Mısır Dışişleri, Senato seçimlerinde Seçim Kurulu ile koordinasyon sağlıyor

Yurt dışında yaşayan Mısırlıların oy kullanma sürecini izlemek için operasyon odaları tahsis edildi

Mısır Temsilciler Meclisi (AP)
Mısır Temsilciler Meclisi (AP)
TT

Mısır Dışişleri, Senato seçimlerinde Seçim Kurulu ile koordinasyon sağlıyor

Mısır Temsilciler Meclisi (AP)
Mısır Temsilciler Meclisi (AP)

Mısır Dışişleri Bakanlığı yurt dışında ikamet eden Mısırlıların, Senato seçimlerinde oy kullanma faaliyetlerini izlemek, yurt dışındaki diplomatik misyonların karşılaştığı her türlü sıkıntı ya da problemle ilgilenmek ve yurt dışındaki Mısır vatandaşlarından gelen şikayetleri Ulusal Seçim Kurulu’na iletmek için, Mısır’ın başkenti Kahire’de bulunan Dışişleri Bakanlığı merkezinde bir operasyon odası oluşturulduğunu duyurdu.
Ulusal Seçim Kurulu oy kullanma sürecinde insanların bir arada toplanmasını engellemek için yurt dışında ikamet eden Mısırlıların posta yoluyla oy kullanmasına karar verdi. Komisyonun bu kararı, gerek yurtdışında ikamet eden gerekse diplomatik misyon üyesi olan yurtdışındaki Mısırlıları, yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) korumak için alındı.
Yurt dışında yaşayan Mısırlılar için oy kullanma işlemi 9 ila 10 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecekken, ikinci tur seçimlerde oy kullanma işlemi önümüzdeki 6 Eylül’de başlayacak ve iki gün sürecek.
Dışişleri Bakanlığının resmi sayfasında dün yayınlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Bakanlık, Seçim Kurulu ile koordinasyon sağlayarak, yurtdışındaki Mısırlıların oy kullanmasına ilişkin kurul tarafından belirlenen adımları gösteren bir tanıtım videosunu bakanlığın resmi sayfasında ve yurtdışındaki heyetlerin sosyal medya sayfalarında yayınladı. Videoda 25 ila 31 Temmuz tarihleri içerisinde kurulun resmi web sitesine kaydolmaktan başlayarak, oy pusulasını çeşitli ülkelerde bulunan devlet postaneleri aracılığıyla diplomatik misyonlara göndermeye kadar olan süreç gösteriliyor. Bakanlığın yurt dışındaki temsilcilikleri, Senato seçimlerinin zaman ve icra çizelgesine göre kurul tarafından belirlenen süreye uygun olarak oy pusulalarının ve tüm mektupların 12 Ağustos’a kadar posta yoluyla ulaştırılmasını kolaylaştırmak için çeşitli ülkelerde bulunan devlet postaneleri ile koordinasyon sağladı. Bakanlığın yurt dışındaki temsilcilikleri 124 ülkede 140 seçim merkezinde alt komiteler oluşturdu.”
Mısır Ulusal Seçim Kurulu geçtiğimiz temmuz ayının sonunda yurt dışında yaşayan Mısırlıların Senato seçimlerinde oylarını posta yoluyla kullanmaları için beyanlarını kabul etti. Kurul “Web sitede kayıtlı olan her seçmen, kendi tescil numarasını aldı ve yurt dışında ikamet eden Mısırlıların ilk oylama günlerinde seçmenler, oy pusulasını (bireysel ve liste) kayıt numarasını kullanarak indirebilecek ve bunun ardından oy pusulaları basılacak, adaylar seçilecek, oy pusulaları küçük zarfların içerisine yerleştirilecek ve diğer belgelerle birlikte büyük bir zarfın içerisine yerleştirilecek. Bu işleminin ardından bu büyük zarf, oylamanın gizliliğini sağlamak için kapalı bir şekilde devlet postaneleri aracılığıyla diplomatik misyonlara gönderilecek” şeklinde bir açıklama yaptı.
Aynı bağlamda Kadınlar Ulusal Konseyi kadınların oylarını kullanırken karşılaşabilecekleri engellerin üstesinden gelmek amacıyla, Senato seçimlerinin yapıldığı günlerde kadınların ve genç kızların şikayetlerini dinlemek için bir operasyon odası ve bir yardım hattı tahsis edildiğini duyurdu. Böylece Mısır Bakanlar Kurulu’nun operasyon odası ile Ulusal Seçim Kurulu’nun operasyon odası arasında sürekli bir iletişim kurulması sağlanacak. Yurt içindeki vatandaşlar 11 ila 12 Ağustos tarihlerinde oylarını kullanabilecekken ülke içerisindeki ikinci tur seçimler 8 ila 9 Eylül tarihlerinde düzenlenecek. Nihai seçim sonuçlarının 16 Eylül’de ilan edilmesi bekleniyor.



ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
TT

ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)

Suriye Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani'nin ABD'li mevkidaşı Marco Rubio ile telefonda kimyasal silahlar, yaptırımlar ve “İran'ın müdahalesi” konularını görüştüğünü bildirdi.

Bakanlığın açıklamasında eş Şeybani'nin, Şam'ın yaptırımların, özellikle de Sezar Yasası'nın kaldırılması için Washington ile birlikte çalışma arzusunu dile getirdiği belirtilerek, iki tarafın bu yasanın devam etmesinin “şirketlerin ve yatırımcıların uzun vadede Suriye'de ekonomik faaliyette bulunma kabiliyetlerini kısıtladığını” vurguladığı kaydedildi.

Açıklamada Rubio'nun, ABD yönetiminin, Başkan Donald Trump'ın Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması yönündeki direktiflerini uygulamaya devam ettiği ve “önümüzdeki aylarda Sezar Yasası'nın yürürlükten kaldırılması için Kongre ile birlikte çalışacaklarını” söylediği aktarıldı.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFPSuriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFP

Açıklamada, iki ülkenin katılımıyla kimyasal silahlar konusunda özel bir komite kurulması için tarafların ortak koordinasyon içinde hareket ettiği duyuruldu.

İran'la ilgili olarak Şam, “özellikle Tahran'a yönelik son saldırıların ardından İran'ın Suriye'nin iç işlerine karışma girişimleri” olarak tanımladığı durumdan duyduğu endişeyi dile getirirken, Washington da “mevcut meşguliyetlerine rağmen Tahran'ın Suriye'deki güç dengesini değiştirme arayışından vazgeçmeyeceği” uyarısında bulundu.

Suriye Dışişleri Bakanlığı'na göre iki bakan terörle mücadele dosyasını da ele aldı ve özellikle Şam'daki Mar Elias Kilisesi'ne yapılan son saldırıdan sonra DEAŞ'ın hala “gerçek bir tehdit oluşturduğunu” teyit etti.

Açıklamada, ABD tarafının DEAŞ'ın “şu anda Suriye hükümetine yönelik en büyük tehdit” olduğunu vurguladığı ve bu alanda istihbarat paylaşımı ve Suriye'nin kabiliyetlerinin geliştirilmesi konusundaki kararlılığını ifade ettiği ifade edildi.

Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)

İki taraf ayrıca İsrail'in, Suriye'nin güneyine yönelik tekrarlanan saldırılarını da ele aldı ve eş Şaybani Suriye'nin 1974 tarihli Ayrılma Anlaşmasına geri dönmek için ABD ile işbirliği yapma arzusunu dile getirdi.

Şarku’l Avsat’ın açıklamadan aktardığına göre Rubio, “bölgenin tanık olabileceği en kötü şeyin Suriye'nin bölünmesi ya da iç savaşa dönmesi” olduğu uyarısında bulundu.

Rubio, ülkesinin Şam'daki büyükelçiliğini yeniden açma arzusunu dile getirerek, “iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılmasına yönelik somut değişimi teyit eden bir adım olarak” eş Şeybani'ye mümkün olan en kısa sürede Washington'u ziyaret etmesi için resmi davette bulundu.