Afganistan’ın farklı bölgelerinde çıkan çatışmalarda çok sayıda sivil yaşamını yitirdi

Afgan güvenlik güçleri. (Reuters arşiv)
Afgan güvenlik güçleri. (Reuters arşiv)
TT

Afganistan’ın farklı bölgelerinde çıkan çatışmalarda çok sayıda sivil yaşamını yitirdi

Afgan güvenlik güçleri. (Reuters arşiv)
Afgan güvenlik güçleri. (Reuters arşiv)

Afgan yetkililer önceki gün ülkenin farklı vilayetlerinde yaşanan çatışmalarda çok sayıda sivilin öldüğünü, yaralandığını ve rehin alındığını bildirdi. Yerel yetkililer, Afganistan'ın güneydoğusundaki Gazne vilayetinde yol kenarına yerleştirilen bombanın, sivilleri taşıyan bir aracın bölgeden geçtiği sırada patlatıldığını aktardı. Patlamada 6 sivil yaşamını yitirirken 12 kişi ise yaralandı. Patlamadan Taliban sorumlu tutuldu ancak saldırıyı henüz üstlenen olmadı.
Kandahar Valisi Sözcüsü Bahir Ahmedi yaşanan bir diğer olayda, kimliği belirsiz silahlı unsurların Afganistan'ın güney vilayetindeki eski bir yerel polis şefinin evini bastırarak babasını ve iki akrabasını öldürdüğünü, polis şefinin ise saldırıdan kaçmayı başardığını söyledi. Saldırının nedeninin henüz belirlenemediğini kaydetti.
Paktiya vilayetinde ise Taliban yerel nüfusa baskı yapmak amacıyla 8 kişiyi rehin aldı. Vilayetin konsey üyelerinden Janat Khan Samkanai, rehineler arasında bölge yetkilisini oğlu olduğu bilgisini verdi. Ayrıca Taliban tarafından Nangahar’da düzenlenen bir saldırıda da iki kişinin yaralandığını aktardı.
Afganistan Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Cavid Faysal da önceki gün Twitter hesabından yaptığı açıklamada Taliban’ın 23 sivili öldürdüğünü, 45 kişiyi ise yaraladığını bildirdi.
Son haftalarda güvenlik güçlerinden yüzlerce personel ve sivilin öldürüldüğü Afganistan’da Taliban, hükümet güçlerine yönelik saldırılarına devam ediyor. Hükümet, artan şiddetin Taliban ile barış sürecini tehlikeye atabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
Ülkenin güneyindeki Uruzgan vilayetinde güvenlik güçlerinin en az dört üyesinin  Taliban tarafından döşenen pusuda öldüğü aktarıldı. Vilayetin başkenti Tarin Kot’ta gerçekleşen olayda ise 6 kişi yaralandı.
Taliban Sözcüsü Suhail Shaheen, Taliban’In düzenlediği saldırılara rağmen 17 mahkumu serbest bıraktığı bilgisini verdi.
Baglan vilayetinden güvenlik kaynakları ise saldırılarda en az dört güvenlik görevlisinin öldüğünü, 10 kişinin de yaralandığını bildirdi. Kaynaklar, Taliban'ın güvenlik güçlerine saldırdıktan sonra Bağlan-Samangan karayolunda çatışmaların meydana geldiğini aktardılar. Açıklamada, karayolunun birkaç saat boyunca trafiğe kapatıldığı ve çatışmada Afgan güçlerine ait dört aracın hasar gördüğü ifade edildi. Yerel güvenlik güçleri, emniyet mensuplarının kayıplarına yönelik ise detay vermedi.



Küba'dan ABD'ye yaptırım tepkisi: "Soykırım savunucusu"

Ülkeyi sarsan eylemler için "son 60 yılın en büyük yönetim karşıtı protestoları" denmişti (Reuters)
Ülkeyi sarsan eylemler için "son 60 yılın en büyük yönetim karşıtı protestoları" denmişti (Reuters)
TT

Küba'dan ABD'ye yaptırım tepkisi: "Soykırım savunucusu"

Ülkeyi sarsan eylemler için "son 60 yılın en büyük yönetim karşıtı protestoları" denmişti (Reuters)
Ülkeyi sarsan eylemler için "son 60 yılın en büyük yönetim karşıtı protestoları" denmişti (Reuters)

Temmuz 2021'de Havana yönetimine karşı düzenlenen büyük protesto eylemlerinin yankıları sürüyor.

ABD, Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel'in de aralarında bulunduğu Kübalı yetkilileri insan haklarını ihlal ettikleri gerekçesiyle yaptırım listesine aldı. 

Karayipler'deki ada ülkesinin üst düzey yöneticilerine vize kısıtlamaları uygulanacağı da duyuruldu.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, X hesabından yaptığı açıklamada "Temmuz 2021'deki protestolara katılanların haksız bir şekilde gözaltına alınıp işkenceye tabi tutulmasından sorumlu olan ya da bu olaylarda suç ortaklığı yapan" yargı ve cezaevi çalışanlarının da vize kısıtlamalarıyla karşı karşıya kalacağını söyledi. 

54 yaşındaki siyasetçi şu ifadeleri kullandı:

ABD, Küba halkının insan hakları ve temel özgürlüklerini desteklemeyi ve gayri meşru, dikta rejimlerinin yarıküremizde hoş karşılanmadığını net bir şekilde ortaya koymayı sürdürecek.

Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel'le birlikte Küba Savunma Bakanı Álvaro López Miera ve İçişleri Bakanı Lázaro Álvarez Casas'ın da yaptırım listesine alınmasına Havana'dan tepki geldi. 

Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez de X'te açıklama yaparak ABD'nin Küba halkının ya da liderlerinin iradesini ipotek altına alamayacağını vurguladı. 

Küba Dışişleri Bakanlığı'nın ABD'den sorumlu yetkililerinden Johana Tablada ise Rubio'yu "soykırım ve toplu sınırdışı savunucusu" diye niteledi. 

Elektrik kesintileri yüzünden Havana'nın defalarca karanlığa gömülmesinin ardından 11-12 Temmuz 2021'de patlak veren protestolar, tüm dünyanın dikkatini çekmişti. 

Bir kişinin öldüğü eylemlerin bazılarında protestocular devlet binalarına ve kamu malına zarar vermiş, güvenlik görevlilerine ve mağazalara taş atarak saldırmıştı.

Batı medyası, eylemlerin herhangi bir muhalif örgüt tarafından organize edilmediğini bildirirken Küba yönetimi, onlarca yıldır süren ABD yaptırımları ve propagandasını sorumlu tutmuştu.

Yönetim destekçileri, yetkililerle birlikte tepki göstererek muhalif eylemleri bastırmaya çalışmıştı. 

Ekonomik kriz, gıda ve ilaç kıtlığına karşı başlayan gösterilerin ardından ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün aktardığına göre en az 1400 kişi gözaltına alınırken, yaklaşık 700 kişi hapse atılmıştı. 

2022'de Kübalı savcılar, 790 civarında kişinin bu eylemlerle ilgili olarak soruşturulduğunu açıklamıştı.

Davaları takip eden 11J adlı hak örgütü, 554 kişinin protesto gösterileriyle ilgili olarak aldıkları cezayı çektiği bilgisini 2024 sonunda vermişti. Bunlardan bazıları Papa Francis'in talebiyle şartlı tahliyeden faydalandı. Halihazırda hapiste kalan eylemci sayısının 360'la 420 arasında olduğu tahmin ediliyor.  

Independent Türkçe, France 24, AFP, AP