Körfez ülkelerinde koronavirüs... Suudi Arabistan’da vaka oranları sabit kaldı

Suudi Arabistan’da koronavirüs hızlı test klinikleri yol boyunca yer alıyor (SPA)
Suudi Arabistan’da koronavirüs hızlı test klinikleri yol boyunca yer alıyor (SPA)
TT

Körfez ülkelerinde koronavirüs... Suudi Arabistan’da vaka oranları sabit kaldı

Suudi Arabistan’da koronavirüs hızlı test klinikleri yol boyunca yer alıyor (SPA)
Suudi Arabistan’da koronavirüs hızlı test klinikleri yol boyunca yer alıyor (SPA)

Suudi Arabistan'da, günlük vakaların 4 binden fazla kaydedildiği bir dönemin ardından, üst üste üçüncü günde 3 binden az seviyelerde vakaların kaydedilmesi ile vaka oranı eğrisinde düşüş yaşanıyor.
Suudi Arabistan 3 binden az vakanın kaydedilmesi ile vaka oranlarında azalma kaydetmeye devam etti. Kaydedilen vakalar Krallığın her yanından, 132 şehirde kaydedildi. Ayrıca kritik vaka eğrisi sabit kaldı.
Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı dün, 2 bin 852 yeni koronavirüs vakasının kaydedildiğini, 2 bin 704 kişinin iyileştiğini ve 20 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Böylece toplam vaka sayısı 235 bin 111’e, iyileşen vaka sayısı 169 bin 842’ye ve ölüm sayısı ise 2 bin 243’e yükseldi. 
Kritik vakalarla ilgili olarak, Suudi Arabistan’da pazar günü 2 bin 335 kritik vakanın kaydedilmesinin ardından 10 vakanın daha kaydedilmesi ile kritik vaka sayısı 2 bin 345’e yükseldi. Sağlık Bakanlığı sözcüsü, Pazar günü düzenlediği basın toplantısında, kritik vakalar eğrisinin istikrarlı olduğunu belirtmişti.
Kaydedilen vakaların 132 şehirden olduğu, vakalar açısından Riyad’ın 258 vaka ile listenin başında geldiği, ardından ise 235 vaka ile Cidde’nin geldiği açıklandı. 

Bahreyn
Bahreyn Sağlık Bakanlığı, 21 Temmuz tarihinden itibaren Bahreyn Havalimanına gelen tüm yolcuların havaalanına ulaştıklarında koronavirüs laboratuvar testine tabi tutulmasını ve yapılacak koronavirüs testini 30 Bahreyn dinarı (160 dolar) karşılığında zorunlu tuttu.
Sağlık Bakanlığı ayrıca seyahat etmek isteyen Bahreyn vatandaşlarının gittikleri ülkelerde onaylanan prosedürlere uymaları gerektiğini ve seyahatleri ile bağlantılı olan sağlık veya diğer tıbbi masraflar için tam sorumluluk aldıklarını onaylamaları gerektiğini açıkladı.
Bakanlık transit uçuşlar ile seyahat edenlerin koronavirüs testine veya belirtilen diğer prosedürlerden herhangi birine tabi olmadığını belirtti.
Krallığa gelen tüm yolcuların koronavirüs semptomlarını hissetmesi halinde 444 nolu telefon numarasını aramaları ve verilecek talimatlara uymaları çağrısında bulunuldu.

Kuveyt
Kuveyt Sağlık Bakanlığı son 24 saate, 614 yeni vakasının kaydedilmesi ile ülkede kaydedilen toplam vaka sayısının 44 bin 508’e yükseldiğini duyurdu.
Sağlık Bakanlığı 3 kişinin daha koronavirüse bağlı olarak hayatını kaybettiğini böylece kaydedilen toplam ölüm sayısının 393’e yükseldiğini duyurdu. Bakanlık ayrıca yoğun bakımdaki hasta sayısının 148 olduğunu bildirdi.
Kuveyt’te 746 vakanın daha iyileşmesi ile toplam iyileşen vaka sayısı 45 bin 356’ya yükseldi.

Umman
Umman Sağlık Bakanlığı pazartesi günü, iki kişinin daha hayatını kaybetmesi ile toplam ölüm sayısının 2 bin 592’ye yükseldiğini duyurdu.
Sağlık Bakanlığı 2 bin 164 yeni vakanın kaydedilmesi ile toplam vaka sayısının 58 bin 179’a yükseldiğini ve bin 159 vakanın daha iyileşmesi ile toplam iyileşen vaka sayısının 37 bin 257’ye ulaştığını duyurdu.

Katar
Katar Sağlık Bakanlığı son 24 saatte 470 vakanın daha kaydedildiğini, ayrıca 809 kişinin daha iyileşmesi ile toplam iyileşen vaka sayısının 99 bin 743’e yükseldiğini duyurdu.



Kral Selman yağmur duası çağrısı yaptı

Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)
Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)
TT

Kral Selman yağmur duası çağrısı yaptı

Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)
Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)

Kral Selman bin Abdulaziz, yarın Suudi Arabistan genelinde yağmur duası yapılmasını istedi.

Suudi Arabistan Kraliyet Sarayı'ndan yapılan açıklamada, “Yağmur duası yapma konusunda Peygamberimiz Muhammed'in (sav) örneğini takip eden İki Kutsal Caminin Koruyucusu Kral Selman bin Abdulaziz, Ümmü'l-Kura takvimine göre 1447 H. Şaban ayı, 24. Günü, yani 12 Şubat 2026 tarihinde Krallık genelinde yağmur duası yapılmasını istedi.”

Kral Selman, herkese "tövbelerini artırmalarını, bağışlanma dilemelerini ve Yüce Allah'a dönmelerini, kullarına karşı nazik olmalarını ve sadaka vermek, namaz kılmak, dua etmek gibi gönüllü ibadetlerini artırmalarını" öğütledi. Ayrıca, Allah'ın kullarının yüklerini hafifletmelerini ve sıkıntılarını gidermelerini, böylece Allah'ın da bizim yüklerimizi hafifletmesini ve umduğumuz şeyleri bize vermesini istedi.

Ayrıca,"Her aklı başında insan, Allah'ın Resulü'nün -Allah ona salât ve selam versin- sünnetine uygun olarak namaz kılmaya gayret etmeli ve Allah'a olan ihtiyacını göstermeli, sürekli dua etmelidir; zira Allah, kullarının sık sık ve sürekli dua etmelerini sever" diye belirtti.

 


Suudi Arabistan ve Bahreyn veliaht prensleri ortak konuları görüştü

Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)
Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)
TT

Suudi Arabistan ve Bahreyn veliaht prensleri ortak konuları görüştü

Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)
Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdülaziz, Bahreyn Veliaht Selman bin Hamad Âl Halife ile karşılıklı ilgi alanına giren bir dizi konuyu ele aldı.

Prens Muhammed bin Selman’ın salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’la bir araya geldi. Taraflar, iki ülke arasındaki tarihî ilişkileri ve çeşitli alanlarda ikili iş birliği fırsatlarını gözden geçirdi.

Görüşmede Suudi Arabistan tarafında; Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Selman, Riyad Bölgesi Vali Yardımcısı Prens Muhammed bin Abdürrahman, Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Devlet Bakanı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Musaid el-Ayban, Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan ve Manama Büyükelçisi Nayif es-Sudeyri hazır bulundu.

fvedvf
Suudi Arabistan Veliaht Prensi’nin, Bahreynli mevkidaşını salı günü Diriye’de karşıladığı törenden bir kare. (SPA)

Bahreyn tarafında ise; Başbakan Yardımcısı Şeyh Halid bin Abdullah Âl Halife, İçişleri Bakanı Şeyh Raşid bin Abdullah Âl Halife, Başbakanlık Divanı Bakanı Şeyh İsa bin Selman Âl Halife, Maliye ve Ulusal Ekonomi Bakanı Şeyh Selman bin Halife Âl Halife, Bakanlar Kurulu İşleri Bakanı Hamad el-Maliki ve Riyad Büyükelçisi Şeyh Ali bin Abdurrahman Âl Halife yer aldı.

fervgfrv
Prens Muhammed bin Abdürrahman’ın, Kral Halid Uluslararası Havalimanı’nda Prens Selman bin Hamad’ı karşıladığı an. (Riyad Emirliği)

Prens Selman bin Hamad ve beraberindeki heyet, iki ülkeyi birleştiren tarihî ve kardeşlik bağları çerçevesinde, ülkeler ve halklarının beklentilerine hizmet edecek şekilde kardeşçe bir ziyaret kapsamında salı günü Riyad’a geldi.

Bahreyn Veliaht Prensi’ni Kral Halid Uluslararası Havalimanı’nda; Prens Muhammed bin Abdürrahman, Nayif es-Sudeyri, Şeyh Ali bin Abdurrahman, Riyad Bölgesi Emniyet Müdürü Vekili Tümgeneral Mansur el-Uteybi ve Kraliyet Protokolü Başkan Yardımcısı Fahd es-Suhayl karşıladı.


Suudi Arabistan’da sanayi üretimi 2025 yılını yüzde 8,9’luk güçlü bir büyüme ile tamamladı

Aramco şirketine ait fabrikalardan biri (Aramco)
Aramco şirketine ait fabrikalardan biri (Aramco)
TT

Suudi Arabistan’da sanayi üretimi 2025 yılını yüzde 8,9’luk güçlü bir büyüme ile tamamladı

Aramco şirketine ait fabrikalardan biri (Aramco)
Aramco şirketine ait fabrikalardan biri (Aramco)

Suudi Arabistan Genel İstatistik Kurumu (GASTAT), 2025 yılı sonunda ülke sanayi sektörünün olağanüstü bir performans sergilediğini açıkladı. Kuruma göre, sanayi üretim miktarları endeksi, geçen yılın aralık ayına kıyasla yıllık bazda yüzde 8,9 oranında artış gösterdi.

Bu artış, özellikle madencilik ve imalat sanayii başta olmak üzere temel ekonomik faaliyetlerdeki toparlanmayı yansıtıyor ve sanayi sektörünün ulusal ekonomiye sağladığı katkının önemini güçlendiriyor.

Petrol üretimi

Madencilik ve taş ocakçılığı faaliyetleri, sanayi üretim endeksini yukarıya taşıyan başlıca etkenler arasında yer aldı. Endeks, aralık ayı itibarıyla yıllık bazda dikkat çekici bir şekilde yüzde 13,2 oranında büyüme kaydetti. Bu ivmenin temel nedeni, Suudi Arabistan’daki petrol üretiminin artarak günlük 10,1 milyon varile ulaşması olarak gösteriliyor. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 8,9 milyon varildi. Aylık bazda ise endeks, kasım ayına kıyasla yalnızca yüzde 0,3 oranında sınırlı bir artış göstererek nispeten istikrarlı seyretti.

Üretim endüstrisi

Buna paralel olarak imalat sanayi sektörü de yüksek bir esneklik göstererek yıllık bazda yüzde 3,2 oranında büyüdü. Bu büyüme, özellikle kimya ve gıda üretimi faaliyetlerindeki güçlü performansla desteklendi. Kimyasal maddeler ve kimyasal ürünlerin üretimi, sektördeki en güçlü itici unsurlardan biri olarak öne çıkarak yüzde 13,4 oranında artış kaydetti. Bunu yüzde 7,3 büyüme ile gıda ürünleri üretimi takip etti. Aylık bazda da endeks pozitif seyrini sürdürdü ve Kasım 2025’e kıyasla yüzde 0,3 oranında artış gösterdi. Söz konusu artışta gıda ürünleri üretimi yüzde 9,6, kimyasal ürünler üretimi ise yüzde 2,8 oranında yükseldi.

Su temini ve kamu hizmetleri

Kamu hizmetleri sektöründe, su temini, kanalizasyon hizmetleri ile atık yönetimi ve işleme faaliyetleri yıllık bazda güçlü bir artış göstererek yüzde 9,4 büyüdü. Buna karşın elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme hizmetleri faaliyetleri, 2024 Aralık ayına kıyasla yüzde 2,5 oranında azaldı. Aylık bazda ise her iki sektörde de Kasım 2025’e göre daralma gözlendi; su ve atık hizmetlerinde yüzde 7,2, elektrik ve gaz faaliyetlerinde yüzde 13,1 düşüş kaydedildi. Bu durum, üretimin mevsimsel dalgalanmalardan veya rutin bakım programlarından etkilendiğini gösteriyor.

Petrol ve petrol dışı faaliyetler arasındaki denge

Son olarak, veriler Suudi Arabistan ekonomisinin temel sektörleri arasında dengeli bir büyüme dağılımı olduğunu ortaya koyuyor. Petrol faaliyetleri yıllık bazda yüzde 10,1 oranında artarken, petrol dışı faaliyetler istikrarlı bir şekilde yüzde 5,8 büyüme kaydetti. Kısa vadeli performansa bakıldığında, petrol dışı sektörlerin aylık bazda yüzde 0,4 ile üstünlüğünü sürdürdüğü görülürken, petrol faaliyetleri ise aylık bazda yüzde 0,3 oranında hafif bir düşüş gösterdi. Bu durum, ülkedeki ekonomik çeşitlendirme stratejisinin sürdürüldüğünü yansıtıyor.