Hacı adayları vakfe için Arafat’a ulaştı

Bu yılki hac mevsiminin tanıklık ettiği istisnai prosedürler çerçevesinde sosyal mesafe kuralına uyarak tavaf yapan hacılar (Şarku’l Avsat)
Bu yılki hac mevsiminin tanıklık ettiği istisnai prosedürler çerçevesinde sosyal mesafe kuralına uyarak tavaf yapan hacılar (Şarku’l Avsat)
TT

Hacı adayları vakfe için Arafat’a ulaştı

Bu yılki hac mevsiminin tanıklık ettiği istisnai prosedürler çerçevesinde sosyal mesafe kuralına uyarak tavaf yapan hacılar (Şarku’l Avsat)
Bu yılki hac mevsiminin tanıklık ettiği istisnai prosedürler çerçevesinde sosyal mesafe kuralına uyarak tavaf yapan hacılar (Şarku’l Avsat)

Bu yıl hac ibadetini yerine getirecek olan hacı adayları, dün Mina’da terviye gününü (Arefe’den bir önceki gün) geçirdikten sonra bugün vakfe yapmak üzere Arafat dağına ulaştı. Hacı adayları Mina’ya varmadan önce kudüm tavafını eda etmek için sabahın ilk ışıklarında sıkı sağlık önlemleri çerçevesinde Mescid-i Haram’a gruplar halinde geldi.
Hac ile ilgili makamlar, “bu yıl hac için önleyici protokoller” de belirtilen önlemleri uyguladılar. Bu yıl hacıların tavaf alanına aktarılması için sistematik bir program kabul edildi. Buna göre sağlıklı ve güvenli bir şekilde hareketi sağlayan bariyerler ve zemin çıkartmaları aracılığıyla, görevliler tarafından dikkatli bir şekilde takip edilerek hacı adayları arasında sosyal mesafe kuralının uygulanması sağlandı. Ayrıca her bir ziyaretçi grubundan önce ve sonra tavaf ve sa’y alanlarının sterilizasyon işlemi gerçekleşti.
Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi İşleri Genel Başkanlığı, her grup için ayrılan özel kapılar aracılığıyla hacıların Mekke'ye girişini organize etme süreçlerine katıldı. Alınan önlemler çerçevesinde kalabalığın önlenmesi için Kabe'nin etrafında dua ve tavaf ibadeti esnasında sosyal mesafe kuralına ve sağlık önlemlerine dikkat edildi. 
Hacı adayları kudüm tavafını eda etmeden önce Mekke-i Mükereme’de “kurumsal karantinaya” tabi tutuldukları otelden kafileler halinde ayrılarak hac ibadetine niyet edip telbiye yapmak için mikat noktalarına yöneldiler. Ardından Mescid-i Haram’a ulaştılar.  

Görevliler için koronavirüs muayenesi
Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı tarafından bu yıl Hac mevsimi boyunca kutsal yerlerde çalışacak tüm hükümet ve özel sektörlerden çalışanların sağlık durumunu tespit etmek ve hacılara hizmet vermeye hazır olmalarını sağlamak için koronavirüs testleri yapıldı. Bu adım Sağlık Bakanlığı’nın en yüksek standartlara uygun olarak hazırladığı prosedürlerin uygulanması çerçevesinde atıldı. Bakanlığın hazırladığı program, özellikle koronavirüs salgını sonrası söz konusu küresel sağlık koşulları ışığında, hacıların sağlıklı ve güvenli bir şekilde ibadetlerini yerine getirmeleri için hac mevsimi boyunca hacıların güvenliğini ve konforunu garanti edecek şekilde hazırlandı.

Giriş noktaları
Suudi Arabistan Pasaportlar Genel Müdürü Süleyman el-Yahya, hac ibadetini yerine getirmek için yetki verilmeyen hacıların Mekke'ye veya kutsal yerlere taşınmasını sağlayanların sınır dışı edileceğini ve belirlenen süreye göre Suudi Arabistan’a girmesinin engelleneceğini belirtti.
Süleyman el-Yahya, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada taşımacılıkta kullanılan aracın mülkiyeti taşıyıcıya, suç ortağına veya ihlale katkıda bulunana ait olsa bile ulaşımda kullanılan araca el koyulması için adli soruşturma başlatılacağını ve öncülük edenlerin aktarılan her bir kişi için para cezası vereceğini ifade etti.
Yahya açıklamasında, para cezalarının üçüncü kez iki katına çıkarıldığını ve kanunları ihlal edenlerin taşıdığı her bir kişi için 50 bin riyal para cezasıyla cezalandırılacağını belirtti.
Son olarak Yahya, hac yapma yetkisi olmayanların nakledilmeye devam edildiğini, hac düzenlemelerini ve talimatlarını ihlal edenlerin yasaya uygun olarak sorumlu tutulacaklarını ve idari kararlar verileceğini vurguladı.



Kral Selman yağmur duası çağrısı yaptı

Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)
Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)
TT

Kral Selman yağmur duası çağrısı yaptı

Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)
Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)

Kral Selman bin Abdulaziz, yarın Suudi Arabistan genelinde yağmur duası yapılmasını istedi.

Suudi Arabistan Kraliyet Sarayı'ndan yapılan açıklamada, “Yağmur duası yapma konusunda Peygamberimiz Muhammed'in (sav) örneğini takip eden İki Kutsal Caminin Koruyucusu Kral Selman bin Abdulaziz, Ümmü'l-Kura takvimine göre 1447 H. Şaban ayı, 24. Günü, yani 12 Şubat 2026 tarihinde Krallık genelinde yağmur duası yapılmasını istedi.”

Kral Selman, herkese "tövbelerini artırmalarını, bağışlanma dilemelerini ve Yüce Allah'a dönmelerini, kullarına karşı nazik olmalarını ve sadaka vermek, namaz kılmak, dua etmek gibi gönüllü ibadetlerini artırmalarını" öğütledi. Ayrıca, Allah'ın kullarının yüklerini hafifletmelerini ve sıkıntılarını gidermelerini, böylece Allah'ın da bizim yüklerimizi hafifletmesini ve umduğumuz şeyleri bize vermesini istedi.

Ayrıca,"Her aklı başında insan, Allah'ın Resulü'nün -Allah ona salât ve selam versin- sünnetine uygun olarak namaz kılmaya gayret etmeli ve Allah'a olan ihtiyacını göstermeli, sürekli dua etmelidir; zira Allah, kullarının sık sık ve sürekli dua etmelerini sever" diye belirtti.

 


Suudi Arabistan ve Bahreyn veliaht prensleri ortak konuları görüştü

Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)
Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)
TT

Suudi Arabistan ve Bahreyn veliaht prensleri ortak konuları görüştü

Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)
Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdülaziz, Bahreyn Veliaht Selman bin Hamad Âl Halife ile karşılıklı ilgi alanına giren bir dizi konuyu ele aldı.

Prens Muhammed bin Selman’ın salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’la bir araya geldi. Taraflar, iki ülke arasındaki tarihî ilişkileri ve çeşitli alanlarda ikili iş birliği fırsatlarını gözden geçirdi.

Görüşmede Suudi Arabistan tarafında; Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Selman, Riyad Bölgesi Vali Yardımcısı Prens Muhammed bin Abdürrahman, Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Devlet Bakanı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Musaid el-Ayban, Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan ve Manama Büyükelçisi Nayif es-Sudeyri hazır bulundu.

fvedvf
Suudi Arabistan Veliaht Prensi’nin, Bahreynli mevkidaşını salı günü Diriye’de karşıladığı törenden bir kare. (SPA)

Bahreyn tarafında ise; Başbakan Yardımcısı Şeyh Halid bin Abdullah Âl Halife, İçişleri Bakanı Şeyh Raşid bin Abdullah Âl Halife, Başbakanlık Divanı Bakanı Şeyh İsa bin Selman Âl Halife, Maliye ve Ulusal Ekonomi Bakanı Şeyh Selman bin Halife Âl Halife, Bakanlar Kurulu İşleri Bakanı Hamad el-Maliki ve Riyad Büyükelçisi Şeyh Ali bin Abdurrahman Âl Halife yer aldı.

fervgfrv
Prens Muhammed bin Abdürrahman’ın, Kral Halid Uluslararası Havalimanı’nda Prens Selman bin Hamad’ı karşıladığı an. (Riyad Emirliği)

Prens Selman bin Hamad ve beraberindeki heyet, iki ülkeyi birleştiren tarihî ve kardeşlik bağları çerçevesinde, ülkeler ve halklarının beklentilerine hizmet edecek şekilde kardeşçe bir ziyaret kapsamında salı günü Riyad’a geldi.

Bahreyn Veliaht Prensi’ni Kral Halid Uluslararası Havalimanı’nda; Prens Muhammed bin Abdürrahman, Nayif es-Sudeyri, Şeyh Ali bin Abdurrahman, Riyad Bölgesi Emniyet Müdürü Vekili Tümgeneral Mansur el-Uteybi ve Kraliyet Protokolü Başkan Yardımcısı Fahd es-Suhayl karşıladı.


Suudi Arabistan’da sanayi üretimi 2025 yılını yüzde 8,9’luk güçlü bir büyüme ile tamamladı

Aramco şirketine ait fabrikalardan biri (Aramco)
Aramco şirketine ait fabrikalardan biri (Aramco)
TT

Suudi Arabistan’da sanayi üretimi 2025 yılını yüzde 8,9’luk güçlü bir büyüme ile tamamladı

Aramco şirketine ait fabrikalardan biri (Aramco)
Aramco şirketine ait fabrikalardan biri (Aramco)

Suudi Arabistan Genel İstatistik Kurumu (GASTAT), 2025 yılı sonunda ülke sanayi sektörünün olağanüstü bir performans sergilediğini açıkladı. Kuruma göre, sanayi üretim miktarları endeksi, geçen yılın aralık ayına kıyasla yıllık bazda yüzde 8,9 oranında artış gösterdi.

Bu artış, özellikle madencilik ve imalat sanayii başta olmak üzere temel ekonomik faaliyetlerdeki toparlanmayı yansıtıyor ve sanayi sektörünün ulusal ekonomiye sağladığı katkının önemini güçlendiriyor.

Petrol üretimi

Madencilik ve taş ocakçılığı faaliyetleri, sanayi üretim endeksini yukarıya taşıyan başlıca etkenler arasında yer aldı. Endeks, aralık ayı itibarıyla yıllık bazda dikkat çekici bir şekilde yüzde 13,2 oranında büyüme kaydetti. Bu ivmenin temel nedeni, Suudi Arabistan’daki petrol üretiminin artarak günlük 10,1 milyon varile ulaşması olarak gösteriliyor. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 8,9 milyon varildi. Aylık bazda ise endeks, kasım ayına kıyasla yalnızca yüzde 0,3 oranında sınırlı bir artış göstererek nispeten istikrarlı seyretti.

Üretim endüstrisi

Buna paralel olarak imalat sanayi sektörü de yüksek bir esneklik göstererek yıllık bazda yüzde 3,2 oranında büyüdü. Bu büyüme, özellikle kimya ve gıda üretimi faaliyetlerindeki güçlü performansla desteklendi. Kimyasal maddeler ve kimyasal ürünlerin üretimi, sektördeki en güçlü itici unsurlardan biri olarak öne çıkarak yüzde 13,4 oranında artış kaydetti. Bunu yüzde 7,3 büyüme ile gıda ürünleri üretimi takip etti. Aylık bazda da endeks pozitif seyrini sürdürdü ve Kasım 2025’e kıyasla yüzde 0,3 oranında artış gösterdi. Söz konusu artışta gıda ürünleri üretimi yüzde 9,6, kimyasal ürünler üretimi ise yüzde 2,8 oranında yükseldi.

Su temini ve kamu hizmetleri

Kamu hizmetleri sektöründe, su temini, kanalizasyon hizmetleri ile atık yönetimi ve işleme faaliyetleri yıllık bazda güçlü bir artış göstererek yüzde 9,4 büyüdü. Buna karşın elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme hizmetleri faaliyetleri, 2024 Aralık ayına kıyasla yüzde 2,5 oranında azaldı. Aylık bazda ise her iki sektörde de Kasım 2025’e göre daralma gözlendi; su ve atık hizmetlerinde yüzde 7,2, elektrik ve gaz faaliyetlerinde yüzde 13,1 düşüş kaydedildi. Bu durum, üretimin mevsimsel dalgalanmalardan veya rutin bakım programlarından etkilendiğini gösteriyor.

Petrol ve petrol dışı faaliyetler arasındaki denge

Son olarak, veriler Suudi Arabistan ekonomisinin temel sektörleri arasında dengeli bir büyüme dağılımı olduğunu ortaya koyuyor. Petrol faaliyetleri yıllık bazda yüzde 10,1 oranında artarken, petrol dışı faaliyetler istikrarlı bir şekilde yüzde 5,8 büyüme kaydetti. Kısa vadeli performansa bakıldığında, petrol dışı sektörlerin aylık bazda yüzde 0,4 ile üstünlüğünü sürdürdüğü görülürken, petrol faaliyetleri ise aylık bazda yüzde 0,3 oranında hafif bir düşüş gösterdi. Bu durum, ülkedeki ekonomik çeşitlendirme stratejisinin sürdürüldüğünü yansıtıyor.