Fas’tan Kovid-19’a karşı 15 Afrika ülkesine tıbbi yardım

Fas’ın başkenti Rabat’tın bir sokağında maske takan kadınlar (AP)
Fas’ın başkenti Rabat’tın bir sokağında maske takan kadınlar (AP)
TT

Fas’tan Kovid-19’a karşı 15 Afrika ülkesine tıbbi yardım

Fas’ın başkenti Rabat’tın bir sokağında maske takan kadınlar (AP)
Fas’ın başkenti Rabat’tın bir sokağında maske takan kadınlar (AP)

Fas Dışişleri Bakanlığı, Afrika İşbirliği ve Yurtdışında Yaşayan Faslılar tarafından yapılan açıklamada, Fas hükümetinin dün (Pazar) bazı Afrika ülkelerine tıbbi yardım gönderdiği duyuruldu.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Fas Kralı Kral VI. Muhammed tarafından kararlaştırılan bu yardımın, Koronavirüs salgınıyla mücadele çabaları kapsamında, Afrika ülkelerine koruyucu tıbbi malzeme yardımı sağlamayı amaçladığı belirtildi.
Yardımlar yaklaşık 8 milyon maske, 900 bin tıbbi maske, 600 bin tıbbi bone, 60 bin önlük ve 30 bin litre alkol bazlı dezenfektanı kapsıyor. Yardımların içinde ayrıca, 75 bin kutu Klorokin ve 15 bin kutu Azitromisin ilaçları da bulunuyor.
Yapılan açıklamada, bu yardımdan Afrika kıtasının tüm bölgelerindeki 15 ülkenin faydalanacağı kaydedildi. Yardımdan yararlanacak ülkelerin Burkina Faso, Kamerun, Komorlar, Kongo, Esvati̇ni̇, Gine, Gine-Bissau, Malavi, Moritanya, Nijer, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Senegal, Tanzanya, Çad ve Zambiya olduğu ifade edildi.
Bakanlık, bu dayanışma eyleminin, Kral VI. Muhammed tarafından başlatılan insanlık girişimi aktif hale getirme çabaları çerçevesinde, Afrika ülkelerinin yararına pragmatik ve eyleme dönük bir yaklaşım olarak yürürlüğe konulduğunu belirtti. Bu girişimin tecrübe paylaşımını ve örnek uygulamaları öne çıkarmanın yanı sıra, yardım edilen ülkelerin salgın sürecini yönetmelerinin çeşitli aşamalarındaki çabalarına ayak uydurmak için pratik bir çerçeve oluşturmasını öngördüğünü ifade etti.
Afrika ülkelerine gönderilen tıbbi yardımları oluşturan tüm koruyucu ürün ve ekipmanların üretiminin, Fas’taki, Faslı şirketler tarafından yapıldığına ve ürünlerin Dünya Sağlık Örgütü’nün standartlarına uygun hale getirildiğine dikkat çekildi.
Öte yandan, Fas İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlıklarının önceki gece yayınladıkları ortak bildiride, aktif Kovid-19 vakalarının gruplandırılacağı ifade edildi. Ayrıca, önümüzdeki dönemde tespit edilecek yeni pozitif vakaların, Rabat’ın güney batısındaki Ben Slimane ve Marakeş’in kuzeyindeki Ben Guerir şehirlerinde bulunan iki ihtisas hastanesinde toplanacağına, alınan bu önlem sayesinde, 20 Haziran’dan itibaren kademeli olarak ve hızlı bir biçimde karantina kısıtlamalarını kaldırmanın mümkün olacağına dikkat çekildi.
Bakanlığın açıklamasında, ülkedeki Kovid-19 salgınıyla ilgili olarak, vatandaşların, idarecilerin ve Fas toplumunun tüm bileşenlerinin ortak ve sürekli çabaları sayesinde, salgının ve sağlık durumunun kontrollü gelişim kaydettiği vurgulandı. Ülke genelinde yaklaşık 700 olan Kovid-19 vakalarının büyük kısmının sağlık durumunun güven verici ve istikrarlı olduğu ifade edilerek, hastaları belirli hastanelerde toplama uygulamasının, Fas’taki hastaneleri diğer hastaların tedavisi için açmaya imkan tanıyacağı bilgisine yer verildi.
Aynı kaynağa göre, “bu türden pozitif (Kovid-19) vakaları, diğer hastalık türlerini tedavi etmek için alan açmak zorunda kalan Krallık hastanelerine dağıtmak yerine, bu vakaları, aile ve iş çevrelerini, onlar için gerekli özeni sağlama ve koruma ihtiyacını göz önüne alarak, hastaların belirli yerlerde toplanmasına, gelecekte tespit edilmesi muhtemel yeni pozitif vakaların, Ben Slimane ve Ben Guerir’deki ihtisas hastanelerinde toplanmasına karar verildiği” ifade edildi. Bu iki kurumun Kovid-19 vakalarının tedavisine özel olarak ayrıldığına dikkat çekti.
Yeterli konaklama ve uygun tıbbi takip için tüm koşulları sağlayacak olan her iki kurumun yönetiminin, mesai saatleri ortak bir ölçüye göre tayin edilmiş sivil ve askeri doktorlardan oluşan müşterek bir kadroyla ve en iyi koşullarda yönetileceği ifade edildi.
Açıklamada, Kovid-19 vakalarının bir araya toplanması işlemlerine, Fas sınırları içindeki şirketler ve çalışma alanları dahil olmak üzere, vakalarla temasta bulunan tüm bireyleri içerecek büyük ölçekli tespit çalışmalarının bu sürece eşlik edeceği belirtildi.
Ortak bildiride, 20 Haziran’dan itibaren başlaması kararlaştırılan bu önlemin, salgın durumunun gelişimini dikkate alarak, karantina tedbirlerinin kademeli olarak kaldırılması sürecinin hızlandıracağı ifade edildi.



Arap ve İslam dünyası, İsrail’in Batı Şeria üzerinde egemenlik kurma girişimini reddediyor

İşgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentinin batısında, Filistinlilere ait evler ve dükkanlar İsrail buldozerleri tarafından enkaz yığınlarına dönüştürüldü. (AFP)
İşgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentinin batısında, Filistinlilere ait evler ve dükkanlar İsrail buldozerleri tarafından enkaz yığınlarına dönüştürüldü. (AFP)
TT

Arap ve İslam dünyası, İsrail’in Batı Şeria üzerinde egemenlik kurma girişimini reddediyor

İşgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentinin batısında, Filistinlilere ait evler ve dükkanlar İsrail buldozerleri tarafından enkaz yığınlarına dönüştürüldü. (AFP)
İşgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentinin batısında, Filistinlilere ait evler ve dükkanlar İsrail buldozerleri tarafından enkaz yığınlarına dönüştürüldü. (AFP)

Suudi Arabistan, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Endonezya, Pakistan, Mısır ve Türkiye dışişleri bakanları, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’da yasa dışı İsrail egemenliğini dayatmayı, yerleşimleri pekiştirmeyi ve yeni bir hukuki ve idari fiili durum oluşturmayı hedefleyen karar ve uygulamalarını en sert ifadelerle kınadı. Söz konusu adımların, Batı Şeria’nın yasa dışı ilhakına yönelik girişimleri hızlandırdığı ve Filistin halkının zorla yerinden edilmesine yol açtığı vurgulandı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan ortak bildiride, İsrail’in işgal altındaki Filistin toprakları üzerinde herhangi bir egemenliğinin bulunmadığı bir kez daha yinelendi. Bakanlar, İsrail’in Batı Şeria’da sürdürdüğü yayılmacı politikalar ve hukuka aykırı uygulamaların bölgede şiddeti ve çatışmayı körüklediği uyarısında bulundu.

fevfev
İsrail ordusuna ait buldozerler, Batı Şeria’nın Ramallah kentinin batısındaki Şukba köyünde Filistinlilere ait üç evi yıktı. (AFP)

Bakanlar, bu hukuka aykırı uygulamaları kesin bir dille reddettiklerini belirterek, söz konusu adımların uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu, iki devletli çözümü baltaladığını ve Filistin halkının 4 Haziran 1967 sınırları içinde, başkenti Kudüs olan, bağımsız ve egemen bir devlet kurma yönündeki devredilemez hakkına saldırı niteliği taşıdığını vurguladı. Açıklamada, bu uygulamaların bölgede barış ve istikrarın sağlanmasına yönelik devam eden çabaları da sekteye uğrattığı ifade edildi.

Bakanlar ayrıca, işgal altındaki Batı Şeria’da hayata geçirilen bu yasa dışı uygulamaların hükümsüz ve geçersiz olduğunu, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin özellikle 1967’den bu yana, Doğu Kudüs dahil olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarının demografik yapısını, karakterini ve statüsünü değiştirmeyi amaçlayan tüm İsrail uygulamalarını kınayan 2334 sayılı kararı başta olmak üzere BM kararlarının açık ihlali anlamına geldiğini kaydetti. Açıklamada, 2024 yılında Uluslararası Adalet Divanı (UAD) tarafından yayımlanan danışma görüşüne de atıf yapılarak, İsrail’in işgal altında bulunan Filistin topraklarındaki politika ve uygulamalarının ve bu topraklardaki varlığının hukuka aykırı olduğu hatırlatıldı.

sdfrg
İsrailli askerler, işgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentinde yerleşimcilerin yaptığı bir tur sırasında nöbet tutuyor. (Reuters)

Bakanlar, uluslararası topluma yasal ve ahlaki sorumluluklarını üstlenmesi çağrısını yineleyerek, İsrail’i işgal altındaki Batı Şeria’da tehlikeli tırmanışı ve yetkililerinin kışkırtıcı açıklamalarını durdurmaya zorlaması gerektiğini vurguladı.

Açıklamada, Filistin halkının kendi kaderini tayin etme hakkının ve iki devletli çözüm temelinde, uluslararası meşruiyet kararları ile Arap Barış Girişimi doğrultusunda devletini kurma yönündeki meşru taleplerinin karşılanmasının, bölgede güvenlik ve istikrarı garanti altına alacak adil ve kapsamlı bir barışa ulaşmanın tek yolu olduğu ifade edildi.


Irak: Cumhurbaşkanlığı seçim oturumu için tarih belirleme konusunda yine karar veremedi

Meclis Başkanı, Cumhurbaşkanı seçiminin sonuçlandırılmasını görüşmek üzere 1 Şubat'ta bir toplantı düzenledi (X)
Meclis Başkanı, Cumhurbaşkanı seçiminin sonuçlandırılmasını görüşmek üzere 1 Şubat'ta bir toplantı düzenledi (X)
TT

Irak: Cumhurbaşkanlığı seçim oturumu için tarih belirleme konusunda yine karar veremedi

Meclis Başkanı, Cumhurbaşkanı seçiminin sonuçlandırılmasını görüşmek üzere 1 Şubat'ta bir toplantı düzenledi (X)
Meclis Başkanı, Cumhurbaşkanı seçiminin sonuçlandırılmasını görüşmek üzere 1 Şubat'ta bir toplantı düzenledi (X)

Irak parlamentosu, bugün gündemine yeni bir cumhurbaşkanı seçimini dahil etmeyi başaramadı; bu, parlamento seçimlerinin üzerinden iki aydan fazla zaman geçmesine rağmen yaşanan üçüncü başarısızlık oldu.

Bu geri adım, Şii ve Kürt güçleri arasında devam eden siyasi anlaşmazlıkların ortasında geldi; bu anlaşmazlıklar, cumhurbaşkanı adayı konusunda uzlaşmaya varmalarını engelledi ve ülkedeki siyasi çıkmazın devam etmesine neden oldu.

Mevcut Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani, yeni bir hükümet kurma ve cumhurbaşkanı seçme için anayasal sürelerin aşılmasının ardından geçici hükümete liderlik ediyor; bu durum Irak siyasi sahnesini daha da karmaşıklaştırarak, anayasal kurumların etkinliğini zayıflatmaktadır.

Gözlemciler, bu durumun devam etmesinin, siyasi güçler arasındaki gerilim ve bölünme ortamında, devlet çalışmalarında daha fazla olumsuzluğa yol açabileceğine ve diğer anayasal hakların tamamlanmasını geciktirebileceğine dikkat çekiyor.


Meşal: Hamas, silah bırakmayı ve yabancı yönetimi reddediyor

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye mülteci kampında, dün yıkılan binaların enkazı arasında oynayan çocuklar (AFP)
Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye mülteci kampında, dün yıkılan binaların enkazı arasında oynayan çocuklar (AFP)
TT

Meşal: Hamas, silah bırakmayı ve yabancı yönetimi reddediyor

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye mülteci kampında, dün yıkılan binaların enkazı arasında oynayan çocuklar (AFP)
Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye mülteci kampında, dün yıkılan binaların enkazı arasında oynayan çocuklar (AFP)

Hamas'ın yurt dışı siyasi bürosunun başkanı Halid Meşal, hareketin silahlarından vazgeçmeyi ve Gazze Şeridi'nde "yabancı yönetimi" kabul etmeyi reddettiğini teyit etti.

Meşal, dün 17. Doha Forumu'nda yaptığı konuşmada, "direnişi, direniş silahlarını ve direnişi gerçekleştirenleri suçlu ilan etmenin" kabul edilemez bir şey olduğunu ifade etti. Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre Meşal konuşmasına şöyle devam etti: "İşgal olduğu sürece direniş de vardır. Direniş, işgal altındaki halkların hakkıdır ve uluslararası hukukun, ilahi yasaların, ulusların hafızasının bir parçasıdır ve uluslar bununla gurur duyarlar."

Meşal, ABD Başkanı Donald Trump başkanlığındaki “Barış Konseyi”ne, Gazze Şeridi'nin yeniden inşasına ve yaklaşık 2,2 milyon sakinine yardım ulaştırılmasına olanak sağlayacak “dengeli bir yaklaşım” benimsemesi çağrısında bulundu.

Fetih ise İsrail'i, Gazze'yi yönetmekle görevli ulusal komitenin Şeride girişini engellemeye devam etmekle suçladı ve bunu, İsrail'in ateşkes anlaşmasının bir sonraki aşamasını uygulamaya geçmeyi reddetmesi olarak değerlendirdi.