Rusya’da koronavirüs vaka oranları istikrarlı

Dışişleri Bakanlığı’nda çalışan 40 görevlide virüs tespit edildi

Moskova’daki bir Mobil Seçim Merkezindeki Anayasa değişikliği oylamasında görev alan Seçim Kurulu üyeleri (Reuters)
Moskova’daki bir Mobil Seçim Merkezindeki Anayasa değişikliği oylamasında görev alan Seçim Kurulu üyeleri (Reuters)
TT

Rusya’da koronavirüs vaka oranları istikrarlı

Moskova’daki bir Mobil Seçim Merkezindeki Anayasa değişikliği oylamasında görev alan Seçim Kurulu üyeleri (Reuters)
Moskova’daki bir Mobil Seçim Merkezindeki Anayasa değişikliği oylamasında görev alan Seçim Kurulu üyeleri (Reuters)

Rus yetkililer, Rusya’daki koronavirüs salgın oranlarında dördüncü günde de istikrara tanık oldu. Yetkililer, şehirlerdeki karantina kısıtlamaları ve tedbirlerin hafifletilmesi ve izolasyon uygulamalarının kaldırılmasının salgında yeni bir dalgaya yol açmayacağını teyit ediyor.
 Salgınla Mücadele Operasyon Odası, son 24 saat içinde kaydedilen 6 bin 719 yeni vakanın son günlerde kayıtlara geçen salgın oranlarındaki istikrarı yansıttığını, zira önceki gün (Pazar) kaydedilen 6 bin 791 vakaya karşılık, Cumartesi günü 6 bin 852, Cuma günü ise 6 bin 800 vaka kaydedildiğini belirtti. Öte yandan, ülke genelinde salgın hastalıktan kurtulan kişi sayısının 4 bin eşiğini aştığını ifade etti. Operasyon Odası’nın verilerine göre, 228 bin 560’ı aktif olmak üzere Rusya’daki Koronavirüs vaka sayısı toplamı 641 bin 156’ya ulaştı.
Önceki günkü 104 vakaya karşılık olarak son 24 saat içinde Koronavirüs enfeksiyonuna bağlı 93 yeni ölüm vakasının kayıtlara geçtiği, son verilerle birlikte ülke genelinde hayatını kaybeden kurban sayısının 9 bin 166’ya yükseldiği belirtildi.
Salgın oranlarındaki büyük düşüşe rağmen, Rusya’nın diğer şehirlerine kıyasla hala en fazla vakanın kaydedildiği Başkent Moskova’da dün 23 ölüme ek olarak toplam 782 yeni vaka tespit edildi. Moskova’daki vaka sayısı toplamı 220 bini, vefat sayısı ise 3 bin 761’i geçti.
Öte yandan, önceki gün Rusya’da 4 bin 343 kişi hastalığın tüm semptomlarını atlattığı, ülke genelindeki iyileşen vaka sayısının 403 bin 430’a ulaştığı belirtildi.
Rus yetkililer şimdiye kadar 19 milyon 300 bin Koronavirüs testi gerçekleştirdiklerini açıkladı.
“Getirilen kısıtlamaların kaldırılmasında ve karantina tedbirlerinin hafifletilmesinde acele edildiği” şeklindeki açıklama sebebiyle Rusya’da muhtemel bir felaket olasılığı hakkında son iki haftadır yapılan uyarılar ve bu yöndeki korkunun ardından, son günlerde vaka artış oranlarındaki istikrar durumu, Rus yetkililer arasında genel bir rahatlama meydana getirdi.
Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, kısıtlamaların kaldırılmasının ardından salgına bağlı vaka sayılarının artma ihtimalinin bulunduğu hakkında bazılarının yaptığı açıklamaların doğrulunun kanıtlanamamış olduğunu ifade etti.
Başkan Sobyanin, “Birçoğu bize ‘acele etmeyin, korkunç şeyler meydana gelecek’ dediler. Buna rağmen hiçbir şey olmadı. Tüm zirveleri geçtik ve son derece tehlikeli olan aşamayı ve aynı şekilde salgın oranlarında yeni bir artış kaydetme korkusunu da geride bıraktık” ifadelerine yer verdi.
Bu arada, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya Dışişleri Bakanlığı çalışanları arasında 40 görevlinin virüsten enfekte olduğunu açıkladı. Lavrov, Bakanlık çalışanlarından birinin virüs sebebiyle hayatını kaybettiğini belirtti. Bakan Lavrov, bakanlık çalışanlarının yaklaşık olarak yarısının uzaktan çalışma yöntemiyle işe yeniden başladığını, “yetkili makamların talimatlarına tam olarak uyarak şimdilik bu şekilde çalışmaya devam ediyoruz” sözleriyle ifade etti. Kendisinin ise doğrudan çalışmaya devam ettiğini açıkladı.
Lavrov, “bakanlıktaki iş akışını bizzat bakanlıkta bulunarak takip etmem gerekiyor, herkes gibi ben de kendi ofisimde çalışıyorum” ifadelerine yer verdi.
Lavrov’un bu açıklaması, virüse yakalandığıyla ilgili bir soruya yanıt olarak geldi. Bakan Lavrov, “haftada birkaç kez” muayene edildiğini ve sonuçların sürekli olarak negatif çıktığını belirtti. “Tanrı beni şimdiye kadar himayesiyle kuşattı. Çok sayıda insanla bir araya gelmiyorum. Haftada birkaç defa test ediliyoruz. Bakanlığın ziyaretçileri için tüm kişisel koruma imkanlarına sahibiz. Artık son dönemde sayıları iyice azaldı, çünkü sorunların birçoğunu telefonla çözmeye çalışıyoruz” şeklinde eklemede bulundu.
Lavrov’un açıklaması, haftada en az iki defa sağlık kontrolünden geçtiğini söyleyen Başkan Vladimir Putin’in benzer ifadelerinden bir gün sonra geldi.  Test sonuçlarının negatif olup olmadığı sorulduğunda Putin, “Evet şükürler olsun” sonuçlar negatif dedi.
Başbakan Mihail Mişustin ve Rusya Başkanlık Sözcüsü Dmitry Peskov’un aralarında bulunduğu birçok hükümet yetkilisi Koronavirüse yakalanmıştı.
Buna ek olarak, Rusya Devlet Başkanı bir televizyon programında, “Rus vatandaşların hayatlarını ve sağlığını korumanın ekonomiyi kurtarmaktan daha önemli olduğunu” vurguladı. Başkan Putin, “Yeni tip Koronavirüs salgınını önlemek için getirilen kısıtlamaların caydırıcı sonuçlarına bakmaksızın, vatandaşları korumanın hükümet için en büyük öncelik olarak kalmaya devam ettiğini” belirtti.
Putin, siyasi hedeflerine ulaşmak için bazı Avrupa ülkelerine tıbbi yardım sağladığı yönündeki batılıların ülkesini suçlamalarını reddetti. Kendisiyle yapılan bir röportaj sırasında Putin, “Moskova bu yardımlarla herhangi bir çıkar ya da hedef gözetmedi, bazı ülkelerdeki durum son derece zordu ve hiçbir ülke yardım sağlamadı. Bu minvaldeki resmi talepleri aldıktan sonra yardım sağladık ve söz konusu yardımlardan siyasi bir menfaat elde etmeye çalışmadık.” ifadelerine yer verdi.



İran Yargı Erki Başkanı: Washington’la müzakerelere güven yok

İran Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, ülkenin orta kesimindeki Arak kentinde Merkezi (Markazi) Eyaleti yargıçlarına hitap ederken (IRNA)
İran Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, ülkenin orta kesimindeki Arak kentinde Merkezi (Markazi) Eyaleti yargıçlarına hitap ederken (IRNA)
TT

İran Yargı Erki Başkanı: Washington’la müzakerelere güven yok

İran Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, ülkenin orta kesimindeki Arak kentinde Merkezi (Markazi) Eyaleti yargıçlarına hitap ederken (IRNA)
İran Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, ülkenin orta kesimindeki Arak kentinde Merkezi (Markazi) Eyaleti yargıçlarına hitap ederken (IRNA)

İran Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, bugün (pazar) yaptığı açıklamada, ABD’nin müzakereleri “aldatma, hile ve zaman kazanma aracı” olarak kullanmayı hedeflemesi halinde bunun bir “yanılsama” olacağını söyledi. Ejei, “Müzakerelere dair hiçbir umut ve güven yoktur” dedi.

Washington ile Tahran arasında ilk tur görüşmeler cuma günü Umman’da yapılmış, taraflar görüşmeleri “olumlu” olarak nitelemiş ve yakın zamanda sürdürme niyetlerini açıklamıştı.

Söz konusu görüşmeler, İran’da rejim karşıtı geniş çaplı protesto dalgasının zirveye ulaşmasından yaklaşık bir ay sonra gerçekleşti. Protestolar sırasında yürütülen ve insan hakları örgütlerinin “benzeri görülmemiş” olarak nitelediği güvenlik operasyonlarında binlerce kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

ABD Başkanı Donald Trump, başlangıçta protestoların bastırılması nedeniyle Tahran’a karşı askeri seçenekleri gündeme getirmiş, hatta göstericilere “yardım yolda” mesajı vermişti. Ancak Trump’ın son günlerdeki söylemi, İran’ın nükleer programını dizginlemeye odaklandı. Bu çerçevede ABD, başını “USS Abraham Lincoln” uçak gemisinin çektiği bir deniz görev grubunu bölgeye sevk etti. İran yönetimi ise Trump’ın İran’a saldırı tehditlerini hayata geçirme ihtimalinden ciddi endişe duyuyor. Tahran, olası bir saldırı halinde bölgedeki ABD üslerini hedef alacağı ve Hürmüz Boğazı’nı kapatabileceği uyarısında bulundu.

Yargı Erki Başkanı, müzakere çağrısı yapan taraflara dair “ne umut ne de güven” olduğunu vurgulayarak, ABD’ye bu yolda güvenilemeyeceğini söyledi. Mevcut diyalog çağrılarının, “şiddeti kışkırtan ve sabotajcıları silahlandıran aynı taraflardan” geldiğini ifade etti.

dfwfde
Gösterici kalabalıkları, geçen 8 Ocak’ta başkent Tahran’ın batısındaki bazı yolları kapattı (AP)

Yargı erkinin resmi ajansı Mizan’ın aktardığına göre Ejei, pazar günü yaptığı konuşmada İran’ın hiçbir zaman savaş isteyen taraf olmadığını, ancak her türlü saldırgana karşı tüm gücüyle duracağını belirtti. Bazı ülkelerin geçmişte İran’ın yanında yer alırken, “İslam Cumhuriyeti’nin sonunun geldiğini düşündüklerini” de sözlerine ekledi.

Ejei, geçen yıl haziran ayında yaşanan ve 12 gün süren savaşa atıfta bulunarak, müzakereler sürerken savaşı başlatan tarafların, İran’ın “direncini” gördükten sonra ateşkes talep etmek zorunda kaldıklarını söyledi.

“İsyan eylemlerini kim başlattı? Provokatörleri kim silahlandırdı?” diye soran Ejei, “Onları silahlandıranlar bugün ‘gelin müzakere edelim’ diyenlerin ta kendileridir” ifadelerini kullandı.

Orta İran’daki Arak kentinde yargı yetkililerine hitap eden Ejei, “aldatılmış bireyler” ile “asıl unsurların” hesabının ayrı olduğunu belirterek, davaların “yargı usullerine uygun ve her vakanın niteliğine göre” ele alınacağını söyledi.

Son protestolardaki şiddetin benzeri görülmemiş boyutlara ulaştığını savunan Ejei, “sokaklarda ve geçiş noktalarında en vahşi suçları işleyenlerin sıradan vatandaşlar değil; ABD ve Siyonist rejim unsurları tarafından eğitilmiş, kalpsiz teröristler olduğunu” ileri sürdü.

Buna karşılık “aldatılmış unsurların” varlığını kabul eden Ejei, bunların “teröristler ve ayaklanmaların ana unsurlarından ayrı değerlendirileceğini” ve suçlamalarının “her birinin koşullarına göre” inceleneceğini söyledi.

ABD merkezli insan hakları örgütü Hrana, protestolar sırasında çoğu gösterici olmak üzere 6 bin 971 kişinin öldüğünü ve 51 binden fazla kişinin gözaltına alındığını belgelediğini açıkladı.

Ejei ayrıca, protestolar sırasında reform çağrısı yapan ve baskıların araştırılması için ulusal bir gerçekleri araştırma komisyonu kurulmasını isteyen bazı iç aktörleri ve kişileri de eleştirdi.

Velayet-i Fakih’in yanında durmamanın, savaş sırasında Saddam Hüseyin’e sığınanların ve bugün suçlu Siyonistlere yaslananların akıbetiyle sonuçlanacağını savunan Ejei, “Bir zamanlar devrimle birlikte olan, bugün ise bildiri yayımlayan bu kişiler acınacak ve sefil insanlardır” dedi.


İsrail kabinesi, Batı Şeria topraklarının ilhakını genişletme kararlarını onayladı

İşgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentinin batısında, Filistinlilere ait evler ve dükkanlar İsrail buldozerleri tarafından enkaz yığınlarına dönüştürüldü. (AFP)
İşgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentinin batısında, Filistinlilere ait evler ve dükkanlar İsrail buldozerleri tarafından enkaz yığınlarına dönüştürüldü. (AFP)
TT

İsrail kabinesi, Batı Şeria topraklarının ilhakını genişletme kararlarını onayladı

İşgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentinin batısında, Filistinlilere ait evler ve dükkanlar İsrail buldozerleri tarafından enkaz yığınlarına dönüştürüldü. (AFP)
İşgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentinin batısında, Filistinlilere ait evler ve dükkanlar İsrail buldozerleri tarafından enkaz yığınlarına dönüştürüldü. (AFP)

Ynet haber sitesi bugün, İsrail kabinesinin Batı Şeria’daki arazi tescili ve mülkiyet prosedürlerinde temel değişiklikleri onayladığını bildirdi. Yeni düzenlemeler, Filistinlilere ait bazı evlerin yıkılmasına izin veriyor.

Yedioth Ahronoth’un internet sitesi Ynet, yeni kararların İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria’nın A Bölgesi’nde Filistinlilere ait binaları yıkmasına izin vereceğini ve Batı Şeria genelinde yerleşim faaliyetlerinin önemli ölçüde genişlemesine yol açacağını doğruladı.

zsdcfgt
Batı Şeria’daki İsrail askerleri (Reuters)

Şarku’l Avsat’ın Ynet’ten aktardığına göre İsrail kabinesinin aldığı kararlar, Oslo Barış Anlaşmaları kapsamında ilk asker çekilme dalgasında İsrail ordusunun çekilmediği tek şehir olan El Halil’de İsrail-Filistin çatışmasını çözmeye yönelik geçici bir adım olması amaçlanan 1997 El Halil Protokolü’nün ilkelerine aykırı.


Rusya'da 15 yaşındaki saldırgan dehşet saçtı: Nazi sembolü çizdi

Moskova'da bir polis aracı (Temsili/Reuters)
Moskova'da bir polis aracı (Temsili/Reuters)
TT

Rusya'da 15 yaşındaki saldırgan dehşet saçtı: Nazi sembolü çizdi

Moskova'da bir polis aracı (Temsili/Reuters)
Moskova'da bir polis aracı (Temsili/Reuters)

Rusya'nın Başkurdistan Cumhuriyeti'nde cumartesi günü bir üniversite yurdunda bir gencin bıçaklı saldırı dizisi sonucu en az 6 kişi yaralandı. Yaralananlar arasında öğrenciler de var.

Haberlere göre bıçak taşıdığı belirtilen 15 yaşındaki çocuk, cumartesi günü Ufa'daki Devlet Tıp Üniversitesi'nin yurduna girip öğrencilere saldırmaya başladı. Gencin milliyetçi sloganlar attığı ve Nazi sembolü çizdiği bildirildi.

Rusya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral Irina Volk, RTVI haber sitesine yaptığı açıklamada, "Saldırgan gözaltına alınmaya direndi ve bu sırada iki polis memuru bıçaklandı. Ayrıca şüpheli kendine de zarar verdi" dedi. Şüpheli, ağır yaralı halde yerel bir çocuk hastanesine kaldırıldı.

Moskova'nın yaklaşık 1200 km doğusundaki Ufa'daki yetkililer, olayla ilgili üst düzey soruşturma başlattı. Saldırıda yaralanan en az 4 kişi hastaneye kaldırıldı ve birinin durumunun kritik olduğu düşünülüyor. Yaralananlar arasında Hintli öğrenciler de bulunuyor.

Moskova'daki Hindistan Büyükelçiliği, "Ufa'da talihsiz bir saldırı yaşandı. Aralarında 4 Hintli öğrencinin de bulunduğu birçok kişi yaralandı" açıklamasını yaptı.

Büyükelçilik, yetkililerle temas halinde olduğunu ve "Kazan'daki konsolosluktan yetkililerin yaralı öğrencilere yardım etmek üzere Ufa'ya hareket ettiğini" belirtti.

Görgü tanıkları, kaotik anları "her yer kan içindeydi" diyerek anlattı. Ren TV, yaralıların ambulanslarla hastaneye taşındığını gösteren görüntüleri yayımladı.

Yerel Baza kanalına göre, şüpheli yasaklı bir neo-Nazi örgütüne mensuptu. Economic Times'a göre Rusya'daki üniversitelerde 30 binden fazla Hintli öğrencinin eğitim gördüğü tahmin ediliyor.

Independent Türkçe