova'da bir polis aracı (Temsili/Reuters)
Moskova'da bir polis aracı (Temsili/Reuters)
TT

Rusya'da 15 yaşındaki saldırgan dehşet saçtı: Nazi sembolü çizdi

Moskova'da bir polis aracı (Temsili/Reuters)
Moskova'da bir polis aracı (Temsili/Reuters)

Rusya'nın Başkurdistan Cumhuriyeti'nde cumartesi günü bir üniversite yurdunda bir gencin bıçaklı saldırı dizisi sonucu en az 6 kişi yaralandı. Yaralananlar arasında öğrenciler de var.

Haberlere göre bıçak taşıdığı belirtilen 15 yaşındaki çocuk, cumartesi günü Ufa'daki Devlet Tıp Üniversitesi'nin yurduna girip öğrencilere saldırmaya başladı. Gencin milliyetçi sloganlar attığı ve Nazi sembolü çizdiği bildirildi.

Rusya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral Irina Volk, RTVI haber sitesine yaptığı açıklamada, "Saldırgan gözaltına alınmaya direndi ve bu sırada iki polis memuru bıçaklandı. Ayrıca şüpheli kendine de zarar verdi" dedi. Şüpheli, ağır yaralı halde yerel bir çocuk hastanesine kaldırıldı.

Moskova'nın yaklaşık 1200 km doğusundaki Ufa'daki yetkililer, olayla ilgili üst düzey soruşturma başlattı. Saldırıda yaralanan en az 4 kişi hastaneye kaldırıldı ve birinin durumunun kritik olduğu düşünülüyor. Yaralananlar arasında Hintli öğrenciler de bulunuyor.

Moskova'daki Hindistan Büyükelçiliği, "Ufa'da talihsiz bir saldırı yaşandı. Aralarında 4 Hintli öğrencinin de bulunduğu birçok kişi yaralandı" açıklamasını yaptı.

Büyükelçilik, yetkililerle temas halinde olduğunu ve "Kazan'daki konsolosluktan yetkililerin yaralı öğrencilere yardım etmek üzere Ufa'ya hareket ettiğini" belirtti.

Görgü tanıkları, kaotik anları "her yer kan içindeydi" diyerek anlattı. Ren TV, yaralıların ambulanslarla hastaneye taşındığını gösteren görüntüleri yayımladı.

Yerel Baza kanalına göre, şüpheli yasaklı bir neo-Nazi örgütüne mensuptu. Economic Times'a göre Rusya'daki üniversitelerde 30 binden fazla Hintli öğrencinin eğitim gördüğü tahmin ediliyor.

Independent Türkçe