Trump’ın yardımcıları İsrail'in Batı Şeria'daki toprakları ilhak etme planını tartışıyor

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
TT

Trump’ın yardımcıları İsrail'in Batı Şeria'daki toprakları ilhak etme planını tartışıyor

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)

ABD’li üst düzey bir yetkili, Başkan Donald Trump'ın kıdemli yardımcılarının dün, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan yerleşim bölgelerini ilhak etme planını ilerletmesi için Beyaz Saray'ın yeşil ışık yakıp yakmayacağı konusunu tartışmaya başladıklarını söyledi.
Netanyahu’nun planını uygulamaya koymayı planladığı 1 Temmuz tarihi yaklaşırken, ABD’li üst düzet yetkili Beyaz Saray’da yapılan bahse konu toplantıda Trump’ın damadı ve kıdemli danışmanı Jared Kushner’ın yanı sıra ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı ​​Robert O'Brien, ABD'nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Avi Berkowitz ve ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman’ın bulunduğunu söyledi.
Kimliğinin açıklanmaması şartıyla konuşan ABD’li yetkili, Başkan Trump’ın toplantıya katılmadığını belirtirken, ABD’li bazı kaynaklar, tartışmalar sürdükçe bu toplantılara katılabileceğini söyledi. Netanyahu, Filistinlilerin ve ABD’nin müttefiki olan Arap ülkelerinin kınadığı planı Trump’ın destekleyeceğine inanıyor.
Trump’ın Ocak ayında açıkladığı Ortadoğu’da barış planı, ABD’nin Filistinlilerin devletlerini kurmak istedikleri toprakların parçası olarak istedikleri toprak üzerine inşa edilen Yahudi yerleşim birimlerini İsrail’in bir parçası olarak tanımasını da içeriyor.
Plan, daha geniş bir barış planı çerçevesinde bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını içerse de bunun için bir takım katı şartlar dayatıyor. Filistinli liderler ise bu planı reddediyorlar. Trump'ın planıyla cesaretlenen Netanyahu, Washington'dan yeşil ışık yakılması umuduyla 1 Temmuz'u İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi üzerinde egemenlik ilan edeceği tarih olarak görüyor.
Uluslararası camia, İsrail’in işgal altındaki topraklarda bulunan yerleşim birimlerini ilhak etmesini yasadışı olarak görürken, Filistinli liderler söz konusu bölgelerin ilhak edilmesi olasılığına duydukları öfkeyi dile getirdiler.
Yetkili kaynak, tartışılması beklenen ana seçeneklerden birinin, İsrail'in Netanyahu'nun planındaki gibi Batı Şeria'nın yüzde 30'u yerine Kudüs'e yakın birkaç yerleşim birimi üzerinde prensip olarak egemenlik ilan etmesi olduğunu söyledi.
Ancak Trump yönetiminin daha büyük bir ilhakın önünü kesmediğini söyleyen kaynak, ancak İsrail'in çok hızlı hareket etmesine izin verilmesinin, Filistinlilerin Trump'ın barış planını görüşmek üzere sonunda masaya oturacağı yönündeki umutları azaltabileceğinden endişe edildiğini belirtti.
Öte yandan Ürdün’ün İsrail’in ilhak planına karşı çıkabileceğine dair endişeler söz konusu. Ürdün, İsrail ile barış anlaşması imzalayan sadece iki ülkeden biri. Aynı şekilde, son birkaç yıldır İsrail'le olan ilişkilerinin kapsamını giderek geliştiren Körfez ülkelerinin de buna karşı çıkmasından çekiniliyor.
Yetkililer arasında yapılan toplantıyı ‘gayri resmi iç tartışma’ olarak niteleyen kaynak, Kushner’ın Trump'la Arizona'ya yaptığı gezi için Beyaz Saray’dan ayrılmadan önce katıldığı toplantıda hiçbir karara varılmadığını da sözlerine ekledi.
Öte yandan Washington, konuyla ilgili olarak bölünmüş olan İsrail’deki koalisyon hükümetinin herhangi bir adım atmadan önce fikir birliğine varmasını istediğini açıkça belirtti.



Kaliforniya yılın en büyük yangınlarıyla karşı karşıya ve tehlikeli bir yazdan korkuyor

San Luis Obispo İlçesi'ndeki Madre Yangını'ndan yükselen dumanlar (AP)
San Luis Obispo İlçesi'ndeki Madre Yangını'ndan yükselen dumanlar (AP)
TT

Kaliforniya yılın en büyük yangınlarıyla karşı karşıya ve tehlikeli bir yazdan korkuyor

San Luis Obispo İlçesi'ndeki Madre Yangını'ndan yükselen dumanlar (AP)
San Luis Obispo İlçesi'ndeki Madre Yangını'ndan yükselen dumanlar (AP)

ABD yetkilileri dün yaptıkları açıklamada,300'den fazla itfaiyecinin Kaliforniya'da bu yılki en büyük orman yangınıyla mücadele ettiğini duyurdu. Bu açıklama, Başkan Donald Trump'ın iklim felaketleriyle mücadele etmekle görevli federal kurumlara karşı kampanya yürütürken, eyalette son derece tehlikeli bir yaz yaşanacağı endişesi dile getirildi.

Madre Yangını çarşamba günü eyaletin merkezindeki kırsal bir bölge olan San Luis Obispo County'de çıktı. Yetkililer, onlarca binanın yangın tehdidi altında olduğu bölgede, yaklaşık 200 kişi için tahliye emri çıkardı.

Ancak potansiyel hasardan daha tehlikeli olan yangının yayılma hızı. Eyaletin yangın yetkilileri tarafından yayınlanan son bültene göre yangın 24 saat içinde yaklaşık 213 kilometrekarelik bir alanı kül etti. Yayınlanan görüntüler, bu geniş bölgenin tepeleri üzerinde yükselen kalın siyah duman bulutlarını gösteriyor.

Kaliforniya Valisi Gavin Newsom'un ofisi X platformunda yaptığı açıklamada, “Yangın nerede başlarsa başlasın, devlet her zaman tüm toplulukları korumak için orada olacaktır” ifadeleri yer aldı. Ofis, yangının söndürülmesine yardımcı olmak üzere San Luis Obispo'ya takviye ekipler gönderildiğini duyurdu.

Yangın, son günlerde Kaliforniya'da tahliyelere neden olan ve eyaleti zor bir yazın beklediği korkusunu arttıran diğer yangınları takip ediyor. Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi'nden (UCLA) meteoroloji uzmanı Daniel Swain'e göre, Güney Kaliforniya alışılmadık derecede kurak bir kış ve ilkbahar geçirdi ve bitki örtüsü yaz mevsimindeymiş gibi kurudu.

Bu artan risk, Trump'ın Orman Hizmetleri, Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) ile Federal Afet Yönetim Ajansı (FEMA) dahil olmak üzere iklim değişikliğiyle mücadele eden federal kurumlara önemli bütçe kesintileri uyguladığı bir dönemde ortaya çıktı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre 2028'de Demokratların potansiyel başkan adayı olan Vali Newsom çarşamba günü, Trump'ı orman yangınlarını önlemek için ağaçların kaldırılması ve kontrollü yakma için yeterli finansman sağlamamakla suçladı. Newsom “bu eyaletin topraklarının yüzde 57'sinin federal yetki altında olduğunu” ifade etti.