Arap Birliği'nin eleştirisini reddeden Türkiye, bölgede geçici bir üs kurdu

Türk Silahlı Kuvvetleri dün Kuzey Irak’ta ilerlerken  (AP)
Türk Silahlı Kuvvetleri dün Kuzey Irak’ta ilerlerken (AP)
TT

Arap Birliği'nin eleştirisini reddeden Türkiye, bölgede geçici bir üs kurdu

Türk Silahlı Kuvvetleri dün Kuzey Irak’ta ilerlerken  (AP)
Türk Silahlı Kuvvetleri dün Kuzey Irak’ta ilerlerken (AP)

Türk ordusu dün özel kuvvet birimleri olan komandoların da katılımıyla Kuzey Irak’ta ‘Pençe- Kaplan’ isimli bir kara harekâtı başlattı. PKK’ya ait bölgelerin hedef alındığı iddia edilen harekât hava kuvvetleri ve topçu ateşiyle destekleniyor. Üç gün önce de ‘Pençe-Kartal’ harekâtı başlatılmış, bu operasyon Bağdat tarafından resmi olarak protesto edilmişti.
Milli Savunma Bakanlığı’nın resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Pençe-Kaplan Operasyonu başladı. Kahraman Komandolarımız Haftanin’de! Hava Kuvvetleri, ateş destek vasıtaları, ATAK Helikopterleri, İHA ve SİHA’larla desteklenen Komandolarımız, hava hücum harekâtıyla bölgeye intikal etmişlerdir” ifadelerine yer verildi.
Açıklamaya göre yeni operasyonun başlamasında, Irak sınırının yakınında bulunan Türk karakollarına ve askeri üslerine yönelik son saldırıların artması etkili oldu. Hava harekâtı öncesinde bölgede konuşlu topçu birliklerince belirlenen hedefler yoğun şekilde ateş altına alınarak, tam isabetle vurulduğu ifade edildi. Fırtına Obüsleri ile çok namlulu roketatarların da kullanıldığı harekât kapsamında 150’den fazla hedef tam isabetle vurulduğu ve terör yuvalarına girilmeye başlandığı belirtildi.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, operasyona katılan birliklerin komutanlarına telsizden hitap ederek, “Türk komandosunun gücünü her zaman gösterdiniz, o dağlarda bugün de bir kez daha göstereceğinize, daha önce yazdığınız destanları yazacağınıza inanıyoruz" dedi.

Bağdat’tan Türkiye’ye protesto notası
Ankara, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız’ın, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Irak'ta terör örgütü PKK hedeflerine yönelik gerçekleştirilen Pençe-Kartal Operasyonunun ardından Irak Dışişleri Bakanlığı’na davet edilmesinin ardından Bağdat’ın verdiği protesto notasını görmezden geldi. Türk kaynaklardan elde edilen bilgiye göre son operasyonun İbrahim Halil Sınır Kapısı ve yakın zamanda Irak hükümetinin bilgisi dışında inşa edilen Serzir Sınır Kapısı aracılığıyla başlatıldı. Kaynaklar, ordunun Kuzey Irak'taki askeri operasyonunu yönetmek için bölgede geçici bir askeri üs kurduğunu da söyledi.

Türkiye’den Ebu Gayt’ın açıklamalarına tepki
Türkiye, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt’ın, Kuzey Irak’ta gerçekleştirilen operasyon hakkındaki açıklamalarını reddetti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, "Irak'ta yuvalandığı yerlerden yıllardır ülkemize yönelik hain terör eylemleri düzenleyen PKK'ya değil de bu terör örgütüne karşı 14 Haziran gecesi icra edilen 'Pençe-Kartal Operasyonu'na verilen tepkiyi reddediyoruz" dedi.
Aksoy, ayrıca Ebu Gayt’ın sadece Türkiye'yi değil Arap Ligi'nin üyesi Irak'ın egemenliğini de tehdit eden PKK terör örgütünün mezalimini görmezden gelmesinin ibret verici olduğunu ifade etti. Sözcü, “Evvelden beri, PYD/YPG/PKK terör örgütünün etnik temizlik politikasını ve insanlığa karşı işlediği suçları görmezden gelen Arap Ligi Genel Sekreteri Ebu Gayt’ı, terörizmle mücadele konusunda ilkeli ve tutarlı bir söylem benimsemeye davet ediyoruz” ifadelerini kulandı.
Arap Birliği Genel Sekreteri Ebu Gayt, Türkiye’nin Kuzey Irak’ta yürüttüğü ve Bağdat’taki yönetimle koordine etmeden gerçekleştirdiği askeri operasyonunun 'Irak’ın egemenliğini ihlal ettiğini' ve ‘uluslararası hukuku ve eşit derecede komşu Arap komşularıyla olan ilişkileri küçümsediğini' değerlendirmesinde bulundu.
Açıklamada, "Türkiye'nin hem Suriye, hem de Libya ve Irak olmak üzere Arap ülkelerine yönelik askeri müdahalelerinin, tüm Arap ülkelerinde endişelere, inkara ve kınamalara yol açıyor ve Türkiye'nin uzak bir geçmişe yayılmacı hırslarını yansıtıyor. Artık çağdaş dünyamızda bunun bir yeri yok" ifadelerine yer verildi.
Arap Birliği geçtiğimiz Mart ayında, ‘Türkiye’nin Kuzey Irak'a müdahalesini kınayan bir kararı kabul ederek, "Türk kuvvetlerinin Irak'ın egemenliğini ihlal etmesine ilişkin birleşik bir Arap pozisyonu alınması’ başlığı altında bir karar almıştı.



Küba'dan ABD'ye yaptırım tepkisi: "Soykırım savunucusu"

Ülkeyi sarsan eylemler için "son 60 yılın en büyük yönetim karşıtı protestoları" denmişti (Reuters)
Ülkeyi sarsan eylemler için "son 60 yılın en büyük yönetim karşıtı protestoları" denmişti (Reuters)
TT

Küba'dan ABD'ye yaptırım tepkisi: "Soykırım savunucusu"

Ülkeyi sarsan eylemler için "son 60 yılın en büyük yönetim karşıtı protestoları" denmişti (Reuters)
Ülkeyi sarsan eylemler için "son 60 yılın en büyük yönetim karşıtı protestoları" denmişti (Reuters)

Temmuz 2021'de Havana yönetimine karşı düzenlenen büyük protesto eylemlerinin yankıları sürüyor.

ABD, Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel'in de aralarında bulunduğu Kübalı yetkilileri insan haklarını ihlal ettikleri gerekçesiyle yaptırım listesine aldı. 

Karayipler'deki ada ülkesinin üst düzey yöneticilerine vize kısıtlamaları uygulanacağı da duyuruldu.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, X hesabından yaptığı açıklamada "Temmuz 2021'deki protestolara katılanların haksız bir şekilde gözaltına alınıp işkenceye tabi tutulmasından sorumlu olan ya da bu olaylarda suç ortaklığı yapan" yargı ve cezaevi çalışanlarının da vize kısıtlamalarıyla karşı karşıya kalacağını söyledi. 

54 yaşındaki siyasetçi şu ifadeleri kullandı:

ABD, Küba halkının insan hakları ve temel özgürlüklerini desteklemeyi ve gayri meşru, dikta rejimlerinin yarıküremizde hoş karşılanmadığını net bir şekilde ortaya koymayı sürdürecek.

Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel'le birlikte Küba Savunma Bakanı Álvaro López Miera ve İçişleri Bakanı Lázaro Álvarez Casas'ın da yaptırım listesine alınmasına Havana'dan tepki geldi. 

Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez de X'te açıklama yaparak ABD'nin Küba halkının ya da liderlerinin iradesini ipotek altına alamayacağını vurguladı. 

Küba Dışişleri Bakanlığı'nın ABD'den sorumlu yetkililerinden Johana Tablada ise Rubio'yu "soykırım ve toplu sınırdışı savunucusu" diye niteledi. 

Elektrik kesintileri yüzünden Havana'nın defalarca karanlığa gömülmesinin ardından 11-12 Temmuz 2021'de patlak veren protestolar, tüm dünyanın dikkatini çekmişti. 

Bir kişinin öldüğü eylemlerin bazılarında protestocular devlet binalarına ve kamu malına zarar vermiş, güvenlik görevlilerine ve mağazalara taş atarak saldırmıştı.

Batı medyası, eylemlerin herhangi bir muhalif örgüt tarafından organize edilmediğini bildirirken Küba yönetimi, onlarca yıldır süren ABD yaptırımları ve propagandasını sorumlu tutmuştu.

Yönetim destekçileri, yetkililerle birlikte tepki göstererek muhalif eylemleri bastırmaya çalışmıştı. 

Ekonomik kriz, gıda ve ilaç kıtlığına karşı başlayan gösterilerin ardından ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün aktardığına göre en az 1400 kişi gözaltına alınırken, yaklaşık 700 kişi hapse atılmıştı. 

2022'de Kübalı savcılar, 790 civarında kişinin bu eylemlerle ilgili olarak soruşturulduğunu açıklamıştı.

Davaları takip eden 11J adlı hak örgütü, 554 kişinin protesto gösterileriyle ilgili olarak aldıkları cezayı çektiği bilgisini 2024 sonunda vermişti. Bunlardan bazıları Papa Francis'in talebiyle şartlı tahliyeden faydalandı. Halihazırda hapiste kalan eylemci sayısının 360'la 420 arasında olduğu tahmin ediliyor.  

Independent Türkçe, France 24, AFP, AP