Netanyahu sokağın nabzını yokladı

Netanyahu’nun dün bir restorana yaptığı ziyaretten görüntü
Netanyahu’nun dün bir restorana yaptığı ziyaretten görüntü
TT

Netanyahu sokağın nabzını yokladı

Netanyahu’nun dün bir restorana yaptığı ziyaretten görüntü
Netanyahu’nun dün bir restorana yaptığı ziyaretten görüntü

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, kendisine karşı artan gösterilere ve istifa talebine yanıt olarak, dün sokağa çıkarak sağcı bir kampanya başlattı. Likud partisinin kalelerinden biri olan Ramla şehir pazarında vatandaşlarla bir araya gelen Başbakan, ‘Bibi İsrail’in Kralı’, ‘Sola ölüm’, ‘İsrail halkı başının üstünde’ gibi sloganlarla karşılandı.
Netanyahu’ya yakın bir isim, Başbakan’ın protestolar karşısında durmaya karar verdiğini söyledi. Netanyahu’nun büyük şehirlerdeki pazarlara ziyaretlerde bulunması bekleniyor.
 Yair Netanyahu, babasına karşı yapılan eylemlere katılan göstericilere saldırarak gösterilere katılanları 'uzaydan gelen garip yaratıklar' olarak nitelendirdi. Radyo röportajında ​​babasıyla bu gösterileri izlediğini, eğlendiğini, onlarla dalga geçtiğini ve umursamadığını anlattı. Bu açıklamalar İsrail medyasında geniş yankı uyandırırken, analistler, yorumcular ve politikacıların öfkeli tepkileriyle karşı karşıya kaldı. Beny Gantz konuyla ilgili yaptığı açıklamada, göstericilerin İsrail’i bir parçası olduğunu söyleyerek, öfkelerinin adil, acılarının gerçek ve eylemlerin meşru olduğunu dile getirdi.
Gözlemciler, Netanyahu ve oğlunun açıklamalarını, İsrail'in eski Yahudi sakinlerinin New York, Kaliforniya ve birçok Avrupa başkentinde istifa etmesini isteyen ve demokratik değerlerin ele alınmasına karşı gösteriler düzenlendiğine atıfta bulundu.
Netanyahu hükümetinin, bakanlar arasındaki farklardan dolayı birkaç krizle karşı karşıya kaldığı, aylar içinde dördüncü seçim yapmak gibi bir durumla karşı karşıya kalabileceği bilinen bir durum. Şu anki sorun Netanyahu'nun iki yıl üst üste (2020-2021) genel bütçeyi onaylamak için koalisyon anlaşmasından kaçma arzusu. Gantz, aralarındaki anlaşmayı uygulamak ve iki yıllık bir bütçeyi onaylamak konusunda ısrar ediyor. Uzmanlar Netanyahu'yu kişisel hesaplamalar için anlaşmaya dayanmakla suçlarken, bütçe konusunu Gantz'a karşı elinde bir araç olarak tutarak onu erken seçim yapmakla tehdit ediyor.
Yahudi dini partiler Netanyahu’yu, ülkeyi yeni seçimlere götürme konusunda uyarırken, dün bu konuda önemli bir gelişme yaşandı. Knesset için erken seçimlere gidilmesi durumunda, bütçeyi onaylamama karşısında sağ kanat, Başbakan’a bir hükümet kurmasını tavsiye etmeyeceğini söyledi.
Bütçenin onaylanması için son tarih 25 Ağustos. Bu tarihten önce onaylanmadığı takdirde hükümetin istifa edeceği ve Knesset'in feshedileceği biliniyor. Bu sebeple büyük bir çaba hakim. Likud partisi içinde seçimlerin Netanyahu'nun popülaritesinin yüksek oranda düştüğünü gösteren birçok ankette zaferinin artık garanti edilemediği görülüyor. Diğer yandan Netanyahu'ya aşırı sağ partilerin birliği ile saf bir hükümetinin kurulmasını teklif eden başka güçler de var.
Netanyahu'nun dün sokaklara çıkması, yeni seçimlere gitmeye karar verilirse sokak için nabız hissinin başlangıcı anlamı da taşıyor.



SpaceX’te Çinli yatırımcı gerginliği: Pentagon göreve çağrıldı

Senatörler, SpaceX ve Pentagon işbirliğiyle ilgili bilgilerin Pekin'e sızdırılabileceğini öne sürüyor (Reuters)
Senatörler, SpaceX ve Pentagon işbirliğiyle ilgili bilgilerin Pekin'e sızdırılabileceğini öne sürüyor (Reuters)
TT

SpaceX’te Çinli yatırımcı gerginliği: Pentagon göreve çağrıldı

Senatörler, SpaceX ve Pentagon işbirliğiyle ilgili bilgilerin Pekin'e sızdırılabileceğini öne sürüyor (Reuters)
Senatörler, SpaceX ve Pentagon işbirliğiyle ilgili bilgilerin Pekin'e sızdırılabileceğini öne sürüyor (Reuters)

Çinli yatırımcıların SpaceX'ten gizlice hisse senedi aldığı iddiaları üzerine Pentagon'dan acil inceleme istendi.

Demokrat senatörlerden Elizabeth Warren ve Andy Kim, Savunma Bakanı Pete Hegseth'e gönderdikleri mektupta, SpaceX'e yapılan muhtemel Çin yatırımlarının "ulusal güvenlik tehdidi oluşturabileceğini" savundu. 

Bu yatırımlar neticesinde ABD'nin "kritik askeri, istihbarat ve sivil altyapısının riske atılabileceği" gerekçe gösterilerek, Elon Musk'ın firması hakkında inceleme başlatılması talep edildi.

Senatörler, mektupta şu ifadelere yer verdi: 

Çinli yatırımcıların, şirketin sözleşmeleri veya tedarik zinciriyle ilgili ayrıntıları dahil kamuya açık olmayan bilgileri ele geçirerek Çin'in, ABD'nin ulusal güvenliğini tehlikeye atabilecek bilgi ve teknolojilere erişmesini sağlamasından endişeleniyoruz.

Musk'ın firması, Pentagon'un kullandığı Starlink ağını işlettiği gibi, Amerikan ordusuna ait istihbarat uydularını da yörüngeye fırlatıyor. 

Diğer yandan Çin bağlantılı yatırımcıların Cayman Adaları ve Britanya Virjin Adaları'ndaki şirketler üzerinden fon yönlendirerek SpaceX hisselerini satın aldığı iddiaları tartışma yaratmıştı.

ABD'de SpaceX'le ilgili bir yatırım anlaşmazlığının ele alındığı 2021 tarihli davada, Musk'ın firması Çinli bir şirketi devre dışı bırakmıştı. 

Fon yöneticisi Iqbaljit Kahlon, SpaceX hisselerine yatırımı kolaylaştırmak için özel bir fon kurmuş, Hong Kong merkezli Leo Investments firması da 50 milyon dolarlık yatırım yapmıştı. 

Ancak Çinli şirketin yatırımının tartışma yaratması üzerine SpaceX işlemi durdurarak 50 milyon doları firmaya geri ödemişti. Kahlon da Leo Investments firmasını fondan çıkarmıştı.

Çinli şirketin süreçte usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla Kahlon'a karşı açtığı davada Delaware'deki mahkeme, ABD'li fon yöneticisinin firmayı fondan çıkarma kararını haklı bulmuştu. 

Kahlon, olayla ilgili 2024'te yapılan duruşmada, SpaceX'in Çin bağlantılı yatırımcıların Cayman Adaları ve Britanya Virjin Adaları'ndaki offshore hesaplar üzerinden yatırım yapmasına müsaade ettiğini savunmuştu. 

Elizabeth Warren ve Andy Kim, Hegseth'e yazdıkları mektupta Musk'ın şirketine yapılan Çin bağlantılı yatırımların boyutunun açıklanmasını istedi. Ayrıca firmaya yapılan yabancı yatırımların, ABD'deki Yabancı Yatırımlar Komitesi (CFIUS) tarafından incelenip incelenmemesi gerektiğinin belirlenmesi talep edildi. Senatörler, Bakanlık'tan 20 Şubat'a kadar yanıt bekliyor.

Independent Türkçe, Reuters, Truthout


Çin, İran'ın çıkarlarını savunmasına desteğini teyit ediyor ve "zorbalığı" reddediyor

 Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi (Reuters)
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi (Reuters)
TT

Çin, İran'ın çıkarlarını savunmasına desteğini teyit ediyor ve "zorbalığı" reddediyor

 Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi (Reuters)
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi (Reuters)

Çin, bugün Umman'da Tahran ve Washington arasındaki görüşmelerle eş zamanlı olarak yaptığı açıklamada, İran'ın çıkarlarını savunmasına ve "tek taraflı zorbalığa" karşı çıkmasına verdiği desteği yineledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan açıklamada, Pekin'in "İran'ın egemenliğini, güvenliğini, ulusal onurunu, meşru haklarını ve çıkarlarını korumasını desteklediği" ve "tek taraflı zorbalığa karşı olduğu" belirtildi.

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Miao Diu ve İranlı mevkidaşı Kazım Garibabadi dün Pekin'de bir araya geldi. Diplomatlar görüşmede ikili ilişkiler ve İran'daki iç durumu değerlendirdi.


Berlin havaalanı, buzlanma nedeniyle bugün de kapalı kalacak

Berlin havaalanının içinden, (Arşiv-Reuters)
Berlin havaalanının içinden, (Arşiv-Reuters)
TT

Berlin havaalanı, buzlanma nedeniyle bugün de kapalı kalacak

Berlin havaalanının içinden, (Arşiv-Reuters)
Berlin havaalanının içinden, (Arşiv-Reuters)

Alman Basın Ajansı’na (DPA) göre Berlin havaalanı sözcüsü, buzlanma nedeniyle havaalanının bugün de kapalı kalacağını ve hava trafiğinin yeniden ne zaman başlayacağının belirsiz olduğunu belirtti.

Dün, havaalanını kaplayan kar ve kara buz nedeniyle havayolları uçuşlarını ertelemek veya iptal etmek zorunda kaldı.

Havalimanının internet sitesinde şu ifade yer alıyordu: "Hava koşulları nedeniyle şu anda kalkış veya iniş mümkün değildir."

Kara buz, sıcaklıklar düştüğünde yüzeylerde oluşan ince, şeffaf bir buz tabakasıdır. Havalimanlarında kara buz, uçakların pistte kaymasına, kalkış ve inişlerin askıya alınmasına veya iptal edilmesine yol açabileceği için önemli bir tehlike oluşturmaktadır.