Hindistan Başbakanı Modi Çin sınırından uyardı: Yayılmacı politika dönemi sona erdi

Dün Çin sınırı yakınında olan askeri üste konuşma yapan Modi (AP)
Dün Çin sınırı yakınında olan askeri üste konuşma yapan Modi (AP)
TT

Hindistan Başbakanı Modi Çin sınırından uyardı: Yayılmacı politika dönemi sona erdi

Dün Çin sınırı yakınında olan askeri üste konuşma yapan Modi (AP)
Dün Çin sınırı yakınında olan askeri üste konuşma yapan Modi (AP)

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, dün, 20 Hint askerinin ölümüne sebep olan çatışmalardan iki hafta sonra,  iki ülke arasında tartışmalı bir bölgeye yakın olan kuzey sınırına yaptığı ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, Çin’e hitaben, “Yayılmacı politika döneminin sona erdi” dedi.
Narendra Modi cuma günü, 45 yıldır ilk kez iki ülke arasında çatışmaların yaşandığı ve ölümlerin meydana geldiği bölgeye sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.
Modi çatışmaların yaşandığı yerden 100 km uzaklıkta Ladakh’daki askeri üssünü gezdi ve yaralanan askerleri ziyaret etmek için Leh bölgesinde bulunan bir askeri hastaneye gitti.
Modi askeri üste yaptığı konuşmada Çin’in ismini söylemeden “Tarih, yayılmacı güçlerin yenilgisine veya onların geri çekilmeye zorlanmasına şahitlik etti… Yayılmacı politika dönemi sona erdi” ifadelerini kullandı. Modi sözlerine “Geçen yüzyıllar, yayılmacı politikanın insanlığı yok ettiğini gösterdi. Bu yayılmacı zihniyet başından beri dünya barışı için ciddi bir tehlike oluşturmuştur” ifadelerini ekledi.
DPA’nın aktardığına göre, Hindistan Savunma Bakanı Rajnath Singh, Twitter hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımda, “Ülke sınırlarının Hint askerinin koruması altında her zaman güvende olduğunu ve Başbakan’ın Ladakh’a gerçekleştirdiği ziyaretin ordunun moralini yükselttiğini” belirtti.



Kremlin: Putin önümüzdeki ekim ayında ilk Rus-Arap zirvesine ev sahipliği yapacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (Reuters)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (Reuters)
TT

Kremlin: Putin önümüzdeki ekim ayında ilk Rus-Arap zirvesine ev sahipliği yapacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (Reuters)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (Reuters)

Rus haber ajansları, Kremlin'in bugün yaptığı açıklamaya atıfta bulunarak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tüm Arap liderlerini ve Arap Birliği Genel Sekreteri'ni 15 Ekim'de yapılacak ilk Rus-Arap zirvesine davet ettiğini bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın Rusya'nın Sputnik haber ajansından aktardığına göre davette, “Sayın Devlet ve Hükümet Başkanları! 34. Arap Birliği Zirvesi'nin açılışı vesilesiyle sizi içtenlikle selamlıyorum... Arap Birliği ile yapıcı diyalog ve tüm üyeleriyle dostane ilişkiler geliştirmeye kararlıyız. Bu bağlamda, Birliğinizin üye ülkelerinin tüm liderlerini ve Birliğin Genel Sekreterini, 15 Ekim'de yapmayı planladığımız ilk Rus-Arap Zirvesi'ne katılmaya davet ediyorum" ifadeleri yer aldı.

Putin, "Toplantının, tüm ülkeler arasında çok yönlü, karşılıklı yarar sağlayan iş birliğinin güçlendirilmesine katkı sağlayacağına ve Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da barış, güvenlik ve istikrarın sağlanmasının yollarının bulunmasına yardımcı olacağına" inandığını belirtti.

Cumhurbaşkanı zirvenin, on binlerce sivilin hayatına mal olan Filistin-İsrail ihtilafının tırmanmasının, gerginliğin keskin bir şekilde artmasına ve komşu ülkeler ile Ortadoğu'nun tamamında çok sayıda toplumsal ve ekonomik sorunu daha da ağırlaştırmasına yol açtığı son derece zor bir zamanda düzenlendiğini kaydetti. Böyle bir ortamda Arap Birliği'nin çok taraflı diyalog ve etkileşim için etkili bir mekanizma olarak rolünün özellikle önemli hale geldiğini vurguladı.

Putin, Rusya'nın Arap ülkelerinin hem Milletler Cemiyeti içinde hem de diğer formatlarda bölgedeki mevcut çelişkileri çözmek için yürüttükleri ortak siyasi ve diplomatik çabaları kararlılıkla desteklediğini belirtti. Tüm ihtilaflı konuların, ülkelerin egemenlik ve toprak bütünlüğüne sıkı sıkıya saygıyı esas alan uluslararası hukuk temelinde çözülmesi gerektiği vurguladı.