Bilim insanları, belirli arı türlerinin eşeysiz üremesini mümkün kılan “bekaret” genini keşfettiklerine inanıyorlar. Bal arılarının cinsel ilişki kurmayarak üreyebildikleri bilimsel olarak bilinen bir şeydi. Ancak araştırmacılar şimdi Güney Afrika’nın Cape bölgesindeki bal arılarında, bu bekarete neden olan bir gen keşfetti.
Bilim insanları, bu keşfin tarım üzerinde önemli etkilerinin olacağına inanıyorlar. Zira Güney Afrika’dan gelen bal arılarının geni, diğer bal arısı türlerinde olduğu gibi, normal erkeklerin yerine sadece dişilerin yumurtlamasına izin veriyor. Ancak bu üreme yöntemi aynı zamanda başka problemleri de beraberinde getiriyor. Çünkü kolonideki dişi arılardan hangisinin kraliçe konumu işgal edeceği konusunda şiddetli bir rekabete yol açıyor. Sydney Üniversitesi Yaşam ve Çevre Bilimleri Fakültesi'nde Profesör Benjamin Oldroyd, “Bu oldukça ilginç. Bilim insanları yaklaşık 30 yıldır bu geni arıyorlardı. Bizler şimdi bu genin kromozom sayısının 11 olduğunu biliyoruz. Gerçekten büyük bir gizemi keşfetmeyi başardık” ifadelerine yer verdi.
Bilimsel olarak “thelytokous parthenogenesis” olarak bilinen dişi arıların bu eşeysiz üreme kapasitesi, Güney Afrika’nın Cape bölgesindeki Cape bal arısı veya “apis mellifera capensis” olarak bilinen tek bir alt türüyle sınırlıdır. Güney Afrika’daki bal arılarını, diğer arı familyalarından ayıran başka birçok özelliği var. Özellikle işçi arıların yumurtalıkları daha büyük ve daha kolay aktif hale geliyor. Kraliçe feromonları üreterek kolonide üreme yetkisi iddia edebiliyor.
Bu özellikler, işçi arıların üremeye devam ederken aynı zamanda yabancı arı kolonilerini işgal etmeye ve diğer kolonilerin işçi arılarını larvalara yiyecek sağlamaya ikna etmeye yol açan sosyal parazitim eğitimi göstermelerine neden oluyor.
Profesör Benjamin Oldroyd, “Eşeyli üreme, çoğalmanın en tuhaf yollarından biri olmakla birlikte, gezegendeki hayvanlar ve bitkilerin en yaygın üreme şeklidir. Eşeyli üremenin neden bu kadar yaygın olduğu büyük bir biyolojik gizem ve evrimsel açıdan bir anlam ifade etmiyor. Eşeysiz üreme ise çoğalmanın çok daha etkili bir yoludur ve hayvanlar aleminde ara sıra bir türün bu üreme şekline döndüğünü görüyoruz. Güney Afrika’da her yıl, Cape bal arılarının sosyal parazit davranışları nedeniyle ticari amaçlı 10 bin kovan bal arısı ölmektedir.” ifadelerine yer verdi.
Arılardaki eşeysiz üremenin gizemi keşfedildi

Arılar eşeysiz üremeyle çoğalıyorlar
Arılardaki eşeysiz üremenin gizemi keşfedildi

Arılar eşeysiz üremeyle çoğalıyorlar
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة