Mısır, Boko Haram’ın Kuzey Kamerun’daki etkinliğinin artacağı konusunda uyarıda bulundu

Arşiv
Arşiv
TT

Mısır, Boko Haram’ın Kuzey Kamerun’daki etkinliğinin artacağı konusunda uyarıda bulundu

Arşiv
Arşiv

Mısır'daki Dar el-İfta Gözlemevi, dün, Boko Haram hareketinin Kuzey Kamerun'da düzenlediği saldırıların terörist hareketin katı ideolojisini yayma çabaları kapsamında önümüzdeki dönemde artacağı uyarısında bulundu.
Boko Haram’ın şuanda da Kuzey Kamerun'a yönelik saldırılarını yoğunlaştırdığına değinen gözlemevi, hareketin yerinden edilmişlerin Kuzey Kamerun'daki kampına yönelik terör saldırısını kınadı. Saldırıda 16 kişi hayatını kaybetmiş, 8 kişi ise yaralanmıştı. Bölge halkı, örgütün kanlı saldırılarına ve baskılarına maruz kalıyor. Bölge halkı üzerinden terörist örgütün insan kaynağı, kendi tabiriyle ‘meşru cihad’ adı altında sürekliliğini sağlıyor. İslam dininin dünya ve ahirette en ağır ceza gerektiren en çirkin suç türlerinden saydığı insan öldürme, kaçırma, korkutma gibi her türlü saldırı eylemlerini yasakladığına değinen gözlemevi; uluslararası toplumu, tüm dünya ülkelerini ve uluslararası aktörleri dünya genelindeki terörizm, aşırılık yanlılığı ve militanlıkla yüzleşmek için gerekli önlemleri almaya çağırdı.
2016’nın Ağustos ayında Boko Haram örgütü tarafından tanınan DEAŞ, Ebu Musab el-Bernavi'nin kendi tabiriyle ‘Batı Afrika’daki İslam devleti’ liderliğine atandığını bildirmişti. İfta Gözlemevi tarafından yayınlanan raporda ise şu ifadeler kullanıldı:
“Boko Haram, Nijerya hükümetine karşı silahlı terörist operasyonlarına başladığı 2009'dan bu yana 20 binden fazla insanı öldürdü. Hareketin kuzey Nijerya'da sözde devlet kurma girişimleri, komşu Kamerun, Çad ve Nijer'e kadar uzandı. Bu da Birleşmiş Milletler verilerine göre Çad Gölü bölgesinde en az 20 bin insanın ölümüne, yaklaşık 3 milyon insanın yerinden edilmesine neden oldu.”
Afrika ülkelerinde bilinçlendirme çalışmalarının yoğunlaştırılması gerektiğine dikkati çeken gözlemevi, radikal ideolojiler ve aşırılık yanlısı gruplar tarafından servis edilen katı yaklaşımlarla mücadele yolunda bu ülkelere bilim adamlarının yollanması çağrısında bulundu.
Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib de söz konusu saldırıyı kınadı. Dün El-Ezher Üniversitesi Mezunları Derneği tarafından yapılan açıklamada, “İslam hukuku, kan döken ya da müminleri korkutanların bu dünya ve ahirette en ağır cezalar ile karşılaşacağını vurgular. Radikal ve terörist grupların masum insanlara yönelik saldırıları, Yüce Allah nezdindeki en büyük günahlardan biridir” ifadeleri kullanıldı.



Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
TT

Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi başkanlığındaki Kürt heyeti arasında, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın da katıldığı görüşme Şam'da başladı.

Görüşme, eş-Şera ve Abdi'nin 10 Mart'ta ABD himayesinde imzaladıkları ve ‘sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğalgaz sahaları dahil olmak üzere Suriye'nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumların Suriye devletinin idaresine dahil edilmesini’ öngören bir dizi maddeden oluşan anlaşmadan dört ay sonra gerçekleşti.

Ancak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi daha sonra anayasal deklarasyon ve çeşitliliği yansıtmadığını söylediği bir hükümetin kurulması nedeniyle Suriye yönetimini eleştirdi. Geçtiğimiz ay Kürt güçleri ‘demokratik ve adem-i merkeziyetçi’ bir devlet talep etmiş, Şam da buna yanıt olarak ülkede ‘bölücü bir gerçeklik dayatma girişimlerini’ reddettiğini açıklamıştı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre  adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt kaynak, “SDG liderinin başkanlığındaki bir Kürt heyeti bugün DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) temsilcilerinin eşliğinde Şam'a gitti ve şu anda Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile görüşüyor. Görüşmede ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack da yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Toplantının gündemi hakkında bilgi sahibi olan kaynak, ‘görüşmelerde dört ana dosyanın ele alındığını, bunların Suriye devletinin yapısı, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Şam hükümeti arasındaki ilişki, ekonomi ve askeri güç olduğunu’ söyledi.

Çatışmaların patlak vermesinden önce onlarca yıl ötekileştirme ve dışlanmaya maruz kalan Kürtler, yeni yönetimin karar alma mekanizmasını merkezileştirme ve kilit unsurları geçiş sürecinin yönetiminden dışlama girişimini eleştiriyor.

Abdi, mayıs sonunda bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Şam ile vardığımız mutabakata bağlıyız ve şu anda uygulama komiteleri aracılığıyla bu anlaşmayı hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi. Abdi ayrıca, tüm bileşenlerin tam haklarla yaşadığı ve hiç kimsenin dışlanmadığı adem-i merkeziyetçi bir Suriye’ye olan bağlılığını vurguladı.

Eş-Şera'nın Şam'a gelişinden kısa bir süre sonra tüm silahlı askeri grupları dağıtacağını açıklamasına rağmen, ABD destekli Kürtler, 2019'da son kalesinden çıkarılana kadar DEAŞ'la mücadelede etkili olduğunu kanıtlayan organize askeri güçlerini korumakta ısrar ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Şam'ın ihtiyaç duyduğu büyük petrol ve doğalgaz sahaları da dahil olmak üzere kuzey ve doğu Suriye'nin büyük bölümünü kontrol ediyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani daha önce Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile imzalanan anlaşmanın şartlarının uygulanmasının ‘ertelenmesinin’ ülkedeki ‘kaosu uzatacağı’ uyarısında bulunmuştu.