Avrupa Birliği, seyahat edilebilecek ülkelerin listesini açıkladı

Fotoğraf (İHA)
Fotoğraf (İHA)
TT

Avrupa Birliği, seyahat edilebilecek ülkelerin listesini açıkladı

Fotoğraf (İHA)
Fotoğraf (İHA)

Avrupa Birliği, seyahat edilebilecek ülkelerin listesini açıkladı. Cezayir, Avusturalya, Kanada, Gürcistan, Japonya, Karadağ, Ruanda, Fas, Yeni Zelanda, Sırbistan, Güney Kore, Tayland, Tunus, Uruguay ve Çin'in yer aldığı listede Türkiye yer almadı.
Avrupa Birliği (AB) Konseyi tarafından yayınlanan resmi açıklama ile sınırların açılmaya başlanacağı 1 Temmuz tarihi için belirlenen ilk grup ülkeler listesi yayınlandı. Yayınlanan ilk listede Türkiye yer almazken listenin 15 Temmuz’da yeniden güncelleneceği bildirildi.
AB Konseyi tarafından yapılan açıklamada, "AB Konseyi, bazı üçüncü ülkelerde yaşayanlar için seyahat kısıtlamalarını kaldırmaya başlamayı kabul etti. Konsey bugün, AB'ye zorunlu olmayan seyahatlerde geçici kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılması yönündeki öneriyi kabul etti. Tavsiye edilen listede yer alan ülkeler için seyahat kısıtlamaları kaldırılmalı, bu liste gözden geçirilmeli ve duruma göre 2 haftada bir güncellenmelidir" denildi.
Açıklamada, "Tavsiye kararında belirtilen kriter ve koşullara dayanarak, 1 Temmuz'dan itibaren üye ülkeler aşağıdaki üçüncü ülkelerin sakinleri için dış sınırlardaki seyahat kısıtlamalarını kaldırmaya başlamalıdır’’ ifadelerine yer verildi.
Seyahat yasağı kaldırılan ülkeler ise Ruanda, Cezayir, Avustralya, Kanada, Gürcistan, Japonya, Karadağ, Fas, Yeni Zelanda, Sırbistan, Güney Kore, Tayland, Tunus, Uruguay olarak açıklandı. Çin için ise "karşılıklılık teyide tabi" şartı kullanılırken, "Andorra, Monako, San Marino ve Vatikan sakinleri bu öneri için AB sakinleri olarak düşünülmelidir’’ denildi. Listede Türkiye yer almadı.
Açıklamada ülkeleri belirleme kriterine dair "Mevcut seyahat kısıtlamasının kaldırılması gereken üçüncü ülkeleri belirleme kriterleri, özellikle fiziksel mesafenin yanı sıra ekonomik ve sosyal hususlar da dahil olmak üzere epidemiyolojik durum ve sınırlama önlemlerini kapsamaktadır’’ denilse de tercihlerin siyasi gerekçelerden etkilendiği yorumları yapılıyor.
Ayrıca Schengen ile ilişkili ülkeler olan İzlanda, Lichtenstein, Norveç, İsviçre’nin de bu öneriye dahil oldukları bildirildi.



İsrail ordusu güney Lübnan'da Hizbullah savaşçılarının öldürüldüğünü duyurdu

Güney Lübnan'da devriye gezen İsrail askerleri (EPA)
Güney Lübnan'da devriye gezen İsrail askerleri (EPA)
TT

İsrail ordusu güney Lübnan'da Hizbullah savaşçılarının öldürüldüğünü duyurdu

Güney Lübnan'da devriye gezen İsrail askerleri (EPA)
Güney Lübnan'da devriye gezen İsrail askerleri (EPA)

İsrail ordusu dün, İsrail ile İran yanlısı Lübnanlı örgüt arasında hassas bir ateşkesin yürürlüğe girmesinden birkaç gün sonra güney Lübnan'da Hizbullah savaşçılarını öldürdüğünü bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre ordu yaptığı açıklamada, "ateşkes anlaşmasının şartlarının ihlali" anlamına gelen "tehditleri ortadan kaldırmak" amacıyla son 24 saat içinde harekete geçtiğini belirtti.

Ordudan yapılan açıklamada, Güney Lübnan'daki güçlerinin “bir kilise civarında birkaç silahlı teröristi” “tespit ettiği” ve vurarak öldürdüğü belirtilirken, “Silahların bulunduğu” bir tünelin tespit edilidiği duyuruldu.

Lübnan'ın resmi Ulusal Haber Ajansı (NNA), İsrail güçlerinin dün sınır kasabaları Yarun ve Hiyam'a saldırılar düzenlediğini ve diğer bölgelerde “ağır makineli tüfek ateşi” açtığını belirterek güney Lübnan'da “ateşkes anlaşmasının sürekli ihlal edildiğini” bildirdi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, eteşkes yürürlüğe girmeden önce "Hizbullah'ın anlaşmayı ihlal etmesi ve yeniden silahlanmaya çalışması halinde" ülkesinin Lübnan'da "tam askeri eylem özgürlüğünü" koruyacağı konusunda uyardı.

İsrail ordusu cumartesi günü Lübnan'daki Hizbullah bölgelerine çok sayıda hava saldırısı düzenlediğini duyurdu.

Dün yeni askerlerle bir araya gelen Netanyahu, İsrail'in “ateşkes anlaşmasına titizlikle saygı gösterdiğini” vurgulayarak, “herhangi bir ihlale derhal sert bir karşılık verileceğini” ifade etti.