Mısır: Etiopya Nahda Barajı konusunda tek taraflı girişimden kaçınmalıhttps://turkish.aawsat.com/home/article/2330301/m%C4%B1s%C4%B1r-etiopya-nahda-baraj%C4%B1-konusunda-tek-tarafl%C4%B1-giri%C5%9Fimden-ka%C3%A7%C4%B1nmal%C4%B1
Mısır: Etiopya Nahda Barajı konusunda tek taraflı girişimden kaçınmalı
Nahda Barajı’nın yapımında çekilen bir fotoğraf (Etiyopya Sulama Bakanlığı’nın Facebook sayfası)
Kahire/Şarku’l Avsat
TT
TT
Mısır: Etiopya Nahda Barajı konusunda tek taraflı girişimden kaçınmalı
Nahda Barajı’nın yapımında çekilen bir fotoğraf (Etiyopya Sulama Bakanlığı’nın Facebook sayfası)
Mısır, uzun bir aradan sonra yeniden başlayan Nahda Barajı müzakerelerinde Etiyopya’nın barajın dolum ve işletimiyle ilgili sunduğu belgeyi çekinceyle karşıladı.
Mısır Sulama Bakanlığı Facebook sayfasında yayınladığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi;
“Mısır ve aynı şekilde Sudan, Etiyopya’nın sunduğu belge hakkında, daha önce ABD ve Dünya Bankası gözetiminde müzakerelere katılan üç ülkenin üzerinde uzlaştığı ilke ve kurallardan bütünüyle geri adım atma anlamına gelmesi ve hatta önceki müzakerelerde üzerinde uzlaşılan bütün teknik konuları hiçe sayması nedeniyle çekincesini dile getirdi.”
Etiyopya’nın ‘tek taraflı herhangi bir girişimden kaçınması’ gerektiği vurgulanan açıklamada, Etiyopya’nın durumu güçleştiren bu tavrının tüm bölgede krize yol açabileceği uyarısı yapıldı.
Sudan’ın girişimi sonrasında üç aydır sekteye uğrayan müzakereler yeniden başladı. Nahda Barajı müzakereleri kapsamında günlük toplantılar düzenlemeye karar veren taraflar, video konferans yoluyla görüşmelerini sürdürüyor.
Sudan ve Mısır, Etiyopya'nın temmuz ayında barajı doldurmaya başlaması için hazırladığı kısmi anlaşmayı 12 Mayıs'ta reddetti.
Sudan ve Mısır maksimum 74 milyar metreküp kapasiteli rezervuarın, nehrin yıllık temel su arzının önünde engel oluşturmasından endişe ediyor.
Üç ülke lideri, barajla ilgili işbirliği kapsamında Mart 2015’te İlkeler Anlaşması’nı imzaladı.
Kahire yönetimi, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin talebi üzerine müzakerelere dahil olan ABD Hazine Bakanlığı’nın arabuluculuğunda bu yıl içinde düzenlenen müzakereler kapsamında oluşturulan anlaşma metninin Etiyopya tarafından imzalanmasını talep ediyor.
Ancak Etiyopya söz konusu müzakerelerin son oturumuna katılmamış ve herhangi bir anlaşma imzalamayı reddetmişti.
Filistin Yönetimi, Netanyahu ve Trump'ın açıklamalarından sonra Gazze Şeridi'nin devletleşmesi ve yönetilmesi konusunda ısrarcıhttps://turkish.aawsat.com/arap-d%C3%BCnyasi/5163015-filistin-y%C3%B6netimi-netanyahu-ve-trump%C4%B1n-a%C3%A7%C4%B1klamalar%C4%B1ndan-sonra-gazze-%C5%9Feridinin
Filistin Yönetimi, Netanyahu ve Trump'ın açıklamalarından sonra Gazze Şeridi'nin devletleşmesi ve yönetilmesi konusunda ısrarcı
ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray’da bir araya geldi. (DPA)
Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa dün yaptığı açıklamada, İsrail'in bir Filistin devletinin kurulmasını ve Filistin Yönetimi’nin Gazze Şeridi’ne geri dönmesini engelleme planının başarılı olamayacağını belirtti.
Bakanlar Kurulu toplantısının başında yaptığı açıklamada Mustafa, “Kesin resmi pozisyonumuz, Gazze Şeridi'ndeki halkımıza yardım sağlayabilmemiz ve uzun zamandır beklenen bağımsız Filistin devletinin somutlaşmasına yol açacak yeniden inşa sürecini kolaylaştırabilmemiz için tek bir siyasi sistem, birleşik ulusal kurumlar ve tek bir güvenlik kurumu altında herkesin iş birliğini gerektiren Filistin topraklarında Filistin devletinin somutlaştırılmasıdır” dedi.
Mustafa sözlerine şöyle devam etti: “İsrail tarafı bu vizyonla savaşıyor. Tüm kurum ve kuruluşları ulusal otoriteyi zayıflatmak, Gazze Şeridi'ndeki halkımıza karşı sorumluluklarını yerine getirmemesi için mali abluka altına almak ve geniş bir uluslararası mutabakatın konusu haline gelen Filistin devletinin kurulmasını engellemek için çalışıyor… İsrail planının desteklenmesi başarılı olamayacak. Zira halkımızın iradesi güçlü. Tüm gücümüz ve kararlılığımızla ulusal görevlerimizi yerine getirmek için sorumluluklarımızı üstlenmeye kararlıyız.”
Mustafa, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesi sırasında ‘bir Filistin devletinin kurulmasına izin vermeyeceğini’ açıklamasının ardından Filistin Yönetimi'nin bir Filistin devleti kurma ve Gazze Şeridi'ndeki sorumluluklarını üstlenme konusundaki ısrarından bahsetti. Mustafa ayrıca, Netanyahu’nun Gazze Şeridi'ndeki Filistinlileri kabul etmek için bir dizi ülkeyle iletişim halinde olduğunu ifade etti.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu pazartesi akşamı Beyaz Saray'daki yemekte ABD Başkanı Donald Trump'ı Nobel Barış Ödülü'ne aday gösteren mektubun bir kopyasını elinde tutuyor. (DPA)
Netanyahu'ya Washington ziyaretinde eşlik eden üst düzey bir yetkili, İsrail'in bir süre daha Gazze Şeridi'nde kalabileceğini doğruladı. Yetkili, Netanyahu'ya eşlik eden gazetecilere yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nde Filistin Yönetimi'nin olmayacağını söyledi.
‘Ertesi gün’ meselesi
Maariv gazetesi ve Walla internet sitesine göre Netanyahu ve Trump, ‘Gazze Şeridi'nde ertesi gün’ gibi merkezi ve karmaşık bir meseleyi görüştü. Görüşmenin ardından bir siyasi yetkili, “Ertesi gün elbette Filistinliler olacak ama Filistin Yönetimi olmayacak” dedi.
Maariv, toplantının ardından yalnızca Amerikalı gazetecilerin içeri alınmasına izin verilmesinin ardından Netanyahu'nun, İsrailli gazetecilerin üst düzey bir yetkili tarafından brifing verilmek üzere çağrılmasını istediğini bildirdi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu pazartesi akşamı Beyaz Saray'da ABD Başkanı Donald Trump'la yediği yemekte konuşuyor. (EPA)
Yetkili, ertesi gün ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Ana ve gerekli koşul Gazze Şeridi'nde Hamas'ın olmamasıdır. Hamas silahsızlandırılmalı ve liderleri sürgün edilmeli. Başka bir güç Gazze Şeridi'ni kontrol etmeli ve silah kullanımını engellemeli.”
Hangi gücü kastettiği sorulduğunda ise “Bunu tartışıyoruz. İsrail ordusu her türlü tehdidi engellemek için her zaman hazır bulunacak. Gazze Şeridi'nde güvenlikten İsrail sorumlu olacak” yanıtını verdi.
Yetkili, Gazze Şeridi’nin sivil kontrolü konusunda şunları söyledi: “Gazze Şeridi'nde gündelik hayatı yöneten bir hükümet sistemi olmalı. Belki belli bir süre için orada olacağız ve bu konuda endişelenmemeliyiz. Eğer ilk aşamada orada olmazsak, iktidarı başka bir tarafa devredebileceğimizden emin olamayız. Gazze Şeridi'ndeki yönetim sistemi Filistinliler tarafından yürütülecek. Kesinlikle Filistinliler olacak ama Filistin Yönetimi olmayacak. Filistin Yönetimi Gazze Şeridi'ni yönetmeyecek.”
Üçüncü görüşme
Trump ile Netanyahu arasında pazartesi akşamı Beyaz Saray'da gerçekleşen görüşme, Trump'ın geçtiğimiz ocak ayında başkanlık koltuğuna oturmasından bu yana gerçekleşen üçüncü görüşmeydi.
Filistinlilerle barış istediğini ifade eden İsrail Başbakanı, Filistinlilerin gelecekte kuracakları bağımsız bir devleti İsrail'in yıkımı için bir platform olarak tanımladı ve bu nedenle egemen güvenlik yetkisinin İsrail'de kalması gerektiğini savundu.
ABD Başkanı Donald Trump, pazartesi akşamı Beyaz Saray'da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile birlikte (DPA)
Trump, gazetecilerin iki devletli bir çözümün mümkün olup olmadığı sorusuna “Bilmiyorum” dedi ve soruyu Netanyahu'ya yönlendirdi.
Netanyahu soruyu, “Filistinlilerin kendi kendilerini yönetmek için tüm yetkilere sahip olmaları gerektiğine inanıyorum, ancak bizi tehdit edecek herhangi bir yetkiye değil” diye yanıtladı.
Netanyahu ayrıca, Filistinlilerin Gazze Şeridi'nden çıkarılması konusuna da değinerek, İsrail ve ABD'nin, savaştan zarar gören Gazze Şeridi'nden ayrılmak isteyen Filistinlileri kabul edecek ‘birkaç ülke bulmaya yakın’ olduğunu söyledi.
Netanyahu, “Başkan Trump'ın seçim özgürlüğü diye harika bir vizyonu var. Eğer insanlar kalmak istiyorlarsa kalabilirler ama gitmek istiyorlarsa da gidebilmeliler” şeklinde konuştu.
Üst düzey bir İsrailli yetkili yemekten sonra yaptığı açıklamada, İsrail'in Trump'ın Gazzelileri gönüllü olarak göç etmeye teşvik etme konusunda ciddi olduğuna ikna olduğunu belirtti.
Söz konusu açıklamaların ardından Filistin Yönetimi'nden bir kaynak Şarku’l Avsat'a şunları söyledi: “Onların tutumu biliniyor. Ancak biz siyasi bir süreç başlatmak için uğraşıyoruz. Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Doğu Kudüs'ü kapsayan bir devlet kurma hakkımızdan taviz vermeyeceğiz.”