Sudan Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Hamideti: Tehdit ediliyorum

Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti)
Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti)
TT

Sudan Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Hamideti: Tehdit ediliyorum

Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti)
Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti)

Sudan Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti), isimsiz tarafların kendisini tehdit ettiğini, tasfiyesinin gerçekleşeceği yönde söz verdiklerini öne sürdü. Aynı zamanda, kendi deyimiyle altın kaçakçısı ‘mafyası’ ve ülkenin ekonomisini bozmaya çalışan gruplar hakkında uyarıda bulundu.
İki ton altın ihracatı ve Sudan Altın Borsası açılışı töreninde söz alan Hamideti, Sudan ekonomisinin ilerleyişini bozmaya çalışan tarafların olduğunu, ülkenin kalkınması yönündeki çabaları baltaladıklarını öne sürdü. Bu tarafları Sudan lirası değerini düşürmek ve yabancı para satın almak için çalışan ‘mafya’ şeklinde adlandıran Hamideti, “Ülke, çok büyük bir çete niteliğindeki bir mafya tarafından kontrol ediliyor. Bununla savaşmalıyız, aksi taktirde ülke ilerlemeyecek” ifadelerinde bulundu.
General Hamideti, geçtiğimiz Mart ayında kurulan ve Başbakan Abdullah Hamduk’un alternatif başkanı olduğu Ekonomik Acil Durum Komitesi'ne başkanlık ediyor. Ancak, Hamideti’nin ülke ekonomisini düzeltmek ve ekonomik dengesizlikleri ele alma yolunda acil ve kararlı önlemler almak ile görevli komiteye başkanlık etmesi politikacılar ve aktivistler tarafından eleştiriliyor. Bu durum, Hamideti’nin yeniden geri dönmeden önce başkanlıktan istifa etmesine yol açmıştı.
Kendisini tasfiye etme tehditleri savuran grupların varlığı hakkında uyarıda bulunan Hamideti, bunların ülkeyi yerle bir etmek, sosyal dokusunu ve birliğini parçalamak için çabaladığını belirtti. Bu gruplarla her şey pahasına mücadele etme sözü veren Hamideti, “Bu insanlar ülkeyi yok etmek için savaşıyor. Ancak yemin ederim ki bir gün pişman olacaklar ve gerçekler oraya çıkacak. Onların bu tehditlerini gerçekleştirmelerine izin vermeyeceğiz. Suikastları ve tehditlerinden haberdarız. Ancak şunu söylemek gerekir ki kader ancak Allah’ın emrindedir” ifadelerini kullandı. Söz konusu ‘mafya ve çetelerle’ mücadeleye çağıran Hamideti, ülke ekonomisinin sabote edilmesini engellemek için ulusal safların sıklaştırılması talebinde bulundu.
Komitenin başkanlığında oluşunu eleştiren, bu görevin Hamideti’nin uzmanlık alanına girmediğini söyleyenlere saldıran Hamideti, bu kişileri ‘baltalayıcı ve engelleyici’ olarak tanımladı. Aynı zamanda, “Bunun bizim işimiz olmadığını söylüyorlar, ben de onlara yardım etmeye geldim. Yönetime hevesli olan kim? Bizlere küfreden kimler? Veya liranın döviz kurunu yükseltmek için çalışıp hükümetin düşmesini istemeyenler kimler? Partileri veya bir tarafları destekleme niyetinde değiliz. Niyetimiz ülkeyi çökmekten kurtarmaktır” dedi.
Yolsuzlukla mücadele çağrısında bulunan Hamideti, “El ele verip yolsuzlukla mücadele edelim. Açık bir yolsuzluk var” diyerek altın madenciliğinde faaliyet gösteren ancak vergi ödemeyip ekonomiyi desteklemeyen şirketleri eleştirdi. Ardından şu sözlerle devam etti:
“Eski Başbakan ve Maliye Bakanı’ndan madencilik şirketlerini incelemelerini, verginin ödenmediği altın ihracatı gelirlerinin nereye gittiğini öğrenmelerini ve medyaya ifşa etmelerini istedim. Tüm işgüzarlıkları el-Cenid’e (kendi sahibi olduğu maden şirketi), ancak bu bir sorun değil. Sorun sırlarının bilindiğinin farkında olan mafyada.”
Sahtekarlık ve altın kaçakçılığını önlemek için katı politikalar içeren adımları açıklayan Hamideti, bu politika kapsamında öncelikle muhasebe ilkesinin aktive edileceğini, altın üretimi ve ihracatı ile ilgili yasa ve mevzuatların, yabancı imtiyaz şirketlerinin lisanslarının gözden geçirileceğini belirtti. Aynı zamanda “İmtiyaz şirketlerinin haftalık çıkardığı 300 kilogram altının toplam altın üretimine hiçbir katkısı bulunmuyor” ifadelerini kullanarak komitenin ekonomik portföy, altın ticaret borsası ve tek bir ekonomik pencere oluşturmak için çalıştığını söyledi.
Bürokratik idari yöntemleri ve ülkenin içinde bulunduğu ekonomik vaziyet şiddetle eleştiren Hamideti, “Altına sahip adamlar dileniyor. Kızgınız ancak hastalığımızın ne olduğunu bilmiyoruz.  Altın rezervleri olan bankalar var. Peki biz neden altın rezervi kurduk? Bizimle dalga geçiyorlar” dedi. Aynı zamanda gençlik sloganını yaşatmaya ve ülkeye önem verme çağrısında bulundu.



Suriye'nin kuzeydoğusundaki saldırılarda 9 SDG'li öldü

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi İç Güvenlik Güçleri Genel Komutanlığı üyesi Tümgeneral Ali el-Hasan, geçtiğimiz haziran ayında Haseke'de düzenlediği basın toplantısında (Şarku’l Avsat)
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi İç Güvenlik Güçleri Genel Komutanlığı üyesi Tümgeneral Ali el-Hasan, geçtiğimiz haziran ayında Haseke'de düzenlediği basın toplantısında (Şarku’l Avsat)
TT

Suriye'nin kuzeydoğusundaki saldırılarda 9 SDG'li öldü

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi İç Güvenlik Güçleri Genel Komutanlığı üyesi Tümgeneral Ali el-Hasan, geçtiğimiz haziran ayında Haseke'de düzenlediği basın toplantısında (Şarku’l Avsat)
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi İç Güvenlik Güçleri Genel Komutanlığı üyesi Tümgeneral Ali el-Hasan, geçtiğimiz haziran ayında Haseke'de düzenlediği basın toplantısında (Şarku’l Avsat)

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi İç Güvenlik Güçleri, Deyrizor'un kuzey kırsalındaki karargâhlarına yapılan benzer saldırıların ardından yaptığı açıklamada, Rakka vilayeti kırsalındaki Tabka kenti ve Haseke vilayetinin güneyindeki eş-Şeddadi kasabasındaki güvenlik noktalarını hedef alan bir dizi silahlı saldırıda 5 üyesinin öldüğünü ve 2 üyesinin de yaralandığını duyurdu. Bu arada Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Medya Merkezi, silahlı grupların SDG'nin etki alanlarına yönelik saldırılarında 4 savaşçısının öldürüldüğünü açıkladı.

Kürt yönetimine bağlı İç Güvenlik Güçleri dün resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, ‘terörist’ olarak nitelediği grupların ‘Tabka kentinde güçlerine ait iki noktayı hedef aldığını ve iki üyesinin yaralanmasına neden olduğunu, 14 Temmuz sabahı da eş-Şeddadi kasabasındaki güvenlik kontrol noktalarından birine saldırı düzenlendiğini ve beş üyesinin öldüğünü belirtti.

Özerk Yönetim ve SDG liderliği söz konusu saldırıları genellikle DEAŞ hücrelerinin gerçekleştirdiğini iddia ederek, ‘medya saldırıları ve Suriye genelinde, özellikle de ülkenin kuzey ve doğu bölgelerinde kaos ve fitne yaymak isteyen tarafların sürekli kışkırtmaları ışığında’ bu saldırıların arttığını ve sıklaştığını kaydetti.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi İç Güvenlik Güçleri liderlerinden Ali el-Hüseyin Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte, son dönemde Özerk Yönetim bölgelerindeki güvenlik durumunun, doğrudan karargâhları ve güvenlik kontrol noktalarını hedef alan DEAŞ hücrelerinin hareketlerinde bir artışa sahne olduğunu söyledi. Hüseyin, “Bu girişimlere rağmen, kuvvetlerimiz yüksek hazırlık ve uyanıklıkları sayesinde saldırıları etkili bir şekilde engellemeyi başardı” dedi.

jukıo
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi İç Güvenlik Güçleri mensupları, Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke vilayetinde bulunan karargahlarından birinde (Şarku’l Avsat)

Genel Komutanlığın bu grupların kimliğini ve bağlantılarını ortaya çıkarmak amacıyla kapsamlı soruşturmalar başlattığını belirten el-Hüseyin, “Güvenlik güçlerimiz, bu tür girişimleri boşa çıkarmak konusunda daima tam teyakkuz hâlindedir ve sivillerin güvenliğini ve emniyetini korumak için gerekli tüm önlemleri almıştır” ifadesini kullandı.

SDG'nin güvenlik kanadı olan güvenlik güçlerinin mevzilerine yönelik bu silahlı saldırılar, Suriye'nin kuzeydoğusunda Özerk Yönetim’in kontrolü altındaki bölgelerin akıbetine ilişkin gerginlik ve endişe ortamında, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ve SDG lideri Mazlum Abdi tarafından 10 Mart'ta imzalanan anlaşmanın uygulanmasını hızlandırmak amacıyla Özerk Yönetim’den bir heyetin ABD ve Fransa arabuluculuğunda başkent Şam'da Suriye hükümeti bakanlarıyla yaptığı son görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlandığının açıklanmasının ardından geldi.

vdfghyju
Suriye hükümeti Tişrin Barajı'nda bakım çalışmalarına başladı. (Arşiv)

Konuyla ilgili olarak SDG Medya Merkezi, Halep'in doğu kırsalında Türk ordusu ve müttefik Suriyeli silahlı gruplar ile aralarında devam eden çatışmalarda 4 savaşçısının öldüğünü bildirdi.

Bu bölgeler, 10 Nisan'da Münbiç kırsalında varılan Tişrin Barajı anlaşmasından bu yana temkinli bir sükunete tanıklık etti. Cumhurbaşkanı eş-Şera ve Abdi arasındaki ikili anlaşmanın bir parçası olarak, tüm askeri tarafların çekilmesi ve Suriye Savunma Bakanlığı güçlerinin barajı korumak üzere bölgeye girmesiyle birlikte Suriye'nin kuzeyindeki stratejik barajın ortak yönetimi oluşturuldu.