Irak ve Ürdün elektrik ve petrol projeleri üzerine çalışıyor

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi dün Bağdat’ta düzenlenen toplantı sırasında (AP)
Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi dün Bağdat’ta düzenlenen toplantı sırasında (AP)
TT

Irak ve Ürdün elektrik ve petrol projeleri üzerine çalışıyor

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi dün Bağdat’ta düzenlenen toplantı sırasında (AP)
Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi dün Bağdat’ta düzenlenen toplantı sırasında (AP)

Irak ve Ürdün, ekonomik ve ticari işbirliği alanlarının geliştirilmesi, Irak petrolünün Ürdün toprakları üzerinden Dünya pazarlarına ihraç edilmesi için boru hattı döşenmesi ve Irak'a elektrik sağlamak için bir ağ hazırlanması konularını görüştü.
Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, Iraklı mevkidaşı  Fuad Hüseyin ile dün Bağdat’ta yaptığı görüşmede, DEAŞ terör örgütü ile mücadele konusunda işbirliği yapacaklarını söyledi.
Fuad Hüseyin görüşmelerin ardından Safedi le yaptığı basın toplantısı sırasında yaptığı açıklamada, Ürdünlü mevkidaşının iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesiyle mutabakat anlaşmasının imzalandığı Irak ziyaretinde, koordinasyon, ortak çalışma ve DEAŞ ile mücadele için bilgi alışverişinde bulunulduğunu söyledi.
Görüşmelerde Ürdün’ün koronavirüsle mücadele krizini yönetme deneyimini de paylaştığı söyleyen Hüseyin, elektrik enerji projesi uygulaması, ham petrol ve ticari ilişkileri geliştirme yöntemlerinin ele alındığını kaydetti.
Ürdünlü Bakan açıklamasında, Irak ziyaretinin, iki ülke arasında koronavirüs, terörle mücadele ve Irak'ı yeniden inşa etme konusunda yapılan dayanışma çabaları çerçevesinde gerçekleştiğini söyledi. Ürdün’ün elektrik ara bağlantısı ve Irak'ın elektrik enerjisi ile donatılması alanında daha fazla işbirliği için sabırsızlandığını aktaran Safedi, ülkesi üzerinde Irak ham petrolünün uluslararası pazarlara taşınması için ortak bir sanayi kentinin kurulacağını ve boru hattının genişletileceğini söyledi.
Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi, Irak-Ürdün arasındaki ekonomik işbirliğinin ve ortak endişe konularının önemini vurguladı. Başbakan  dün Ürdün Dışişleri Bakanı ile yaptığı görüşmede, İki ülkenin karşılaştığı zorluklar özellikle de korona salgını ve diğer ikili stratejik dosyalarla mücadele alanında işbirliğine tanık olunacağını söyledi.
Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih de Ürdün ile tarihi ve kültürel bağları güçlendirmenin önemini vurguladı. Salih dün Ürdünlü Bakan ile yaptığı görüşmede, Irak’ın Ürdün ile ortak çıkarlar alanında işbirliği düzeyini yükselterek gelişmiş ilişkiler kurma arzusunu dile getirdi.



Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
TT

Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi başkanlığındaki Kürt heyeti arasında, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın da katıldığı görüşme Şam'da başladı.

Görüşme, eş-Şera ve Abdi'nin 10 Mart'ta ABD himayesinde imzaladıkları ve ‘sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğalgaz sahaları dahil olmak üzere Suriye'nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumların Suriye devletinin idaresine dahil edilmesini’ öngören bir dizi maddeden oluşan anlaşmadan dört ay sonra gerçekleşti.

Ancak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi daha sonra anayasal deklarasyon ve çeşitliliği yansıtmadığını söylediği bir hükümetin kurulması nedeniyle Suriye yönetimini eleştirdi. Geçtiğimiz ay Kürt güçleri ‘demokratik ve adem-i merkeziyetçi’ bir devlet talep etmiş, Şam da buna yanıt olarak ülkede ‘bölücü bir gerçeklik dayatma girişimlerini’ reddettiğini açıklamıştı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre  adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt kaynak, “SDG liderinin başkanlığındaki bir Kürt heyeti bugün DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) temsilcilerinin eşliğinde Şam'a gitti ve şu anda Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile görüşüyor. Görüşmede ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack da yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Toplantının gündemi hakkında bilgi sahibi olan kaynak, ‘görüşmelerde dört ana dosyanın ele alındığını, bunların Suriye devletinin yapısı, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Şam hükümeti arasındaki ilişki, ekonomi ve askeri güç olduğunu’ söyledi.

Çatışmaların patlak vermesinden önce onlarca yıl ötekileştirme ve dışlanmaya maruz kalan Kürtler, yeni yönetimin karar alma mekanizmasını merkezileştirme ve kilit unsurları geçiş sürecinin yönetiminden dışlama girişimini eleştiriyor.

Abdi, mayıs sonunda bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Şam ile vardığımız mutabakata bağlıyız ve şu anda uygulama komiteleri aracılığıyla bu anlaşmayı hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi. Abdi ayrıca, tüm bileşenlerin tam haklarla yaşadığı ve hiç kimsenin dışlanmadığı adem-i merkeziyetçi bir Suriye’ye olan bağlılığını vurguladı.

Eş-Şera'nın Şam'a gelişinden kısa bir süre sonra tüm silahlı askeri grupları dağıtacağını açıklamasına rağmen, ABD destekli Kürtler, 2019'da son kalesinden çıkarılana kadar DEAŞ'la mücadelede etkili olduğunu kanıtlayan organize askeri güçlerini korumakta ısrar ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Şam'ın ihtiyaç duyduğu büyük petrol ve doğalgaz sahaları da dahil olmak üzere kuzey ve doğu Suriye'nin büyük bölümünü kontrol ediyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani daha önce Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile imzalanan anlaşmanın şartlarının uygulanmasının ‘ertelenmesinin’ ülkedeki ‘kaosu uzatacağı’ uyarısında bulunmuştu.