Joe Biden, Kamala Harris’i başkan yardımcısı adayı olarak seçti

Joe Biden, Kamala Harris’i başkan yardımcısı adayı olarak seçti
TT

Joe Biden, Kamala Harris’i başkan yardımcısı adayı olarak seçti

Joe Biden, Kamala Harris’i başkan yardımcısı adayı olarak seçti

Demokrat Parti’nin başkan adayı Joe Biden dün, kasım ayında yapılması planlanan başkanlık yarışında Senatör Kamala Harris’i başkan yardımcısı adayı olarak seçtiğini duyurdu.
Harris, Biden’ın duyurusu ile birlikte böylesine büyük bir partiden bu pozisyon için yarışan ilk siyahi kadın olarak adını tarihe yazdırdı. ABD medyasına göre bu hamle, Biden’ın ABD Başkanı Cumhuriyetçi Donald Trump’ı yenme hamleleri açısından siyahi seçmenlerin oynayacağı hayati rolü kabul etmesi olarak görülüyor.
Diğer taraftan ABD Başkanı Donald Trump, başkanlık seçimlerinde Demokrat rakibinin başkan yardımcısı olarak Senatör Kamala Harris’i seçmesi hakkında yaptığı değerlendirmede Harris’i Senato’daki en korkunç üye olarak tanımladı. Biden’ın yaptığı seçim karşısında “şaşırdığını” vurguladı.
Beyaz Saray’da basın mensuplarının karşısına geçen Trump, Biden’in kazandığı Demokrat Parti ön seçimleri sırasında Harris’in kendisini etkilemeyi başaramadığı belirterek “performansı zayıf olduğu için” bu seçim karşısında şaşkınlığa uğradığını söyledi.
Trump, 2018 yılında Yargıç Brett Kavanaugh’un Yüksek Mahkeme üyesi olarak Senato’da oylandığı oturum sırasında Harris’in “Senato üyeleri arasında en acımasız, en korkunç, en saygısız olan” kişi olduğunu söyledi.
55 yaşındaki Senatör, Demokrat Parti’nin ön seçimleri sırasında yaptığı açıklamalarda sürekli olarak şu sözleri tekrarlıyordu:
“Annem bana çoğu zaman bana şöyle derdi: Kamala, pek çok şeyi başaran kişiler arasında sen ilk olabilirsin. Sonuncu olmadığına da emin ol.”
Jamaika ve Hindistan kökenli göçmen bir aileden gelen ve kariyerinin başlangıcından itibaren başarılara imza atan Kamala Harris unvanları arasına ABD’nin ilk siyahi başkan yardımcısını da eklemek istiyor.
Harris, 2004-2011 yılları arasında San Francisco Bölge Savcısı olarak iki dönem görev yaptıktan sonra 2011-2017 yılları arasında iki kez Kaliforniya Başsavcısı seçildi. Böylece ülkenin en yoğun nüfuslu eyaletinde adli organlara başkanlık eden ilk kadın ve aynı zamanda ilk siyahi olmuştu.
Harris’in ayrıca 2017 yılının ocak ayında Senato önünde yemin etmesi kendisini Güney Asya kökenli ilk kadın ve ABD tarihindeki ikinci siyahi senatör yaptı.
Kamala Harris, 1960’ların gelişen Kaliforniya eyaletinin Oakland şehrinde ailesinin sivil haklar için verdiği mücadeleden gurur duyarak büyüdü.
Harris’in 2019’da Biden ile kendisini bir araya getiren ilk münazarada Biden’a özellikle 1970’li yıllardaki ırk ayrımcılığı politikaları konusundaki tutumu hakkında sürpriz bir şekilde saldırmasıyla izleyenleri ve Biden’ı şaşırtmıştı. Siyahi öğrencileri beyazların oturduğu mahallelere taşıyan bir otobüste genç bir kız olarak nasıl seyahat ettiğini etkili bir biçimde anlatmıştı.
Söz konusu münazara, anketlerde Harris’e kısa bir süre için de olsa destek sağlamış ancak seçim programını net bir şekilde belirlemede zorluk çekmesinin ardından çok geçmeden aldığı destek kaybolmuştu.
Harris aralık ayında Demokrat Parti’nin ön seçimlerinde başarısız olduktan sonra mart ayında Joe Biden ile ittifak kurmuştu.
Bununla birlikte eski başkan yardımcısının bazı müttefikleri, Harris’in eleştirileri sonrasında yeteri kadar “pişmanlık” göstermemesi ve “hırslı” bir aday olabileceği nedenlerinden dolayı Biden’a uyarıda bulundular.
 



Trump seçmeni gümrük tarifelerinden memnun değil

ABD Başkanı Donald Trump gümrük vergisi mektuplarını ülkelere göndermeye başlarken, AB ve Meksika yüzde 30'luk oranla karşı karşıya (AP)
ABD Başkanı Donald Trump gümrük vergisi mektuplarını ülkelere göndermeye başlarken, AB ve Meksika yüzde 30'luk oranla karşı karşıya (AP)
TT

Trump seçmeni gümrük tarifelerinden memnun değil

ABD Başkanı Donald Trump gümrük vergisi mektuplarını ülkelere göndermeye başlarken, AB ve Meksika yüzde 30'luk oranla karşı karşıya (AP)
ABD Başkanı Donald Trump gümrük vergisi mektuplarını ülkelere göndermeye başlarken, AB ve Meksika yüzde 30'luk oranla karşı karşıya (AP)

Yeni bir ankete göre ABD Başkanı Donald Trump'ın destekçilerinin çoğu ticaret politikalarını beğenmiyor ve gümrük vergilerini sertçe eleştiriyor.

Politico ve Public First'ün haziranda yaptığı anket, geçen yılki seçimde Trump'ı destekleyenlerin dörtte biriyle neredeyse yarısı arasında bir kesimin, özellikle Çin sözkonusu olduğunda, gümrük vergisi politikalarının çeşitli bölümleri hakkında şüpheleri olduğunu ortaya koydu.

Ankete göre Trump seçmenlerinin sadece yarısı Çin'e yönelik gümrük vergilerinin ABD şirketlerine fayda sağlayacağını düşünüyor.

Bu veriler, başkanın ticaret politikalarına ve sanayiyi yeniden ABD'ye getirme çabalarına odaklandığı bir döneme denk geliyor. Trump kısa süre önce diğer ülkelere, büyük çaplı yeni gümrük vergileri uygulama tehdidini özetleyen birkaç tartışmalı gümrük vergisi mektubu gönderdi.

Gümrük vergisi mektuplarının gönderilmesinden çok önce, haziran ortasında yapılan anket, Trump'ın politikaları nedeniyle bazı destekçilerini kaybedebileceğini ortaya koyuyor. 2024 kampanyasında hayat pahalılığını azaltma sözü veren Trump'ın ticaret politikaları küresel ekonomiyi sarsıp enflasyonu yükseltebilir.

Ankete katılan her 4 Trump seçmeninden biri gümrük vergilerinin ABD'nin diğer ülkelerle ticaret anlaşması yapma kabiliyetine zarar verdiğini söyledi. Başkanın destekçileri Trump'ın gümrük vergisi uygulama yetkisine sahip olup olmaması konusunda da ikiye bölünmüş durumda. Yüzde 44'lük bir kesim Kongre'nin onayını alması gerektiğini söylerken, yüzde 45'lik bir kesim vergileri uygulama yetkisine sahip olması gerektiğini söylüyor.

Trump, 1 Ağustos'ta Meksika ve Avrupa Birliği'nden gelen mallara yüzde 30 gümrük vergisi getirme tehdidinde bulunarak yeni bir gümrük vergisi turunu uygulamaya koyabileceğini söyledi. Trump'ın ABD'ye "büyük para" kazandıracağını iddia ettiği gümrük vergileri ithalatçı tarafından ödeniyor ve birçok şirket bu maliyetleri müşteriye yansıtıyor.

Trump seçmenlerinin yüzde 46'sı "yurttaki fiyatları artırsa bile" Çin'e yönelik gümrük vergilerini desteklediğini söyledi. Öte yandan yüzde 32'si sadece fiyatları yükseltmediği takdirde gümrük vergilerini desteklediğini, yüzde 9'u ise gümrük vergilerine karşı olduğunu söyledi. Trump seçmenlerinin yüzde 25'i Çin'e uygulanan gümrük vergilerinin ABD şirketlerine zarar verdiğini söyledi.

Bununla birlikte, yüzde 55'lik bir kesim Çin'le anlaşma yapmanın zor olacağını ancak başkanın "bunu yapabileceğini" düşündüğünü söyledi. Yüzde 18'i anlaşmaya varmanın zor olmayacağını belirtti. Yüzde 12'lik bir kesim ise Trump'ın dünyanın en büyük ikinci ekonomisiyle anlaşma yapamayacağını söyledi.

Eski Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e oy verenlerin yüzde 47'si de aynı görüşte. Harris seçmenlerinin yüzde 86'sı gümrük vergilerinin ABD'nin daha iyi ticaret anlaşmaları yapma kabiliyetine zarar verdiğini söyledi.

Independent Türkçe