Şam, Rami Mahluf’a yakın oldukları şüphesiyle en az 15 subayı gözaltına aldı

Şam, Rami Mahluf’a yakın oldukları şüphesiyle en az 15 subayı gözaltına aldı
TT

Şam, Rami Mahluf’a yakın oldukları şüphesiyle en az 15 subayı gözaltına aldı

Şam, Rami Mahluf’a yakın oldukları şüphesiyle en az 15 subayı gözaltına aldı

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in işadamı kuzeni Rami Mahluf’un şirketlerinde çalışan kişileri hedef alan gözaltı furyasından haftalar sonra, rejimin istihbarat servisi, başkent Şam ve kırsal kesiminde farklı rütbelerden 15'ten fazla subayı gözaltına aldı.
Her ne kadar resmi suçlamalar dış taraflarla olan bağlar ve devlet hazinesinden fonların zimmete geçirilmesi üzerine olsa da Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), yeni gözaltına alınan kişilerin, ‘Rami Mahluf’a herhangi bir zarar gelmesi durumunda dünyayı yakmakla’ tehdit eden kişiler olduklarını aktardı.
Şarku’l Avsat’a konuşan SOHR Genel Müdür Rami Abdurrahman şunları söyledi:
“Yeni gözaltılar, Mahluf’a bağlı şirketler ve kurumlarda çalışanlara yönelik gerçekleşen gözaltı furyası çerçevesinde gerçekleşti. Son yıllarda rejimin saflarına savaşçı toplanmasına yardımcı olan el-Bustan Vakfı’nda yaklaşık 12 eski savaşçı gözaltına alındı. Suriye istihbarat servisleri, Rus polisinin eşlik ettiği baskınlarda özellikle Lazkiye’de olmak üzere çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.”
Bu gelişme ile geçtiğimiz Nisan ayında güvenlik otoritelerinin Mahluf’un Şam, Halep, Humus, Lazkiye ve Tartus'taki şirketlerine ve kurumlarına yönelik baskısının başlamasından bu yana tutuklanan Mahluf'la ilişkili yöneticilerin, çalışanların, teknisyenlerin ve savaşçıların sayısı arttı. Mahluf’un sahibi olduğu telekomünikasyon şirketi Syriatel’den 40, el-Bustan Vakfı’ndan ise 31 kişi olmak üzere şuna kadar Mahluf’la ilişkili toplam 71 kişi gözaltına alındı.



Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
TT

Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi başkanlığındaki Kürt heyeti arasında, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın da katıldığı görüşme Şam'da başladı.

Görüşme, eş-Şera ve Abdi'nin 10 Mart'ta ABD himayesinde imzaladıkları ve ‘sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğalgaz sahaları dahil olmak üzere Suriye'nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumların Suriye devletinin idaresine dahil edilmesini’ öngören bir dizi maddeden oluşan anlaşmadan dört ay sonra gerçekleşti.

Ancak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi daha sonra anayasal deklarasyon ve çeşitliliği yansıtmadığını söylediği bir hükümetin kurulması nedeniyle Suriye yönetimini eleştirdi. Geçtiğimiz ay Kürt güçleri ‘demokratik ve adem-i merkeziyetçi’ bir devlet talep etmiş, Şam da buna yanıt olarak ülkede ‘bölücü bir gerçeklik dayatma girişimlerini’ reddettiğini açıklamıştı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre  adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt kaynak, “SDG liderinin başkanlığındaki bir Kürt heyeti bugün DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) temsilcilerinin eşliğinde Şam'a gitti ve şu anda Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile görüşüyor. Görüşmede ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack da yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Toplantının gündemi hakkında bilgi sahibi olan kaynak, ‘görüşmelerde dört ana dosyanın ele alındığını, bunların Suriye devletinin yapısı, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Şam hükümeti arasındaki ilişki, ekonomi ve askeri güç olduğunu’ söyledi.

Çatışmaların patlak vermesinden önce onlarca yıl ötekileştirme ve dışlanmaya maruz kalan Kürtler, yeni yönetimin karar alma mekanizmasını merkezileştirme ve kilit unsurları geçiş sürecinin yönetiminden dışlama girişimini eleştiriyor.

Abdi, mayıs sonunda bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Şam ile vardığımız mutabakata bağlıyız ve şu anda uygulama komiteleri aracılığıyla bu anlaşmayı hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi. Abdi ayrıca, tüm bileşenlerin tam haklarla yaşadığı ve hiç kimsenin dışlanmadığı adem-i merkeziyetçi bir Suriye’ye olan bağlılığını vurguladı.

Eş-Şera'nın Şam'a gelişinden kısa bir süre sonra tüm silahlı askeri grupları dağıtacağını açıklamasına rağmen, ABD destekli Kürtler, 2019'da son kalesinden çıkarılana kadar DEAŞ'la mücadelede etkili olduğunu kanıtlayan organize askeri güçlerini korumakta ısrar ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Şam'ın ihtiyaç duyduğu büyük petrol ve doğalgaz sahaları da dahil olmak üzere kuzey ve doğu Suriye'nin büyük bölümünü kontrol ediyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani daha önce Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile imzalanan anlaşmanın şartlarının uygulanmasının ‘ertelenmesinin’ ülkedeki ‘kaosu uzatacağı’ uyarısında bulunmuştu.