Vakaların yarım milyonu geçtiği Hindistan tecrite geri dönüyor

Mumbai (Bombay) sakinlerine teşhis testi uygulayan sağlık çalışanları (EPA)
Mumbai (Bombay) sakinlerine teşhis testi uygulayan sağlık çalışanları (EPA)
TT

Vakaların yarım milyonu geçtiği Hindistan tecrite geri dönüyor

Mumbai (Bombay) sakinlerine teşhis testi uygulayan sağlık çalışanları (EPA)
Mumbai (Bombay) sakinlerine teşhis testi uygulayan sağlık çalışanları (EPA)

Dünya genelinde 10 milyon 90 bin yeni tip koronavirüs vakasının kaydedildiği bir dönemde, ülkelerdeki salgın durumları ve alınan sağlık önlemlerine gösterilen iltizam farklılık gösteriyor. Amerika kıtalarında en yüksek vaka oranları kaydedilirken Asya ülkelerindeki hızlı artış ise endişeye neden oluyor.
Epidemiyologlar, toplamda 530 bin 924 koronavirüs vakası ve 16 bin 124 can kaybının kaydedildiği Hindistan’da salgının henüz zirve noktaya ulaşmadığını düşünüyor. Bir gün içerisinde 18 bin 500 yeni vaka ve 385 can kaybı kaydedildi. Vaka sayısının Temmuz ayında bir milyonu aşması bekleniyor. 25 Mart’ta uygulanmaya başlanan izolasyon tedbirleri ekonomiye verdiği zarar dolayısıyla hafifletilirken, bazı eyalet yöneticileri ise tedbirleri yeniden uygulamaya koyma olasılığı üzerine duruyor.
Bilhassa en kalabalık Hint şehirleri etkisi altına alan salgın, başkent Yeni Delhi’de yaklaşık 80 bin kişiye bulaştı. Hükümet, vaka sayısının aslında Temmuz ayında yarım milyonu aşacağını bekliyordu. Otel ve özel salonlar üzerindeki yükün hafifletilmesi için koronavirüs vakaları tren vagonlarında tedavi ediliyor. Uzmanlar, yeteri kadar test yapmadığı için eleştirilen Hindistan hükümetini gerçek vaka sayısını gizlemekle suçluyor.
Yeni Delhi yetkilileri, 33 bin sağlık çalışanından yaklaşık 20 milyon nüfuslu şehrin hemen hemen 2 milyon sakinini test etmelerini istedi. Hindistan, vaka sayısında ABD, Brezilya ve Rusya’nın ardından geliyor. 1,3 milyar nüfuslu ülke, önümüzdeki haftalarda gerçekleşmesi mümkün olan yeni bir salgın dalgasına hazırlanıyor.
Halk sağlığı uzmanı Anant Bhan, AFP’ye verdiği demeçte, “Mesafe kurmaya yönelik sıkı bir mekanizma veya izolasyon uygulamadıkça, vaka oranlarının artmaya devam edeceği bir duruma giriyoruz gibi görünüyor. Salgın, Vuhan ve diğer birkaç şehrinde nisbi yoğunlaştığı Çin'in aksine, Hindistan'da daha geniş bir şekilde yayılıyor. Bu durum, sağlık sistemi omuzlarındaki yükü daha da ağırlaştırıyor. Salgın, ülkemizde önümüzdeki aylarda zirve noktaya varabilir” ifadelerini kullandı.

Endonezya’da da salgın yükselişte
Endonezya’da bir gün içerisinde en yüksek vaka sayıları kaydedildi. Reuters’ın haberine göre, Sağlık Bakanlığı yetkilisi Ahmed Yurianto, bin 385 vaka ve 37 yeni can kaybının kaydedildiğini, böylece toplam vaka sayısının 52 bin 812’ye, can kaybının ise 2 bin 720’ye çıktığını doğruladı.
Yerel yetkililerin ifade ettiğine göre, Endonezya'dan Kamboçya'ya inen bir uçaktan 9 kişide, teşhis testine tabi tutulmalarının ardından, koronavirüs tespit edildi. Bu kişiler arasından 1’inin Endonezyalı olduğu bildirildi.

Çin tekrar teyakkuzda
Salgının geçen Aralık ayında ortaya çıktığı Çin’deki durum ise farklılık gösteriyor. Salgını kontrol altına aldığı zaferini ilan eden ülkenin başkenti Pekin’de yeni vakalar kaydediliyor.
Ülkede, dört gün içindeki en yüksek koronavirüs vakaları kaydediliyor. Ulusal Sağlık Komisyonu’nun bildirdiğine göre Çin anakarasında Perşembe günü 11’i Pekin’de olmak üzere 13, Cuma günü 17’si Pekin’de olmak üzere 21, dün ise 17 koronavirüs vakası kaydedildi. Ülkedeki vaka sayısı 83 bin 500’e yükselirken, can kaybı ise Mayıs ayından bu yana 4 bin 634’te sabitlenmiş durumda. Birçok uluslararası, resmi ve sağlık tarafları, Çin tarafından açıklanan rakamlara şüpheyle yaklaşıyor.



Trump'ın BM Daimi Temsilcisi adayı BM'yi önyargılı olmakla suçladı ve reform çağrısında bulundu

ABD Başkanı Donald Trump'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimî Temsilcisi adayı Mike Waltz (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimî Temsilcisi adayı Mike Waltz (Reuters)
TT

Trump'ın BM Daimi Temsilcisi adayı BM'yi önyargılı olmakla suçladı ve reform çağrısında bulundu

ABD Başkanı Donald Trump'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimî Temsilcisi adayı Mike Waltz (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimî Temsilcisi adayı Mike Waltz (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimî Temsilcisi adayı ve eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz, BM'nin muazzam potansiyelini överken reform yapılmasının önemini vurguladı.

Senato Dış İlişkiler Komitesi'ndeki onay oturumunda konuşan Waltz şunları söyledi: “Çin'den Rusya'ya, Avrupa'dan gelişmekte olan ülkelere kadar herkesin anlaşmazlıkları çözmek için bir araya gelebileceği bir yer olmalı. Ancak 80 yılın ardından BM, temel misyonu olan barışı sağlama görevinden uzaklaştı. BM Şartı’na ve onun temel ilkelerine geri dönmeliyiz. ‘Barışı koruma’ amacı halen önemli bir role sahip, ancak reforma da ihtiyaç var.”

Waltz, ABD'nin BM operasyonlarının yüzde 25'ini finanse ettiğini, Afrika'daki misyonların ‘milyarlarca dolara mal olduğunu ve on binlerce askeri içerdiğini’ kaydetti. Waltz, “1940'lardan bu yana var olan, yenilenmiş bir yetkisi olmayan ve görünürde bir sonu olmayan iki misyonumuz var. BM Güvenlik Konseyi'ne misyonların süresini ve maliyetlerini sınırlandırması, hedeflerini netleştirmesi ve ulus inşasına değil barışı korumaya odaklanması için baskı yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

Waltz, Çin'le yüzleşmenin kendisi için ‘mutlak bir öncelik’ olduğunu vurguladı ve Pekin'in etkisine karşı koymak için ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile birlikte çalışma sözü verdi.

BM'de ‘antisemitizmle’ yüzleşmek

Öte yandan Waltz, BM Genel Kurulu'nun 2015-2023 yılları arasında İsrail aleyhinde 154 karar kabul ederken, diğer tüm ülkeler aleyhinde sadece 71 karar kabul ettiğine dikkat çekerek, ‘yaygın antisemitizmle’ yüzleşilmesi gerektiği çağrısında bulundu. Waltz, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) çalışanlarını 7 Ekim olaylarına karışmakla ve okullarını da ‘Yahudi karşıtı nefreti öğretmekle’ suçlayarak, ‘UNRWA'nın dağıtılması’ gerektiğini bildirdi.

Waltz, ‘İsrail ile iş yapan ABD şirketlerinin boykot edilmesi çağrısında bulunan BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese'nin yeniden atanmasının bu önyargının bir tezahürü olduğunu’ söyledi.

Suriye ‘değerlendirilmesi gereken bir fırsat’

Suriye konusunda ise Waltz, ABD için büyük bir fırsat olduğunu belirterek, önceliklerinin BM'deki müttefik ve ortaklarıyla birlikte çalışarak ‘Esed rejimini hedef alan ve İran'ın etkisini sınırlayan yaptırımları’ kaldırmak olacağını vurguladı.

Waltz, “Önümüzde değerlendirilmesi gereken bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Ancak kritik bir dönemden geçiyoruz. Bu bana Libya’yı hatırlatıyor, bir seçim yapmamız gerekiyor: Ya bu fırsatı değerlendiririz ya da Suriye kaosa sürüklenir ve bu da tüm bölgeyi beraberinde sürükleyebilir. Şu anda bu fırsat değerlendirilebilir” şeklinde konuştu.

Suriye konusunda ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack ve diğer yetkililerle birlikte çalışmayı dört gözle beklediğini ifade eden Waltz, “Suriye'de Libya'da yaptığımızdan daha iyisini yapmayı umuyoruz” dedi.

Waltz sözlerini şöyle tamamladı: “ABD Başkanı'nın liderliğinde barış ve refahı yaymaya devam edebileceğimize ve ‘BM'yi yeniden büyük yapabileceğimize’ inanıyorum.”