Lübnan’da gıda fiyatları her gün artıyor

Lübnan’da gıda fiyatları her gün artıyor
TT

Lübnan’da gıda fiyatları her gün artıyor

Lübnan’da gıda fiyatları her gün artıyor

Lübnan’daki marketlerde gıda fiyatlarının yanına ‘bugün’ ibaresi eklendi. Tüketici, zamana karşı yarışa girerken ve bugün yaşanacak bir fiyat artışından korkması dolayısıyla satın alabileceği her şeyi satın alırken, dolar fiyatı sürekli değiştiği sürece fiyatların günlük olarak artışı da muhtemel.
Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Zuheyr Barro, gıda fiyatlarının iki aydır yüzde 72 oranında arttığını söyledi. Bu yüksek oranın bile son zamanlarda arttığını belirten Barro, “Gıda fiyatlarının çoğu son iki hafta içinde yüzde 100’den fazla arttı” dedi.
Zuheyr Barro, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenen bir gıda sepetinin varlığına rağmen fiyatlarda açık bir artış yaşandığını belirtti. Düşük fiyatların sadece Mısır şekeri ve pirincinde görüldüğünü söyleyen Barro, gıda sepetinin neredeyse hiç sağlanmadığını ve yeterli olmadığını ifade ederek, “Market sahipleri, sübvansiyonlu malların kendisine ulaşmadığından şikayet ediyor” dedi.
Bazı market sahipleri de sübvansiyonlu malların tüccarlar veya tüketiciler için yeterli olmayan az miktarlarda sağlandığına dikkati çekerek, büyük miktarlarda mal satın alamamaktan şikayet etti.
Gıda ithalatçılarının kaptanı Hani Buhsali, fiyatların iki ana nedenden dolayı arttığını söyledi. Buhsali, “İlk olarak, sübvansiyon kararından önce ithal edilen mallar hala piyasada. Dolayısıyla günlük döviz kuru bazında satılıyorlar ve kur her gün değişiklik gösteriyor. İkinci sebep ise destek bazında ithal edilen ve pazar için yeterli olmayan malzeme miktarlarıyla bağlantılıdır” ifadelerini kullandı.
Buhsali, birçok ithalatçının, koşulların son derece sert olması dolayısıyla sipariş veremediğini belirtirken, tedarikçi şirketlere mal bedellerinin ödenmesi, daha sonra da bankalara bu malların değeri için Lübnan lirası cinsinden bir güvence verilmesi gerektiğine dikkati çekti. Hani Buhsali, “Hiçbir esnaf, bir süreliğine olsa da mallar için iki kez ödeme yapabileceği paraya sahip değil” dedi. Buhsali, özellikle temel olmayan gıda malzemeleri için ithalat miktarlarının son dönemde önemli ölçüde azaldığını belirtirken, “Bunun iki nedeni var. Birçok esnaf,  zorunlu olmayan gıda malzemelerini ithal etmeyi bıraktı. Satın alma gücü azaldı. Çünkü dolar yükseldikçe fiyatları da çok yükseldi” dedi.
Buhsali, bazı marketlerde rafların boşaldığını, bazı marketlerin de malzeme azlığıyla ilgili olmayan geçici bir süre için kapandığını ifade ederken, bazı vatandaşların yüksek fiyat korkusu nedeniyle gıda malzemeleri almaya odaklandığını vurguladı. Hani Buhsali, özellikle son iki haftadır dolardaki hızlı yükselişin ardından mallarına artık fiyat koyamadıkları için bazı esnafların da kısa bir süre için bazı malları teslim almayı bıraktığını ifade etti.
Bu gerçekler karşısında Ekonomi Bakanlığı, sübvansiyonlu gıda sepetinin 200’den fazla ürün içerecek şekilde genişletildiğini duyurdu. Ancak Zuheyr Barro’ya göre bu karar da vatandaşlara fayda sağlamayacak. Barro, ancak bazı büyük esnafların, yüze 10’luk bir tüketici desteği sağlayacağını belirtti.
Şarku’l Avsat da geçen Ekim ayından bu yana bazı ürünlerin fiyatlarını karşılaştırmak için bazı marketlere giderken, bir kilo mısır pirincinin fiyatının 2 bin liradan 8 bine, 1 kilo bulgurun fiyatının 2 bin liradan 7 bine çıktığını ortaya koydu. Verilere göre bir bitkisel yağ kutusunun fiyatı ise (5 litre) 17 bin liradan 50 bine yükseldi. Un, ekmek ve şeker fiyatı iki katına çıkarken, bir kutu sütün (400 gram) fiyatı da 5 bin liradan 16 bine yükseldi.



ABD-Rusya çekişmesi Çin'e yaradı: "Uranyum ithalatı üç katına çıktı"

Kremlin'den ağustosta yapılan açıklamada, Çin'le ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine öncelik verildiği bildirilmişti (Reuters)
Kremlin'den ağustosta yapılan açıklamada, Çin'le ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine öncelik verildiği bildirilmişti (Reuters)
TT

ABD-Rusya çekişmesi Çin'e yaradı: "Uranyum ithalatı üç katına çıktı"

Kremlin'den ağustosta yapılan açıklamada, Çin'le ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine öncelik verildiği bildirilmişti (Reuters)
Kremlin'den ağustosta yapılan açıklamada, Çin'le ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine öncelik verildiği bildirilmişti (Reuters)

Washington ve Moskova arasındaki karşılıklı yaptırımların ardından Çin, Rusya'dan uranyum ithalatını üç katına çıkardı.

Rus devletine ait haber ajansı RIA Novosti'nin incelediği gümrük verilerine göre Çin, son 10 ayda Rusya'dan 849 milyon dolar değerinde zenginleştirilmiş uranyum satın aldı. Bu da geçen yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık üç katlık bir artışa denk geliyor. 

Çin'in sadece ekimde Rusya'dan aldığı zenginleştirilmiş uranyumun değeri, 216 milyon doları buldu. Bir önceki aya göre neredeyse iki kat artış kaydedildi. 

Güney Kore de yılın ilk 10 ayında Rusya'dan 650 milyon dolar değerinde uranyum satın aldı. Böylelikle Güney Kore, Rus uranyumunun ikinci büyük ithalatçısı konumuna geldi. ABD ise üçüncü sıraya geriledi.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi'ne göre 2022'de Rusya, ABD'nin ticari nükleer reaktörlerine yakıt sağlayan zenginleştirilmiş uranyumun neredeyse 4'te birini ihraç ediyordu. Ancak aynı yıl başlayan Ukrayna savaşıyla ikili ilişkiler kötüleşti. 

Kongre, Rusya'dan zenginleştirilmiş uranyum ithalatını yasaklayan yasa tasarısını Aralık 2023'te onaylamıştı. Başkan Joe Biden da tasarıyı mayısta imzalamıştı. 

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, bu adımla sivil nükleer enerji konusunda Rusya'ya bağımlılığı azaltmayı, enerji ve ekonomi güvenliğini güçlendirmeyi amaçladıklarını bildirmişti. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de bu yıl eylülde bu adıma karşılık belirli kısıtlamalar getirileceğini açıklamıştı. Rusya, kasımda ABD'ye zenginleştirilmiş uranyum ihracatının kısıtlandığını duyurmuştu.  

Diğer yandan Çin'in, Rusya'dan ithal ettiği zenginleştirilmiş uranyumu ABD'ye ihraç ederek Washington'ın Moskova'ya uyguladığı yaptırımı deldiği öne sürülmüştü. Washington, bu yıl eylülde konuyla ilgili inceleme başlatıldığını bildirmişti. 

ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu verilerine göre, Kongre'nin Rusya'dan ithalat yasağını onayladığı Aralık 2023'te Çin'den ABD'ye 242 bin 990 kilogram zenginleştirilmiş uranyum sevkiyatı gerçekleştirilmişti. Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters, Washington'ın başlattığı incelemeyle ilgili analizinde, 2020-2022'de Çin'in ABD'ye hiç zenginleştirilmiş uranyum göndermediğine dikkat çekmişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, iddialar doğrudan reddedilmezken, "Çin ve Rusya arasındaki işbirliğinin iki egemen ülkenin kendi kararları doğrultusunda yürütüldüğü ve üçüncü bir ülkenin hedef alınmadığı" belirtilmişti.

Independent Türkçe, RT, Reuters